Nuotr.: Marko Metlaš
Nuotr. Marko Metlaš

Martinas Gebenas praleido vieną mačą su Serbijos rinktine, vakar akistatoje su suomiais į aikštę žengė paskutinis, tačiau pats vidurio puolėjas dėl savo žaidimo pasaulio čempionate atrodo ramus.

Martinas Geben

Martinas  Geben
Komanda: Lietuvos rinktinė
Pozicija: C
Amžius: 24
Ūgis: 208 cm
Svoris: 112 kg
Gimimo vieta: Lietuva

Šiuo metu Lietuvos rinktinės sudėtyje yra 15 pavardžių, o jau po šio vakaro rungtynių su Rusijos nacionaline komanda vienas žaidėjas sužinos, kad grįžus į Lietuvą jam teks susikrauti lagaminus.

24-erių metų 208 cm ūgio Gebenas buvo registruotas visiems penkiems Lietuvos rinktinės mačams, o per keturis sužaistus susitikimus vidutiniškai rungtyniauja po 13 minučių, pelno po 4,8 taško, atkovoja po 2,3 kamuolio bei blokuoja po 1,5 metimo.

Labiausiai vidurio puolėjo pagalbos prireikė pirmoje akistatoje su Serbija, kuomet susidūrus su galinga priekine linija pražangų prisirinko ir Jonas Valančiūnas, ir Domantas Sabonis.

Tąkart Gebeno sąskaitoje per 13 minučių buvo 4 taškai, 3 atkovoti kamuoliai ir 3 blokai. Po mačo Dainius Adomaitis turėjo pripažinti, kad trečias aukštaūgis yra reikalingas komandai.

Gebenas užtikrintai kalba apie tai, kad turės praleisti pasiruošimą sezonui su Kauno „Žalgirio“ komanda, kuri stovyklą pradės po penkių dienų – rugpjūčio 22-ąją.

Visgi jis jau nuo rugpjūčio mėnesio kasdien treniruotėse gauna pamokų iš dviejų NBA vidurio puolėjų, draugiškose rungtynėse jau išbandė jėgas su galingas priekines linijas turinčiomis Ispanija ir Serbija bei taip kaupia patirtį kovoms su stipriausiais Eurolygos centrais.

Interviu su Gebenu – apie pamokas rinktinėje, neeilinę kovą su Bobanu Marjanovičiumi ir kitokį pasiruošimą debiutui Eurolygoje.

– Martinai, pirmą kartą esate tokioje rinktinėje, turinčioje geriausius vidurio puolėjus. Ko pačiam pavyko išmokti per jau beveik mėnesį laiko rinktinėje? – tinklalapis „BasketNews.lt“ paklausė Gebeno.
– Didžiausia pamoka – žaidimas su ir prieš aukščiausio lygio profesionalus Lietuvos rinktinėje. Labai gera patirtis, bandau viską kaip kempinė įsisavinti ir kuo daugiau klausytis iš veteranų ir trenerių, kuo naudingiau praleisti šį laiką.

– Lyginant su pirmosiomis treniruotėmis rinktinėje, kur jaučiatės paaugęs?
– Sakyčiau, kad geriau aikštėje pažįstu žaidėjus ir tai, ką jie labiau mėgsta daryti, kokios jų stiprybės. Savaime aišku, kad pasiekiau geresnę formą, žinau, kokiu intensyvumu ir fiziškumu reikia kovoti prieš NBA lygio centrus kaip Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį.

– Prieš kurį iš NBA vidurio puolėjų treniruotėse jums sudėtingiau žaisti?
– Abu labai stiprūs. Sakyčiau, kad Jonas daugiau žaidžia remdamasis savo jėga, o Domas yra ir labai stiprus, ir labai greitas, todėl jį sunku sugaudyti. Galbūt kažkiek daugiau gaunasi prieš juos rizikuoti perimetre, bet arti baudos aikštelės sunku sustabdyti.

Nuotr. BNS

– Kitos patirtys su galingus aukštaūgius turinčiomis Ispanijos ir Serbijos komandomis. Kaip pačiam sekėsi su jomis?
– Jų priekinės linijos labai stiprios, turi NBA žaidėjų. Save sunku vertinti, statistiškai buvo matyti, kad galbūt abi varžovų priekinės linijos sužaidė geriau negu aš. Prieš Serbiją labiau pavyko atstovėti. Vis tiek, prieš Ispaniją buvo pirmos rungtynės, tai galbūt prisidėjo ir jaudulys.

