Sabonio priėmimas į Šlovės muziejų – šventė ir Portlendui (video)

2011-08-11 10:31
Jasonas Quickas, „The Oregonian“

Arvydas Sabonis Portlende prisimenamas su pagarba
Arvydas Sabonis Portlende prisimenamas su pagarba
Nuotr. Fotodiena/R.Dačkus
Penktadienį į Naismitho krepšinio Šlovės muziejų pateksiantis Arvydas Sabonis šiomis dienomis gauna daug dėmesio JAV spaudoje. Pateikiame Portlende leidžiamo dienraščio „The Oregonian“ straipsnį apie geriausią visų laikų Lietuvos krepšininką.


Buvo tamsios nakties vidurys, kai Arvydas Sabonis lėkė per Lietuvą į savo gimtąjį Kauną, ir Portlendo „Trail Blazers“ fizinio parengimo treneris Jay Jensenas pradėjo suprasti, kokią milžinišką įtaką vidurio puolėjas padarė Europos krepšiniui.

Sabonis, kuris tuo metu ruošėsi savo šeštajam iš septynių sezonų „Trail Blazers“ gretose, atliko reabilitaciją po eilinės operacijos – šįkart iš jo pėdos buvo pašalintos kaulo atplaišos. Reabilitacija su Jensenu buvo atliekama paslapčia, kad Lietuvos vyriausybė nepradėtų spausti Sabonio žaisti 2000 metų olimpiadoje.

Vyrai susitiko pajūryje esančioje Palangoje ir kartu išskubėjo į Kauną juodu džipu. Kelionė priekinėje keleivio sėdynėje sėdėjusiam Jensenui kėlė abejonių.

„Važiavome atgal ir tiesiog skriejome, – prisimena Jansenas. – Tada aš paklausiau: „Sabai, ar nebijai, kad tave nubaus?“

Anot Jenseno, Sabonis dėl šio klausimo įsižeidė.

„Baik, Jay. Už ką mane nubaustų?“ – tokį Sabonio atsakymą prisimena Jensenas.

Greitai jie buvo Kaune. Sabonis nuvažiavo tiesiai į uostą (greičiausiai turimas omeny Klaipėdos uostas – vert. past.) ir automobilio žibintais apšvietė didžiausio Lietuvos laivyno laivo bortą. Tai atskleidė laivo vardą: SABAS.

Jensenas prisiminė, kaip Sabonis linktelėjo į laivą, didžiuodamasis tuo, kokia pagarba jam duodama.

„Taip ten jau yra. Jis yra lyg Europos Michaelas Jordanas“, – sakė Jansenas.

Penktadienį Sabonis bus pagerbtas taip, kaip jam priklauso, kai bus priimtas į Naismitho Šlovės muziejų. Buvusi „Blazers“ legenda Billas Waltonas pristatys Sabonį. Pagal tradiciją naujas šlovės muziejaus narys pasirenka ankstesnį narį, kad jį pristatytų.

Jensenas, ilgametis „Trail Blazers“ fizinio parengimo treneris, kuris praleido nesuskaičiuojamas valandas dirbdamas su Sabonio pėdomis, keliais ir nugara, reprezentuos Portlendo komandą per ceremoniją Springfylde.

„Kalbėjau su juo po to, kai jis buvo išrinktas į muziejų, ir jo atsakymas buvo tipinis, – pasakoja Jensenas. – Jis pasakė: „Ką aš padariau, kad to nusipelnyčiau? Nežinau.“ Jis visada buvo labai kuklus, tačiau jaučiasi tikrai pagerbtas.“

Rugpjūčio 18 dieną Sabonis pirmą kartą apsilankys Portlende nuo tada, kai 2003 metais baigė NBA karjerą. Šio miesto aikštėje bus surengta krepšininko pagerbimo šventė.

„Manau, jis nustebęs, kad Portlendo gyventojams tai yra didelis įvykis. Jis tikrai nesupranta, ką yra padaręs, kad nusipelnytų tokio pripažinimo ir tiek dėmesio“, – teigė Jensenas.

Sabonis laimėjo du olimpinius medalius – auksą su 1988 metų Sovietų rinktine ir bronzą su 1992 metų Lietuvos rinktine (iš tiesų – dar vieną bronzos medalį 1996 metais – vert. past.) – ir šešiskart buvo išrinktas geriausiu Europos krepšininku.

