Nuotr.: J.Miklovas
Nuotr. J.Miklovas

20-ies metų Paulius Valinskas – daugiausiai taškų pelnantis Kauno „Žalgirio“ dublerių komandos krepšininkas. NKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše jis užima šeštąją vietą, į priekį praleisdamas tik vyresnius varžovus. Visgi gynėjas išsiskiria ne tik pelnomais taškais – jis taip pat yra vienas geriausiai kamuolį valdančių krepšininkų Lietuvoje.

191 cm ūgio gynėjas prieš keletą metų, stebėdamas geriausius NBA žaidėjus, pradėjo gerinti savo driblingą. Sunkių treniruočių ir judesių šlifavimo dėka šį sezoną po jo kojomis krito ne vienas krepšininkas, kuris nespėjo sureaguoti į žalgiriečio šokius su kamuoliu.

„Lietuvoje nėra tokių įžaidėjų, kurie išsiskirtų savo driblingu, todėl aš stengiuosi kopijuoti NBA krepšininkų judesius. Prieš kiekvieną treniruotę tam skiriu dėmesio. Anksčiau žavėjausi Kobe Bryanto klaidinančiais judesiais ir metimu iš vidutinio nuotolio, o dabar stengiuosi perimti kamuolio virtuozų Stepheno Curry ir Kyrie Irvingo judesius“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Valinskas.

Valinsko individualų meistriškumą galime išvysti šiame video:

#Ankle

Posted by Paulius Valinskas on 2015 m. kovo 27 d.

Pats krepšininkas nesupranta, kodėl Lietuvoje skiriamas toks mažas dėmesys individualiam žaidėjų meistriškumui. Visgi jis pasidžiaugė, kad šį sezoną jo atstovaujamoje Kauno „Žalgirio-2“ komandoje skiriamas kur kas didesnis dėmesys žaidėjų tobulėjimui.

„Neseniai buvau apsilankęs vaikų treniruotėje ir buvo keista, jog ką tik krepšinį pradėję lankyti jaunuoliai nuolat mokosi, kaip reikia statyti užtvaras ar kaip žaisti taktiškai. Galbūt visų pirma jie turėtų būti paruošiami žaidimui vienas prieš vieną, gerinamas kamuolio varymas, greitis. O po to būtų galima didesnį dėmesį skirti komandiniam žaidimui“, – savo pamąstymus dėstė kaunietis.

„Žalgirio-2“ komandoje praėjusį sezoną daugiau dėmesio skirdavome taktikoms, – tęsė Valinskas. – Tačiau tu negali gerai jų išpildyti, jeigu nesi pakankamai geras žaidėjas. Šiais metais daugiausiai geriname individualų pasiruošimą, todėl per savaitę taktikai būna skirta tik viena treniruotė. Geriname ir žaidimą gynyboje, ir metimą, o jeigu dar ir pats netingi individualiai padirbėti, tai to tikrai pakanka.“

Jam pritarė ir komandos treneris Tomas Masiulis, kuris pripažino, kad šiais metais dublerių ekipos treniruotėse buvo pasirinkti kiti prioritetai.

„Mes daug diskutuojame šiuo klausimu, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pripažino Masiulis. – Aš ir pats esu jaunas treneris, turiu mokytis iš klaidų. Tik praėjusiais metais surinkome šią ekipą, todėl susižaidimui reikėjo daugiau laiko. Šiemet liko tie patys žaidėjai, taktika nepasikeitė, tad automatiškai lieka daugiau laiko individualiam pasirengimui.

Patys nusprendėme pakeisti treniruotes ir labiau akcentuojame žaidėjų pasiruošimą. Mūsų pagrindinis tikslas nėra iškovoti pergales, šiemet žymiai daugiau dėmesio skiriame žaidėjų tobulėjimui.

Tiek mes, tiek ir „Žalgirio“ vadovai įžvelgia, kad jaunuoliams trūksta fizinio pasirengimo. Tuo atsiliekame prieš kitų šalių žaidėjus, dvidešimtmečių rinktinėje tai buvo lengva pastebėti. Aukštesniame lygyje atletas privalo turėti gerus fizinius duomenis. Būtent tai dabar mums ir yra prioritetas.“

„Žalgiris-2“ NKL pirmenynėse šiuo metu turi 16 pergalių ir 13 pralaimėjimų bei užima penktąją vietą. Praėjusiais metais kauniečiai reguliariame sezone užėmė dešimtąją vietą, o iš kovos dėl čempionų titulo pasitraukė aštuntfinalyje.

Valinskas – „Žalgirio“ sistemos auklėtinis. Trečioje klasėje į Arvydo Sabonio krepšinio mokyklą persikėlęs gynėjas praėjo beveik visą kauniečių piramidę – žaidė moksleivių lygoje, Regionų krepšinio lygoje ir Nacionalinėse pirmenybėse. Vienuolika metų Sabonio krepšinio centre praleidusiam Valinskui liko paskutins žingsnis – „Žalgiris“.

