Nurimus Lietuvos jaunių (iki 17 metų) rinktinės pasaulio čempionato bronzos medaliu sukeltam šurmuliui, antradienį pasirengimą Europos pirmenybėms pradės šalies jaunučių (iki 16 metų) vaikinai.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia talentingiausius 2000 m. gimusius krepšininkus.

BasketNews.lt“ antrus metus iš eilės sudarė talentingiausių Lietuvos jaunųjų krepšininkų (15-18 metų) dešimtukus, kurį rengiame konsultuodamiesi su įvairių krepšinio mokyklų ir komandų treneriais. 

10.

Gertautas Urbonavičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-07-09 Vilnius 197 Puolėjas ŠMKA

Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos treneris Edvinas Justa savo komandoje turi kuo pasitikėti. Vienas tokių – praėjusiais metais už 2000 m. gimimo vaikinų reitingo borto likęs Gertautas Urbonavičius.

197 cm ūgio puolėjas pastarąjį sezoną demonstravo stabilius rezultatus ir, MKL čempionate vidutiniškai rinkęs po 16,5 taško bei sugriebęs po 9,9 kamuolio, buvo vienas naudingiausių lygos žaidėjų. Urbonavičius vertinamas už gynybinius sugebėjimus, fizinius duomenis, platesnę puolimo įvairovę bei kovingą charakterį.

Tiesa, į Lietuvos jaunučių rinktinės stovyklą trenerio Manto Šerniaus pakviestas jaunuolis privalės įrodyti šių savybių viršenybę prieš ne itin stabilų metimą. Būtent silpnas pataikymas iš tolimesnių distancijų ir išskiriamas kaip pagrindinis Urbonavičiaus trūkumas.

Nuotr. facebook.com

9.

Nojus Mineikis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-11-29 Klaipėda 198 Puolėjas V.Knašiaus KM

2014-2015 metų sezone kryžminių kelio raiščių traumą patyręs buvusio krepšininko Audriaus Mineikio sūnus Nojus šiais metais reitinge iš penktosios vietos smuktelėjo į devintąją. Traumos padarinius pastarąjį sezoną jautęs Mineikis MKL pirmenybėse vidutiniškai rinko po 9,9 taško ir atkovojo po 7,6 kamuolio, kai prieš metus jo statistiniai rodikliai buvo beveik du kartus geresni (vid. 18,1 tšk. ir 13,4 atk. kam.).

Praeities rodikliais šią vasarą nutarė nesiremti ir šalies jaunučių rinktinės strategas Mantas Šernius, kuris klaipėdiečio į pasirengimo stovyklą nepakvietė. Visgi Lietuvos krepšinio specialistai vis dar tiki 198 cm ūgio puolėjo potencialu. Pažymima, kad taikliarankis puolėjas yra vėlyvo brendimo, todėl tikima, kad apie save dar primins.

8.

Klaidas Metrikis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-02-21 Klaipėda 200 Puolėjas V.Knašiaus KM

Per metus ūgtelėjęs klaipėdietis MKL pirmenybėse ir toliau demonstruoja sėkmingą žaidimą. Metrikis, kaip ir praėjusį sezoną, vėl žaidė dviem frontais – savo amžiaus moksleivių čempionate bei metais vyresniųjų pirmenybėse.

Bendraamžių čempionate Metrikis ir toliau buvo vienas Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos lyderių. Jis pelnė vidutiniškai po 17,8 taško, atkovojo po 8,3 kamuolius ir, rinkdamas po 18,7 naudingumo balo, buvo vienas naudingiausių čempionato žaidėjų. Kiek kukliau krepšininkui sekėsi vyresniųjų čempionate, kur po 18 minučių pasireikšti gaudavęs klaipėdietis rinko po 4,4 taško. Visgi nepaisant kuklaus vaidmens, žaidimas su vyresniais talentais tokio amžiaus jaunuoliui laikomas itin naudinga patirtimi.

Metrikio žaidimą vertinę treneriai sutiko, jog šią patirtį jis puikiai pritaikė rungtyniaudamas su savo bendraamžiais. Dvimetrinis puolėjas išsiskiria plačiu puolimo judesių arsenalu bei gebėjimu pataikyti iš įvairių padėčių. Žaidėjas vertinamas kaip puikiai savo fizines galimybes išnaudojantis ir mobilus krepšininkas.

Nuotr. musukrepsinis.lt/V.Mikaitis

7.

