Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) šeštadienį startuos įdomiausia sezono dalis – atkrintamosios varžybos. Tarp 16 kovas tęsiančių klubų – dvi „lietuviškos“ ekipos, šiemet kaip niekada aukštai įsitaisiusios savo konferencijoje.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ prieš atkrintamųjų varžybų pradžią apžvelgia visas ketvirtfinalių poras ir pateikia savo prognozę. Vakarų konferencijos pristatymą rasite čia.

Klivlendo „Cavaliers“ – Detroito „Pistons“

Sezono mačai (3-1 „Cavaliers“ naudai):
2008.11.19. „Pistons“ – „Cavaliers“ 96:89
2009.02.01. „Pistons“ – „Cavaliers“ 80:90
2009.02.22. „Cavaliers“ – „Pistons“ 99:78
2009.03.31. „Cavaliers“ – „Pistons“ 79:73

„Vienas tikslas“. Toks yra oficialus „Cavaliers“ atkrintamųjų varžybų šūkis. Ketvirtą sezoną iš eilės patekę į atkrintamąsias, šiemet „Kavalieriai“ nesiruošia pasitenkinti tik pasirodymu. Kai reguliariajame sezone viskas klojosi lyg iš pypkės, nieko keisto, kad Klivlendo krepšininkai kelia tik aukščiausius tikslus.

„Cavaliers“ pirmą kartą per klubo istoriją tapo geriausia NBA reguliariojo sezono komanda (66-16). Varžovus jie įveikdavo vidutiniu 9,1 taško skirtumu – tai geriausias rezultatas lygoje. „Cavaliers“ per rungtynes praleidžia vos 91 tašką – geriausias rezultatas. Namie laimėjo 39 mačus iš 41 – vėl geriausias rezultatas. Išvykų rezultatas (27-14) yra antras lygoje – geriau svečiuose žaidė tik Los Andželo „Lakers“.

Svarbiausia, kad jų gretose yra geriau nei bet kada anksčiau rungtyniaujantis LeBronas Jamesas (vid. 28,4 tšk., 7,6 atk. kam., 7,2 rez. perd.). Jam šiemet prognozuojamas naudingiausio žaidėjo titulas, o geriausią krepšininką turinti komanda NBA, paprastai, žygiuoja labai toli.

Taip toli, kad pirmasis varžovas – Detroito „Pistons“ – neturėtų sukelti didesnių problemų.

Taip, „Pistons“ yra komanda, pastaruosius šešis sezonus pasiekusi mažiausiai Rytų konferencijos finalą. Taip, „Pistons“ savo gretose vis dar turi 3 NBA čempionus – Richardą Hamiltoną, Tayshauną Prince‘ą ir Rasheedą Wallace‘ą.

Bet ne, jie nėra pajėgūs stoti skersai kelio šiemetinei „Cavaliers“ komandai.

Nuo tada, kai lapkričio pradžioje „Pistons“ vietoje Chauncey Billupso gavo Alleną Iversoną, tai yra visai kita komanda, nei ta, kuri keldavo grėsmę savo varžovams pastaruosius šešerius metus. Su Iversonu žaidimas išsiderino ir pagrindinis klausimas Detroite tapo ne „ar užimsime pirmą vietą konferencijoje“, o „ar pateiksime į atkrintamąsias“.

Šiaip ne taip patekę tarp 8 stipriausių Rytų konferencijoje, „Pistons“ vis dar yra gerbiami varžovų. Bet krepšinio ekspertai JAV ginčijasi ne dėl to, ar „Pistons“ įveiks „Cavaliers“, o dėl to, ar sugebės iškovoti bent vieną pergalę šioje serijoje.

„BasketNews.lt“ prognozė: „Cavaliers“ laimės 4-1.

Bostono „Celtics“ – Čikagos „Bulls“

Sezono mačai (2-1 „Celtics“ naudai):
2008.10.31. „Celtics“ – „Bulls“ 96:80
2008.12.19. „Celtics“ – „Bulls“ 126:108
2009.03.17. „Bulls“ – „Celtics“ 127:121

Pernai „Celtics“ į atkrintamąsias varžybas įžengė aukštai pakėlę galvas. Jie dominavo reguliariajame sezone, nuotaika buvo puiki, atkrintamosiose varžybose laukė nepatyrusi Atlantos „Hawks“ komanda.

