Su Lietuvos jaunučių (iki 16 metų) rinktine Osvaldas Matulionis 2007 m. yra tapęs Europos čempionato bronzos laimėtoju.
Su Lietuvos jaunučių (iki 16 metų) rinktine Osvaldas Matulionis 2007 m. yra tapęs Europos čempionato bronzos laimėtoju.
Nuotr. Fotodiena.lt/A.Bagdonas
Osvaldui Matulioniui dar tik 21 metai, tačiau per savo karjerą jis jau yra žaidęs penkiose komandose, o šiuo metu legionieriaus duoną kremta Estijoje.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ ir rubrika „Po pasaulį su krepšinio kamuoliu“ domėjosi, kaip lietuviui sekasi ginti „Parnu“ komandos garbę.

Profesionalo karjerą Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) pradėjęs puolėjas atstovavo Vilniaus „Akademijos“ ekipai. Po sėkmingo sezono šiaulietis sukirto rankomis su Kauno „Žalgirio“ klubu, tačiau pajėgiausioje Lietuvos komandoje jis taip ir nedebiutavo.

Krepšininko duomenys

Pozicija: SF
Ūgis: 200 cm
Svoris: 100 kg
Gimė: 1991-08-19
Miestas: Šiauliai
Matulionis buvo siunčiamas tobulėti vis į kitą komandą – Kauno „Aisčius“, „Šiaulius“ bei Panevėžio „Techasą“. Baigus galioti kontraktui su Lietuvos čempionų klubu lietuvis pakėlė sparnus į Estiją, kur kartu su Augustu Pečiukevičiumi gina „Parnu“ garbę.

Abu krepšininkus į šią komandą pasikvietė treneris Priitas Vene, su kuriuo jiems vasarą teko dirbti Kaune, kuomet žaidėjai turėjo sutartis su „Žalgiriu“.

„Tikiuosi, jog tai bus geras šansas kilti aukštyn, rungtyniauti aukštesnėse lygose ar bent jau stipriausiose Estijos komandose, kurios žaidžia VTB Vieningoje lygoje. Nematau tikslo dar vienerius metus žaisti ekipose, kurios kovoja dėl išlikimo“, – sakė Matulionis.

Šį sezoną „Parnu“ Estijos pirmenybėse iškovojo 7 pergales ir patyrė 11 nesėkmių bei užima šeštąją vietą. Tuo tarpu Baltijos krepšinio lygos (BBL) „Top 16“ etape ji dar nė sykio nesidžiaugė pergale.

Estijos čempionate Matulionis vidutiniškai pelno po 16,3 taško, atkovoja po 5,4 ir perima po 1 kamuolį bei atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus.

BBL jis renka po 13 taškų, atkovoja po 4,6 ir perima po 1,8 kamuolio bei atlieka po 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

– Kodėl nusprendėte pradėti legionieriaus karjerą? – tinklalapis „BasketNews.lt“ paklausė Matulionio.
– Tris sezonus praleidau Lietuvoje, bet prasimušti į stipresnę komandą taip ir nepavyko. Du sezonus kovojau dėl išlikimo, o atstovaujant „Šiaulių“ ekipai sužaidėme bene prasčiausią sezoną per visą klubo istoriją. Be to, žinodamas Lietuvos klubų finansinę padėtį, ėmiau galvoti, jog reikia bandyti kažką keisti.

Pasakiau agentui, kad noriu rungtyniauti užsienyje. Žinoma, neatmečiau galimybės žaisti ir Lietuvoje, bet tokių pasiūlymų turėjau labai mažai. Realiai agentas pateikė tik vieną pasiūlymą, o po kurio laiko su manimi susisiekė „Parnu“ komandos strategas Priitas Vene. Jis papasakojo apie situaciją Estijoje. Pasiūlymas atrodė vertas dėmesio ir ilgai nesvarstęs jį priėmiau. 

