Nuotr.: Matas Buzelis - Instagram | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas
Nuotr. Matas Buzelis - Instagram | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas

Lyginimai su Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) žvaigždėmis ir prestižinių JAV universitetų pasiūlymai tampa 17-mečio Mato Buzelio kasdienybe. Vis dėlto Lietuvoje Buzelis daugumai išlieka didele paslaptimi.

Matas Buzelis

Matas  Buzelis
Pozicija: SG, SF
Amžius: 17
Ūgis: 208 cm
Svoris: 89 kg
Gimimo vieta: JAV

Kalbame ne tik apie tai, kad išlieka neaišku, ar Lietuvos išeivijos krepšininkas galiausiai nuspręs atstovauti mūsų šaliai, bet ir jo žaidimo stilių. Kas daro Buzelį tokiu ypatingu? Kodėl jis pretenduoja būti NBA žvaigžde? Kur labiausiai reikia patobulėti?

Tinklalapiui BasketNews pavyko gauti trijų Buzelio mačų įrašus iš vieno prestižiškiausių JAV jaunimo krepšinio turnyro NIKE EYBL. Per trejas komandos laimėtas rungtynes Buzelis fiksavo 15 taškų, 4,3 atkovoto kamuolio ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo vidurkius, aikštėje praleisdamas po 24 minutes.

BasketNews pateikia perspektyviausio Lietuvos krepšininko žaidimo analizę bei aptaria tolimesnę karjeros ateitį.

Aukštaūgis, kuris nėra aukštaūgis

Nuotr. 247sports.com

Apibūdinimas skamba keistai, ypatingai keistai Lietuvos krepšinio mokyklai, bet 208 cm ūgio Buzelis būtent ir yra sukurtas dominuoti šiuolaikiniame ir ateities krepšinyje.

Turėdamas vidurio puolėjo ūgį, perspektyviausias Lietuvos krepšininkas nuo vaikystės žaidė su kamuoliu rankose. Dabar tai jam leidžia puolime įžaidinėti kamuolį, o gynyboje savo dydį išnaudoti apačioje.

Buzelio judesiai aikštėje nė kiek neprimena tokio ūgio krepšininko. Jo kamuolio varymasis ir gebėjimas bėgti su juo absoliučiai atitinka įžaidėjo įgūdžius, o būtent šioje pozicijoje jis šiuo metu daugiausiai ir žaidžia.

17-metis mokyklų krepšinyje pozicinėse atakose daugiausiai žaidžia 1 prieš 1 ir pats sau susikuria metimus, dažnai užbaigdamas pozicijas po gerai išvystyto stepbacko.

Šį sezoną metamos baudos

77%
14,5
Pataiko: 14,5
Taiklumas: 77,3%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 16
Blogiausias pasiekimas: 14
Daugiausia pataiko: Martynas Echodas

Jo metimas po driblingo šiandien net atrodo stabilesnis nei iš statinės padėties, o turbūt vienintelis žaidėjas, kurį Buzelis su tokiu ūgiu ir įgūdžiais gali priminti – NBA megažvaigždė Kevinas Durantas. Skambu, bet nelabai yra kito pavyzdžio šioje vietoje 208 cm ūgio krepšininkui.

Žinoma, metimas dar nėra pats stabiliausias, bet pasitikėjimas juo – didelis, ir taip yra ne veltui. Buzelis gerai susistato kojas, meta aukšta trajektorija ir nors išmetimo taškas atrodo šiek tiek per žemas, jį uždengti dėl krepšininko dydžio perimetro linijos žaidėjams būna per sunku.

Lietuvos krepšininkas dar nėra patikimas metikas, bet potencialas akivaizdus, o taip projektuoja ir komandos treneriai, kurie turi specialių derinių Buzeliui, išleidžiant jį po užtvarų perimetre.

Vis dėlto stabilesnio metimo atsiradimas tik dar labiau išryškintų didžiausius 208 cm ūgio krepšininko išskirtinumus – driblingą ir žaidimo skaitymą.

