Top 10: talentingiausi 16-mečiai Lietuvos krepšininkai

2015-06-22 09:46
Vilius Stalgaitis, „BasketNews.lt“ korespondentas

Jau apžvelgęs talentingiausius 1997 ir 1998 metais gimusius Lietuvos krepšininkus, šią savaitę tinklalapis „BasketNews.lt“ pristato geriausių 1999-ųjų metais gimimo žaidėjų dešimtuką.

Šis dešimtukas sudarytas konsultuojantis su įvairių krepšinio mokyklų ir komandų treneriais ir įvertinant ne tik jaunųjų žaidėjų dabartines galimybes, bet ir potencialą.

1997 m. gimusių vaikinų dešimtuką rasite paspaudę čia.

1998 m. gimusių vaikinų dešimtuką rasite paspaudę čia.

10.

Lukas Uleckas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-08-06 Marijampolė 185 Gynėjas A.Sabonio KC

A. Sabonio krepšinio centro ekipos gretose MKL pirmenybėse rungtyniaujantis Uleckas yra vadinamas naujosios kartos įžaidėju. Pastarąjį faktą geru aikštelės matymu ir taiklia ranka pasižymintis krepšininkas patvirtina patikima statistika bendraamžių čempionate – vidutiniškai pelnydamas po 11 taškų, atkovodamas po 3,1 atšokusio kamuolio ir atlikdamas po 2,2 rezultatyvaus perdavimo marijampolietis yra tvirtas startinio penketo žaidėjas bronzos medalius iškovojusioje A. Sabonio krepšinio centro komandoje. Ulecko žaidimą stebintys specialistai jo galimybes vertina atsargiau, argumentuodami, kad gynėjas yra vėlyvesnio brendimo žaidėjas, todėl ryškesnio progreso laukiama ateityje.

9.

Elvis Juozaitis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-01-30 Kaunas 199 Puolėjas A.Sabonio KC

Dar vienas praėjusio sezono bronzinės A. Sabonio krepšinio centro ekipos auklėtinis aikštelėje nepripažįsta jokių autoritetų. Nors grumiantis su aukštesniais varžovais Juozaitis ir jaučia centimetrų stygių, tačiau 199 cm ūgio kaunietis ūgio trūkumą sugeba kompensuoti kovingu charakteriu ir užsispyrimu. Praėjusį MKL sezoną krepšininkas buvo pastebima figūra ir, vidutiniškai pelnydamas po 10,6 taško ir atkovodamas po 9,5 kamuolio, buvo vienas naudingiausių lygos krepšininkų. Puolėjas taip pat pasižymi fizine jėga bei sugebėjimu sėkmingai grumtis po krepšiu ir atakuoti iš vidutinio nuotolio. Tiesa, stebint Juozaičio žaidimą, į akis krenta akivaizdus ūgio trūkumas ir neretai pratrūkstančios emocijos. Tačiau krepšinio treneriai kauniečio nurašyti neskuba ir tvirtina, kad šiek tiek paūgėjęs, ateityje jis galėtų žengti ir į profesionalų krepšinį.

V. Knašiaus krepšinio mokyklos komandos lyderis – Aidas Žitkus
V. Knašiaus krepšinio mokyklos komandos lyderis – Aidas Žitkus
Nuotr. MKL.lt

8.

Aidas Žitkus

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-02-10 Klaipėda 192 Gynėjas V.Knašiaus KM

Ant perspektyviojo uostamiesčio įžaidėjo pečių šią vasarą greičiausiai užgrius didelė atsakomybė – prognozuojama, kad 192 cm ūgio Žitkus turėtų užimti pagrindinio Lietuvos jaunučių (iki 16 m.) rinktinės atakų organizatoriaus vietą Europos pirmenybėse Kaune. Tokį pasitikėjimą  jaunasis krepšininkas užsitarnavo ne veltui. Moksleivių čempionate vidutiniškai pelnydamas po 16,4 taško, atkovodamas po 6,7 kamuolio bei atlikdamas po 4,2 rezultatyvaus perdavimo, Žitkus yra neabejotinas V. Knašiaus krepšinio mokyklos komandos lyderis bei vienas iš naudingiausių žaidėjų visoje lygoje. Klaipėdietis vertinamas kaip įžaidėjas, turintis visas reikalingiausias savybes šios pozicijos žaidėjui – jis yra greitas, techniškas, puikiai matantis aikštelę bei kibiai besiginantis. Nepaisant to, kalbėdami apie Žitkaus perspektyvas, krepšinio specialistai akcentuoja nestabilų žaidėjo pataikymą iš įvairių pozicijų. Gynėjas netrukus turės puikią progą paneigti visus skeptikų vertinimus – Senojo žemyno pirmenybės prasideda jau rugpjūčio 6 dieną.