– Į Estiją išvykote vienu metu su savo kolega Augustu Pečiukevičiumi. Kiek įtakos jūsų pasirinkimui turėjo tai, jog žaisite kartu?
– Pasikalbėjęs su Priitu Vene sužinojau, jog komandai trūksta įžaidėjo, kuris galėtų būti vienas ekipos lyderių. Žinojau, kad Augustas neturi daug pasiūlymų ir užsiminiau jam apie galimybę vykti į Estiją. Kartu dėliojome pliusus ir minusus, bet pirmųjų buvo kur kas daugiau.

Tai, jog žaisime kartu, mano sprendimui didelės įtakos nedarė. Kiekvienas žinome, kas mums geriausia ir kokios sąlygos tinkamiausios tobulėti, bet tai buvo vienas iš pliusų. 

– Estija nepasižymi giliomis krepšinio tradicijomis. Ar nelaikote šio ėjimo žingsniu atgal savo karjeroje?
– Yra posakis, jog kartais reikia žengti žingsnį atgal, kad vėliau galėtum paeiti porą į priekį. Todėl manau, jog viskas turėtų būti gerai ir laikas tai parodys.

– Kuo Estijos lygos taisyklės skiriasi nuo Lietuvos čempionato?
– Klubai žaidžia keturis ratus, o dvi komandos – Tartu „TU/Rock“ ir Talino „Kalev/Cramo“ tik du, nes viena jų rungtyniauja VTB Vieningoje lygoje, o kita – „FIBA Europe“ Iššūkio taurės turnyre. Už pergalę prieš vieną iš šių ekipų skiriami du taškai, vietoje vieno. Kalbant apie atkrintamąsias varžybas, į jas patenka šešios komandos iš devynių. Pirmame etape dėl patekimo į pusfinalį kovoja trečią ir šešta vietas užėmusios komandos bei ketvirta su penkta, kurių laukia du stipriausi Estijos klubai. 

Matulionio karjeros vingiai

2008-2009: Vilniaus Akademija (NKL)
2009-2010: Kauno Aisčiai (LKL)
2010-2011: Šiaulių Šiauliai (LKL)
2011-2012: Panevėžio Techasas (LKL)
2012-2013: Pernu Parnu (Estija)

– Ar klubas skyrė automobilį, būstą ir kitus reikiamus dalykus?
– Į Estiją atvažiavome savais automobiliais, o klubas kartą per mėnesį pripila pilną baką kuro. Kartu su Augustu gyvename viešbutyje. Kambarys nėra pats geriausias, bet lovos nemažos, turime savo televizorių, galbūt trūksta tik dar vienos spintos. Be to, du kartus per dieną gauname maitinimą – pusryčius ir pietus. Tad sąlygos tikrai geros ir skųstis negalime. 

– Kiekvieną sezoną pradedate vis kitoje komandoje. Kas lemia tokį nepastovumą?
– Galbūt tai, jog turėjau sutarti su Kauno „Žalgirio“ klubu, kuris vieną sezoną mane siuntė vienur, kita – kitur. „Šiauliais“ buvau paskolintas dviem sezonams, bet „Žalgiris“ nusprendė, jog nesu tinkamas šiai ekipai ir trečius metus atstovavau Panevėžio komandai.

Kol esu jaunas norisi pamatyti kuo daugiau, pakeliauti, tad nėra didelio skirtumo – žaisti ilgiau ar trumpiau vienoje ekipoje. Šiuo metu svarbiausia yra tobulėti kaip krepšininkui. Neturiu sukūręs šeimos, todėl nera kas mane laikytų vienoje vietoje. 

– Kuris klubas jums paliko didžiausią įspūdį? Ar neplanuojate kitą sezoną grįžti į Lietuvą?
– Žinoma, jog didžiausią įspūdį paliko „Šiaulių“ komanda. Tuo metu ji žaidė Europos taurės turnyre, o tai pirmas turnyras po Eurolygos! Tai buvo aukšto lygio ekipa, kuri išsiskyrė profesionalumu. O ir komandos kolektyvas buvo toks, su kuriuo buvo malonu dirbti tiek salėje, tiek drabužinėje, tiek už jos ribų. Man asmeniškai tai nebuvo patys geriausi metai – neišnaudojau man suteiktų šansų, nors tada viskas atrodė kitaip. Tačiau įgijau daug patirties, juk ne kiekvienoje komandoje gali varžytis su Mindaugu Žukausku.

