Eurolygos klubų reitingas

2007-10-22 08:47
Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ koresp.

Startuojant naujam Eurolygos sezonui, į „BasketNews.lt“ gretas sugrįžta Eurolygos klubų reitingas. Kaip ir prieš dvejus metus, kiekvieną savaitę pateiksime komandų vertinimą atsižvelgdami ne tik į padėtį turnyrinėje lentelėje, tačiau ir į demonstruojamą žaidimą.

Šiemet, kai Eurolygoje vėl varžosi du klubai iš Lietuvos, nuspręsta atgaivinti didelio populiarumo praeityje sulaukusį reitingą. Tačiau dviejų Lietuvos klubų priešprieša iš karto sukelia diskusijas ir klubų reitinge – juk abi komandos negali užimti tos pačios vietos.

Atsižvelgdamas į tai, reitingo autorius pabrėžia, kad reitingas sudaromas kreipiant dėmesį į komandų pasirodymus aikštėje, o ne asmenines ambicijas ar pomėgius. Tai iliustruoja buvusio sezono pavyzdys, kai vieną savaitę autorius buvo vadinamas „Žalgirio“, kitą – jau „Lietuvos ryto“ gerbėju. Visiems neįtiksi.

Rengiant ankstesniuosius reitingus, daugiausia diskusijų kildavo dėl reitingo sudarymo kriterijų. Iš tiesų, nėra jokių matematiškai tikslių taisyklių, pagal kurias vertinamos komandos ir jų kilimai ar kritimai reitinge. Tačiau egzistuoja keli aspektai, į kuriuos atsižvelgiama.

Pirmiausia, vertinamas tik komandų pasirodymas Eurolygoje. Nesvarbu, kaip jos rungtyniauja savo šalių pirmenybėse ar kaip joms sekasi treniruotėse žaidžiant tarpusavyje.

Antra, pergalė pergalei nelygi. Laimėjimas namų aikštėje prieš autsaiderį neprilygs pergalei išvykoje prieš stipresnę komandą.

Trečia, pralaimėjimas pralaimėjimui nelygus. Be abejo, turnyrinėje lentelėje pralaimėjusios komandos gauna po 0 taškų, tačiau čia – ne turnyrinė lentelė. Eurolygos turnyrinę lentelę rasite čia.

Reitingas yra autoriaus asmeninė nuomonė. Kaip ir su kiekviena nuomone, jai galima prieštarauti arba sutikti. Gerų diskusijų!


Pirmasis reitingas pateikiamas komandoms nesužaidus nė vienerių oficialių rungtynių Eurolygoje. Jis apžvelgia ekipų pirkinius ir praradimus per vasarą ir įvertina, kuri komanda prieš startą geriausiai pasirengusi.

Žaliai pažymėta 16 komandų, nes būtent tiek patenka į kitą etapą. Kiekvieną savaitę šešioliktukas bus sudaromas atsižvelgiant į grupes – jei šešioliktuke jau yra 6 vienos grupės komandos, septintoji nebeturi vilčių patekti tarp 16. Taip šią savaitę atsitiko Sopoto „Prokom Trefl“ ekipai, kuri stiprioje A grupėje lieka septinta.