Martynas Arlauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-07-10 Kaunas 195 Gynėjas A.Sabonio KC

Arvydo Sabonio krepšinio centrui atstovaujantis buvusio žalgiriečio Mindaugo Arlausko sūnus šį sezoną pirmą kartą prisilietė prie gerokai vyresniųjų ir labiau patyrusių žaidėjų krepšinio. RKL pirmenybėse „Sabonio krepšinio centras“ ekipos marškinėlius vilkėjęs šešiolikmetis nebuvo pirmojo ryškumo ekipos dalis, tačiau vidutiniškai rungtyniaudamas po 19 minučių ir rinkdamas po 3,2 taško, tapo žaidėju, kuris gali suteikti poilsio minučių komandos lyderiams.

Kaip ir laipteliu žemiau reitinge esantis Metrikis, Arlauskas taip pat rungtyniavo vyresniųjų pirmenybėse, kur, beje, nebuvo tik atsarginis žaidėjas. Tarp labiau subrendusių žaidėjų Arlauskas vidutiniškai rungtyniaudavo po 24 minutes ir rinko po 8,6 taško. Palyginimui, savo bendraamžių čempionate kaunietis vidutiniškai žaidė po 28 minutes.

Pastebima, kad anksčiau išskirta Arlausko fizinė branda po truputį progresuoja. Aukštas krepšininko perspektyvas išlaiko neblogas krepšinio supratimas ir stabilus progresas. Tačiau pažymima, kad jaunajam talentui būtina gerinti techninį puolimo arsenalą bei gynybą.

Nuotr. M.Gailiūnas

6.

Tautvydas Kupstas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-02-14 Kaunas 190 Gynėjas Tornado KM

Praėjusį kartą pelnytų taškų ir rezultatyvių perdavimų gausa MKL pirmenybėse stebinęs kaunietis žibėjo ir šį sezoną. Dukart trigubu dubliu pasižymėjęs ir vidutiniškai po 17,3 taško rinkęs Kupstas ir vėl buvo neabejotinas krepšinio mokyklos „Tornado“ lyderis. 190 cm ūgio atakų organizatorius debiutavo ir RKL pirmenybėse, kur pasižymėjo 3,8 taško, 2,2 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais.

Nors trečiajame pagal pajėgumą šalies krepšinio divizione Kupstas tebuvo statistas, gynėjas gali džiaugtis jau per debiutinį sezoną įgyta nauda. Fiziniai duomenys bei žaidimo supratimas kitą sezoną kauniečiui RKL čempionate turėtų leisti užimti dar reikšmingesnį vaidmenį.

Be to, Kupstas vertinamas ir už veržlumą bei drąsą veržtis ir prieš gerokai tvirčiau sudėtus oponentus. Tiesa, neabejojama, kad Kupstas privalo padirbėti su metimu. Specialistai pabrėžia, kad aukštos krepšininko galimybės gerokai sumenksta, kuomet jam tenka atakuoti iš toliau nei baudų metimų linija.

Nuotr. musukrepsinis.lt/V.Mikaitis

5.

Rokas Jokubaitis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-11-19 Mažeikiai 187 Puolėjas V.Knašiaus KM

Po praėjusių metų dominavimo puolime, kai Jokubaitis sužaidė sėkmingiausią sezoną per savo trumpą krepšininko kelią, šį sezoną jo statistiniai duomenys nežymiai smuko, tačiau mažeikiškis vis tiek išliko Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos ekipos lyderiu.

Nedidukas 187 cm ūgio gynėjas bendraamžių pirmenybėse vidutiniškai rinko po 18,9 taško ir buvo trečias pagal rezultatyvumą lygos žaidėjas. Praėjusią vasarą kritikuotas dėl pernelyg egoistiško žaidimo, pastarąjį sezoną Jokubaitis šį aspektą pagerino, o tai atsispindi ir jo statistikoje – jo rezultatyvių perdavimų vidurkis per metus pakilo nuo 2,8 iki 4,5 per rungtynes. Šį kartą specialistai atkreipė dėmesį į kitą gynėjo trūkumą – metimą.

Krepšininkas išskiriamas kaip žaidėjas, galintis pataikyti iš įvairių distancijų, tačiau jaunuolio metimui vis dar trūksta stabilumo.

Nuotr. fiba.com

4.

Domantas Vilys

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-01-12 Kupiškis 188 Gynėjas Š.Marčiulionio KA

Nors MKL pirmenybėse Vilys sužaidė kaip niekada nerezultatyvų sezoną (vid. 14,7 tšk.), tačiau skųstis 189 cm ūgio kupiškietis pagrindo neturi. Pirmiausia, Vilys vieną reikšmingą tarptautinį medalį šią vasarą jau turi.

