Antanas Sireika nusprendė nelaukti ketvirtadienį įvyksiančio Lietuvos krepšinio federacijos vykdomojo komiteto posėdžio ir pasitraukė iš Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio posto.

[image=6445 left Sireika nusprendė trauktis dėl priešiškos reakcijos]Kazanės „Uniks“ treneris dienraščiui „Lietuvos rytas“ atsiuntė laišką, kuriame pranešė apie atsistatydinimą ir priimto sprendimo motyvus. Ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje turėjo būti sprendžiamas Sireikos likimas.

„Girdėdamas tokią priešišką reakciją nematau jokios prasmės ir noro likti krepšinio rinktinėje, – laiške rašė Sireika. – Noriu padėkoti visiems žaidėjams, kurie gynė šalies garbę, kurie tuos metus buvo su manimi“.

Su Lietuvos rinktine Sireika praleido devynerius metus. Vyriausiuoju treneriu jis tapo 2001 metais ir 2003 metais atvedė rinktinę į Europos čempionato viršūnę.

Vis dėlto pastaraisiais metais rinktinės rezultatai nedžiugino, o pastarąją savaitę Lietuvos krepšinio žvaigždės ėmė kalbėti apie problemas rinktinėje. Daug kritikos kliuvo ir Sireikai, todėl jis nusprendė atsistatydinti.

Sireika iš trenerio posto pasitraukia jau antrąkart šiemet. Praėjusio sezono pabaigoje strategas atsistatydino iš Kauno „Žalgirio“ trenerio posto.

Oficialaus Sireikos laiško dienraščiui „Lietuvos rytas“ kopija:

„Aš prieš dešimt metų atėjau į rinktinę ir mačiau, kaip joje vyko darbas, kaip keitėsi žaidėjų aprūpinimas, apgyvendinimas, medicina, atlyginimai, premijos, požiūris į ateitį. Todėl manau, kad galiu išsakyti savo mintis apie dabartinę krepšinio rinktinės padėtį.

Man apmaudu, kad tautos pasididžiavimą krepšinį skandina apkalbų, šmeižto, postų dalybų bangos. Užmiršome pasakėčią, kai gulbė, vėžys ir lydeka traukė vežimą į skirtingas puses?

Norime surasti tiesą, apipildami vienas kitą purvais? Negi nėra civilizuotų būdų? Negerai dirba rinktinės rėmimo fondas, nesąžiningai leidžiamos lėšos? Tai galėtų patikrinti finansinių nusikaltimų tyrimo ar audito tarnybos.

Kodėl be faktų juodinama Algimanto Pavilonio veikla? Manau, jis – krepšiniui daug nusipelnęs žmogus, buvęs federacijos prezidentas.

Ar dar geriau – suteikti tribūną rinktinės žaidėjui, kuris ima samprotauti apie fondo direktoriaus atlyginimą...

Reikia prijungti fondą prie federacijos? Tad susėskite, kompetentingi žmonės, ir nuspręskite, bet nejuodinkite krepšinio vardo drabstydami purvais.

Netenkina trenerio darbas? Treneris yra skiriamas ir atleidžiamas, o ne renkamas. Čia nereikia žmonių nuomonės. Kam reikia pasitelkti „ekspertus“ ar žaidėjus, kurie atsisakė padėti rinktinei arba nesugeba įvertinti savo asmeninio poelgio, žaidimo kokybės, bet jau vertina trenerių darbą? Norima sukiršinti rinktinės kolektyvą?

Protingi supras, kad vien patekimas į rinktinę, nekalbant apie čempionų vardus, pakelia jų reitingus ir kontraktus. Čia treneriai niekuo dėti? Visada tikėjau žaidėjais ir mokiau, jog kiekvienas turi daryti taip, kad visiems būtų geriau.

Norėčiau kreiptis ir į federacijos vadovus. Ar etiška kalbėti apie trenerio kompetenciją, kai Lietuva po šitiek metų susigrąžino Europos čempionų vardus, kai Atėnų olimpiadoje visi žavėjosi lietuvių komandiniu krepšiniu, kai eksperimentinė rinktinė įveikė pajėgesnes komandas pernai Europos čempionate Belgrade ir pateko į pasaulio čempionatą?

Apie trenerio pinigus, kuriuos jis gauna pastaraisiais metais, nors atidavė krepšiniui dešimt metų? Apie įsikabinimą į rinktinę „iki grabo“, jei jis tik po ilgų įtikinimų sutiko eiti šias pareigas? Mano vaikai baigia užaugti vasaromis neturėdami tėvo. Ar ne per žema, ponai vadovai?

