Atlyginimų šį sezoną komandos marškinėlius vilkėjusiems krepšininkams nemokėjęs Vilniaus „Sakalų“ klubas tikisi likti LKL ir kitą sezoną
Atlyginimų šį sezoną komandos marškinėlius vilkėjusiems krepšininkams nemokėjęs Vilniaus „Sakalų“ klubas tikisi likti LKL ir kitą sezoną
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Visą šį sezoną merdėjęs Vilniaus „Sakalų“ klubas gali atgimti. Krepšinio kuluaruose vis garsiau kalbama, kad perimti skolose skendintį klubą gali buvęs krepšininkas ir jo partneriai. Tačiau kas jie – paslaptis.

Klubą galintys perimti žmonės krepšininkams siūlo sutikti drastiškai susimažinti atlyginimus ir gauti tik 25 proc. kontraktuose numatytų pinigų. Tuomet klubas galėtų išlikti, o žaidėjai atgautų bent dalį prakaitu uždirbtų pinigų. 

Kitu atveju grasinama „Sakalams“ skelbti bankrotą ir krepšininkus palikti be nieko. 

Svajoja apie FIBA Europos Iššūkio taurę

„Sakalų“ klubo prezidentas Vytautas Kiaušas tinklalapiui „BasketNews.lt“ pareiškė neabejojantis, kad kitą sezoną sostinės klubas išliks LKL. 

Maža to, anot Kiaušo, yra planas, kad „Sakalai“ kitą sezoną galėtų rungtyniauti „FIBA Europe“ taurės turnyre. 

„Surasime pinigų ir žaisime LKL. Turime atsiskaityti su žaidėjais ir dabar yra dirbama ta linkme. Galiu aiškiai pasakyti, kad turime planą, kaip kitą sezoną galėtume žaisti FIBA Europos Iššūkio taurės turnyre. Jeigu rėmėjai duotų pinigų, žaistume FIBA turnyre“, – aiškino Kiaušas.

Paklaustas, kaip nė vieno atlyginimo šį sezoną nesumokėjusi komanda gali kurpti tokius ambicingus planus, „Sakalų“ vadovas pats užpylė klausimais.

„Iš kur jūs ištraukėte tuos pletkus, kad mes nesumokėjome nė vienos algos? Petronis antrą dieną atėjęs į klubą gavo avansą, o šneka kad negavo nė lito. Turiu dokumentus, kad ir lapkritį pamokėjau žmonėms, todėl tų pletkų, kad žaidėjai negavo nė vienos algos nereikia. Tai juodas melas. Kiek žaidėjai yra gavę algų? Tai mūsų sprendimas. Visi skirtingai. Tie, kurie sunkiau gyvena, gavo daugiau pinigų, tie kurie turi kitą pajamų šaltinį – mažiau. Sakote, kad penki žaidėjai paliko komanda, nes negavo nė vienos algos? Jie išėjo dėl kitų motyvų“, – vieną kaltinimą po kito atmetinėjo Kiaušas.

LKL į žaidėjų kreipimąsi nereagavo

Deja, realybė yra kitokia.   

Kaip pragyventi už kelis šimtus litų?

Savo pavardės atskleisti nepanoręs buvęs „Sakalų“ žaidėjas pasakoja apie komandos kasdienybę: „Alga pradėjo vėluoti dar praėjusių metų gruodį ir gaudavau tik apie 30 proc. kontrakte numatytos sumos. Sumokėjus už buto nuomą ir komunalinius mokesčius man likdavo tik keli šimtai litų. Kaip už tiek pragyvendavau? Prašydavau, kad pinigų pervestų tėvai. Gyvenau kartu su drauge, todėl komandos draugai juokaudami vadindavo mane žigolo. Šį sezoną žaidėjai pinigų negavo. Buvo net toks atvejis, kad vienas krepšininkas treniruotėje apalpo. Pasirodo, kad jis tris dienas buvo nieko nevalgęs. Aš vėliau kalbėjau su šiuo žaidėju ir jis sakė, kad šį sezoną yra gavęs tik 900 litų. Jis ne vilnietis, tėvai padėti finansiškai jam nelabai negali. Kaip buvęs „Sakalų“ žaidėjas kitiems krepšininkams galiu patarti tik tiek: Kol komandai vadovaus Vytautas Kiaušas, netikėti jo pažadais bei neiti į šį klubą.“

Vieša paslaptis, kad šį sezoną „Sakalų“ krepšininkai ir treneriai negavo nė vieno pilno atlyginimo. Iki tūkstančio litų per sezoną buvo išmokėta tik kai kuriems prasčiau besiverčiantiems krepšininkams.