– Ar neplanuojate kitą sezoną grįžti į Lietuvą?
– Po to, kai pamačiau, kokios puikios sąlygos sportuoti sudarytos vienoje silpniausių Estijos komandų, sunku ir pagalvoti apie tai. Žinoma, galbūt man tik pasisekė, pasirenkant komandą, bet į Lietuvą grįžčiau jei tik turėčiau geras sąlygas ir klubas kovotų bent dėl vietos turnyro lentelės viduryje. 

– Ką galite papasakoti apie Priitą Vene ir jo treniravimo metodus?
– Šį trenerį pažįstu jau seniai. Su juo ne kartą teko dirbti Lietuvoje. Jis puikiai pastebi žaidėjų pranašumus ir trūkumus, tikrai gerai parengia krepšininkus individualiai, o šie metai – ne išimtis. Daug dėmesio treniruotėse skiriame individualiam pasirengimui. Jaučiame, kad tikrai judame į priekį. Taip pat Vene nemažai laiko prieš rungtynes skiria varžovų analizei. 

– „Parnu“ BBL „Top 16“ etape dar nepasiekė nė vienos pergalės, o Estijos pirmenybėse pergalę iškovoja tik kas trečiose rungtynėse. Ar tokie rezultatai tenkina klubo vadovus, sirgalius ir jus pačius? 
– Mano nuomone, šie rezultatai tikrai neatspindi realios situacijos aikštelėje. Šį sezoną labai daug rungtynių pralaimėjome, kai nugalėtojas paaiškėdavo paskutinėmis susitikimo sekundėmis. Kad ir mače su ta pačia Talino „Kalev/Cramo“ ekipa, kai žaidėme tris kartus ir visus sykius pralaimėjome mažesniu nei 10 taškų skirtumu. Namie labai apmaudžiai išleidome pergalę iš rankų mače su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“. Buvo ir daugiau tokių rungtynių.

Žinoma, tikrai norisi daugiau pergalių. Klubo vadovai ir sirgaliai supranta situaciją ir jie kol kas yra patenkinti, nes viskas prieš akis. Įveikėme Rakverės „Tarvas“ ir  „Valmiera“ komandas, kuri Latvijoje žengia tik už grandų nugarų, todėl tai nuteikia pozityviai.

– Ar Estijoje sirgaliai noriai renkasi į krepšinio rungtynes?
– Keisčiausia ir yra tai, kad estai į rungtynes renkasi gausiau, nei lietuviai. Visos komandos turi savo fanų klubus, mūsų – ne išimtis. Jie mus palaiko tiek išvykų, tiek namų rungtynėse. „Parnu“ fanai lydėjo mus ne į išvykos rungtynes Lietuvoje. Mačų metu rengiami įvairūs konkursai, aistringiausi fanai gauna marškinėlius, gal tai ir pritraukia daugiau žiūrovų.

– Esate minėjęs, kad komandoje yra nemažai krepšinio nesuprantančių žaidėjų. Ką turėjote omenyje?
– Mūsų komandoje yra krepšininkų, kurie profesionaliai dirba tik pirmus metus – analizuoja varžovus, treniruojasi po du kartus per dieną, turi atsiminti daug derinių. Tai jiems yra naujas dalykas, o norint perprasti sistemą reikia nemažai laiko. Todėl pasitaiko atvejų, kai aikštelėje nesusikalbame ar nesuprantame vieni kitų.

Estijos lygoje yra tikrai nemažai gerų vietinių žaidėjų, o legionieriai nėra labai išskirtiniai. Žinoma, keletą galėčiau išskirti. 

– Ekipoje su Augustu esate vieninteliai legionieriai. Kaip sutariate su vietiniais komandos draugais?
– Su komandos draugais sutariame tikrai gerai. Visi esame panašaus amžiaus, suprantame vieni kitų juokelius, nėra jokių problemų. Turime keletą geresnių draugų, su kuriais praleidžiame daugiau laiko. 