 Vieta Komanda Komentaras 
 1.  Maskvos CSKA
Stiprus tapo dar stipresnis. Trys tarpsezoninio pirkiniai - Ramūnas Šiškauskas, Nikos Zisis ir Marcusas Goree nesukėlė tiek ažiotažo kaip Šaro atvykimas į Atėnus, tačiau Maskvos komanda vasarą pinigus investavo solidžiau.
 2.  Atėnų „Panathinaikos“ Atėnų klubui galima dėkoti už tai, kad į Europą grąžino žvaigždes - sumokėjo išpirkas NBA klubams tiek už Šarūną Jasikevičių, tiek už Vassilį Spanoulį. Tačiau čempionai prarado Šiškauską - nekarūnuotą finalinio ketverto didvyrį.
 3.  Madrido „Real“
Kai viskas gerai, nėra reikalo keisti. ULEB taurę iškovojęs karališkasis klubas vasarą pasipildė vos dviem žaidėjais ir sezoną pasitinka būdamas stipriausiu Ispanijos klubu.
 4.  Sienos „Montepaschi“ Antrus metus iš eilės Sienos klubas yra neginčijamas (smunkančios) Italijos lygos favoritas. Kai kitos italų komandos nebepasipriešina Eurolygos grandams, „Montepaschi“ sezoną pradeda gąsdindama kitus savo puikiu žaidimu.
 5.  Pirėjo „Olympiakos“ Iš praėjusio sezono komandos liko vos 4 žaidėjai, pasirašytos sutartys su 13 naujų krepšininkų. Pirėjus niekada negarsėjo savo stabilumu. Tačiau su sveiku Arvydu Macijausku ir Eurolygos bomba pretenduojančiu tapti Qynteliu Woodsu Pini Gershonas gali sugrįžti į finalinį ketvertą.
 6.  Stambulo „Efes Pilsen“ Davidas Blattas rugsėjį įrodė, kad su viena žvaigžde, savanaudišku įžaidėju ir keliais vidutiniškais krepšininkais gali laimėti Europos čempionatą. „Efes Pilsen“ ekipoje jo laukia kur kas talentingesnis dvyliktukas, todėl viltys Stambule aukštos kaip niekad.
 7.  Tel Avivo „Maccabi“ „Maccabi“ nebekelia tokios baimės kaip prieš keletą metų, tačiau išbraukti iš favoritų ją per anksti. Bene silpniausiai atrodo trenerio grandis - buvusi Izraelio krepšinio žvaigždė Odedas Kattashas. Tačiau turėdamas vieną stipriausių (jei ne stipriausią) priekinę liniją Eurolygoje Tel Avivo klubas B pogrupyje neturėtų sutikti rimtesnių iššūkių.
 8.  Barselonos „AXA Barcelona“ Barselona pradeda gyvenimą be „La Bombos“. Vasarą Juanas Carlosas Navarro po 8 sezonų paliko gimtąjį miestą ir išsikėlė į Memfį pas seną bičiulį Pau Gasolį. Treneris Duško Ivanovičius nori nenori turės koncentruotis į gynybą.
 9.  Vitorijos „Tau Ceramica“ Kaip ir Barselona, Vitorija vasarą atsisveikino su ilgamečiu klubo lyderiu Luisu Scola. Lyg to būtų maža, Scolą pakeisti turėjęs Jamesas Singletonas patyrė sunkią traumą ir nerungtyniaus pusę metų. Todėl treneriui Nevenui Spahijai šilčiau nei Tel Avive tikrai nebus.
 10.  Malagos „Unicaja“ Šiai komandai gera pradžia niekada nereiškia pusės darbo. Prieš dvejus metus buvusi geriausia reguliariojo sezono komanda, „Unicaja“ vėliau net neiškopė į ketvirtfinalį. Pernai - viskas priešingai - prastas startas (7-7) ir trečioji vieta finaliniame ketverte. Todėl bet kokios išvados apie Malagą turi būti daromos tik pasibaigus sezonui.
 11.  Bolonijos „Virtus“ Vienintelė Eurolygos komanda, rungtyniausianti dviem skirtingais pavadinimais. Italijos čempionate ji - „La Fortezza“, Eurolygoje - „VidiVici“. Kad būtų aiškiau, vadinkime ją tiesiog „Virtus“.
 12.  Kauno „Žalgiris“ Pernai prognozavau, kad „Žalgiris“ pasieks ketvirtfinalį. Kai visos kitos komandos išsidėliojo kaip ir spėta, kauniečių (švelniai tariant) prastas pasirodymas mano spėjimus pavertė niekais. Šiemet - naujos viltys. Turėdami stipriausią komandą nuo A.Sabonio laikų, Lietuvos čempionai privalės nepaskęsti sunkiausioje Eurolygos grupėje.
 13.  Salonikų „Aris“  Pernai Salonikų ekipa neblizgėjo išvykoje, tačiau triukšminga namų arena tapdavo siaubu kiekvienam varžovui. Išsaugoję Terrellą Castle'ą ir Jeremiah Massey graikai ir šiemet taikysis į „Top 16“.
 14.  Vilniaus „Lietuvos rytas“ Robertas Štelmaheris net neprasidėjus sezonui gulė po skalpeliu ir gali išvis nebegrįžti į aikštę. Tačiau B grupėje vilniečiai vis tiek turėtų aplenkti bent 3 komandas.
 15.  Romos „Lottomatica“ „Lottomatica“ pernai paskutinę akimirką įsliuogė į „Top 16“ traukinį. Vasarą Italijos klubas pasipildė talentingais gynėjais Allanu Ray ir Roko Leni Ukičiumi, todėl šiemet tikisi pakartoti pernykštį pasiekimą.
 16.  Bambergo „Brose Baskets“ Prieš pora metų Bambergo klubas tapo Eurolygos staigmena, sugebėjęs prasimušti tarp 16 stipriausiųjų. Kai už komandos vairo stovi Dirkas Bauermanas, toks žygis įmanomas ir šiemet.
 17.  Sopoto „Prokom Trefl“ Taip, jie suformavo 10 mln. eurų biudžetą. Taip, jie prisipirko krūvą žvaigždžių. Taip, jie nepateks į „Top 16“. Treneris Eugeniuszas Kijewskis yra pašaipa pačioje Lenkijoje, todėl sunku įsivaizduoti, kaip jis suvaldys, tarkime, Milaną Gurovičių ir Dajuaną Wagnerį.
 18.  Belgrado „Partizan“  „Partizan“ yra pajėgūs būti tarp 16 stipriausiųjų. Vasarą jie prarado Kosta Perovičių, tačiau talentingų ir kovingų žaidėjų šiai ekipai niekad netrūko.
 19.  Liublianos „Union Olimpija“ Jei ne mirtininkų grupė, Slovėnijos čempionai galėtų pretenduoti į stipriausiųjų šešioliktuką. Patekę į A grupę, „Union Olimpija“ turės tampyti liūtams už ūsų.
 20.  Zagrebo „Cibona“ Prie Zagrebo ekipos vairo stojo buvęs krepšininkas Josipas Vrankovičius, anksčiau niekada netreniravęs tokio lygio komandos. Tačiau kovingai nusiteikęs treneris nemano, kad patirties trūkumas gali jam sutrukdyti pasiekti „Top 16“.
 21.  Stambulo „Fenerbahce Ulker“ Senstantys Mirsadas Turkčanas (31 metai), Ibrahimas Kutluay (34) ir Damiras Mrsičius (35), savanaudis Willie Solomonas, NBA dėjimų karalius Jamesas White'as, šešiolikmetis Maximas Mutafas. Šią ekipą subūręs žmogus niekad netaps geriausiu Eurolygos vadovu.
 22.  Roanės „Chorale“ Mažiausias šio sezono Eurolygos miestas ir menkiausią biudžetą turinti komanda. Tačiau aprangos pačios stilingiausios.
 23.  Milano „Armani Jeans“ Pernai trys italų komandos Eurolygoje turėjo neigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą. Tačiau šiemet tarp stipriausių Europos komandų vėl varžosi 4 ekipos iš Apeninų pusiasalio. Graudžiausiai atrodo dizaineriai iš Milano, sezono pradžioje nesugebantys pergalių skinti net Italijos pirmenybėse.
 24  Le Mano „Sarthe Basket“
Praėjusio sezono atradimai, Kenny Gregory ir Ericas Campbellas, paliko komandą, todėl sunku tikėtis kažko panašaus kaip pernai (4-8). Įdomiau nei komandos rezultatai bus Nicolo Batumo progresas - devyniolikos dar neturintis krepšininkas yra vienas talentingiausių savo kartos krepšininkų.

