Nuotr.: AFP, USA Today Sports-Scanpix
Nuotr. AFP, USA Today Sports-Scanpix

Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) atkrintamosios įsibėgėja ir jau šiąnakt startuos Rytų konferencijos pusfinalio etapas.

Pirmajame etape intrigos praktiškai nebuvo – Toronto „Raptors“, Bostono „Celtics“ ir Majamio „Heat“ rezultatu 4-0 sutriuškino atitinkamai Bruklino „Nets“, Filadelfijos „76ers“ bei Indianos „Pacers“ komandas, o Milvokio „Bucks“ praėjusią naktį rezultatu 4-1 uždarė seriją su Orlando „Magic“. Galima teigti, kad tikrosios Rytų konferencijos atkrintamosios prasideda dabar.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti abejas pusfinalio etapo poras bei įvertinti, kurios komandos turi geriausias galimybes prasibrauti į konferencijos finalą.

Toronto „Raptors“ – Bostono „Celtics“

Bostono ekipos kortas sujaukė Gordono Haywardo trauma, kuri dar labiau sumenkino ir taip mažą „Celtics“ rotaciją. Bradas Stevensas į starto penketą buvo priverstas mesti Marcusą Smartą, kas ant atsarginių žaidėjų suolelio paliko tokius krepšininkus kaip Bradą Wanamakerį bei Enesą Kanterį.

Simbolinį minučių skaičių gavo ir Semi Ojeleye, Grantas Williamsas bei Romeo Langfordas, tačiau sunkiai tikėtina, kad šie krepšininkai taps X faktoriais pusfinalio serijoje.

Žvelgiant į „Raptors“, Nickas Nurse‘as disponuoja tokiu atsarginių žaidėjų penketuku, kuris Rytų konferencijoje nepadarytų gėdos net jeigu būtų pagrindinis stratego pasirinkimas. 

Normanas Powellas ir Serge‘as Ibaka yra kertiniai nuo suolo kylantys „Raptors“ žaidėjai, tačiau neretai svarų indėlį į pergales įneša ir Terence‘as Davisas, Mattas Thomasas bei Chrisas Boucheris, kai bent vienas iš jų netikėtai iššauna ir surengia 15 taškų pasirodymą. Į Nurse‘o rotaciją taip pat patenka ir Rondae Hollisas-Jeffersonas bei Stanley Johnsonas, tad Kanados ekipa turi ženkliai daugiau ginklų nei „Celtics“.

Nuotr. USA Today Sports-Scanpix

„Raptors“ atsarginių žaidėjų jėgą buvo galima išvysti ketvirtosiose serijos su „Nets“ rungtynėse, kuomet ne starto penketo krepšininkai pelnė 100 iš 150 visos komandos taškų. Tai – geriausias rezultatas nuo 1970-1971 m. sezono, kuomet buvo pradedama skaičiuoti starto penketo ir atsarginių žaidėjų statistika. Reguliariojo sezono rekordas siekė 94 taškus, o atkrintamųjų – 86.

Trumpa NBA žaidėjų boikoto sukelta pertrauka veikiausiai į naudą labiau išeis „Raptors“ ekipai, mat į rikiuotę turėtų grįžti pagrindinis komandos įžaidėjas Kyle‘as Lowry. Gynėjas bus ne tik kertinis „Raptors“ žaidėjas organizuojant komandos puolimą, bet ir pagrindinė figūra siekiant pristabdyti Kembą Walkerį.

Bostono ekipą serijoje su „76ers“ tempė Jayleno Browno ir Jaysono Tatumo duetas. Tatumas šių metų atkrintamosiose vidutiniškai renka po 27 taškus (45 proc. trit.) bei 9,8 atkovoto kamuolio, tuo metu Brownas – 21,5 taško ir 5,8 sugriebto kamuolio.

Vis tik „Raptors“ šiam duetui gynyboje turi savų ginklų, o vienintelis klausimas – ką pasirinks Nurse‘as. Pagal pozicijas Fredas VanVleetas turėtų apsiimti Browno priežiūra, o O.G. Anunoby – Tatumo.