– Įsiminė žaidimas prieš Bobaną Marjanovičių?
– Nežinau, kada paskutinį kartą teko taip aukštai pakelti galvą žiūrint į kitą žmogų. Galbūt kažkiek net buvo nejauku prieš tokį aukštą žaidėją rungtyniauti. Labai sunku sustabdyti. Kaip matėte, vienoje atakoje jis pasisuko ir iškart metė į krepšį, o aš kamuolio nė nemačiau.

– Kokių gavote patarimų, kaip jį sustabdyti?
– Galbūt antrose rungtynėse buvau labiau pasiruošęs prieš jį gintis, bet man neteko pasirodyti aikštėje. Trenerių patarimai buvo tokie, kad reikia iškart žaisti fiziškai bei jam neleisti taip arti priimti kamuolio. Planavome taikyti dvigubą gynybą, bet nei aš, nei Bobanas nebežaidė, tai to nepanaudojome.

– Kaip manote, kiek tokios rungtynės ir tuo pačiu treniruotės padeda ruošiantis debiutui „Žalgiryje“?
– Pats buvimas rinktinėje su aukščiausio lygio žaidėjais man yra vien nauda. Kuomet esi tarp geriausių, tu neturi niekur kitur dėtis, tik tobulėti ir gerinti savo žaidimą, kad galėtum jiems pasipriešinti. Žaidimas su ir prieš tokius žaidėjus automatiškai kelia mano meistriškumo lygį.

– Ką manote apie situaciją, jog patekus į pasaulio čempionatą negalėsite su „Žalgiriu“ ruoštis debiutui Eurolygoje?
– Nesakyčiau, kad liūdna. Galbūt bus kažkiek sunkiau, man prireiks daugiau laiko, kad pasivyčiau kitus „Žalgirio“ krepšininkus iš strateginės pusės. O fiziškai aš būsiu pasiruošęs. Čia ir bėgiojame, ir su svoriais dirbame, ir treniruojamės. Fizinė forma nebus problema. Sunkiau gali būti su strategija, deriniais ir visos sistemos supratimu. Tam reikės praleisti laiko papildomai, bet nemanau, kad tai labai užtruks ir bus labai sunku persilaužti.

– Kiek situaciją lengvina tai, kad jau pernai su „Žalgiriu“ ruošėtės sezonui?
– Šiek tiek, nes su komanda sportavau 2-3 savaites. Spėjau kažkiek pajusti sistemą, ko norima ir ko tikimasi iš žaidėjų. Kažkiek žinau, ko tikėtis, bet vis tiek viskas bus pakankamai nauja.

Tuomet labiau buvo fizinis pasiruošimas. Derinių kažkiek turėjome, bet labiau ruošėmės fiziškai. Buvo gana sunku. Nemanau, kad šiemet bus lengviau.

Komentarai:
atrode
Su ruseliais atrode kaip meslo maisas .
2019-08-17
Atsakyti
Šaunuolis
Šaunuolis. Pakeis šiemet Žalgiryje puse kavaliausko, o kitąmet ir visą. Ir atrodo nėra toks skystas, kaip Birutis, kuriam reikia atgal pas sireikia pampersu keistis. Man primena jauna Gudaiti.
2019-08-17
+12
Atsakyti
AMF
super išspirs iš žalgirio ta supertalenta Bitruti
2019-08-17
-8
Atsakyti
djgaffer
Be viso jo talento man dar imponuoja jo kovingumas,šaltakraujiškumas ir gera darbo etika.Atsidavęs savo darbui ir matom to rezultatus.Gynyboje taip pat puikiai juda,staigias rankas turi,iš to ir blokų pridalina.Neblogą dar vieną centrą rinktinė turės.
2019-08-17
+30
Atsakyti
Karolis
Aišku, kad paims, reikia aukštų, o Martinas tvirtas, atstovi gynyboj, o puolime žaidžia drąsiai. Labai įdomu kaip jam seksis Žalgiryje. Turbūt kaip Davies, White ar Motum iš Kauno keliaus į kitą Eurolygos klubą. Netgi turi duomenis NBA.
2019-08-17
+22
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.