Be to, noriu paklausti, kaip galima iškelti uždavinius, nežinant, kokius žaidėjus mes sugebėsime pakviesti? Europoje 3-5 vietą, pasaulyje – 1-4 vietą, kai nedalyvauja geriausi žaidėjai?

Gal tada vadovams pritrūksta kompetencijos vertinant pasaulio krepšinio lygį? O gal taip tik norima pašalinti netinkamus žmones?

Bet galima tai padaryti paprasčiau: „Ačiū, Sireika, norime jus pakeisti“. Ir viskas. Niekada nelaikiau savęs geru treneriu, niekur pats nesisiūliau, netroškau rinktinės vairo, nesilaikau jo ir dabar. Stengiausi, bet esu paprastas žmogus, kuris ir klysta, ir nežino, ir nesugeba.

Bet noriu paklausti: kolegos, ar jūs nežinote, kad žaidimo kokybė priklauso ir nuo žaidėjų meistriškumo? Ką pasiekė Čikagos „Bulls“ su tuo pačiu treneriu išėjus M.Jordanui? Kiek metų ta pačia sudėtimi žaidžia ispanai, graikai, argentiniečiai?

Šiame pasaulio čempionate neparodėme gero krepšinio, nes trūko geriausių, būtent vienos pozicijos – antrosios linijos – žaidėjų. Tad, prašau, būkime realistai. O gal mes tapome per daug išdidūs, pavydūs ir bet koks žingsnis atgal mums nepakenčiamas?

Mano mokytojas ir puikus specialistas Jonas Kazlauskas su atnaujinta komanda 2000 metais užima 3-iąją vietą olimpiadoje, bet kitais metais, po nesėkmės Europos čempionate Turkijoje, turi tyliai išeiti. Ir niekas jo negina, neieško priežasties, neturi nuomonės.

Bet kažkodėl dabar prisimenama, kad tai – geriausias Lietuvos treneris. Kodėl neaptarėte, neįvertinote tuomet? O kodėl be pasikeitimų praėjo 1993-1994 metų Lietuvos krepšinio nesėkmės?

Atsakydami sau į šiuos klausimus, pagalvokime, kaip, pagal ką vertinami žmonės, kai vyksta pasiskirstymas pareigomis, lėšomis? Pirmiausia būkime žmonės, o po to – profesionalai.

Nemanau, kad Lietuvos krepšiniui padariau tik bloga, kaip dabar kalba „ekspertai“. Ir 7-osios vietos pasaulyje nelaikau gėdinga. Todėl iki šiol tylėjau.

Galbūt viskas net į naudą ateities krepšiniui – apsivalysime. Tačiau girdėdamas tokią priešišką reakciją nematau jokios prasmės ir noro likti krepšinio rinktinėje. Noriu padėkoti visiems žaidėjams, kurie gynė šalies garbę, kurie tuos metus buvo su manimi.

Kviečiu visus žaidėjus, trenerius, vadovus, rėmėjus siekti vienybės – tikiu, kad bus priimti protingi sprendimai, kad vyraus darna ir puikūs rezultatai.

Antanas Sireika

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris

2006 m. spalio 2 d.