Vis tik tuomet Pascaliui Siakamui liktų ženkliai žemesnis Smartas, tad negalima atmesti varianto, jog mobilusis kamerūnietis dengtų Tatumą, o Anunoby pasislinktų ties Brownu. Vis dėlto Anunoby yra bene geriausias „Raptors“ gynybos specialistas, taigi realu, jog būtent britas nuolat taikys asmeninę gynybą ties Tatumu, o likę Kanados krepšininkai neturės konkretaus varžovo ir paprasčiausiai keisis savo ginamaisiais.

Nuotr. AFP-Scanpix

Pirmajame etape „Raptors“ gretose blizgėjo VanVleetas, kuris vidutiniškai rinko po 21,3 taško (48 proc. dvit., 56 proc. trit.), 7,8 rezultatyvaus perdavimo ir 4 rezultatyvius perdavimus. Vis tik Smartas irgi yra puikus gynėjas, tad „Celtics“ šioje mikrodvikovoje irgi turi, kuo atsakyti.

Abiejų komandų starto penketai – ganėtinai lygūs, o tiek Stevensas, tiek Nurse‘as yra vieni geriausių bei inovatyviausių trenerių visoje NBA. Vienintelis skirtumas – „Raptors“ turi kur kas gilesnę bei lygesnę sudėtį. Būtent atsarginiai Toronto komandos krepšininkai gali tapti kertiniu faktoriumi šioje serijoje.

Milvokio „Bucks“ – Majamio „Heat“

Tai yra serija, kurioje galima laukti staigmenos iš Majamio krepšininkų. Nors „Bucks“ savąją seriją laimėjo 4-1, tačiau Milvokio komandos žaidimas neatrodė taip įtikinančiai, kaip rodo rezultatas.

Jau pirmajame serijos susitikime, kurį „Magic“ laimėjo, Orlando ekipa prieš Giannį Antetokounmpo taikė taktiką, suveikusią „Raptors“ komandai praėjusių metų Rytų konferencijos finale.

Jamesas Ennisas buvo pagrindinis žaidėjas dengęs Antetokounmpo, tačiau graiko veiksmus nuolat stebėdavo dar du „Magic“ krepšininkai, kurie visada buvo pasirengę atskubėti į pagalbą ir užkimšti baudos aikštelę, taip neleidžiant graikui lengvai veržtis krepšio link.

Nuotr. AP-Scanpix

Ketvirtajame serijos susitikime „Magic“ sėkmingai laikėsi tris kėlinius, per kuriuos „Bucks“ niekaip negalėjo susikrauti įtikinamos persvaros. Galų gale ketvirtajame kėlinyje iššovęs Khrisas Middletonas įžiebė spurtą 18:3, kuris ir leido „Bucks“ komandai pasiekti trečiąją pergalę.

Būtent Middletonas buvo labiausiai nuviliantis „Bucks“ žaidėjas pirmojo etapo serijoje. Vienas iš Milvokio ekipos lyderių per penkerias rungtynes vidutiniškai rinko po 15 taškų, iš dvitaškio zonos atakuodamas 35 proc. tikslumu, o tritaškio – 38 proc. taiklumu.

Išskirti galima ir antrąjį serijos susitikimą, kurį „Magic“ pradėjo pataikydami viso labo 3 metimus iš 33 bandymų (9 proc.), kas neabejotinai palengvino „Bucks“ darbą. Tuo metu vakarykštėse rungtynėse „Bucks“ ketvirtojo kėlinio viduryje turėjo trapią 4 taškų persvarą.

Vis tik „Heat“ turi pasiūlyti kur kas daugiau nei „Magic“ ekipa, kuri ir taip visą seriją vertėsi be Aarono Gordono, Johnathano Isaaco bei Michaelo Carterio-Williamso.

Tuo metu „Pacers“ serijoje su „Heat“ bandė žaisti tritaškių žaidimą ir skaudžiai nudegė, neiškovodami nė vienos pergalės. Indianos ekipa per visą seriją išmetė 128 tolimus metimus, o Majamio – 133. Skirtumas tas, jog „Heat“ realizavo 52 tritaškius (39 proc.), kuomet „Pacers“ – 42 (33 proc.).

