Vlado Garasto mintis, kad stipriausios Lietuvos komandos neaugina jaunų žaidėjų ateičiai, slepia kur kas gilesnes šalies krepšinio problemas, mano „BasketNews.lt“ skaitytojas, treniruojantis vaikus. Pavardės nenorėjęs atskleisti treneris sako, kad trūksta ne tik metodikos, bet tinkamų sąlygų darbui.

Publikuojame trenerio laišką apie darbo su vaikais problemas.



Nekalbama apie tikras problemas, jų sprendimus ir su jais atsiveriančiomis galimybėmis. Nepakeisime valdžios, ateis dar niūresni laikai. Kuo ilgiau bus tempiamas laikas, tuo vėliau vyks kilimas į viršų.

Atėjus greitoms permainoms, rezultatų sulauktumėme ne anksčiau kaip po 7-10 metų. Kalbu apie inovatyvų požiūrį. Krepšininkas yra prekė. Kokybiškas krepšininkas – brangi ir paklausi prekė. Kokybę nusako jo technika, taktikos išmanymas, fizinis ir psichologinis pasirengimas žaisti varžybose.

Sukurti aukštos kokybės prekę reikia:

1) ruošti aukštos kvalifikacijos trenerius, sudaryti geriausias sąlygas jiems dirbti Lietuvoje;

2) talentingiausiems sportininkams nuo 8-10 metu sukurti geras treniruočių sąlygas (treneriai, treniravimo sistemos ir metodai, sporto salės, inventorius, apranga);

3) organizuoti kokybiškas varžybas visuose lygiuose;

4) gerų vadovų, kurie suderintų mechanizmo darbą. Reikia mašinos, kuri kiekvienais metais iš turimo potencialo paruoštų nustatytą kiekį (planą galima nebent viršyti) aukštos kokybės produkto.

Be viso to, yra daugybė smulkių detalių, į kurias reikia atsižvelgti ir numatyti. Svarbiausia orientuotis į kokybę. Jaunas talentas nuo pat mažų dienų turi dirbti profesionalo sąlygomis su profesionalu treneriu.

Kol kas dauguma vaikų krepšinio trenerių – vidutiniokai pijokėliai, sugebantys tik rėkti ant vaikų, o ne aiškinti krepšinio subtilybes. Sporto salės ir įranga nėra pati geriausia ir čia būtinos investicijos. Vadovai ir visos savivaldybių biudžetinės įstaigos primena socializmo liekanas, nepritaikytas konkurencingai dirbti šiuolaikinėje rinkoje.

Didžiausia pagarba ir padėka gerbiamam treneriui ir LKF vadovui Vladui Garastui, kaip ir visiems atsidavusiems krepšiniui, už visus darbus ir laiką skirtą sportui.

Dabar reikia daug naujų jaunų žmonių, kurie sutvarkytų kiemą pagal naujas kapitalistinio pasaulio taisykles. Reikia atsidaryti langą ir įleisti šviežio vėjo iš Vakarų. Tik susitvarkę namus galėsime eiti apsižvalgyti, pasirodyti į Europą ir visą gražų pasaulį.

Reikia įdėti daug proto ir darbo. Taip pat kaip ir krepšinio aikštelėje. Laimi stipriausia komanda. Paskutiniu metu gaunam į kaulus. Reikia daugiau komandinio žaidimo, neleisti mesti nei vieno laisvo metimo priešininkui, kovoti kiekvieną kamuolį, nedaryti klaidų puolime, tritaškius šaudyti kaip iš pistoleto, o iš po krepšio dėti. Kada taip dirbs vadovybė, tada ir krepšininkai žais tokį krepšinį aikštelėje.