1986 metais jis tapo pirmuoju ne amerikiečiu, pakviestu NBA naujokų biržoje pirmajame rate, kai „Blazers“ jį pasirinko 24 šaukimu. Dėl tuometinės politinės įtampos ir vėlesnių Sabonio traumų jis į Portlendą neatvyko iki 1995 metų, kai jam jau buvo 31.

Tada jį jau stabdė ankstesnės traumos, labiausiai – anksčiau trūkusi Achilo sausgyslė. Tačiau jis vis dar buvo efektyvus ir artistiškas, per savo pirmą sezoną vidutiniškai pelnydavęs 14,1 taško ir atkovodavęs 8,1 kamuolio. Paskutines 21 sezono rungtynes jis pradėjo starto penkete ir pelnydavo 17,6 taško bei atkovodavo 10,7 kamuolio, o „Blazers“ per šią atkarpą iškovojo 18 pergalių.

1996 metų atkrintamosiose varžybose Sabonis pelnydavo 23,6 taško ir atkovodavo 10,2 kamuolio, bet „Blazers“ 1-4 nusileido Jutos „Jazz“.

Per septynis sezonus (1995-2001 ir 2002-2003, laisvus metus jis praleido Europoje su šeima) Sabonis vidutiniškai pelnydavo 12 taškų ir atkovodavo 7,3 kamuolio, stebindamas fanus savo gigantišku dydžiu (220 cm) ir sugebėjimu perduoti kamuolį per nugarą.

Buvęs „Blazers“ vadovas Bucky Buckwalteris, kurio sprendimu Sabonis buvo pasirinktas 1986 metų biržoje, sako, kad tik Waltonas gali varžytis su Saboniu tarp aukštaūgių, sugebančių taip perduoti kamuolį.

„Manau, kad žmonės Europoje supranta, koks jis buvo didis, bet žmonės Amerikoje, ko gero, matė tik pusę to, ką Sabas sugebėdavo padaryti. Amerikos krepšinio gerbėjai neturėjo galimybės pamatyti visų Sabonio galimybių“, – įsitikinęs Buckwalteris.

Jis buvo kietas, žaisdavo per nuolatinius skausmus, kurie galiausiai privertė baigti karjerą. Tada jis jau buvo legenda Europoje, o jo vieta tarp visų laikų mėgstamiausių „Blazers“ žaidėjų – saugi.

„Jis yra tarp mūsų visų laikų legendų. – sako Jensenas, su „Blazers“ dirbantis 22 sezonus. – Ir jis kiekvieną savo karjeros dieną žaidė kęsdamas skausmus, bet visiškai nesiskundė. Jis neabejotinai kietas vyrukas.“


„Trail Blazers“ nariai Šlovės muziejuje:

Žaidėjai:
Lenny Wilkensas (Portlende žaidė 1974-1975),
Billas Waltonas (1974-1978),
Draženas Petrovičius (1989-1990),
Scottie Pippenas (2000-2003),
Arvydas Sabonis (1995-2001, 2002-2003).

Treneriai:
Neilas Johnstonas (1972-1974),
Lenny Wilkensas (1974-1976),
Jackas Ramsay (1976-1986).

Vaizdo reportažas apie Sabonio karjerą:

Komentarai:
Tomas123Sabonis! Who?


asturiu viena klausima, kas tas sabonis?


Gaila, bet be debilu nei viena tema nepralenda.
2011-08-12
-14
Atsakyti
Ispudingas tas sabas.gaila kad jam tos traumos ir skausmai kliude,o tai butu dar labiau siautes tam nba,ir dar butu ilgiau zaides,vien tik tai kad budamas 39 mvp tapo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-08-12
-1
Atsakyti
siek tiek ne i tema, bet gal patiks :)

http://www.youtube.com/watch?v=TQoo1HUYm...
2011-08-12
Atsakyti
GanGsterisGeriausias lietuwos kasistas.


Ir ne tik.

Kaip tik jo vedamų lietuvių pergalių dėka tauta patikėjo: mes galim!