Nors Milvokio ekipa turi patikimesnių snaiperių nei „Pacers“, tačiau „Bucks“ viso sezono metu išsiskyrė kiek neįprasta gynyba ir leido savo varžovams atakuoti iš toli bei sukoncentruodavo Antetokounmpo bei Brooką Lopezą baudos aikštelėje. Varžovų tritaškininkus įprastai vaikydavosi Ericas Bledsoe, Wesley Matthewsas bei nuo atsarginių suolo kylantys Patas Connaughtonas ir George‘as Hillas.

Žinant, jog „Heat“ ekipa savo gretose turi tokius snaiperius kaip Duncaną Robinsoną ar Tylerį Herro bei iš toli pataikyti galinčius Goraną Dragičių, Jae Crowderį, Kendricką Nunną ir Kelly Olynyką, akivaizdu, kad Mike‘ui Budenholzeriui veikiausiai teks keisti gynybinę sistemą.

Bent kiek atsivėrusi baudos aikštelė taptų itin geromis naujienomis Jimmy Butleriui, kuris didžiąją dalį savo taškų renka reidais link krepšio arba metimais iš vidutinio nuotolio.

„Heat“ taip pat turi žaidėjų, galinčių dengti Antetokounmpo. Realiausias pretendentas – Crowderis, bet galima neabejoti, kad esant reikalui į pagalbą jam skubės Butleris ir Bamas Adebayo.

Po „Bucks“ inicijuoto boikoto, pristabdžiusį atkrintamąsias trims dienoms, taip pat kyla klausimų ir dėl Milvokio krepšininkų koncentracijos bei susitelkimo tik ties krepšiniu. Jau po ketvirtųjų rungtynių su „Magic“ skambiai buvo išstojęs Hillas.

„Būdami čia mes negalime nieko padaryti. Neturėjome atvykti į šią prakeiktą vietą, – omenyje turėdamas Volto Disnėjaus pramogų parką, sakė „Bucks“ gynėjas. – Mūsų buvimas čia išsklaido visą dėmesį, bet mes esame čia. Yra, kaip yra, bet nes negalime nieko padaryti.“

Įspūdžiai iš pirmojo atkrintamųjų etapo suteikia realius šansus „Heat“ krepšininkams, tačiau negalima pamiršti, kad kitoje barikadų pusėje laukia MVP titulą apginsiančio Antetokounmpo kompanija.

Komentarai:
kasioguru
su Haywardu sakyciau Celtics drasiai, dabar bus sunkiau, bet vistiek speju paims Raptorsus. nors suolas nekoks, bet lyderiai stipresni. o del Bucks vs Heat velnias zino, Heat daug nepatyrusio jaunimo, bet Bucks per daug ant Giannio stovi. 50/50.
2020-08-30
-6
Atsakyti
1
na matai tas antetakumpis fiba turnytuose kur skilai svarbiausia visiska vidutinybe, o cirko lygoje uztenka vien duomenu
2020-08-30
-2
Atsakyti
BOS-TOR 4-2 MIL-MIA 4-3
2020-08-30
-3
Atsakyti
djgaffer
Celticsų taip nenurašyčiau.Bus žaidžiama prieš čempionus,bet kova laukia rimta.Čia daug kalbama apie gerą Raptors suolą,bet nereikia pamiršti,kad visi Celtics lyderiai dar yra jauni,pergalių ištroškę žaidėjai.Tai jau ars,kiek tik reikės.
2020-08-30
+2
Atsakyti
Sakau
4-2 heat ims, geriau subalansuota komanda, ner labai priklausoma nuo vieno zmogaus, gili rotacija, gianni yra kam dengt, jones jr. Crowder, adebayo
2020-08-30
-3
Atsakyti
Anon
Alio. Brownas yra Celtics sunkus krastas. Koks dar VanVleetas ji dengs. Brown net prie sveiko Haywardo visada dengia varzovu ketvirtus numerius, tad ir si karta bus prie Siakamo. Tatum - Anunoby, Walker - Lowry, o Smartas - VanVleetas na ir Theis - Gasol.
2020-08-30
-1
Atsakyti
Www
issamus ir geras straipsnis , idomiai susiskaite
2020-08-30
-15
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.