Krepšininkas prasibrovė į galutinį šalies septyniolikmečių dvyliktuką ir su Gedimino Petrausko kariauna nuskynė planetos pirmenybių bronzą. Gynėjas pastarąjį sezoną pagaliau atkreipė tarptautinių specialistų dėmesį ir buvo pakviestas į prestižinę „Jordan Brand Classic” stovyklą Zagrebe, o vėliau vyko ir į Brukliną.

Lietuvos specialistai neabejoja, kad prie sėkmingo Vilio tobulėjimo prisideda nuolatinis žaidimas tarp vyresnių krepšininkų MKL čempionate. Čia jis vertinamas už savo darbo etiką, mąstymą aikštelėje bei greitį. Tačiau pastebima, kad norint išaugti moksleivių lygį, būtent pastarąjį aspektą jaunasis talentas turi dar labiau gerinti. Negana to, Vilio žaidime pasigendama ir stabilesnio pataikymo.

Nuotr. musukrepsinis.lt/V.Mikaitis

3.

Dovydas Giedraitis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-08-17 Vilnius 187 Gynėjas „Visi kartu“

Buvusio garsaus krepšininko Andriaus Giedraičio sūnus antrą vasarą iš eilės laikomas vienu iš trijų perspektyviausių 2000 metais gimusių šalies krepšininkų. Sunku nesutikti, kuomet taip pavadinamas rezultatyviausias savo amžiaus grupės Lietuvos krepšininkas.

Vidutiniškai po 20,7 taško pastarąjį sezoną rinkęs Giedraitis ne tik buvo nepralenkiamas pagal renkamus taškus, bet ir sugebėjo atvesti „Visi kartu“ ekipą į MKL viršūnę.

187 cm ūgio gynėjas vadinamas vienu universaliausių savo kartos krepšininkų. Giedraitis pasižymi atsakingu požiūriu į treniruotes bei itin plačiu puolimo judesių arsenalu. Vis tik vilniečio žingsnius į aukštesnį lygį turėtų pristabdyti silpni fiziniai duomenys, todėl specialistai neabejoja, kad šiuo metu ankstyvo brendimo krepšininkas dėmesį turėtų atkreipti būtent į fizinio rengimo treniruotes.

Nuotr. fiba.com

2.

Tomas Balčiūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-04-04 Kupiškis 202 Puolėjas „Barcelona“

Antrasis šiame reitinge esantis jaunių pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas yra vienintelis tarp šalies talentingiausių žaidėjų, kuris krepšinio paslapčių mokosi užsienyje. Ir ne bet kur, o vienoje gersiausių Europos ekipų – „Barcelonoje“.

Šį sezoną su savo amžiaus šalies rinktinės marškinėliais debiutuosiantis Balčiūnas tarptautinio rango varžybose rungtyniavo jau antrąjį kartą. Be šių metų septyniolikmečių pasaulio pirmenybių Ispanijoje, Balčiūnas kojas galėjo apšilti ir pernai Kaune vykusiame Europos šešiolikmečių čempionate, kuriame vidutiniškai rinko po 8,6 taško ir Gedimino Petrausko schemose nebuvo tik antraplanis veikėjas.

Šį sezoną Katalonijos jaunių ekipos atstovas taip pat turėjo galimybę pasirodyti ir „Jordan Brand Classic” stovykloje. Pastaraisiais metais tarp savo bendraamžių Balčiūnas dominavo fizine jėga, tačiau bėgant laikui šis aukštaūgio pranašumas sumenko, todėl pastarąjį sezoną jam teko persiorientuoti į žaidimą toliau nuo krepšio.

Pažymima, kad universalus ir patikimai vienas prieš vieną žaidžiantis puolėjas ir toliau sistemingai tobulėja, tačiau krepšininkui vis dar trūksta darbo šlifuojant techninius puolimo veiksmų aspektus.

Nuotr. krepsinioakademija.lt

1.

Deividas Sirvydis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2000-06-10 Vilnius 200 Puolėjas Š.Marčiulionio KA

MKL pirmenybėse penktoje rezultatyviausių žaidėjų vietoje besirikiuojantis Sirvydis antrus metus iš eilės nepaliko abejingo nė vieno apklausto šalies krepšinio specialisto. Buvusio garsaus šalies snaiperio ir dabartinio Šakių „Vyčio“ komandos trenerio Virginijaus Sirvydžio sūnus, rodos, ir toliau puoselėja šeimos tradicijas – Deividas yra vienas iš trijų geriausių praėjusio sezono MKL snaiperių (37 proc. trit.).