Komentarai:
Pirmiausia reikia Garastą,kaip naudos nenešantį,pakeisti aukščiausios klasės vadybininku Šarūnu Klioku.O Kliokys Sireiką paminėjo galimų vyr.trenerių sąraše.Kol kas geresnio trenerio už Sireiką nėra,nes Kurtinaitis ką tik žlugo su viena rinktine,Sakalauskas{neis}ir Rūtenis yra per minkšto charakterio,gal tiktų Butautas,bet ir jis,kaip ir kiti paminėtieji,neturi jokio įdirbio,jokios praktikos aukščiausiojo lygio krepšinyje .
2006-10-03
-3
Atsakyti
su tais + ir - man jus juoka keliat.
2006-10-03
-9
Atsakyti
Situacija istikruju komiska. Kad turejo Sireika atsistatydinti - sutinku pilnai. Bet atsistatydinti turi ir Garastas, nes jo neveiklume arba jo vadovaujamos federacijos neveiklumas - aisku kaip diena. Bet Garastas loja ir kaltina visus ir viska, o pats??? O pats - senas ir girdetas posakis "as nekaltas - aplinka kalta" :)))
2006-10-03
-10
Atsakyti
siaip cia netik sireika kaltas kodel niekas nekaltina lietuvos federacijos ?
juk turi kaltinti federacija , o ne tik treneri ir kai kurios zaidejus?
2006-10-03
+1
Atsakyti
pagaliau
2006-10-03
-4
Atsakyti
sabas galetu pakeisti sireika* ;DD
2006-10-03
-7
Atsakyti
sabas galetu pakeisti sireikos ;DD wisko mates ;)
2006-10-03
-7
Atsakyti
as manau krize tik padidejo atleidus Sireika
2006-10-03
-7
Atsakyti
kalbant apie tolesnes permainas, tai povilionis su savo fondu - out (uzdarom sita uab'a naxier!), o garasta ir saluga turetu pakeisti akyvesni zmones ir sukurti veikiancia struktura.
2006-10-03
-11
Atsakyti
pagaliau! :-)))
2006-10-03
Atsakyti
Sireika vaidina suši*ta užsispyrusį žemaitį ir nepripazįsta savo akivaizdžių klaidų. Išsisėmė Antanas.
Š.Jasikevicius ir A.Macijauskas - Papuošalai.Sužvaigždėję.L epunėliai. Jums taip neatrodo? Man tai tikrai taip atrodo.
2006-10-03
-12
Atsakyti
Nereikia painioti dvieju dalyku- gal Sireika ir saunus vyrukas, bet kaip treneris jis jau "issiseme" ir laikas uzleisti vieta kitiems. Reikejo anksciau atsistatydinti ir butu isvengta tiek dau pilstymo is tuscio i kiaura. Kita vertus jeigu treneris apie atsistatydinima pranesa vienam laikrasciui, o ne isplatina pranesima visai spaudai arba atsiuncia atsakingoms institucijoms, tai irgi daug pasako apie zmogaus poziuri i Lietuvos krepsini bei jos gyventojus...
2006-10-03
-3
Atsakyti
Blogai, kad Sireika nesupranta savo klaidų. Gal tai jį ir sužlugdė? Aišku, akd gaila jo kaip žmogaus, bet rinktinei tai tikrai į naudą. Tikiu,akd darė viską nuoširdžiai ir stengėsi, bet laiku išeiti vistiek nesugebėjo. Labai norėčiau (nors tai nerealu), kad kažkas pakeistų Garastą su Šalūga. Federacijos vadovas nesugeba užeiti į rūbinę pas žaidėjus. Federacijos vadovas viešai per radiją, televiziją kritikuoja trenerį, kai jis su rinktine čempionate. Federacijos vadovas nemato kas darosi rinktinėje. Graudu žiūrėti į tokį vadovą. Savo laiku jis daug padarė (kaip treneris), bet dabar... Jei niekas daugiau nesikeis, taip ir liks betvarkė. Vien Sireikos atsistatydinimo maža.
2006-10-03
+2
Atsakyti
Miklovan , tavo Olimpinis cempionas Modestas Paulauskas ritasi tik zemyn . Pernai jis treniravo jau tik Šakių miestelio komanda , o tu nori ji statyti prie rinktines vairo ? Nejuokink . Taip , zmogus jis neeilinis , vienas is 3 geriausiu visu laiku Lietuvos krepsininku su Saboniu ir Marciulioniu . Po Paulausko buvo sakoma , kad kito toio nebus 100 metu , tas taip . Taciau paziurek realybei i akis - negi nori Šakių megeju komandos treneri statyti treniruoti rinktine ? Taip gali galvot tik suvazinetas zmogus . Paulauskas , jei jau toks anot taves geras treneris , kazkodel nereikalingas ne vienai LKl-o komandai , taciau Lietuvos rinktine treniruoti jau butu geras ? Pries 15 metu jis Zalgiri treniravo , tai reciau ateidavo blaivas i treniruotes , negu girtas . Dabar lyg uzriso , taciau saukstai po pietu-traukinys nuvaziavo .
2006-10-03
-2
Atsakyti