Ramūnas Bosakas antrus metus iš eilės buvo npakviestas į Donato Motiejūno treniruočių stovyklą
Ramūnas Bosakas antrus metus iš eilės buvo npakviestas į Donato Motiejūno treniruočių stovyklą
Nuotr. Facebook.com

7.

Ramūnas Bosakas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-06-04 Vilnius 199 Puolėjas Š.Marčiulionio KA

Nors šio 199 cm ūgio krašto puolėjo ir nėra Gedimino Petrausko treniruojamos Lietuvos jaunučių (iki 16 metų) rinktinės dvyliktuke, tačiau apklausti treneriai būtent Bosaką įvardino kaip vieną perspektyviausių šalies šešiolikmečių. Praėjusį sezoną vilnietis vidutiniškai pelnydavo po 11,7 taško, atkovodavo po 4,7 kamuolio ir buvo vienas naudingiausių MKL vicečempione tapusios Š. Marčiulionio krepšinio akademijos komandos žaidėjų. Veržliojo puolėjo potencialą patvirtina ir antrus metus iš eilės gautas kvietimas atvykti į prestižine vadinamą Donato Motiejūno stovyklą.

6.

Vitalijus Kozys

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-04-30 Kretinga 195 Puolėjas V.Knašiaus KM

2014-2015 metų sezone RKL čempionate debiutavęs Kozys po truputį pratinasi prie suaugusiųjų krepšinio. Nors trečioje pagal pajėgumą Lietuvos lygoje kretingiškis buvo tik statistas ir ant parketo pasirodė vos 5 kartus, savo potencialą perspektyvusis puolėjas sėkmingai pademonstravo bendraamžių čempionate. Praėjusį sezoną MKL pirmenybėse 195 cm ūgio krepšininkas vidutiniškai pelnydavo po 11,4 taško bei atkovodavo po 9,9 kamuolio ir kartu su Žitkumi buvo pagrindiniai V. Knašiaus krepšinio mokyklos ekipos vedliai. Tiek gynėjo, tiek ir puolėjo pozicijose galintis rungtyniauti Kožys moksleivių čempionate dažniau grumiasi po krepšiu. Kaip ir daugelis jaunosios kartos aukštaūgių, Kožys sugeba ne tik sėkmingai kovoti dėl atšokusių kamuolių, bet ir taikliai atakuoti iš tolimesnių distancijų. Kita vertus, priduriama, kad Lietuvos jaunučių rinktinės narys turėtų būti kiek greitesnis ir pagerinti gynybos bei driblingo įgūdžius.

Tadas Vaičiūnas pagal savo žaidimo braižą aikštėje yra lyginamas su Artūru Karnišovu
Tadas Vaičiūnas pagal savo žaidimo braižą aikštėje yra lyginamas su Artūru Karnišovu
Nuotr. MKL.lt

5.

Tadas Vaičiūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-04-01 Panevėžys 200 Puolėjas Š.Marčiulionio KA

Su Artūru Karnišovu gretinamas panevėžietis praėjusiame MKL sezone tarsi dar kartą įrodė, kodėl yra vertas tokių palyginimų. Vidutiniškai pelnydavęs po 17 taškų, atkovodavęs po 8,8 atšokusio kamuolio ir atlikdavęs po 3,1 rezultatyvaus perdavimo, Š. Marčiulionio krepšinio akademijos auklėtinis buvo vienas naudingiausių pirmenybių žaidėjų. Negana to, šiais metais Vaičiūnas sulaukė ir užsienio skautų dėmesio, kuomet buvo pakviestas į prestižinę „Jordan Brand Classic“ stovyklą, kurioje susirenka perspektyviausi jaunieji krepšininkai iš viso pasaulio. Vilnietis gali rungtyniauti tiek lengvojo, tiek ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose. Vertindami krepšininko galimybes, specialistai pastebi, jog Vaičiūnas yra įvaldęs daugelį šios pozicijos žaidėjui būtinų techninių krepšinio elementų, o stipriąja žaidėjo puse yra laikomas staigus prasiveržimas.

4.

Arnas Velička

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-12-10 Kaunas 186 Gynėjas KM „Aisčiai“