Pabaigai pora klausimų pamąstymui:

  • Ar per paskutinius 10 metų buvo paruoštas nors vienas krepšininkas, kuris 18 -20 metų būtų pajėgus lygiaverčiai žaisti su vyrais?
  • Kur mes būtumėme, jei didžiosios Europos valstybės (Italija, D.Britanija, Švedija, Prancūzija, Vokietija) didžiausias investicijas ir pastangas skirtų ne futbolui bet krepšiniui? Ispanai ir dabar krepšinyje mus lenkia 10-15 metų.
  • Ką mums sako tai, kad „krepšinio šalyje“ nėra krepšinio vadovėlio? S.Stonkus savo laiku savo pareigą atliko. Laikas nestovi, lygiai taip pat ir krepšinis. Jis evoliucionuoja, keičiasi. Jauniem treneriams reikia naujos informacijos apie šiuolaikinį krepšinį.


Turite minčių? Rašykite info@basketnews.lt.
Komentarai:
DangisJei mūsų krepšinio treneriai būtų tik pijokai, tai neturėtume Mačiulio, Jankūno, Gecevičiaus, Macijausko, Šiškausko ir daugelio kitų Lietuvoje sužybėjusių žaidėjų. Juk jie suspindėjo Lietuvoje ir tik po to pateko į gerus užsienio klubus... Taip kad šiuo atveju pasakyčiau taip - visur yra visokių žmonių, net ir prezidentais kartais tampa pijokai (pvz. Jelcinas), tad ką bekalbėt apie krepšinio trenerius... Iš kitos pusės - ekonominės krizės laikais ir esant tokiai situacijai Lietuvoje apie tokias sąlygas treniruotis vaikams kaip JAV ar Ispanijoje gali kalbėti tik visiškai nieko nesuprantantis žmogus ir toks "ekonominių vadovėlių rašytojas, kaip Kubilius"...


Maciulis,Jankunas ir kiti tavo vardinti,visi jie sieke tikslo Kaune,Vilniuj kur yra krepsinio mokyklos.Mazuose miestuose kazkodel sunku net viena krepsinio aikstele pastatyt,kad vaikai turetu uzsiemima.Is savo patirties zinau,kad turi buti daugiau aiksteliu kiemuose,nes tada vaikai nori bent kiek sportuot,o ne gert kur nors.O kad dauguma treneriu pijokai,tai cia faktas.
2012-04-03
+8
Atsakyti
anonimas2
Kad kisami turciu vaikai i komandos lyderius tai gryna teisybe.Valstybinej mokykloj atseit nemokamos treniruotes,bet ziurima i tevu kisene,jei neturi daug,esi nulis.Tai kokia komandos dvasia toks parsidavelis gali iziebti,?Su savo numyletiniais dirba,o visi kiti zlugdomi.Kol radom vaikui normalu treneri,daug vargo buvo.Tarp kitko tie labai pripazinti treneriuksciai daznai buna pasipute,per geros nuomones apie save,nors nulio verti,nei jie zino kaip prie vaiko prieiti,tiksliau net nesistengia,nera jokio rysio tarp trenerio ir vaiku,visas rysys baigiasi kartu su svilpuku,net pasisveikinti treniruotes pradzioj nesugeba.Kartais tas jaunas buna 1000kartu geresnis.Toki darba turi dirbti zmogus is pasaukimo,ir tai ne kiekvienas ta dovana turi.Toki darba dirbantis zmogus turi buti energingas,nesti pozityva,o ne meme ar psichas koks,kurio gerkle neuzsidaro.
2011-12-09
Atsakyti
Jo, blyn, mokikymės teorijos iš vadovėlių. Kur jau kur, o sporte yra TIK patirtis. Jeigu jos nebus skiepijama, jokie vadovėliai nepadės. Reikia tiem pijokėliams salygas sudaryti, vadovauti jiems, prižiūrėti ir garantuoju rezultatai bus geresni nei teoretikų iš LKKA.

Jau dabar visi juokiasi iš mūsų universitetų, kurie kiša teorines žinias ir nė nesiruošia rengti žmogaus darbo rinkai. Kam dar tokios klounados reikia krepšinio srityje?
2010-06-03
-4
Atsakyti
Julius
Visiskai sutinku mano pacio treneris tik geria savo kabinete o mes per treniruotes kasi losiam galetu visus tokius trenerius atleist. ir seip tie treneriai nesamones aiskina atrodo kad net pats butum geresnis treneris nei jis. Puse sezono varzybu atlekdavo girtas arba visai neatlekdavo
2010-06-02
+2
Atsakyti
Pilnai sutinku su autorium ,reik jaunu zmoniu su idejom ,o ne seno kapitalisto su nostalgija kad dingo rusu priespaudos laikai.

