Filipovski iššūkis – suburti Eurolygos komandą vos už 1 mln. eurų (audio)

2012-09-16 10:17
Karolis Tiškevičius, „BasketNews.lt radijas“

Sašo Filipovski teks dirbti su itin jauna komanda
Sašo Filipovski teks dirbti su itin jauna komanda
Nuotr. LaPresse – Scanpix
Liublianos „Union Olimpija“ šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus. Finansinėje krizėje atsidūręs legendinis Slovėnijos klubas trejus metus iš eilės nesugeba triumfuoti nacionaliniame čempionate, o šiemet Eurolygoje bus bene mažiausią biudžetą turinti komanda.

Vienas milijonas eurų. Vos tiek pinigų į „Union Olimpija“ kapšą šį sezoną pavyko surinkti klubo vadovams. Nepaisant to, Liublianos klubo treneris Sašo Filipovski žada, kad jo auklėtiniai demonstruos charakterį ir kovingumą.

Šių savybių reikės, kadangi „Union Olimpija“ Eurolygos A grupėje kovos su pajėgiais varžovais – Atėnų „Panathinaikos“, Madrido „Real“, Maskvos srities „Chimki“, Stambulo „Fenerbahce Ulker“ ir kvalifikacinio turnyro nugalėtojais.

Išskirtiniame interviu „BasketNews.lt radijai“ 38 metų Filipovski papasakojo apie ne geriausias dienas išgyvenančią „Union Olimpija“, mėgstamus krepšininkus ir netradicinius pomėgius už aikštės ribų.

– Treneri, esate jauniausias Eurolygos treneris, bet jau turite 16 metų treniravimo patirties. Kaip prasidėjo jūsų karjera? – „BasketNews.lt radijas“ paklausė Filipovski.
 Karjerą pradėjau kaip trenerio asistentas, viename mažame Liublianos klube. Tada tapau trenerio asistentu Liublianos „Union Olimpija“ komandoje. Čia pradirbau 6-erius metus. Pirmuosius metus buvo trenerio Tomo Mahoričiaus asistentu, o vėliau trejus metus dirbau vyriausiuoju šios komandos treneriu. Dėl finansinių problemų vėliau išvykau į Lenkiją, kur trejus metus buvau Zgorželeco „Turow“ vyr. treneris. Visus kartus buvome antri šalyje. Tada gavau šansą dirbti Rusijoje. Iš pradžių treniravau Krasnodaro „Lokomotiv“, o vėliau dirbau Duda Vujoševičiaus asistentu Maskvos CSKA ekipoje. Vėliau tapau Romos „Lottomatica“ vyr. treneriu ir praėjusiais metais pasirašiau 3 metų sutartį su Union Olimpija.

– Ar jūs niekada taip ir nebuvote krepšininku?
– Krepšinį žaidžiau jaunimo komandose. Žaisdamas vaikų komandose tris kartus tapau čempionu nuo mažiausiųjų iki vyriausiųjų amžiaus grupių. Po to patyriau peties traumą, tapau sporto universiteto studentu ir baigiau krepšininko karjerą. Tada nusprendžiau tapti treneriu.

– Treneri, kokio tipo žaidėjai jums labiausiai imponuoja?
– Pirmiausiai, man patinka teisingi charakteriai. Mėgstu, kai mano žaidėjai yra ambicingi, sunkiai dirbantys ir disciplinuoti. Man patinka krepšininkai, kurie nori tobulėti ir aukojasi dėl komandos. Iš esmės, jie turi būti geri žmonės. Žinoma, mano komandoje turi žaisti principingi ir, labai svarbu, ambicingi žaidėjai.

– Ką turite omenyje, sakydamas, kad krepšininkai turi būti „geri žmonės“?
– Jie turi pasižymėti teisingu charakteriu. Man nepatinka egoistai, galvojantys tik apie save, ir savanaudžiai. Jie negali žaisti komandinio krepšinio aukštame lygyje.