Neabejotinas Kauno krepšinio mokyklos „Aisčiai“ komandos lyderis 2014-2015 metų sezone parodė, kodėl į jį vis dažniau krypsta Lietuvos krepšinio specialistų akys. Bendraamžių čempionate Arnas Velička vidutiniškai pelnydavo net po 26 taškus, atkodavo po 10,4 kamuolio ir buvo trečias pagal naudingumą žaidėjas visoje lygoje. Kauniečio žvaigždė sužibo dar ryškiau, kuomet MKL finalinio ketverto metu pusfinalyje ir finale į varžovų krepšį jis įmetė po 35 taškus ir atvedė savo komandą ant lygos nugalėtojų pakylos. Taikliarankis gynėjas užtikrintai rungtyniavo ir metais vyresniųjų pirmenybėse, kur atstovaudamas tai pačiai „Aisčių“ krepšinio mokyklai vidutiniškai pelnydavo po 16 taškų ir buvo svarbus komandos žaidėjas. Krepšinio specialistai ypač išskiria šio krepšininko psichologines savybes – šaltakraujiškumą bei užtikrintumą lemiamomis akimirkomis. Taip pat pažymima, kad Velička išsiskiria gana aukštu krepšinio suvokimu, kadangi būdamas ne itin greitas, jis techniškais judesiais sugeba pergudrauti net ir kibiausiai besiginantį varžovą. Nepaisant visų liaupsių, kauniečio žaidimą vertinę treneriai pastebi nemažai spragų jo gynyboje, kurią, norėdamas žengti į aukštesnį lygį, žaidėjas privalo pagerinti.

Lukas Kišūnas Europos jaunučių čempionate turėtų būti pagrindiniu Lietuvos rinktinės vidurio puolėju
Lukas Kišūnas Europos jaunučių čempionate turėtų būti pagrindiniu Lietuvos rinktinės vidurio puolėju
Nuotr. Facebook.com

3.

Lukas Kišūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-01-12 Vilnius 203 Puolėjas Š.Marčiulionio KA

203 cm ūgio krepšininkas iš Vilniaus greičiausiai bus pagrindinis Lietuvos šešiolikmečių rinktinės vidurio puolėjas Europos jaunučių čempionate Kaune. Tam priežasčių ilgai ieškoti nereikia – praėjusį sezoną vidutiniškai pelnydamas po 17,9 taško, atkovodamas po 12,1 atšokusio kamuolio ir rinkdamas po 26,1 naudingumo balo, Kišūnas liko antras naudingiausių savo amžiaus lygos žaidėjų rikiuotėje. Todėl nenuostabu, kad fiziškai tvirtas ir puikiai dėl kamuolių kovojantis Š. Marčiulionio krepšinio akademijos auklėtinis šią vasarą turės progą savo talentą įrodyti ir tarptautiniame lygyje. Specialistai Luko Kišūno galimybes vertina dvejopai: aukštaūgis bendraamžių pirmenybėse baudos aikštelėje kol kas neranda sau lygių, tačiau žvelgiant į ateitį, krepšininkui būtina dar šiek tiek paaugti.

Ignas Sargiūnas pastarąjį sezoną žaidė ir metais vyresnių vaikinų čempionate
Ignas Sargiūnas pastarąjį sezoną žaidė ir metais vyresnių vaikinų čempionate
Nuotr. Facebook.com

2.

Ignas Sargiūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-09-01 Kaunas 185 Gynėjas A.Sabonio KC

Nors šio kauniečio pavardė ir nesipuikuoja naudingiausių MKL žaidėjų dešimtukuose, tačiau krepšinio specialistai antroje perspektyviausių šalies šešiolikmečių sąrašo vietoje mato būtent Sargiūną. Praėjusį sezoną 185 cm ūgio atakuojantis gynėjas vidutiniškai pelnydavo po 12,6 taško ir atkovodavo po 5,7 atšokusio kamuolio. Maža to, galingu šuoliu pasižymintis krepšininkas suspėjo parungtyniauti ir metais vyresnių vaikinų čempionate, kuriame demonstravo net geresnius statistinius rodiklius nei bendraamžių pirmenybėse. Sargiūnas tarp savo amžiaus vaikinų išsiskiria veržlumu, plačiu judesių arsenalu, kovingumu bei energingu žaidimu abejose aikštelės pusėse. Šią vasarą Europos čempionate gynėjas greičiausiai taip pat vilkės Lietuvos jaunučių rinktinės marškinėlius ir turėtų tapti svarbia jos dalimi.

Grantas Vasiliauskas šį sezoną buvo išrinktas naudingiausiu MKL žaidėju
Grantas Vasiliauskas šį sezoną buvo išrinktas naudingiausiu MKL žaidėju
Nuotr. MKL.lt

1.

Grantas Vasiliauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   1999-01-10 Alytus 201 Puolėjas Alytaus SRC