Tomas Masiulis apie Paulių Valinską

„Pauliaus privalumai – jis taikliai meta iš toli, gali sėkmingai prasiveržti po krepšiu. Kai nori, gali ir aktyviai gintis. Visi jauni žaidėjai daugiau žiūri į taškus. Aišku, jis yra atakuojantis gynėjas ir yra atsakingas už jų rinkimą. Bet būna kartais, kad pasitaupo gynyboje, kad daugiau jėgų turėtų puolime. Mes, treneriai, bandome tai išauklėti

Anksčiau būdavo tokių situacijų, kai Valinskas po kelių netaiklių metimų nuleisdavo rankas ir negalėdavo vėl susikaupti rungtynėms. Krepšinis toks žaidimas, kad turi greitai pamiršti ir eiti į priekį. Snaiperis privalo turėti trumpą atmintį, kad kuo greičiau pamirštų netaiklius metimus ir vėl baustų varžovus. Bet šiemet viskas kitaip ir Paulius į tokias situacijas nebereaguoja.“

„Kitą sezoną tikiuosi debiutuoti Lietuvos krepšinio lygoje arba persikelti į užsienio klubą. Turiu svajonę patekti į „Žalgirį“, įsitvirtinti komandoje ir ginti jos garbę. Bet dabar svarbiausias tikslas rungtyniauti ten, kur gaučiau daug žaidimo laiko. Nueiti į „Žalgirį“ ir sėdėti ant suolelio manęs nevilioja. Geriau eiti į priekį mažais laipteliais, nei patekti į pernelyg aukštą lygį ir netobulėti“, – savo mintis dėstė krepšininkas.

Kad krepšininko kalbos apie LKL ne iš piršto laužtos, patvirtino ir treneris Masiulis. Strategas mano, kad po sezono ateis laikas, kuomet žaidėjas turės kilti į aukštesnį lygį.

„Valinskas daug dirba prieš ir po treniruočių. Atrodo, kad jis mato savo ateitį krepšinyje ir nori iš to gyventi. Turbūt tai jau paskutinieji Pauliaus metai NKL pirmenybėse. Manau, kad jis jau pasiruošęs žaisti aukštesniame lygyje“, – krepšininko norams pritarė Masiulis.

„Žalgiris“ pats turės nuspręsti, kaip pasielgti su krepšininku. Po šio sezono baigsis klubo ir gynėjo sutartis, tačiau kauniečiai turės galimybę pratęsti kontraktą dar metams.

Prieš persikeldamas į „Žalgirio“ dublerių komandą, Valinskas visą laiką rungtyniavo atakuojančio gynėjo pozicijoje. Naujos komandos treneriai nusprendė išbandyti jo jėgas ir įžaidėjo pozicijoje. Jaunuolis mano, kad sprendimas pasiteisino ir dabar jis yra pajėgus žaisti tiek pirmuoju, tiek ir antruoju numeriu.

Tapti geresniu įžaidėju Valinskui padėjo ir Vidas Ginevičius, kuris pernai buvo jo komandos draugas, o šiemet jau tapo jo treneriu.

„Iš pradžių buvo keista, bet dabar labai smagu su juo dirbti. Jis stengiasi perduoti visą savo patirtį. Mus moko kaip dirbti gynyboje, kaip perimti kamuolį, kaip puolime išprovokuoti pražangą ar kaip truputį pavaidinti (šypsosi)“, – Ginevičiaus darbu džiaugėsi Valinskas.

Kiekvieną savaitę vis kiti „Žalgirio-2“ ekipos krepšininkai prisijungia prie pagrindinės komandos, kurią treniruoja buvęs įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius. Valinskas paskutinį kartą „Žalgirio“ pratybose plušo prieš dvi savaites, kuomet kauniečiai ruošėsi mačui su Pirėjo „Olympiakos“.

„Sekėsi neblogai, pamačiau, kaip treniruojasi aukščiausio lygio krepšininkai. Sunkiausia apsiginti prieš Olivier Hanlaną, nes jis labai greitas, staigus ir fiziškai stiprus žaidėjas. Lukas Lekavičius taip pat labai greitas“, – įspūdžiais dalinosi gynėjas.

Valinskas „Žalgirio“dublerių gretose taikliausiai atakuoja iš toli – tikslą pasiekia 42 procentai tritaškių. Jis taip pat pataiko 50 proc. dvitaškių ir 78 proc. baudų metimų.