– Kokia jūsų krepšinio filosofija?
– Žaidėjai turi kalbėtis tiek gynyboje, tiek puolime. Tai labai svarbu. Jie turi sunkiai dirbti tam, kad galėtų padėti vienas kitam gynyboje ir puolime. Visi mano žaidėjai turi turėti individualią ir komandinę atsakomybę. Noriu pasakyti, kad krepšininkai privalo būti pajėgūs žaisti vienas prieš vieną, bet negali pamiršti komandos draugų. Pagalba vienas kitam yra labai svarbu. Statistikoje neparašyta daug labai svarbių dalykų. Ten nenurodyta, kiek savalaikių perdavimų atlikai, kiek tinkamų užtvarų padarei komandos draugams ar sukliudei varžovui mesti. Tai, kas neparašyta statistikoje, paprastai yra daug svarbiau krepšinyje, nei tai, kas ten nurodyta. Aš tikiu komandine gynyba, sunkiu darbu ir kamuolio dalinimusi puolime. Negali būti jokio savanaudiškumo – reikia varginti varžovą kuo daugiau judant aikštelėje ir perdavinėjant kamuolį vienas kitam. Labai svarbu, kad kamuolys judėtų greitai. Tik taip galima žaisti aukšto lygio krepšinį.

– Jeigu galėtumėte pasirinkti, kuriuos Lietuvos krepšininkus pasiimtumėte į savo komandą?
– Europoje mes labai gerbiame Lietuvos krepšininkus. Didžiuojuosi, kad galėjau būti vyriausiuoju treneriu ir asistentu kai kurių lietuvių krepšininkų. Dirbau su labai geru metiku Mindaugu Žukausku, Liublianos „Olimpija“ komandoje treniravau Šarūną Jasikevičių. Galiu pasakyti, kad Lietuva yra panaši į Slovėniją. Šalis nedidelė, bet žmonės myli krepšinį. Lietuviai yra tikri kovotojai. Jie darbštūs atletai, žaidžiantys su širdimi. Jie labai ambicingi, puikūs metikai ir tikrai myli krepšinį. Štai kodėl visi, ir aš asmeniškai, taip gerbiame Lietuvos žaidėjus. Galiu pasakyti, kad Šarūnas Jasikevičius buvo vienas geriausių įžaidėjų. Kai aš buvau asistentas, mes jį turėjome savo komandoje. Šis žaidėjas aikštelėje yra tikras treneris ir vienas geriausių kamuolių perdavinėtojų Europoje. Jasikevičius turi labai aukštą žaidimo supratimą. Lietuva turi daug puikių krepšininkų. Nuo įžaidėjų, kaip Jasikevičius, iki didelių vyrų, kaip Eurelijus Žukauskas. Reikia paminėti ir Sabonį, kuris buvo aukščiausio lygio didysis žmogus. Lietuvių krepšinio mokykla yra labai stipri ir gerbiama.

– Pone Filipovski, praėjusį sezoną grįžote į „Olimpija“ po 5 metų pertraukos. Kas jums padėjo apsispręsti?
– Iš esmės aš turėjau vieneriems metams galiojantį kontraktą Romoje, kai gavau pasiūlymą 3 metus treniruoti Liublianos komandą, kur galėčiau treniruoti jaunus talentus, suteikti jiems 100 procentų savo žinių ir nulipdyti iš jų gerų krepšininkus. Man tai didelė garbė, nes aš labai mėgstu treniruoti jaunus krepšininkus, tobulinti jų įgūdžius. Mėgaujuosi matydamas, kaip jie tobulėja ir geriau supranta krepšinį.

– Kaip sekasi „Olimpija“ pasirengimas sezonui?
– „Olimpija“ šiuo metu kovoja su finansine krize. Esame jauna ir nepatyrusi komanda, bet pasirengę labai sunkiai dirbti. Žinau, kad šį sezoną būsime labai nestabili ekipa, bet žaisime agresyviai, dalinsimės žaidimo minutėmis ir kamuoliu. Puolime stengsimės žaisti greitai, o gynyboje – kietai. Diena po dienos, mėnuo po mėnesio stengsimės tobulėti, augti ir tapti stipria komanda.