Praeityje Lietuvos rinktinėje dirbusio Aido Buzelio sūnus turi neįtikėtiną judesių arsenalą perimetre, vienodai gerai žaidžia į abi puses, o jo aikštės matymas viršuje gali priminti Šarūno Jasikevičiaus juvelyrinius perdavimus. Įsiveržus giliau į baudos aikštelę – Luką Dončičių.

Skambiausios įmanomos pavardės geriausiose savo srityse, bet Buzelis būtent ir bus toks – elitinis perimetro žaidėjas. Jo krepšinio IQ yra neįtikėtinas tokio amžiaus krepšininkui, o net iki galo fiziškai nesubrendęs jis nevengia žaisti kontakte.

Įspūdį daro vienodai geri perdavimai tiek dešine, tiek silpnąja kaire ranka, o jo įsiveržimas giliau ir ramus situacijos nuskaitymas ilgai išbūnant ore tikrai gali priminti slovėnų vunderkindą.

Aišku, Buzelio žaismingumas aikštėje ir noras sukurti kuo įmanoma gražesnį epizodą neretai pakiša jam koją ir viskas baigiasi neišprovokuota klaida, bet tokių atvejų skaičius turėtų mažėti su branda ir patirtimi.

Kalbant apie išskirtinį Buzelio talentą, negali nutylėti jo sprogstamosios jėgos, greičio ir šuolio. Būdamas aukščiausias ant parketo jis su kamuoliu sugeba aplenkti visus ir ataką užbaigti dėjimu, kuomet vos ne su galva liečia lanką.

Ypatingas krepšininko šuolis yra nuo dviejų kojų ir gal toks išskirtinumas Buzelį dažnai pristabdo nuo eurostepų ir įprastų dvižingsnių, nes daug jo atakų šalia krepšio dažnai baigiasi sustojus ir šuoliuku.

Tiesa, nors Buzelis tarp bendraamžių išsiskiria savo įgūdžiais puolime, jo kūnas dar yra laibas ir jis nėra paruoštas vyrų krepšiniui. Visgi tokio amžiaus tai yra dažnas Europos krepšininkų trūkumas, kurį per artimiausius metus vis dar augantis lietuvis turėti paversti privalumu ir vyrų krepšinyje. Duomenys tam yra ir belieka sulaukti brandos.

Per matytas rungtynes už Atlanto daugiau klausimų kėlė Buzelio gynyba. Jei puolime jis dažniausiai žaidžia su kamuoliu arba antroje pozicijoje, tai gynyboje jo dažniausia vieta – apačioje.

Megatalentas sugeba blokuoti nemažai metimų ir ilgomis rankomis kelti grėsmę varžovams tiek atakuojant krepšį, tiek perduodant kamuolį, o taip pat jo krepšinio IQ leidžia užsiimti geras padėtis bei ateiti į geras pagalbas.

Vis dėlto Buzelis yra projektuojamas kaip perimetro linijos žaidėjas ir jam reikia ženkliai pagerinti šoninį judėjimą, o taip pat kojų darbą, kurių dažnai lietuvis nesulenkia. Dabar lietuvio ūgis dažnai leidžia apsiginti net ir išlaikius per didelį atstumą, bet to neužteks vyrų krepšinyje.

Šviesi ateitis už Atlanto ir klausimas dėl Lietuvos

Nuotr. LKF

JAV krepšinio talentus reitinguojantis „247sports.com“ paskutiniame išleistame reitinge Buzeliui skiria 6-ąją vietą visoje šalyje tarp bendraamžių, o pats lietuvis, nors studijuoti pradės tik 2023 metais, jau dabar sulaukė praktiškai visų prestižinių universitetų pasiūlymų.

Šiai dienai „Brewster Academy“ besimokantį ir žaidžiantį Buzelį, anot JAV spaudos pranešimų, daugiausiai šansų prisivilioti turi Djuko ir Kentukio universitetai, bet lietuvis dėl to dar turi laiko apsispręsti.