– Ar turint draugą šalia lengviau apsiprasti naujame mieste ir klube?
– Žinoma, kad lengviau būnant dviese. Visgi galime susikalbėti ta pačia kalba, jei iškyla bėdų vienas kitam padedame. Taip padeda ir aikštelėje, nes mūsų kalbos niekas nesupranta. 

– Su Augustu kartu rungtyniaujate nuo pat mažumės – MKL pirmenybėse, jaunimo rinktinėse, Kauno „Aisčių“ komandoje. Kokių linksmiausių išgyvenimų jums yra nutikę?
– Su Augustu labai gerai sutariame jau daug metų. Kartu praleidžiame labai daug laiko. Nuotykių pasitaiko tikrai dažnai. Kiekvieną dieną nutinka kas nors, iš ko galime nemažai pasijuokti. Dažniau mes patys prisigalvojame kokių nors „nesąmonių“, negu mums nutinka. Žinoma, linksmiausi nutikimai nutikdavo jaunimo rinktinėse ar su Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos dubleriais, kai visi gyvendavome kartu.

Pats to negirdėjau, bet pasakojo, jog užsienyje, viešbutyje, draugams važiuojant liftu, į jį įlipo labai patraukli panelė ir vienas iš krepšininkų lietuviškai pradėjo garsiai šnekėti ką norėtų su ja nuveikti būnant dviese... Pasirodo, ta mergina buvo lietuvė... Visiems tikrai buvo labai linksma, išskyrus tam vargšeliui.

– Kaip dalijatės vaidmenį „Parnu“ komandoje?
– Tiesiog per rungtynes žiūrime kuriam tą dieną labiau sekasi, tam ir skiriame daugiau dėmesio. Jei per rungtynes pamatome, jog kažkuris yra nepastebimas, pasiprašome derinio ar tiesiog paieškome progų užpulti. Tačiau tuo stengiamės nepiktnaudžiauti. 

– Pernu nuo jūsų gimtųjų Šiaulių skiria apie 300 km. Ar į Lietuvą dažnai grįžtate, neskaičiuojant kelionių su komanda?
– Taip, atstumas 330 km, beveik keturios valandos kelio. Paskutinį kartą namie buvau per didžiąsias metų šventes. Pasitaikius laisvam savaitgaliui ar turint kokių reikalų grįžti namo ne problema, tad nuo sezono pradžios iki švenčių Šiauliuose buvau keturis kartus. Sykį kelionė kainavo daugiau, nei turėtų – prie Lietuvos sienos čiupo Latvijos policija (juokiasi).

– Pernu gyvena tik apie 45 tūkst. žmonių, o miestas įsikūręs prie pat Baltijos jūros. Kaip įsikūrėte? Ar miestas turi panašumų su kurortine Palanga?
– 
Miestas tikrai nėra didelis, bet gana jaukus. Yra keletas nemažų prekybos centrų, kur galima išeiti skaniai pavalgyti. Pajūris tikrai palieka gerą įspūdį – viskas labai gražiai sutvarkyta, padaryta nemažai tinklinio aikštelių, futbolo vartų. Nuobodžiauti nebūtų laiko. Taip pat yra krantinė su keliomis kavinėmis ant jūros kranto. Galbūt vienintelis miesto trūkumas, jog nėra nieko panašaus į Palangoje esančią Basanavičiaus gatvę.

– Ką veikiate laisvalaikiu?
– Turime galimybę lankytis baseine ir pirtyse, laisvalaikį leidžiame ir sporto salėje, nes laikas viešbutyje slenka labai lėtai. Taip pat žiūrime serialus ar žaidžiame su „Xbox“.