Kartu su reitingu startuoja ir Eurolygos spėlionė.
Komentarai:
http://www.infobasket.lt/?rekomendacijos...

siuliciau cia paziuret ......
2007-10-30
-2
Atsakyti
Sveiki visi Krepšinio mylėtojai! Su džiaugsmu norime pranešti, jog startuoja naujasis Kauno Žalgirio komandos gerbėjų forumas! Forume rasite video, nuotraukų, galėsite užsisakyti avatarą. Be abejo galėsite laisvai išreikšti savo mintis po rungtynių bei pasidžiaugti pergale ar paliūdėti su kitais dalyviais po skaudaus pralaimėjimo. Tad nieko nelauk ir būtinai prisijunk prie Kauno Žalgirio gerbėjų būrio! Forumo adresas www.LTpride.Com
2007-10-29
-2
Atsakyti
Smagus tas Eurolygos reitingas :) Ypač kai šiemet tiek daug vienodo pajėgumo komandų.

Eurolygos I turo apžvalga

http://www.blogas.lt/BasketballVISION/30...
2007-10-28
+1
Atsakyti
mvai tavo interpretacijos keistos. Pernai irgi tokios buvo: Cska pasikrove nuo po-ortezo. Anas nuo nansy. Nansis gavo nuo ryto. Tai iseina kad rytas stipresnis uz CSKA ? Is ko sprendi kad armanis uz ASK stipresnis ? Kiekvienos rungtynes skirtingos. Taigi taip negalima vertint
2007-10-24
-4
Atsakyti
plius virtus nera stipresni nei uz ulker nei uz cibona nei uz partizan nei uz trefl visos sitos komandos labai apylyges, o virtus kazkodel 11 vietoje, nu zodziu cia dar kis ir kis sitas reitingas, taip kad nera perdaug ko ir nerimauti...
2007-10-23
-9
Atsakyti
Taip, jie suformavo 10 mln. eurų biudžetą. Taip, jie prisipirko krūvą žvaigždžių. Taip, jie nepateks į „Top 16“. sis teiginys man begalo patiko :) ir manau tai yra triesa nors ir mazai zinau apie Sopoto komandos treneri..