– Kokia šiuo metu finansinė padėtis „Union Olimpija“ klube?
– Praėjusių metų lapkritį 7 žaidėjai paliko komandą dėl finansinių problemų ir buvo labai sunku baigti sezoną. Vis dėlto mums pavyko laimėti Slovėnijos taurę, užimti 6 vietą Adrijos lygoje ir išsaugoti vietą Eurolygoje. Žinoma, mes nelaimėjome nacionalinio čempionato, bet išgelbėjome sezoną. Šį sezoną komandos biudžetas yra apie 1 milijoną eurų. Komandos vadovybė pasakė, kad mes jau geriau turėsime daug mažiau pinigų, bet žaidėjams atlyginimai bus mokami laiku. „Olimpija“ turi daugybę įsiskolinimų. Klubo vadovai nori sukurti struktūrą, išmokėti skolas ir ugdyti jaunimą, kuris nori dirbti ir yra pasiruošęs tai daryti labai sunkiai už nedidelius pinigus. Mums reikalingi ambicingi krepšininkai. Tokia sistema mums davė žaidėjų, kurie čia atėjo dirbti už 50-70 tūkstančių dolerių per metus.

– Kauno „Žalgiris“ prieš kelis metus taip pat turėjo didelių finansinių problemų. Tada komandai aukojo netgi paprasti piliečiai. Kaip buvo legendinė Liublijanos „Union Olimpija“ gelbėjama Slovėnijoje?
– Slovėnijoje labai sunku atskirti sportą nuo visuomenės. Kada šalį kamuoja ekonominės problemos, tai iš karto turi įtakos ir sportui. Žinoma, daugybė krepšininkų Slovėnijoje myli „Olimpija“ ir jie nenori, kad komanda būtų triuškinama, bet jie turi būti kantrūs. Neįmanoma per vienerius metus pasiekti gerų rezultatų, turint tiek nedaug pinigų. Mes turime būti kantrūs, turėti sistemą ir labai sunkiai dirbti. Kantrybė ir komandinis darbas – vienintelės išeitys, gelbėjančios šiais kriziniais laikais.

– Savo sudėtyje turite net 3 Suomijos krepšininkus, nepaisant to, kad šios šalies krepšinio tradicijos nėra labai gilios. Kaip tai atsitiko? Ar tai tik sutapimas?
– Šį sezoną norėjau sukomplektuoti komandą iš jaunų žaidėjų ir iš daugiau patirties turinčių, bet pasiruošusių sunkiai dirbti ir galinčių būti lyderiais, krepšininkų. Manau, kad kiekviena komanda turi turėti lyderių. Todėl aš pasikviečiau šiek tiek Suomijos krepšininkų, nes šios tautybės žmonės pasižymi labai stipriu mentalitetu. Jie moka daug dirbti ir yra dideli kovotojai. Mūsų įžaidėjas suomis Teemu Rannikko man labai padeda ir jis gali pagelbėti mūsų jauniems krepšininkams kaip Prepeličius, Omičius ar Rupnikas. Tai krepšininkai, kuriems mažiau nei 20 metų, o jie šiais metais jau žais Eurolygoje. Rannikko gali perduoti savo patirtį ir tuo pačiu būti pavyzdžiu, kaip reikia tinkamai elgtis, treniruotis. Jis gali parodyti jauniesiems žaidėjams, kaip elgtis profesionalams ir kuris kelias veda į aukščiausią krepšininko lygį ir, kas svarbiausia, kaip ten išlikti.

– Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris Rimas Kurtinaitis negailėjo kritikos buvusiam savo auklėtiniu Aaronui Baynesui. Tada jis sakė: „Rusai gali išmokyti mešką važiuoti dviračiu, todėl ir mes kažką padarysime iš Aarono“. Kaip galite komentuoti šį pasisakymą?
– Aaronas Baynesas buvo Kurtinaičio auklėtiniu. Su šiuo treneriu aš kalbėjau ir jis man pasakė gerų dalykų apie Baynesą. Jis yra australas, o šios šalies krepšinio mokykla yra labai tvirta. Jie nebijo sunkaus darbo. Australai žaidžia dėl komandos ir gali žaisti su lūžusia ranka ar suknežintais pirštais. Jie niekada nepasiduoda. Tai labai stiprus mentalitetas, kurį privalu gerbti. Žinoma, tokie jauni žaidėjai kaip Aaronas vis dar gali daug ko išmokti. Pavyzdžiui, kiek reikia paaukoti, norint pasiekti viršūnę ir kokio atsidavimo reikalauja tapimas puikiu krepšininku.

– Kaip vertinate savo komandos šansus Eurolygos A grupėje?
– Šių metų filosofija tokia, kad žaisime nuo rungtynių iki rungtynių. Sunku pasakyti, kokie mūsų tikslai. Žinoma, daug dirbsime ir koncentruosimės tam, kad patobulintume savo komandos lygį ir žaidimą. Galvoju, kad mūsų rezultatai bus darbo įrodymas. Jeigu esi susikaupęs ties vienomis rungtynėmis ir svarbiausiais dalykais, rezultatai ateis savaime. Dėl to neketinu daryti didelio spaudimo šiems jauniems žaidėjams. Aš jiems pasakiau, kad jūs privalote tiesiog labai sunkiai dirbti ir visose rungtynėse bei treniruotėse atsiduoti visu 100 procentų. Kiekvienose rungtynėse mes privalome pabandyti laimėti. Nepaisant to, kad varžovų vienas žaidėjas uždirba daugiau, nei visa mūsų komanda. Kaip minėjau, mūsų komandos biudžetas yra 1 milijonas eurų.

– Ko iš jūsų tikisi komandos vadovybė?
– Vadovybė supranta, kad esame finansinėje duobėje ir pirmiausiai reikia stabilizuoti piniginius reikalus. Dėl to turime viską pradėti iš naujo. Dirbti su jaunais krepšininkais, pasirašyti ilgus kontraktus, stengtis išlaikyti komandos sudėtį, kiekvienais metais pasipildyti jaunais žaidėjais ir turėti nuoseklią programą. Komandos vadovai supranta, kad negalime daryti spaudimo šiems jauniems vyrukams, kuriems tiesiog reikia tobulėti. Mūsų tikslas yra išnaudoti Eurolygą kaip didelę patirtį ir kovoti. Aš iš komandos tikiuosi šimtaprocentinio atsidavimo aikštelėje. Slovėnijos čempionate norime susigrąžinti čempionų titulą, nes jau trejus metus iš eilės jis atitenka Novo mesto KRKA komandai.

– Kitais metais Slovėnijoje vyks Europos krepšinio čempionatas. Kaip vyksta pasirengimas? Kokių problemų kyla?
– Didelių problemų neturime. Slovėnai garsėja kaip gerai organizuoti ir darbštūs žmonės. Jie didelį dėmesį kreipia mažoms detalėms. Tai, ką pažada, tą visada ir padaro. Mūsų tautiečiai supranta sportą, turi patirties įvariose šakose. Slovėnija yra maža šalis, bet pasižymi ne tik krepšinyje, tačiau ir daugybėje kitų sporto šakų, kaip rankinis, tinklinis ar šuoliai su slidėmis. Iškovojome ir kelis olimpinius aukso medalius, taigi žmonės čia myli sportą. Tikiu, kad čempionatas Slovėnijoje bus labai gerai organizuotas ir kitų šalių svečiams bus smagu pamatyti mūsų šalį. Mažą šalį, su dideliais žmonėmis ir nuostabiu kraštovaizdžiu.