Ir tik tada pajudėjo išsilaisvinimo procesas.
2011-08-12
+3
Atsakyti
you know
you know
2011-08-12
-7
Atsakyti
Geriausias lietuwos kasistas.
2011-08-11
-2
Atsakyti
va cia tai zaidejas:) pamenu, kaip vaikystej issikirbdavau is zurnalu, laikrasciu foto(ne visos spalvotos buvo:D)ir dedavau po rasomojo stalo stiklu:D
2011-08-11
+7
Atsakyti
One of the best passing big man ever. 8-)
2011-08-11
+2
Atsakyti
chebryte, straipsnis apie Sabonį, o ne apie Valančiūną, tai kam čia tie palyginimai? Kai Valančiūnas pateks į Šlovės muziejų, tada juos ir lyginsime. O Sabo karjera tikrai įspūdinga - nuo eilinio Kauno gatvių pacuko iki nerealaus žaidėjo, nuo tomis gatvėmis vos ne kaip per dragus dabar lakstančio su panom bičo iki kuklaus ir puikaus žmogaus, šeimos galvos ir tėvo. Panašu, ne nepanašu, bet faktas, kad šlovė jo ne tik kad nepagadino, bet padėjo tapti geru žmogum. Žinau, kad sakysit kai kas, kad Sabas turi minusų, bet kas jų neturi? Gal tik Dievas, o ir tai nežinia, nes mes jo nematėm. Kol kas tik viena aišku - būti tokiu kaip jis norėtų kiekvienas kamuolį čiupinėjantis jaunuolis ar vaikas.
2011-08-11
-2
Atsakyti
ireuighsnugn
Teisingai Lietuva pasake apie raudonuosius pituchus.
2011-08-11
+4
Atsakyti
Anonimas
sudziai lietrycio fanai kure stumia ant lt rinktines ,skiauteres piesdami

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-08-11
-3
Atsakyti
to Lietuva
Šūdas tu, o ne Lietuva.
2011-08-11
+3
Atsakyti
Lietuva
Neveltui raudonos padlos dabar sedi pabruke uodegas, isgamos puikiai suvokia jog jie tokio kaip Sabas niekada neturejo ir netures.
2011-08-11
-5
Atsakyti
mesa
kai buvau mazas, tai galvojau kad saab markes automobiliai priklauso sabui:D Sabas kaip ir senieji saab, palieka rysku pedsaka savo srityse:) Daug sveikatos, Arvydai
2011-08-11
+9
Atsakyti
Nerealus zaidejas Sabas buvo, tokio tikrai niekad nebeturesim, tokio ugio ir tokiu sugebejimu buvo.... vien tai kad karjeros pabaigoj atvaziavo atlosti uz Zalgiri ir tapo Eurolygos MVP viska pasako. Tokiu metu ir po tiek traumu vistiek buvo geriausias zaidejas Europoj.
2011-08-11
+9
Atsakyti
Tokio kaip Sabonis dar ilgai nebus ir dziaukites,kad turejot proga matyti jo zaidima. Ir raminkites su tuo Valanciunu. Kaip zmones pasiduoda tai masinei psichozei. Taip, jis labai talentingas, bet vaikiui dar daug dirbti reikia, o toks visu svaigimas jam gali jam pakisti koja. Nes tik vienetai sugeba likt ant zemes,kai juos pripazysta tukstanciai.
2011-08-11
+5
Atsakyti
tam radallo ginevicius yra jaunas talentas paplidysentis zalgiri ir pan,maciulis su kleiza ryta ir tt ir pan.jis konkretus debilas yra
2011-08-11
+4
Atsakyti
mantux88

ten tas debilas radallo nesamoniu megsta parasynet pastoviai,tad i ji demesio kreipt nereikia,o toks Sergio Sanchez from Estudiantes yra istikruju,grybas po 5.8tasko pelnydavo
2011-08-11
-5
Atsakyti
Kaunas Žalgiris close to sign Sergio Sanchez from Estudiantes.

ar yra tiesos? bandziau toki zaideja ieskot youtube, net neranda :D saltinis:

http://www.ballineurope.com/euroleague-t...
2011-08-11
-13
Atsakyti
HEROJUS
http :// www . youtube . com/watch?v=6gCDNV5VaDY
2011-08-11
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.