Tačiau „Hawks“ pernai pasipriešino būsimiems NBA čempionams ir serijoje nusileido vos 3-4.

Šiemet situacija kardinaliai kitokia. „Celtics“ atkrintamąsias varžybas pradeda turėdami kur kas daugiau klaustukų.

Didžiausia problema – Kevino Garnetto trauma. Dėl kelio skausmų jis praleido 25 reguliariojo sezono rungtynes, visgi buvo tikimasi, kad pradės žaisti atkrintamosiose varžybose. Tačiau kai ketvirtadienį „Celtics“ treneris Docas Riversas pamatė, kaip atrodo Garnetto koja, jis išleido savo puolėją namo.

„Jis bandė nuslėpti, kad jaučia skausmą. Tačiau tai buvo akivaizdu. Kai jis tokios būklės, negaliu leisti Kevinui sportuoti“, – savo sprendimą motyvavo „Celtics“ treneris.

„Celtics“ ne tik liko be savo emocinio lyderio ir svarbiausio žaidėjo gynyboje, bet ir turės kovoti prieš pavojingą varžovą. Kaip ir „Hawks“ pernai, „Bulls“ yra jauni ir nepatyrę, tačiau alkani ir ištroškę pergalių.

Reguliarųjį sezoną „Bulls“ pabaigė fantastišku spirtu, balandį laimėdami 5 rungtynes iš 6 ir per paskutines 16 rungtynių iškovoję 12 pergalių. Geriausiu sezono naujoku turėsiantis tapti Derrickas Rose‘as stumia savo komandą į priekį (16,8 taško, 6,3 rezultatyvaus perdavimo), o jo puikiu pagalbininku tapo vasarį per mainus iš Sakramento „Kings“ įsigytas Johnas Salmonsas (vid. 18,3 taško).

„Bulls“ tikrai nėra parankiausias varžovas „Celtics“ ekipai, tačiau patirtis visgi turėtų pranokti jaunystę.

„BasketNews.lt“ prognozė: „Celtics“ laimės 4-2.

Orlando „Magic“ – Filadelfijos „76ers“

Sezono mačai (3-0 „Magic“ naudai):
2008.11.06. „Magic“ – „76ers“ 98:88
2008.11.26 „76ers“ – „Magic“ 94:96
2009.02.28. „76ers“ – „Magic“ 100:106

Abi šios serijos komandos į atkrintamųjų varžybų traukį įsėdo gana panašiomis nuotaikomis – galvodami apie vis prastėjantį žaidimą.

„Magic“ balandį iš 9 rungtynių laimėjo vos 4 ir nepasinaudojo galimybe užimti antrą vietą Rytų konferencijoje. Maža to, dėl traumų Orlando klubas prarado Rashardą Lewisą ir Hidayetą Turkoglu – du krepšininkus, kurių taiklūs tolimi metimai buvo sunkiausiai įkandama žaidimo dalis varžovams.

Po krepšiu Orlando klubas vis dar turi Dwightą Howardą, tačiau pastarojo žaidimas balandį irgi šlubavo – jį pranokdavo tokie krepšininkai kaip Davidas Lee ar Brookas Lopezas.

„76ers“ stovykloje – irgi niūros nuotaikos. Balandį iš 9 mačų jie laimėjo vos 3 – paskutinė pergalė iškovota tik po pratęsimo prieš „Cavaliers“, kai pastaroji leido ilsėtis visiems pagrindiniams savo krepšininkams.

Tiesa, Filadelfijos ekipos nesėkmių serija gali būti aiškinama tuo, kad dėl traumos 7 rungtynes praleido Thaddeusas Youngas – universalus aukštaūgis, puikiai užpildęs Eltono Brando vietą, kai šis gavo traumą.