– Ar arenos taip pat statomos sėkmingai?
– Taip. Yra šiokių tokių problemų su statybomis, bet viskas bus tvarkoje. Slovėnijoje turime pakankamai gerų ir išvaizdžių arenų bei puikių viešbučių. Krepšinio infrastruktūra labai gerai parengta Europos krepšinio čempionatui.

– Treneri, norėtume jus pažinti ne tik kaip strategą. Kokie jūsų pomėgiai be krepšinio?
– Man patinka metafizika. Mėgstu skaityti kvantinės fizikos knygas ir domiuosi meditacija.

– Meditacija?
– Taip, man patinka tokio pobūdžio literatūra. Domiuosi budizmu, naujųjų amžių literatūra, naująja psichologija. Nagrinėju skirtingo tipo filosofijas: Indijos, Kinijos, Japonijos. Mane domina samurajai, bušido. Man patinka šios kultūros ir stengiuosi tobulinti save. Stengiuosi tobulėti kaip žmogus.

Labai patinka skaityti. Domiuosi tokiais autoriais, kaip Dalai Lama, Deepaku Chopra, Susan Jeffers, Sai Baba. Man patinka tie rašytojai, kurie padeda vyrui ir žmogui tapti geresniam.

Visas interviu:

[audio=258]

Komentarai:
Anonimaspasirodis geriau uz eurolygos zvaigzde ZALGIRI tai sto proc :) Zalgiris vel su 4 pergalem per atsisiktinuma isoks i top16 paskutini vagona.


jau geriau i paskutini isokt, nei papulti po priekiniu vagonu ir buti sutraiskytam, ciuju kazkas panasaus siemet LR bus... :) atsiprasau sirgaliu nieko pries LR neturiu
2012-09-17
+4
Atsakyti
sauonuolis
Jis ne tik ryztingas treneris , bet ir puikus zmogus :) Kiek zinau yra vegetaras , kaip parasyta domisi garsiais filosofais, matosi , kad auksto samoningumo zmogus.
2012-09-16
+6
Atsakyti
Prieš 4-5 metus Šiaulių biudžetas buvo 1mln eurų :)
2012-09-16
+7
Atsakyti
asd
galiu uz 1k euru per menesi losti pas ji
2012-09-16
-3
Atsakyti
123
lubljanos Olimpija kiekvienais metais masto kaip suburti tokia komanda,kuri butu ambicinga,visada turi finansiniu sunkumu,taciau dziugu,kad si slovenijos komanda zaidzia Eurolygoje,dziugu,kad kaip bebutu sunku finansiskai,slovenijoje buvo,yra ir bus jaunuju talentu,o komanda formuojama pagal finansines galimybes.

daugelis finansiskai stipriu eurolygos komandu dabar,pasiruosime sezonui laike,neblizga,tai ir cska,ir caja laboral..pinigai,zinoma,yra svarbu,turi buti stabilumas,taciau kamuolys yra apvalus ir toli grazu nevisad pinigai nulemia pergales.as manau,kad cska komanda,kurios siu metu biudzetas - 44 milijonai euro,tures nemazai sunkumu,ir nors ettorre messina dabar treniruoja cska,tai nieko nereiskia.manyciau,kad nauji cska pirkiniai,tokie kaip - micov,aaron jackson ir weems tikrai nesugebes pakeisti siskausko,shved'o ir kirilenko,tai faktas.micov eurolygos vidutiniokas,aaron jackson neblogas,taciau nera stabilus,weems'as - labai prastas gynyboje,jeigu yra dengiamas,puolime jo metimai skrieja pro sali,ir weems'as tikrai nera tolygus kirilenkai. teodosic nera toks pavojingas,kaip pries trejus metus,ir jo tandemas su krsticiumi yra visiems zinomas bei ikandamas,jei nieko naujo nesumastys naujame sezone,sis tandemas bus neutrolizuotas.cska siame sezone tikrai bus prastesnis nei pernykstis cska.cska vadovas Vatutin'as padare didziule klaida,kad "nueme" kazlauska,tai dabar tures galvos skausma viso sezono metu..