NBA skautai Buzelį stebi jau kelis metus ir dabar jam 2024-ųjų naujokų biržoje yra žadamas šaukimas pirmajame dešimtuke. Tokiu atveju jis taptų pirmuoju lietuviu perimetro linijos krepšininku, pašauktu taip aukštai.

Buzelio ateitis už Atlanto šviesi ir dėl to klausimų nekyla. Deja, bet klausimų vis dar yra dėl 17-mečio perspektyvų Lietuvoje.

Kylanti žvaigždė sulaukė LKF oficialių kvietimų į artėjančią vasarą vyksiančią Lietuvos 18-mečių ir vyrų rinktinę. Visgi tokio talento pro akis nenori praleisti ir JAV krepšinio federacija, taip pat kviečianti Buzelį į 18-mečių komandą.

BasketNews žiniomis, paskutiniai ženklai ir LKF atstovų kelionės į JAV nedavė norimo impulso Buzelio prisišaukime ir dėl jo vasaros planų išlieka nežinia.

Pats 17-metis viešojoje erdvėje nevengia dalintis įrašų apie JAV rinktinės dėmesį, tačiau visai kita situacija yra su Lietuva. Paskutinis mūsų šalies atstovų planuotas susitikimas už Atlanto su Buzeliu neįvyko, nes krepšininkas prieš pat turnyrą blogai pasijuto ir nesulaukęs LKF narių išvyko namo. 

BasketNews šaltiniai praneša, jog artimiausiu metu LKF atstovai kalbėsis su Buzelio šeima, kur tikimasi galutinai sužinoti Mato vasaros planus. BasketNews žiniomis, su Lietuvos rinktine glaudžiai susijęs Mato tėtis Aidas stengiasi nekišti sūnui savo nuomonės ir leidžia jam pačiam priimti sprendimą.

Buzelis neabejotinai yra didžiausias Lietuvos talentas nuo Domanto Sabonio ir neigiamas 17-mečio atsakymas būtų skaudus smūgis visam mūsų šalies krepšiniui.

Nėra jokių abejonių, jog dvigubą pilietybę turinčio Buzelio drama dėl atstovavimo savo šaliai yra didžiausia nuo Žydrūno Ilgausko istorijos. Tikėkimės, jog Lietuva šią vasarą pasieks didžiulę pergalę už aikštelės ribų, o ateityje tai atves į skambius laimėjimus ant parketo.