Roanės „Chorale“ sios komandos aprangos tikria begalo stiliingos ;] o reitingas is tiesu yra teisingas ,nerandu prie ko prikibti..
2007-10-23
-1
Atsakyti
mvai kad cia dabar ta ask kisi, nesuprantu as niekaip... islose sutinku nedaug zaidimas gal ir nebuvo geriausias bet islose, o ir tema yra apie reitinga, puoli iskarto lyginti kaip ka sulose, taigi cia ne rodiklis yra... ka sakysi jeigu islos normaliai pries armani, ka tada man idomu tu snekesi... nes kaip dabar supratau tavo kaunietiska(ar kazkas panasau) logika yra tokia: armani stipresni uz ask= rytas gaus nuo armanio... zodziu tik tusciai diskutuoju as cia...
2007-10-23
-1
Atsakyti
Pushas_ (446)

ansu, gaines, bulleri, watson, toure 5 zaidejai kurie atitinka eurolygos standartus... nezinau ka g.armani galvojo pries si eurolygos sezona, nes tu tokia sudetim ir zaidimu koks yra dabar tik geda jie sau pasidarys... zodziu rytas manau turetu parsivezti pergale is milano...

gal ir ne stipri armani j. komanda. bet ar rytas stipri komanda - tai irgi neaisku. ask vos aplose, bet armani geresne komanda uz ASK, tai drisciau abejoti, kad laimes rytas...
2007-10-22
-2
Atsakyti
ansu, gaines, bulleri, watson, toure 5 zaidejai kurie atitinka eurolygos standartus... nezinau ka g.armani galvojo pries si eurolygos sezona, nes tu tokia sudetim ir zaidimu koks yra dabar tik geda jie sau pasidarys... zodziu rytas manau turetu parsivezti pergale is milano...
2007-10-22
+4
Atsakyti
Is Armani Jeans tai ten is vis nieko nera. Savaitgali nuo MDP pasikrove apie 30 tasku.
2007-10-22
+9
Atsakyti
sorry uz klaidas italijos siais ir tiek...
2007-10-22
+1
Atsakyti
abejoju labai italijso ekipomis siasi metais tiek virtus tike armani tie lotomatica manau neturi jokiu sansu daeiti toliau nei top 16, o apie virtus snekant manau tai taps komanda-nusivylimas... manau tik montepaschi gali eiti toliau nei top16 ar net toliau nei 8 stipriausios ekipos, nes sudetis ir ju zaidimas tai tikrai lb geri(jei nebus traumu) manau sis sezonas sienai su rimu ir broliu bus vykes...
2007-10-22
+5
Atsakyti
reitingas neblogas, tik va sunkiausia vidutiniokus suskirstyt 10-20 vietos, viskas greitai gali apsiverst aukstyn kojom..ziuresim kaip bus sezonui isibegejus!
2007-10-22
-1
Atsakyti
Ziurint kas yra sabonio laikai :) turbut paskutinis kartas, kai sabonis zaide zalgiryje... t.y. pries 4-5 metus
2007-10-22
-6
Atsakyti
Stz
Turėdami stipriausią komandą nuo A.Sabonio laikų,???

Cia rimtai?:D
2007-10-22
+2
Atsakyti
Gerules tos Roanne aprangos, atrodo kaip megztinis :D
2007-10-22
+10
Atsakyti
BCR
na, manau ispanų supratimas apie krepšinį ne blogesnis nei lietuvių, tad šia lažybų bendrove manau galima pasitikėti
2007-10-22
+5
Atsakyti
BCR tu cia toli ziuri yra toks lt puslapis kaip topsport :)
2007-10-22
+1
Atsakyti
na tykiuosi zalgiris ir rytas zengs kiek galima toliau o jei susitiks tarpusavy tai sory bet rytas gaus uzleist kelia :D
2007-10-22
-13
Atsakyti
Rytas sitoj lazybu bendrovej statomas kur kas auksciau nei Zalgiris. Neutraliai abejoju tuo. O kaip bus - paziuresime :)
2007-10-22
-8
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.