apskritai,labai prastai atrodo Khimki su kurtinaiciu.Khimki labai anksti po sezono pradejo stiprintis,komanda papilde pajegus naujokai,labai sustiprinta zaidejais,galinciais kovoti del kamuoliu.taciau..draugiskose rungtynese khimki atrodo silpnai..kazanes unics taip pat prastokaiatrodo pasiruosimo etape,ir jei taip toliau zais,tai atrankos turnyre ieurolyga,tikrai tures rimtu sunkumu su donecko komanda,kuri labai sustiprejo,turbut irgi su ispudingu biudzetu.:)zodziu,stiprios komandos buksuoja...
2012-09-16
+8
Atsakyti
TDaYMusu ,,legenda" su keliolika kart didesniu biudzetu pasieks identiskus skaicius su slovenais - 0/10


Tiksliai pasakyta apie legendine Lietuvos ryto komanda :) Laukiu eurolygos ir laukiu ryto zaidimo sutokia sudetimi :D
2012-09-16
+11
Atsakyti
Megamindturetu uz kauna geriau pasirodyt ir paimt bent 1 pergale


Man idomu ka sakysi kaip visos grupes komandos ryta padarys:) Ryto sudetis siemet tikrai super :) dziukis kad rytas tavo bent vien apergale sugebetu iskovot
2012-09-16
+2
Atsakyti
Zalgiriui reiktu koki 80 papildomu milijonu tada nors tarp top 8 patektu eurolygoje !
2012-09-16
-11
Atsakyti
turetu uz kauna geriau pasirodyt ir paimt bent 1 pergale
2012-09-16
-4
Atsakyti
Anonimas
3 pigus juodukai is kuriu gal 1nas bus geras ir visi kiti vietiniai ir skaitau gera sudetis
2012-09-16
-13
Atsakyti
Anonimas
Poh uzteks. Palakstis su savadarbem maikem Kedais uz 80lt ir gaus 2k i menesi litu. Kaip paprast zmogus-darbuotojas.
2012-09-16
+10
Atsakyti
Anonimas
pasirodis geriau uz eurolygos zvaigzde ZALGIRI tai sto proc :) Zalgiris vel su 4 pergalem per atsisiktinuma isoks i top16 paskutini vagona.
2012-09-16
Atsakyti
Buvo pora ar trejetą gal net sezonų atgal minimas, kaip pretendentas treniruoti Lietuvos Rytą, bet visgi nesusikirto jo ir Lietuvos keliai. Šiaip darbštus, jaunas treneris. Kaip ir apie žaidėją, taip ir apie šį trenerį galima pasakyti, kad tai perspektyvus treneris, įdomu kaip seksis su visų nuvertinama Olimpija.
2012-09-16
-1
Atsakyti
Jei neklystu tai Lorbekas barcoj gauna visa ju biudzeta :D
2012-09-16
+3
Atsakyti
Rytfaniu_vadasGarantuoju kad pasirodis geriau uz raudonus , nors ir turi 4 kartus mazesni biudzeta DDD


Ir 4 kartus sunkesne grupe :D
2012-09-16
+10
Atsakyti
AzooTraumuotas javtokas, krapstydamas nosi namie gauna tiek pat, kiek visa slovenu komanda kartu sudejus :DD


DDD Biski padauginai bet ... vargse draudimo kompanija DDD Beja kuri draudzia LT rinktines zaidejus ?
2012-09-16
-5
Atsakyti
Kai jam bus 50 metų apie jį kalbėsim kaip apie krepšinio profesorių.
2012-09-16
+12
Atsakyti
Azoo
Traumuotas javtokas, krapstydamas nosi namie gauna tiek pat, kiek visa slovenu komanda kartu sudejus :DD
2012-09-16
+8
Atsakyti
Žiūrėk, kad už žalius geriau nepasirodytų...
2012-09-16
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.