Dėl nemokamų algų komandą paliko net penki žaidėjai: Edvinas Jezukevičius, Tomas Černeckis, Justas Sinica, Justas Petkevičius ir Evaldas Baniulis.

Dar visas tuzinas žaidėjų šio LKL sezono išvakarėse pasirašė LKL adresuotą raštą, kuriame pranešama apie „Sakalų“ klubo ankstesnių sezonų skolas. 

„Atsižvelgiant į tai, jog VšĮ „Vilniaus Sakalai“ vėluoja atsiskaityti su klubo žaidėjais ir treneriais, pagal sudarytas sporto sutartis, prašome imtis jums galimų sankcijų ir skirti nuobaudą VšĮ „Vilniaus Sakalai“ už vengimą vykdyti sutartinius įsipareigojimus, – teigiama krepšininkų bei trenerių prieš sezoną pasirašytame rašte. – VšĮ „Vilniaus Sakalai“ nerodo jokios iniciatyvos spręsti susidariusią situaciją, nesiūlo jokių sprendimo būdų ir vengia nors iš dalies vykdyti mokėjimus.

VšĮ „Vilniaus Sakalai“ jau ne pirmi metai tinkamai neatsiskaito su klubo žaidėjais ir treneriais, skolų grąžinimas tęsiasi nepagrįstai ilgą laiką. Vėluojant išmokėti sporto sutartimis sulygtą užmokestį, žaidėjai ir treneriai patiria didelius nuostolius ir išlaidas, kurios atsirado tik dėl vėluojančių užmokesčių.

Nematydami jokių kitų galimybių atgauti priklausančio užmokesčio, prašome atsižvelgti į susidariusią besitęsiančia situaciją ir uždrausti VšĮ „Vilniaus Sakalai“ dalyvauti 2012-2013 m. sezone, kol nebus visiškai atsiskaityta su klubo žaidėjais ir treneriais pagal sudarytas sporto sutartis.“

Tokį kreipimąsi pasirašė vienuolika 2010-2012 m. sostinės klube rungtyniavusių krepšininkų bei treneris Kazys Maksvytis. Rašto autoriai nurodė, kad „Sakalų“ klubams jiems visiems yra skolingas per 200 tūkst. litų. 

Visgi Kiaušas LKL vadovams pažadėjo, kad iki 2013 m. sausio padengs skolas, ir šie sostinės komandai leido startuoti 2012-2013 m. čempionate. 

Kreiptis į teismą neišgalėjo

Tačiau uždirbtų pinigų žaidėjai nesulaukė iki šiol. LKL vadovai „Sakalų“ klausimo vengia ir dangstosi tuo, kad teismas nepriteisė skolos nė vienam komandos krepšininkui. 

Tinklalapiui „BasketNews.lt“ ėmus domėtis, kodėl nė vieno atlyginimo šį sezoną negavę žaidėjai neduoda klubo į teismą, paaiškėjo itin įdomių faktų. 

„Daugelis Lietuvos komandų vengia į kontraktus įtraukti sąlygą, kad visi teisiniai ginčai tarp krepšininko ir klubo būtų nagrinėjami FIBA Arbitražo teisme, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo savo pavardės minėti nenorėjęs buvęs „Sakalų“ krepšininkas. – Tuo tarpu „Sakalų“ kontraktuose ši sąlyga būdavo beveik visuose kontraktuose. Vien ieškinio FIBA Arbitražo teismui pateikimas kainuoja labai brangiai, todėl krepšininkai bando tikėti pažadais ir laukia, kol klubas jiems sumokės skolas.“

Iki 2012 m. liepos norint pateikti ieškinį FIBA Arbitražo teismui reikėdavo sumokėti apie 18 tūkst. Šveicarijos frankų užstatą (apie 50,3 tūkst. litų). Tik sumokėjus šią sumą teisėjai imdavosi nagrinėti bylą. 