Sparčiai tobulėjantis talentingasis alytiškis jau dabar yra laikomas būsimuoju Lietuvos jaunučių rinktinės lyderiu. Praėjusiame sezone MKL čempionate 201 cm ūgio Vasiliauskas įrodė, kad bendraamžių lygoje jis neturi jokių konkurentų. Vidutiniškai pelnydamas po 27,7 taško, atkovodamas po 14,9 kamuolio ir atlikdamas po 6,3 rezultatyvaus perdavimo puolėjas buvo nepralenkiamas pagal šias statistines kategorijas ir be jokios konkurencijos buvo pripažintas naudingiausiu lygos žaidėju. Tame pačiame sezone puolėjas debiutavo ir RKL čempionate – gindamas Alytaus „SRC-Dzūkija“ komandos garbę jis vidutiniškai rinko po 8,7 taško. Vasiliauskas neseniai sugrįžo iš Trevize vykusios prestižinės „Adidas Eurocamp“ stovyklos, kurioje turėjo galimybę pasirodyti krepšinio specialistams iš viso pasaulio. Vasiliausko žaidimą Lietuvoje stebintys krepšinio treneriai jaunąjį talentą giria už itin profesionalų požiūrį į treniruotes. Manoma, kad būtent darbštumas, fizinis pasirengimas bei techniniai įgūdžiai ir lemia aiškų jo dominavimą moksleivių lygoje.

Komentarai:
balsevicius
as sliuha.
2015-06-23
+4
Atsakyti
Choose who must hold the title of the xXx!
Choose who must hold the title of the xXx! http://www.thequeenofmusic.com

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-06-23
+7
Atsakyti
andrius
dejimu konkursas ne krepsinis, kosmonaute tu:) 1x1 zaidimas. Kodel jis jo nelaimejo? Nes ten igudziai ir techniniai elementai, ne tik suolis ir koordinacija. O del 3x3 tai idomu kokiame cia turnyre? Zalgirio? Kuri grupe?
2015-06-23
+10
Atsakyti
Juozas
O rimčiau kur Justas Bložė?? jis tikrai vertas būti šiame dešimtuke...
2015-06-22
-11
Atsakyti
augenijus
tokio amziaus reikia zaisti jau pries vyrus, o ne vaiku lygose trintis
2015-06-22
+2
Atsakyti
lukas
wow...pelno 27,7 taško, atkovodamas po 14,9 kamuolio ... nera ten kam daugiau alytui zaisti uztat tokia ir statistika... zaistu uz saboniukus ir rinktu geriausiu atveju 10 tasku :D
2015-06-22
+1
Atsakyti
to andrius
NELAIMI ?! TU GAL NEJUOKAUK :D Pažiūrėk pirma 3x3 komandų sudetis... Viena iš TOP3 komanda visuomet bus iš gatvės atėjusi :D
2015-06-22
+4
Atsakyti
to andrius
kaip tai nelaimi ? :D kuodis laimėjo 3 kartus sprite dejimų konkursą atėjęs iš gatvės..
2015-06-22
-9
Atsakyti
ARBŪZAS
Wow.. Vaikų lygoje pelno 20 taškų... Oho... Komandoje daugiau nėra kam žaisti, tai ir pelno tiek.. pereitų į stiprias komandas, kur yra tikri lyderiai ir iškart statistikos kristu :D
2015-06-22
+2
Atsakyti
Robertas Balsevicius
wtf man, kur as, kur mano komandos draugas maksvytis, mes vieni tempiame palangos sc ir didziules bedos
2015-06-22
-3
Atsakyti
to Aciu
Tai akis prasiplauk
2015-06-22
+7
Atsakyti
to Lukas
Paprasti??? 27,7 taško, po 14,9 kamuolio ir po 6,3 rezultatyvaus. Tai kas tau tada yra nepaprasti? Bln net Lebronis tokios statistikos neturi. Cia net keli yra kur virš 20 tašku meta vidurkį. Žvėrys. Vasiliauskas tai isvis as neisivaizduoju kaip reikia tokia statistika surinkti, gal jis vienas pats zaidzia ten
2015-06-22
+8
Atsakyti
andrius
Nejuokinkit su tais kiemo zaidejais. Jei jus ten kieme laimit savo 3x3turnyra, tai nereiskia, kad talentingi. Parodykit man bent viena pvz kai 16metis pradeda kase lankyt ir iskar i pirma komanda ateina. Tokius is gatves ilgai ir kantriaimokyt reikia. O kodel sprite turnyru niekas nelaimi is gatves? Kodel 3x3 dideliu turnyru nelaimi tie gatviniai?
2015-06-22
+3
Atsakyti
aciu
As is cia matau tik du vertus demesio tai velicka ir grantas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-06-22
Atsakyti
ARBŪZAS
Talentai su 10 taškų ir 5 atkovotais kamuoliais :D
2015-06-22
-5
Atsakyti
lukas
tai, kad visi čia paprasti žaidėjai...
2015-06-22
+6
Atsakyti
Marius Daugys
LeBronas Mldc

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2015-06-22
-3
Atsakyti
to sita tai
nebesvaikit su tais " talentingiausiais ", kieme dvigubai geresniu yra
2015-06-22
-13
Atsakyti
jd
chebra ka daryt? as vel gatavas ir nezinau kurr randuosi
2015-06-22
-2
Atsakyti
naujienu
Tikimes is Daugio dideliu siekiu
2015-06-22
-9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.