– Ne paslaptis, jog mėgstate kompiuterinius žaidimus. Kokius dažniausiai žaidžiate?
– Mano mėgstamiausi žaidimai yra „ NBA 2K“ ir „FIFA“. Taip pat mėgstu „Call of Duty“ arba „Battlefield“. Dažniausiai su Augustu žaidžiame „NBA 2K“. Dar labiau sulietuvinome Toronto „Raptors“ ekipą, susikurdami save. Bandome laimėti NBA čempionų žiedus (juokiasi). Taip pat žaisdami „FIFA“ „My Player“ režimu bandome tapti ryškiausiomis futbolo žvaigždėmis. Kiek laiko praleidžiame prie žaidimų? Labai įvairiai. Kartais porą valandų, kartais ir penkias, o būna, kad savaitę nejudiname kompiuterio. 

– Apie estų lėtumą yra sukurta nemažai anekdotų. Ar jie iš tiesų lėti žmonės? Ar nepyksta jie dėl anekdotų?
– Nėra jie tokie ir lėti, bet kur teko pastebėti tą lėtumą, tai keliuose. Važinėja tikrai lėtai, bet taip yra dėl labai griežtų baudų. Viršijus greitį galima pakliūti net į kalėjimą. Ką jau bekalbėti apie kyšį pareigūnams.

Teko pasakyti jiems keletą anekdotų. Jie buvo labai nustebę, kad mes apie juos pokštaujame. Tvirtino, kad iki šiol nieko panašaus apie tai negirdėjo, bet nepyko dėl juokų. 

– Trys būdvardžiai, apibūdantys Jus.
– Atkaklus, linksmas, išradingas.

Komentarai:
Karolis_Ekspertaska jis toks ir kas per klubas toks kad jam turetu auto duot :DD tupi zurnalistai,dar paklauskit ar nkl klubai apgyvendina ir auto duoda :DDD


Juokas juokais, bet draugas žaidžiantis NKL gauną butą iš klubo :) taip kad nereikia prunkštaut anksčiau laiko :)
2013-02-06
+8
Atsakyti
to Felceris
Speju koks gal Broga :D
2013-02-05
+3
Atsakyti
Dealeris
Respectas už 2K13
2013-02-04
+3
Atsakyti
djgaffer
teisingai padare,kad y Estija isvare.ten bent zaist gaudavo.Lietuvoj,ypac Siauliuose,mazai zaisdavo.Estija bus jam y nauda.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-02-04
Atsakyti
Leiskit man rašytiTikrai neblogas žaidėjas yra, kai gaudavo Šiauliuose minučių, tai tikrai gerą įspūdį palikdavo, o Lietkabelį irgi neblogai užlošdavo.


jo, kai lose uz Panevezi man taip pat jis patiko, norejau , kad liktu panevezyje, manau butu buves vienas lyderiu
2013-02-04
-5
Atsakyti
Tikrai neblogas žaidėjas yra, kai gaudavo Šiauliuose minučių, tai tikrai gerą įspūdį palikdavo, o Lietkabelį irgi neblogai užlošdavo.
2013-02-04
-19
Atsakyti
Gintas
Nesutinku, kad estai lėtai važiuoja dėl baudų grėsmės. Ten kitas mentalitetas, kas nors kartą ten pabuvojo, žino, jog ten vakarų kultūra, europinė tvarka.
2013-02-04
+23
Atsakyti
to Karolis-\\\"ekspertas\\\"
auto yra motyvacine priemone. Kam vazineti savo jei duoda klubas?
2013-02-04
+3
Atsakyti
to Karolis-\"ekspertas\"
tai kad nkl klubai (negarantuoju uz visus) apgyvendina :) ir automoboli duoda, bet cia jau legioneiriai jei pageidauja, nes paprastai lietuviai turi savo auto, tai kam ji duoti? :)
2013-02-04
-1
Atsakyti
galetu ir dazniau tokiu straipsniu but :)
2013-02-04
+6
Atsakyti
Anonimas
mikalajunas berods
2013-02-04
+2
Atsakyti
ka jis toks ir kas per klubas toks kad jam turetu auto duot :DD tupi zurnalistai,dar paklauskit ar nkl klubai apgyvendina ir auto duoda :DDD
2013-02-04
+1
Atsakyti
Felceris
Idomu kas jo agentas...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-02-04
+4
Atsakyti
jordan
– Atkaklus, linksmas, išradingas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-02-04
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.