Pats turejau minti ,megint ruosti krepsininkus fiziskai. Bet...bet... pagalvokim kur as juos galeciau ruosti ? LKL`o komanda jokia manes neims ,nes ten sedi vyr.prezidentu draugai ,uosviai ,broliai be jokio suvokimo apie zmogaus anatomija ar apie sportines sistemas.

Didmiesciu sporto mokyklos gauna nuo visokiu "Pabradziu" ,Plungiu ,Tauragiu... Del kokiu priezasciu?

1.Pagarba treneriui

2.Rimtas nusiteikimas dirbti. Nepatinka - iseik.

3.Griesta rutina

4.Ugdomas charakteris

Toks vaikas auga puikiu krepsininku ,zmogumi ,bei vyru. Su tevais bendrauja kaip derama ,o ne "da pasla ti" .Tokios turi but krepsinio mokyklos. O jei tam dar skirtu pinigu ,butu isviso...

Uzauga profisionaliais tik tie kurie patis to siekia ,nieks jo uz rankos neveda ,o kartais reik kazkoki postumi parodyt... Daug talentu zlugsta.

Jei ne tie miesteliu krepsinikai ,visokios Marciulionio akademijos butu isvis nieko vertos. Nes dazniausiai ten losia is kitu miestu atvaziave zaidejai.

Tikrai negaliu sito teikti 100procentu ,bet anksciau taip jau buvo.
2010-06-02
-2
Atsakyti
motocros 4ever
na jus cia perdaug verkslenat,nes krepsinis jum viskas,o pagalvokit toki dalyka,kad kas tikrai nori treniruotis ir treniruot tai daro is idejos,tada ir rezultatai buna,nes kekvienas galvojat,nupirkau kedus ir apranga su kamuojiu ir jau super krepsininkas,o nepagalvojat kad nekekvienam tai skirta,o kad nebesneka apie krepsini tai gerai,nes kam idomu tas sneka,o kas snekejo del mados irodo kad krepsinis visiskas nulis jam
2010-06-02
Atsakyti
px.
Mus vienija alus ir pergales:-)Visi vidutinybes-pijokeliai vienykites!
2010-06-01
+5
Atsakyti
Ar per paskutinius 10 metų buvo paruoštas nors vienas krepšininkas, kuris 18 -20 metų būtų pajėgus lygiaverčiai žaisti su vyrais?

Valanciunas, motiejunas jau gali zaisti pajegiai minimum su uleb taures komandu zaidejais. o su lkl komandu zaidejais tai dauguma Vilniaus perlo ir Aisciu zaideju. Manau cia ju pakankamai.

Kur mes būtumėme, jei didžiosios Europos valstybės (Italija, D.Britanija, Švedija, Prancūzija, Vokietija) didžiausias investicijas ir pastangas skirtų ne futbolui bet krepšiniui? Ispanai ir dabar krepšinyje mus lenkia 10-15 metų.

Kas butu? ogi nieko. butu tas pats kaip ir dabar, tos salys ir taip skiria tokias investicijas, kad ju uztenka pilnai, cia ne Lietuva, kad ju pastoviai maza.

Jus geriau pagalvokit, kas butu jei Lietuva turetu tiek pinigu, kiek ispanijos ar kokios prancuzijos krepsinis ?
2010-06-01
+4
Atsakyti
senis
PAKALBAM KAS YRA TALENTAS LIETUVOJE ...tai paaugliai 16m etu 195 ir didesnio ugio....arba turciu vaikuciai per kuriuos kisa visom isgalem i komandos lyderius....ir tokiu pilna.........
2010-06-01
-6
Atsakyti
NKLIr ne tik del to. Paziurekit jus i rajonus, kiek juose sunkiai dirbanciu jaunuoliu yra, kurie tikrai meistriskumu nenusileidzia miesto bendraamziams. Jie neturi salygu net MKL pazaisti, o tik puna rajono cempionatuose, o kai kurie net ir ten neturi galimybes pazaisti.