„Jordan Brand Classic” stovykloje taip pat dalyvavęs Lietuvos krepšinio perlas pastarajame sezone debiutavo ir RKL pirmenybėse, kur gynė „Lietuvos ryto“ dublerių garbę. Pirmasis jo blynas profesionaliame krepšinyje neprisvilo ir, rungtyniaudamas su gerokai labiau patyrusiais žaidėjais, dvimetrinis puolėjas vidutiniškai rinko po 6,4 taško.

Vertindami Sirvydžio potencialą, treneriai pabrėžė būtent ateities perspektyvą – pagirtinas požiūris į darbą, fizine bei psichologine branda išsiskiriantis jaunasis atletas jau dabar žavi ne vieną aukštesnio lygio komandą. Išskiriamas ir kitas fizinis krepšininko gabumas – būdamas ilgų rankų, taikliarankis žaidėjas gali būti naudingas tiek arčiau krepšio, tiek ir atsitraukęs prie trijų taškų zonos.

Negana to, Sirvydis pasižymi ir kovingu charakteriu bei gudriai išnaudojamais fiziniais pranašumais. Ką gali talentingiausiu šalies šešiolikmečiu laikomas žaidėjas Lietuva išvys jau greitai – šią vasarą Sirvydis greičiausiai debiutuos su šalies jaunučių rinktinės marškinėliais Europos pirmenybėse.

Komentarai:
Vaistaras
Kur as ???

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-20
-1
Atsakyti
to Zalgirinis
cempionatas vyks Lenkijoje
2016-07-12
+3
Atsakyti
Žydris Kačis
Kur Erikas Venskus?
2016-07-12
+6
Atsakyti
ZZZ
Tas viršutinėj foto 13 nr. Jo ausys lygiai kaip mano. Reiškias geras žaidėjas bus xD Ir šiaip atrodo rimtas vyrukas. Dar Sirvydis atrodo 5 metais brandesnis už savo bendramžius. Balčiūnas tai ganėtinai vangus buvo U-17 matysim kaip bus U-16 Rugpjūty.
2016-07-11
+4
Atsakyti
ZZZ
Smagu paskaitinėt, o komentatoriai grauzkit jus b b viena karta su savo dejonem
2016-07-11
Atsakyti
ZZZ
Rodos ne prasta 16 mečių rinktinė bus
2016-07-11
+5
Atsakyti
Anonimas
Wtf Kupstas 6? Paziekit jo tasku vidurki ir geriausius macus. 51 taskas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-11
+12
Atsakyti
t2
Taigi ne jie sprendzia, o ekspertai ir treneriai. Nepavydekit talentingiem zmonem

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-11
-14
Atsakyti
gal žinot
sorry paskaičiau jis prie 18 įtrauktas
2016-07-11
+5
Atsakyti
mauglis
ten rimtai toj Foto kur Sirvydis,ji dengia galva mazesnis zaidejas?"??LMAO TAI NENUOSTABU KAD RENKA DAUG TASKU
2016-07-11
-8
Atsakyti
gal žinot
o kodėl neįtraukėt į 16 ar 17 ivanausko iš čikagos jis juk kiečiausias ilinojaus valstijos jaunasis žaidėjas
2016-07-11
-6
Atsakyti
Žalgirinis
Gal kas žinot kur vyks čempionatas ir kokie varžovai laukia lietuvaičių ? Ačiū.
2016-07-11
-13
Atsakyti
Anonimas
Sirvydis as jum galiu garantuot kad max nkl. Labai vienpusiskas zaidejas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-11
-14
Atsakyti
123
Giedraičio, Sirvydžio, Mineikio ir Jokubaičio sunūs tarp geriausiųjų 16-mečių.
2016-07-11
+6
Atsakyti
Mkl
Ne taip ten viskas paprasta, o kam reikia, tas žino kaip jie žaidžia

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-11
-5
Atsakyti
expert
lol. o kur marscionka? bus va rinktinej siemet, bus vienas lyderiu pamatysit
2016-07-11
-5
Atsakyti
Hecarim
cbb heiteriai nepavydekit
2016-07-11
-8
Atsakyti
55
Apskritai tie 15, 16, 17 yra visiskai neprognuozojami ir vienas rungtynes tas, kitas anas suzaidzia ir tie topai visiska nesamone ir garantuoju, kad du trecdaliai bus visiski vidutiniokai ir zais kokiam rkl ar nkl

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-11
-5
Atsakyti
:)))

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-11
-7
Atsakyti
To tday
C b b

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-07-11
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.