Youngas yra vienintelė rimtesnė grėsmė baudos aikštelėje, todėl Fialdelfijos ekipa turės rimtų bėdų su Howardu. Būtent šis faktorius ir gali nulemti serijos baigtį.

„BasketNews.lt“ prognozė: „Magic“ laimės 4-1.

Atlantos „Hawks“ – Majamio „Heat“

Sezono mačai (3-1 „Hawks“ naudai):
2008.12.12. „Heat“ – „Hawks“ 73:87
2009.01.26. „Heat“ – „Hawks“ 95:79
2009.02.27. „Hawks“ – „Heat“ 91:83
2009.04.14. „Hawks“ – „Heat“ 81:79

Ar gali vienas žmogus laimėti prieš komandą? Toks, ko gero, yra pagrindinis klausimas prieš šios serijos pradžią.

„Heat“ lyderis Dwyane‘as Wade‘as šį sezoną yra rezultatyviausias lygos krepšininkas, per mačą pelnantis vid. 30,2 taško. Maža to, jis atlieka 7,5 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja 5 kamuolius. Tačiau greta jo – naujokai Michaelas Beasley ir Mario Chalmersas ir amžinai traumuotas Jermaine‘as O‘Nealas.

Atlantos komandoje, priešingai, nėra vieno akivaizdžiai išreikšto lyderio. Joe Johnsonas pelno daugiausiai taškų (21,4), tačiau pataikyti gali ir Joshas Smithas ar Mike‘as Bibby. Baudos aikštelėje tikras gynybos inkaras yra Alas Horfordas, kuriam teks stabdyti Wade‘o reidus po krepšiu.

Pernai pasikandžioję prieš „Celtics“, šiemet „Hawks“ gavo kur kas lengvesnį varžovą ir turi galimybę pirmą kartą per pastaruosius 10 metų patekti į antrą atkrintamųjų varžybų etapą. Nuojauta kužda, kad komandinis žaidimas turėtų pranokti individualų meistriškumą.

„BasketNews.lt“ prognozė: „Hawks“ laimės 4-3.
Komentarai:
na as del visu sutinku, tik del cavs ne, manu jie pasikraut gali, baisus tie pistons, nu o magic gali 4-0 padaryt
2009-04-18
-5
Atsakyti
Block_on_you

pagal tave jie dievai ane :DDD pz, biski is kito tasko paziurek. pries ka belostu tai visi sudai, o celtics jega. as lb dziaugiaus, kad magic gavo ne bulls, o 76ers. nes bulls antroje sezono dalyje demonstravo puiku zaidima ir siaip pagal sudeti atrodo tikrai neprastai. ir cia visko gali buti. tikrai nebus lengva keltam.
2009-04-18
+5
Atsakyti
MJ
manau cavs 4-0 padarys pistonsus bulls prisimins respect-JORDANO laikus ir rose'as su gordonu apsiks galvas tam piercui ir allenui o garnettas sedes ant suoliuko zliumps magic tai kas be ko nugales philadelphia snickers o heat su wade'u ir beslesy'u tiem ereliam sparnus aplauzys
2009-04-18
+26
Atsakyti
anonimas

Atmink , kad Cavs abejuose rungtynes nezaide D.West , ir kaip pats sakai ziuri NBA kiekviena nakti , tai turejai pastebet koks jis svarbus Cavs , po 2 kel nebezaide S.Pavlovic , nes gavo trauma.

Atsimink 2006-07 sezona Cavs tai pat laimejo pries Spurs abu kartus reguliaram sezone , o finale visi zinom kaip buvo