lb pritariu !!!
2010-06-01
+4
Atsakyti
Anonimas
O Šilalėje, iš vis kašius nupjaustė ir futbolo vartus pastate ant asfalto. Ir niekam neįdomu kad uz dvidesimt metru normalus futbolo vartai ant zoles! Be to, L. Lekavicius, J. Elvikis iš pačios Šilales. M. Petravisius iš Šilalės raj.
2010-06-01
-3
Atsakyti
NKL
Ir ne tik del to. Paziurekit jus i rajonus, kiek juose sunkiai dirbanciu jaunuoliu yra, kurie tikrai meistriskumu nenusileidzia miesto bendraamziams. Jie neturi salygu net MKL pazaisti, o tik puna rajono cempionatuose, o kai kurie net ir ten neturi galimybes pazaisti.
2010-06-01
-3
Atsakyti
Mantas
Tikrai saunus straipsnis :)
2010-06-01
-1
Atsakyti
DANGI,

Šiškauskas apskritai nėra sportavęs jokioje krepšinio mokykloje (nebent bokso). O ir dauguma geriausių Lt krepšininkų pramoko žaist Amerikoj - Javtokas, Jasikevičius, Kleiza, Kaukėnas, Songaila ir kiti. Taip kad reikia kažką keisti, nes dabar Lt mažai galimybių jaunam sportininkui pereiti į vyrų krepšinį.
2010-06-01
-11
Atsakyti
Jei mūsų krepšinio treneriai būtų tik pijokai, tai neturėtume Mačiulio, Jankūno, Gecevičiaus, Macijausko, Šiškausko ir daugelio kitų Lietuvoje sužybėjusių žaidėjų. Juk jie suspindėjo Lietuvoje ir tik po to pateko į gerus užsienio klubus... Taip kad šiuo atveju pasakyčiau taip - visur yra visokių žmonių, net ir prezidentais kartais tampa pijokai (pvz. Jelcinas), tad ką bekalbėt apie krepšinio trenerius... Iš kitos pusės - ekonominės krizės laikais ir esant tokiai situacijai Lietuvoje apie tokias sąlygas treniruotis vaikams kaip JAV ar Ispanijoje gali kalbėti tik visiškai nieko nesuprantantis žmogus ir toks "ekonominių vadovėlių rašytojas, kaip Kubilius"...
2010-06-01
Atsakyti
Jo as irgi pritariu sitai minciai, aisku yra ir geru treneriu kurie uzsiima, bet yra ir tokiu kad oj jo joi
2010-06-01
-1
Atsakyti
Anonimas
buvo buvo pas mane toks treneris pastoviai rėkauja bet nieko normalaus konkretaus napasako žmoniu kalbos nemoka
2010-06-01
+5
Atsakyti
Labai pritariu. Teisybė gryniausia. Pats lankiau VKM`ą, tai ten treneris jobnutas. Tik rėkė, visi jam blogi, debilais vadino, kartą tipo "varžybos" buvo jam, tai nebuvo, ir į galą triešos atėjo girtutėlis. Nu bbž, ką su tokiais "mokytojais" išmoksi greičiau, lošti kašį, ar dėt ant sporto skersą??
2010-06-01
+6
Atsakyti
to ?
Skaityk tarp eiluciu, cia padeka uz praeities nuopelnus (ar pelnytai ar ne isjojes ant garsiu krepsininku tai cia jau kitas klausimas) ir pasakymas, kad laikas dingti garastui nuo pakylos ir uzleisti vieta jaunimes zmonems bei pokyciams.
2010-06-01
-2
Atsakyti
?
"Didžiausia pagarba ir padėka gerbiamam treneriui ir LKF vadovui Vladui Garastui"

negi jau LKF vadovo rinkimai? Gal cia straipsnis nuo pernai likes?
2010-06-01
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.