Komentarai:
Xxxx
vat ir pasimato mokyklų skirtumai, JAV vaikai tampa individualiai stiprus tiek fiziškai tiek techniškai, o mūsų mokyklose jokio progreso jau 50metų mokoma to pačio ir visiskai neskiriama dėmėsio i dividualiam meistriškumui
2022-05-11
-2
Atsakyti
Jonas
visu pirma jis pats turi noreti zaisti uz LT , jeigu to nera toliau net kalbeti apie ji neverta
2022-05-07
+24
Atsakyti
straipsnis apie nieka
2022-05-07
+2
Atsakyti
skeptikas
pirma pas Virgi turi pasitreniruot, o tada ir spresim tinka rinktinei ar ne
2022-05-07
+9
Atsakyti
Anonimas
Ai, tepabučiuoja Matelis amerikei į rurą. Tiek.
2022-05-07
-4
Atsakyti
Aha
Musu krepsinio mokykla labai gera ir remiasi komandiniu zaidimu,nes Lietuvai kaip mazai valstybei sunku surinkti 12 lygiaverciu,individualiai stipriu zaideju ka pasiekem tai viska komandiniu zaidimu o tokiai nykstukinei Lietuvai 7 kartai is eiles dalyvaut olimpiadoje,tapti europos cempionais jau super didelis pasiekimas o kur dar kiti laimejimai
2022-05-07
+14
Atsakyti
Aš iš pradžių labai buvau ant Buzelio užsihypinęs,kaip pasakytų mūsų jaunimėlis,naikinantis mūsų šalį vien tais anglų žodžiais.Bet su laiku supratau,kad nereikia dėti per daug į jį vilčių.Taip,talentas didelis,tačiau jei mūsų nepasirinks,mūsų krepšinis dėl to nenumirs.Ir apskritai,kodėl mes turime bučiuoti užpakalį Matui,kas jis toks?Pas mus krūvos talentų ir taip yra,savų nepamirškim.O išeivijos lietuviai patys dėmesį parodys,jei norė.Kad dėmesį jiems rodome,yra gerai,tačiau nereikia taip pat jiems parsiduoti ir laukti kažkokių sprendimų.Tikras lietuvis iš karto pasakytų-AŠ NORIU ATSTOVAUTI LIETUVĄ!!O čia dar spyriojasi,nežino,ką daryti.Nedaryk nieko,nenumirsim!!!
2022-05-07
+3
Atsakyti
Anonimas
respect
2022-05-07
-5
Atsakyti
Jam dabar reikia gryzti i Lietuva ir kad bent metus ji patreniruotu Lietuvos treneriai...ugis kaip centro,tai kokie cia varinejimaisi kamuolio,kokie cia prasiverzimai tokius dalykus isvis issimti,o ji statyti po krepsiu ir daryti konkretu medi nepasokanti,ne jokiu judesiu...kaip Blazevic...o cia matai mandrai varinejasi kamuoli...uz tokius dalykus Lietuvoje treneriai isveja vaikus is treniruociu
2022-05-07
+14
Atsakyti
Isl
jis ir sutvertas varytis kamuoliui ir trajakus saudyt asile su savo ugiu susikuria pranasumus pries izaidejus. jei desi ji po krepsiu tai jis vapse nieko nepadarys
2022-05-11
-6
Atsakyti
Pamenu kai rasiau apie Brazdeiki, kad nei joks jis lietuvis tai uzsipuole keli arsus patriotai, kad ka tu sneki cia nesamones. Paskui kai Brazdeikis pasirinko NBA, tai visi tie patriotai surauke siknas spjaudesi i visas puses. Gerai Kleiza yra pasakes, cia mums tie Lietuvos ezerai ir pusyneliai svarbus. Uzaugusiems JAV pohui ant tos Lietuvos. Maziau reiketu seiletis kai istraukia koki "lietuvi" uzaugusi svetur ir ziureti ka galima padaryti su vietiniais vaikiais.
2022-05-07
+9
Atsakyti
Anonimas
Koks dar praradimas, apie tą vaikį prieš 2 metus niekas Lietuvoje net nežinojo. Ir visi ženklai rodo, kad liks po JAV vėliava. Ar tai būtų teisingas jam sprendimas? Nemanau. Gerai, sužais už JAV jaunimo rinktines ir tiek, o prasimušti į pagrindinę vyrų rinktinę vargu ar pavyks, todėl jeigu jo tikslas žaisti tarptautiniuose turnyruose, olimpiaduose aišku geriau rinktis Lietuvos rinktinę, bet jeigu jo nedomina tokie turnyrai, tai faktas, kad nėra net ko svarstyti.
2022-05-07
+22
Atsakyti
Jons
Matai, nuo 18os metų negalima turėti Lietuvos pilietybės kartu su antrąja. Tad jam norint žaisti už Lietuvą reikėtų atsisakyti JAV pilietybės, kas žmogui planuojančiam visą gyvenimą gyventi JAV jau vien praktinių problemų kiek sukeltų, nekalbant apie galimus jausmus Amerikai.