Krepšininko žaidimo epizodai:

Valinsko metimas, išplėšęs pratęsimą:

Komentarai:
jonas
pirma ne kazka pudrint reikia o maziau vaikus is rajonu vogt didiesiems miestams nes didmiesty is lyderio tampi eiline kazkokio derinio dalis o zaistum savo mieste iki 16-17 butum lyderis ir artum kaip uz tevyne o ne kaip dabar pamato geresni 13-12 metu vaika pasivagia tampa cempionais ir apsimeta geriausi ir stipriausi kai gauna paruostus vaikus... paziurekit sudetis marcelu saboniu kiek yra atvestiniu ir kas tempia y pergales tas komandas.... jei jau net baltarusiai ukranieciai imami kad tik laimet MKL ir taip smugdomas LT krepsinis o ne apie kazkokius individualumus pezekit.....
2016-02-08
+6
Atsakyti
antanai, ar tikrai neatima? :)))
o kaip tu manai, kodel jis pastoviai prasosi pagalbos persivarant kamuoli? ar matei ji nors karta be pagalbinio zmogaus spaudziant, paciam, su lyg pazasties musamu kamuoliu persivarant i kita aiksteles puse? :)
2016-02-07
+3
Atsakyti
cia tas kur sake zopoj sedesimKiek apskritai europoj ankle breakeriu yra? Pagirti ji reikia. Tikrai kur kas geriau varosi uz Kalnieti kuris kamuoli iki pazastu iskele.--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
Kalnietis iki pažąstų driblinguoja, bet iš jo kamuolio jokie juodžiai neatima. Taip, neįspūdinga, bet naudinga. O ko reikia?
2016-02-06
-2
Atsakyti
Jo jo tu kieme geriau driblinguot ismokai uz profus tik nepasakok pasaku

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-06
+4
Atsakyti
sdds
Norėjau pasakyti kad individualaus meistriškumo galima ir kieme išmokti kas labai nori. Aš driblingavima kieme mokinausi kai neturi su kuo lošti esi vienas tada valdyk kamuolį, visada galima driblinavimo, kamuolio valdymo išmokti. Čia tas pats kas gerai išmokti groti gitara, nuejes groti su grupe turi ne mokintis gerai gitara groti o mokintis susigrojimo su kitais. Nereikia čia sureikšminti to tipo kažką dabar išmokins, išmokins visus driblinguoti, jeigu jiems krepšinis patinka ir patys gali išmokti driblingo. Valdyti kamuolį krepšininkui yra privaloma. Gėda jeigu žalgiriečiai to nemoka ir taktikos, susižaidimo laiką reikia skirti išmokti kamuoli varytis ir mesti. Nu man nesuvokiama. Jeigu tu esi geras žaidėjas tu jau turi mokėt driblingo.
2016-02-05
+4
Atsakyti
Ten septynmeciai geriau varosi nei musu rinktines zaidejai https://www.youtube.com/watch?v=1UQcSaKc...
2016-02-05
+9
Atsakyti
Mokintis individualiai reikia nuo mazens iki kolmirsi, o ne kai tau sueina 20...20 metu vyras jau turi rodyti rezultata.Jeigu pradejai nuo 20-ies ,tai atsiliksi tuo paciu sviesmeciu nuo tu kurie pradejo seseriu.
2016-02-05
+8
Atsakyti
To sdds
Sdds>>> o kodel ne?? Kodel idiotizmas? Pvz amerikoj ir yra prioritetas individualumas...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-05
-1
Atsakyti
Valinskas tai savanaudžių savanaudis.
2016-02-05
-3
Atsakyti
Krc
Masiulis dar dar. Bent aukstaugiam gal ka parodyti gali. Bet Ginevicius ka ten daro ? Kaip tokie zmones sukasi apie musu mazus zaidejus ,tai ko noret, kad niekas nesikeicia siame frotne metu metus.
2016-02-05
+5
Atsakyti
sdds
Kai toks kaip Maiulis treniruoja Žal jaunima tai amen. Kitas dalykas ka reiškia prioritetas - individualus meistriškumas??? Kažkoks idiotizmas kitaip nepavadinsi.
2016-02-05
+3
Atsakyti
abcde
kada tik susiprato. apgailetina :DDDDDDDDDDDD
2016-02-05
+1
Atsakyti
to Spree
Tai paziurek Kalniecio driblinga, ar tai isvis galima pavadint driblingu, krc supistas Ulanovas geresni driblinga turi nei dauguma LT izaideju, o jis vos kamuoli varytis moka. Beje Nesakyciau kad Valinskas geriausia driblinga turintis zaidejas LT, Klaipedoje yra toks Girdziunas..
2016-02-05
+7
Atsakyti
cia tas kur sake zopoj sedesim
Kiek apskritai europoj ankle breakeriu yra? Pagirti ji reikia. Tikrai kur kas geriau varosi uz Kalnieti kuris kamuoli iki pazastu iskele.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-05
+7
Atsakyti
LT
Kad kazkas pagaliau kopijuoja tam tikrus NBA zaidejus judesius tai yra labai sveikintinas dalykas. Tame paciame youtube yra tutorial'u, kur pvz. pats Ginobili paaiskina savo judesiukus, o tada viskas priklauso tik nuo taves kaip tu ta judesiuka atidirbsi.
2016-02-05
+3
Atsakyti
Spree
Jeigu cia geriausias driblinga turintis zaidejas lietuvoje, tai mes dideleje zopoje sedesim dar 10m. Turiu omenyje gyneju grandi...
2016-02-05
+9
Atsakyti
muhahaha
vietoj lekaviciaus i zalgiri o ji atgal i nkl nes kamuolius tik prarast moka
2016-02-05
-5
Atsakyti
Kalbant apie mokyklas krepšinio, taip sutiksiu su dauguma, kad nėra mokoma individualių veiksmų, atėjus į mokyklą iš karto pradedama krepšinio "taktikų": Kaip taisyklingai pastatyti sienelę, kaip dvigubinti gynybą, kaip perduoti kamuolį nuo žemės ir t.t. Taip suprantu tas dalykas reikalingas. Nu bet come on TRENERIAI senų pažiūrų!!! Jūs NBA lygos nežiūrite, pasižiūrėkite kaip Irvingas kamuolį valdo !!! Kaip jis visus maudo, o išmaudęs jis pasirenką ką daryti mesti ar duoti perdavimą.. Dabar pasakykite man kuris Lietuvos rinktines žaidėjas tą sugebą ? KURIS ? Kalnietis ??? O gal Seibutis ?