Sireika turejo atsistatydinti , nes taip jis dar issaugojo savo kaip trenerio kazkokia autoriteto ar prestizo dali ir neleido saves sumindyti spalio 5 diena , nes neabejoju, kad per susirinkima jis butu tiesiog suvalgytas.Juk zinome , kad federacijos posedziuose sireika nei karto nera pristates savo zaidimo koncepcijos , niekada nesnekedavo , dazniausiai net neatvykdavo i posedzius . Uz ji visuomet snekedavo Krapikas , todel neabejoju , kad ir si karta sireika per susirinkima butu snekejes vejus , esa nera ko zaidejams aptarineti trenerio ir fondo direktoriaus algu . Perskatykite dar syki sireikos laiska ir pasakykite , ar kurioje nors vietoje izvelgete bent viena epizoda , kuriame Siauliu dievas snekejo apie savo padarytas klaidas? Nebuvo to . Be abejo , klaidu jis siemet padare daugybe , taciau nei del vienos neprisipazino , kalte suversdamas tai Macijauskui , tai zaliems zaidejams , tai kokiems tai psichologiskai netvirtiems krepsininkams , tik ne sau . Ir taip buvo visada , nes sireika pats sau niekada nebuvo kaltas . Po 2003 m , kai su Jaskos pagalba jis iskovojo EC auksa jis apie save 10 kartu geresnes nuomones , nei yra is tikruju , susireiksmines iki begalybes . Todel as labai laimingas , kad jo nebebus . Tegu buna treneris , kuris neriecia nosies pries zaidejus , ju nekaltina ,teigiamai priima kritika ir ja analizuoja , o ne atmeta kaip tendencinga . Tikiu , kad atsikrate io gruzo(sireikos) zengeme zingsni i prieki ir nuo to bus tik lengviau .
2006-10-03
+6
Atsakyti
Sveiki visi krepsinio zinovai. Tai va sveikinam sireika pasitraukus is rinktines. Jam turetume padekoti uz europos AUKSA. kad ir kaip butu, jo vadovaujama rinktine ji laimejo. I trenerio vieta daug kandidatu...sakalauskas, pailauskas, butautas, kurtinaitis.....bet kodel mes nepagalvojam apie treneri-uzsieneti??? Manyciau irgi variantas.....
Asmeniskai man geriausias treneris yra Kazlauskas ir nemanau, kad geres is lietuviu galima rasti, bet Kinieciai ji jau paeme....
Garatui siulyciau taip pat pasitraukti is posto, o i jo vieta siulau BBL direktiu Mindauga Balciuna, patikiekit geresnio ir taip krepsiniui atsidavusio nerasit....plius jaunas, ziniu daug, noro dirbti irgi......
Pagalvokim kas geriau dabar butu Lietuvos krepsiniui.......
2006-10-03
+3
Atsakyti
Kad Sireika pasitraukė yra tikrai nauda LT rinktinei, nes atėjus naujam treneriui, tikrai pasikeis jos braižas ir žaidimas. Permainų tikrai reikėjo, nes Sireika jau buvo užsiciklines ties tuo pačiu žaidimu, kurį jau senai visi treneriai buvo perpratę. Čia nėra priekaištas, kad jis blogas ar geras tiesiog reikia naujo žmogaus su naujom idėjom ir požiuriu. Taip pat reikia keisti LKF vadova Garasta - jo senas ir nesveikas patriotizmo brukimas tikrai vemti verčia, geriau kartais jis patylėtų. Manau jo pasenęs požiūris į žaidėjus ir krepšinį stabdo progresavimą, tiksliau čia yra regresas. Į jo vietą reikia jauno žmogaus, kuris būtų entuziastingas ir žinotų tikslus, nes dabar jokių tikslų nesimato. Manau Marčiulionis labai tiktų, nes tikrai savo laiku gerai tvarkėsi kaip FIBA atstovas.
2006-10-03
-3
Atsakyti
PIrmiausiai manau turetu atsistatydinti ponas garastas.
Kaip budamas LKF prezidentu jis per dauk sau leidzia. Nesneku dabar apie sireikos darba, bet apie zmogu paaukojusi tiek metu rinktinei sneketi negalima. Jai Garastas viska taip puikiai ismano krepsinyje kad drysta viesai kritikuoti viena is geriausiu LT treneriu, tai ko pats nestoja vadovauti rinktinei? persenas? o o buti LKF prezidentu nepersenas? O gal pinigiainiai klausimai lemia tai? Kaip garastas galil kelti rinktinei uzdavinius net nezinodamas rinktines sudeties? kaip gali kelti uzdavinius rinktinei ir neatvykti i palydetuves, o kai vieni palydi komanda pats duoda interviu koks prastas yra sireika, bet vistiek liepia laimeti 1-4 vietas....
LAUK AGRASTA
2006-10-03
+1
Atsakyti
DABAR IDOMU, KURIE ZAIDEJAI GRIS I L.RINKTINE?
MANAU, KAD REZULTATAI MUS TIKRAI PRADZIUGINS IR MES DAR PRISIMINSIM, KOKIE KVAILI BUVOM, KAD SIREIKOS SENIAU NEPASALINOM.....
;)))
2006-10-03
-16
Atsakyti
SUPER !!!
GERA NAUJIENA !!!
DABAR VISAI DIENAI GERA NUOTAIKA MAN BUS !!!
JEEEEEEEEEE.... JEEEEEEEEEEE.....
2006-10-03
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.