2022-05-07
+4
Atsakyti
Neloš jis už Lietuvą reikia su tuo susitaikyti dabar, tai nebus taip skaudu kai praneš.
2022-05-07
-5
Atsakyti
Klajoklis
Daugybe afrikietisku saknu turintys JAV rinktines zaidejai irgi turejo pasirinkima kur zaisti....
2022-05-07
+11
Atsakyti
Jons
Aš tokių visus DU žinau sekdamas NBA ir visus trptautinius turnyrus daugiau nei dešimt metų :D
2022-05-07
-2
Atsakyti
rls
Talento, duomenis vaikis turi, krepsinis jam patinka, juo labiau tevukas gerai zino kas/kaip turi buti. Kaip ten bebutu vis tiek malonu matyti ka gali lietuviski genai, tik "derlingoje" ir skatinancioje aplinkoje . Aikstes matymas, perdavimas, driblingas, prasiverzimas + duomenys = gerai, bet kad butu labai gerai ir beveik su garantuota perspektyva => metimas, metimas ir METIMAS ... Jau su vyrais VISADA bus ir aukstu, ir greitesniu ir soklesniu, ir stipresniu ... Taip "eiti" link/po krepsiu ir vedziotis kamuoli niekas neduos ... O su gerai atidirbtu metimu (is driblingo/judesio, suolio, atsokus-atsilosus, puskabliu, tritaskio ir t.t.) vaizdas l.stipriai keistusi...
2022-05-07
+4
Atsakyti
rls
siaip tai neturi jis sprogstamos jegos ir greito zingsnio - ir tinkama fizika dar reiks atidirbti (JV irgi buvo mobilus, greitas - iki Raptors). Tai aiskiai matosi ir gynyboje, kur kojos letokos, maziukai lengvai apeina (hm, PG pozicija ?). Paskui - nesimato "zudiko instinkto" ar noro varzytis/laimeti, tai tikrai svarbu ... (o gal tik toks ispudis...). Taigi dar daug darbo laukia Mato. Anyway - sekmes jam.
2022-05-07
-7
Atsakyti
Aha
Kaip jam pasirinkti zaisti uz Lietuva jeigu USA ziniasklaida rodo tiek demesio?
2022-05-07
+19
Atsakyti
Lukas
Kiek žinau, jaunimo rinktinėse gali žaisti ir USA, tai kol negaus šanso pagrindinėje, tol galės už LT žaisti
2022-05-07
+8
Atsakyti
Anonimas
nu tai jei tiek smegenu turi kad rinksis usa18 rinktine tai sekmes - nes usa bus tik vienas is simtu nba zaideju - apie usa vyru rinktine tik sapnuot - tuo tarpu lt rinktineje galimai butu zvaigzde - bet vistiek nesuprantu kaip tevai taip nutauteja
2022-05-07
+7
Atsakyti
butent - nesuprantu.
2022-05-07
Atsakyti
juokinga, per savo durnas galvas big z prapyle praktiskai, apie sita net nesvaigciau, brazdeiki per kraujus gal paims, o cia svaigsta dar :D
2022-05-07
-2
Atsakyti
p.s. labai svarbi tevu itaka, bet jei tevai deje ant lt usa sedi, tai sunelis tuo labiau ;)))
2022-05-07
+21
Atsakyti
In vino veritas
Ka reiskia "Lietuva negali prarast"? Tam, kad galetum prarast, pirmiausia reikia tai tureti. Lietuva niekada neturejo sito vaikio. Jis gimes ir uzauges JAV ir visi per daug sureiksmina fakta, kad jis is lietuviu seimos ir moka lietuviskai. Tam, kad zmogus nusprestu atstovaut saliai, kurioje nera gimes ar auges, jis turetu tureti isskirtini rysi su ta salim (vien kalba moketi ar pilietybe tureti neuztenka) arba jam tai butu kazkaip naudinga. Kazkur teko skaityt, kad Buzelis Lietuvoj buves tik kelis kartus, kodel jis turetu jai atstovaut? Kai atstovaut JAV jam yra dar ir visapusiskai naudingiau.
2022-05-07
+15
Atsakyti
Kai jis bus savo pike, šiti žaidėjai jau bus baigę karjerą.
2022-05-07
Atsakyti
Nematau tikslo jam rinktis Lietuva, jei be lietuvisku saknu jam ta lietuva neidomi. Kazi ar lietuviskai bent sneka. Suprasciau, jei JAV rinktine nerodytu demesio, bet dabar viskas aisku ka reikia rinktis.
2022-05-06
-8
Atsakyti
as vienareiksmiskai rinkciausi amerikos nors ir jaunimo rinktine
2022-05-06
+10
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.