Tad susidūrę su klubų nemokumo problemomis į FIBA Arbitražo teismą kreipdavosi tik garsiuose klubuose rungtyniaujantys ir solidžias algas uždirbantys žaidėjai.

LKL krepšininkams surinkti pusšimtį tūkstančių litų siekiančią sumą būdavo praktiškai neįmanoma, o „Sakalų“ klubo vadovai galimai tuo naudojosi. 

Stebisi LKL vadovų elgesiu

„Teismo sprendimas yra tik formalumas, bet realią situaciją lyga žinojo ir be jo. Jeigu lygai tik reikėjo teismo sprendimo... Toks LKL vadovų elgesys yra nelabai suprantamas, turint omenyje, kad krepšininkai visus metus negauna atlyginimų“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ tvirtino buvęs „Sakalų“ klubo sporto direktorius Linas Kvedaravičius

Praėjusių metų gegužę bendradarbiaudamas su FIBA, Arbitražo teismas gerokai sumažino ieškinio pateikimo mokestį, kuris dabar priklauso nuo ginčijamos sumos. Siekiant atgauti iš klubo ne daugiau kaip 30 tūkst. eurų siekiančią skolą, už ieškinio pateikimą reikia sumokėti vos 1,5 tūkst. eurų. 

Jeigu ginčijama suma siekia nuo 30 iki 100 tūkst. eurų – pateikti ieškinį teismui kainuos tik 2 tūkst. eurų. Apie pasikeitimus sužinoję kai kurie „Sakalų“ krepšininkai jau padavė buvusį klubą į teismą. Kiti dar laukia žadamų pinigų arba paslaptingojo gelbėtojo, kuris žaidėjams sumokėtų bent 25 proc. skolų. 

Manoma, kad sostinės klubo skolos gali siekti iki milijono litų. Tuo tarpu Kiaušas tvirtina, kad jos sudaro tik 400 tūkst. litų. 

Ironiška, bet „Sakalų“ prezidentas galėtų pretenduoti į geriausio LKL vadybininko titulą – suburti nemokamai rungtyniaujančią pajėgią komandą ir elitinėje šalies lygoje iškovoti penkias pergales ne toks jau paprastas uždavinys.

Kartais neįveikiamas, net atlyginimus mokantiems klubams. 

Komentarai:
Ar kas nors turite patirtimi su šioje svetainėje http://tipstersplace.com/tipsters
2013-04-27
+1
Atsakyti
Koloradas
:DDDD manau, kaip ir Lietkabelis ne tik pateks i fiba bet ir bandys i eurolyga prasibrauti :D
2013-04-22
+13
Atsakyti
xxx
Nesvajokit. Aceit galite patekti į FIBA Eurochallenge
2013-04-21
Atsakyti
Pacesas yra teisus
Jei klubas nesugeba moketi, tai jam jokioj lygoj nevieta. Geriau tegul lygos buna mazesnes, bet su mokiais klubais.
2013-04-20
+9
Atsakyti
to kaunietis:
o tu ar zinai, kad Skaisgirys buvo su Guoga komandoje, bet veliau buvo tas pats Trynys juos kinul.
2013-04-20
+9
Atsakyti
Kaunietis
O as manau, kad Sakalai isgyvens, nes jei tiesa tai, kad ateis Skaisgirys, tai jis turi puiku verslininku rata galinti Sakalus padaryti konkurencinga LKL komanda, be to, jis komandos patriotas, o tokius straipsnius rasineja, kurie kesinasi i Sakalu vieta lygoje, aiksteleje nesugebedami jos issikovoti, pila pamazgas ant galvu, nors tame nera logikos. Raso, kad zaidejai negauna pinigu visa sezona, bet treniruojasi du kart per diena, islaiko seimas ir nesiskundzia, o ir buve zaidejai tik graziai atsiliepia apie Sakalus, paskaitykit Butkeviciaus, Sameno, Maskvycio interviu.
2013-04-20
-4
Atsakyti
Vai kāds izmanto šo vietni? http://www.tipstersplace.com/
2013-04-20
-2
Atsakyti
kor23,