Garantuoju, kad šis Valinskas išmaudytų mūsų tuos rinktines žaidėjus 1 vs 1 kaip obuolius.. Atibundam TRENERIAI ir leidžiam tobulėti ir individualiai !! O šis Žalgirio pasirinkimas individualus mokymas yra superinis ir palaikau 200% !! Laukiu Pauliaus Žalgirio pagrindinėje komandoje jau kitą sezoną.
2016-02-05
+8
Atsakyti
SPats lankau sabonine ir man nepatinka kad visas demesys skiriamas taktikom, deriniam. Individualiu treniruociu buna labai reatai--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Tai va būtent, pas Lietuvos rinktines žaidėjų nėra individualaus stiprumo.

Paprasčiausias pavizdys. Pocius ir Dulkys. Amerikoje žibėjo individualiais sugebėjimais, atvyko į Europą, pas Europinių trenerių iš kart nudusino jų meistriškumą paremdamas tais jobanais deriniais kurie jau vemt verčia... Pocius dar dar išsilaikė tame Europos elite, tačiau pažiūrėkite į Dulky, daug žadantis žaidėjas buvo, individualiai stiprus, geras snaiperis kuris pats moka susikurti progas, nu ir ką ? Rytas paėmė nusodino, nedavė žaisti, visada negaudavo kamuolio, reikėdavo tuoj pat bėgt kokią sienelę statyti ir panašiai.. Žodžiu Lietuvos sistema krepšinyje yra labai pasenusi, visi pamiršta žaidėjų SUGEBĖJIMUS jų INDIVIDUALUMĄ..

Driblingas ?? Paklauskit Krapiko kas tas yra, jis nežinos... Jis sakys ar čia sienelė ??? Pas Lekavičių yra greitis, o daugiau VISIŠKAI nieko nėra, nei pasų jis moka duoti, nei jis pataiko, o apie driblinga iš vis nėra ką kalbėti, o vat šitas pacanas driblinguoja šimtą kartų geriau už mūsų rinktines žaidėjus visus kartu sudėjus. !!!

Jūs tik išsivaizduokit, jam dar tik 20m., jis kamuolį valdo tiesiog puikiai, po driblingo jis sugeba ir pataikyti, tai pagalvokit, kas būtų po 5 metų, jeigu jis palaikytų tokį tempą ir toliau tobulėtu, tai jis būtų tikrai afigienas PG Lietuvos. Ir labai tikiuosi, kad pro akis nepraleis ponas Jasikevičius šio žaidėjo ir kitą sezoną imsim jį į pagrindine sudėtį vietoj Vecvegaro, galbūt jis iš karto ir Lekavičių keisim.
2016-02-05
-4
Atsakyti
Ssd
As prisimenu, gal kokiu 10 metu algal, gatvese galiorka zaidzia 1x1 arba 2x2 kai aplosia saboniukus marciulionkes, poto klausineja kur taip ismoko lost... Induvidualiai galima tik gatvese grinam ore ismokt losti su gerais zaidejais o ne salese kur tave mokys senelies statyt.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-02-05
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.