Ir dar vienas dalykas Cavs beveik visa sezona negali zaist visa sudetim , kas nors buna , bent traumuotas, nu ir kas , kad tu ziuri kiekviena nakti NBA rungtynes.
2009-04-18
-1
Atsakyti
Nu mazdaug sutinku su basketnews,bet dėl celtics taj nemanau kad teisingai..vietoj Garnetto puikiai žaidžia Powe arba Davis,aišku jie niekada gywenime nesugėbės jam prilygti,tačiau tie energingi vyrukai po krepšiais darys daug žalos,ir jeigu jau Allenas darys tai ką darė pernai,tai serija bus 4-0,arba 4-1 keltu naudai..
2009-04-18
+2
Atsakyti
Boom!
to as>>>>>>>> ka tu ce kalbi ? pries kokius 76ers ? pasiziurek nba saite ir pamatysi. ;DDDD
2009-04-18
+2
Atsakyti
Anonimas
Cha cha gaus Cavs nuo pistons i subine ir gales vaziuot namo i klivlenda jau po 4 rungtyniu :)
2009-04-18
+12
Atsakyti
as
deja, Celtics ne pries Bullius o pries 76ers los ;]
2009-04-18
-1
Atsakyti
apie finalus kalba, kai dar tik konferenciju pirmas etapas.. jmj.. cia ne lkl, kur 99% aisku kas finale los, cia nba, kur 8 vieta gali nukalti 1.. ir t.t
2009-04-18
-3
Atsakyti
anonimas
Kas sako kad Cavaliers iveiks Lakers finale,tai labai klystat...Esu uzkietejes NBA fanas,ziuriu NBA tiesiogiai kiekviena nakti,ypac Lakers,Heat,Cavs,Boston,Denver rungtynes....Ir galiu pasakyt drasiai,kad jei finale susitiks Lakers ir Cavs,tai manau tikrai pergale sves Lakers...Klausiat kodel?Stai mano argumenati kodel...

Lakers siame sezone jau 2 kartus iveike Cavs.Pirmaji karta namuose su visais zaidejais ,o pas Cavsus tuo tarpu tada nezaide Ilgauskas...Antra karta Lakersai iveike Cavsus jau isvykoje-Cavsu arenoje kurie tada dar nebuvo pralaimeje joje,ir tada pas Lakers jau nezaide Bynumas,na o pas cavs zaide Ilgauskas....

Kita priezastis,ta kad isjungus LeBrona is zaidimo,Cavs zaidimas tiesiog sugriuna,na o Lakers be Kobes gero zaidimo dar dar gali visai gerai suzaist.Tikrai zinau kad Kobe spaus LeBrona nuo pat pirmuju rungtyniu minuciu,kaip tai dare reg sez,ir tikrai gerai jam sekesi stabdyt Jamesa

Kita priezastis,kad praeitasi metais Lakers jau buvo finale,ir jie nesiruosia jo pralaimeti 2 kart is eiles,motyvacija tiesiog per didele....

Nemanau kad cavs treneris dar pasiruoses laimet su savo komanda,pries Lakers,tiesiog patirtis daro savo.Lakers treneris Philas finaluose jau yra buves 11 kartu,laimejes 9 net.Tad as nematau daug sansu Cavsams
2009-04-18
Atsakyti
Na mazdaug sutinku su basketnews. Tik manau kad orlandas 4-0 laimes. Na ir dar su heat neaisku kaip cia bus. Beasley sezono pabaigoj gerokai pagerino savo forma ir onealas ant bangos dabar, todel nemanau kad wade vienas tures lost...
2009-04-17
Atsakyti
Flash
Miami manau laimes 4:3, o vat magic be nelsono ir turkoglu gali ir gauti pries 76ers cia vat irgi idomi pora
2009-04-17
+8
Atsakyti
durniau lakeriai wakaru konf ;DDDDD
2009-04-17
+3
Atsakyti
Gintaras
Lakers nepateko?
2009-04-17
+2
Atsakyti
Ronazzzz
geriau tikrus profus paskaitykit ka raso

http://www.cbssports.com/nba/story/11636...
2009-04-17
-2
Atsakyti
Ronazzzz
LAKERS LAIMES!!!
2009-04-17
-3
Atsakyti
----
yop ...toliau ais...cavaliers 4-0..celtics 4-2..magic 4-0..heat 4-3 :)
2009-04-17
-2
Atsakyti
basket
NBA TOTALIZATORIUS

BASKETZONE.LT
2009-04-17
-4
Atsakyti
Anonimas
laukiam vakaru konf
2009-04-17
Atsakyti
manau viskas issipildis tik serijo visos bus atkaklesnes
2009-04-17
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.