Dzūkija yra labai stipri komanda, o ir šiaip iš NKL atėjusios komandos rodo itin gerus rezultatus ir kelia LKL lygį. Prienai, Juventus, Pieno žvaigždės - super komandos lyginant su užsisėdėjusiomis LKL komandomis tokiomis, kaip antra Kauno ar Vilniaus komanda. Tad manau, kad vietoj Sakalų priėmus Dzūkiją būtų vien pliusai. Komanda rodytų norą laimėti, ji turi puikią salę. Sakai, kad salė nesvarbi, tačiau taip ji svarbi. Aš į Šiaulių rungtynes neičiau jei nebūtų Šiaulių arenos, be to bilietai yra svarbus komandos pajamų šaltinis, kokį biudžetą surinks komanda su 800 vietų sale?
2013-04-20
-21
Atsakyti
Anonimas
Gal tie zaidejai is sakalu neturi nkrmaliu agentu ar kaip? Seniausiai jau Sakalai butu suspendudoti fibos

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-04-20
-10
Atsakyti
AST
Kaip vazines i issukio turnyro varzybas? Dviraciais?:D
2013-04-20
+6
Atsakyti
Anonimas
Turbūt ir Eurolyga planuose pas juos... Klubui buvo duotas laikas pasitaisyti ... Seniai jau laikas griežtoms sankcijoms.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-04-20
-15
Atsakyti
Anupras
Uzciaupkite ta kretina Kiausa , bardakas kazkoks . Zmogus daro k nori ir kalba ka nori
2013-04-20
-7
Atsakyti
:DD
Papirktas tas Kiausis :D

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-04-20
+2
Atsakyti
Palangiskis
Tegu jie maziau svaiksta jau tada geriau palikit Palanga bent sale nauja turesim greit :P
2013-04-19
-1
Atsakyti
kor23
>>sharmas

O kodel Dzukija?O ne Mantinga arba Plunges Olimpa.Gal Perlas ar saboniukai,o gal kokie Zanavykas???

Jeigu bajeruojame uzmirse sporta,kad tas kas laimi yra nugaletojas,o ne tas kas turi daugiau pinigu ar kokia koncertu sale,tai kam apskritai tie turnyrai siekiant laimeti ir pakilti i aukstesni lygi?.Lai Cickina su Aliukais ir Bonke kvieciasi i savo sale,tai ir nestoves tuscia.O sporte tolyn eina geriausias,o ne turtingiausias ar graziausias.Kai laimes "pacesiniai" susipirke visus atlikusius nuo krepsinio brazdauskius,tada prasom i LKL!!!
2013-04-19
+5
Atsakyti
kenny
Gaila,kad Skaisgirys nelosia kortom is pinigu.Gerai pasipelnyciau,tureciau savo klijenta.Kitaip samprotauti,zinant kad Rolandas imasi gelbeti zaidejus(ne kluba),neimanoma.Zmogus nori mesti i bala 100 K!Keistokas sprendimas!l
2013-04-19
-18
Atsakyti
r
Ne Kiausas , o kausas :D
2013-04-19
+4
Atsakyti
Apie kokius dar europinius turnyrus jie šneka, šį sezoną vos ištempė nebankrutavę. Visų pirma reikia stabilaus biudžeto norint ten dalyvauti, pajėgesnių žaidėjų, bet vargu ar kas nors iš esmės pasikeis. Kokia "stabili" situacija ten visi šiemet matė, žaidėjai vienas po kito išeina, 3 dienas nevalgę bėgioja, alpsta per trefkes. Dar vienos komandos kuri darytų gėdą Lietuvai prieš Europą tikrai nereikia.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-04-19
+6
Atsakyti
:))
Kokioje saleje jie zaistu toje issukio taureje ? Gal tam tvarte ? Negana to ,kad cia jau visa Lietuva juokina ne tik su finansais bet ir turima sale ,Bet jam to negana nori ir europa pajuokinti . Kiausas lieka Kiausu,vietoje smegenu jam kiausas
2013-04-19
-16
Atsakyti
O gal
Žaidėjai žaidžia už Sakalus, kad pinigų gauna?
2013-04-19
+9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.