Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Pirmąkart į NBA naujokų biržos renginį tiesiogiai pasinėręs Rokas Jokubaitis artimųjų rate laukė, kuria kryptimi ateityje gali pasisukti jo karjera. Patirtis prie televizoriaus ekrano užtruko ilgiau nei tikėjosi asmeniškai, bet jaudulys sukilo „Barclays Center“ arenoje vykusiame renginyje išaušus antrajam šaukimų ratui.

Rokas Jokubaitis

Rokas  Jokubaitis
Pozicija: PG
Amžius: 20
Ūgis: 192 cm
Svoris: 88 kg
Gimimo vieta: Mažeikiai, Lietuva

Jame paskelbus pirmuosius komandų pasirinkimus, Lietuvos talento telefone pradėjo mirgėti žinutės. 

„34-as šaukimas. Sveikinu, šaunuolis“, – agento žinutę bendraudamas su tinklalapiu BasketNews citavo Jokubaitis.

Iškart po to pasipylė pranešimai iš buvusių „Žalgirio“ amerikiečių – mažeikiškį ėmė sveikinti K.C. Riversas, Deonas Thompsonas ir Augustine'as Rubitas, nors priešais akis esančiame televizoriaus ekrane dar tik ėjo 32 ir 33 pasirinkimai biržoje. 

Jokubaitis su kompanija suprato, jog talentingiausių pasaulio jaunuolių renginyje 34 šaukimu artėja lietuviškos pavardės aidas.

Tačiau staiga transliacijoje ėmė mirgėti reklama, kuriai pasibaigus ekrane pasirodė Jokubaičio žaidimo epizodai ir studijoje esantys NBA apžvalgininkai Kendrickas Perkinsas ir Richardas Jeffersonas, kurie šmaikštaudami bandė pristatyti 34-u šaukimu Niujorko „Knicks“ pakviestą lietuvį.

„Ekrane buvo 33 šaukimas, supratau, kad bus 34, visi pasiruošę filmuoti ir bam kažkokia reklama, – prisiminė Jokubaitis. – Sėdėjome net nesupratę, kas vyksta, nes nebuvo nei pristatymo, o jau visi sveikina. Iš pradžių buvo sunku suvokti, kaip čia kas – pakviestas 34 šaukimu. Tikrai nebūčiau pasakęs. Su draugais darėme spėjimus ir 34 šaukimo tikrai nebuvo tarp spėjimų – prasidėjo nuo 39 šaukimo. Kaip tikri lietuviai nekėlėme kartelės aukštai. Bet 34 šaukimas visai nudžiugino, buvo smagi naktelė.“

Jokubaitis kartu su kompanija didžiausią gyvenimo įvykį pasitiko susikurdami sau pramogą – visi pateikė asmeninius spėjimus, kelintu šaukimu gynėjas atiteks į kažkurio klubo rankas.

Kauno „Žalgiryje“ išaugęs talentas atskleidė spėjęs, jog bus pasirinktas 44–as.

„Taip spėjau dėl ESPN prognozės ir dėl to, jog buvo truputį bendrauta su „Nets“, kvietė į peržiūras, – pasakojo 20-metis krepšininkas. – Bet su agentu išsiaiškinome, kad tai nebūtų pakeitę jų apsisprendimo, kadangi jie taip pat turėjo ir 49, ir 59 šaukimus. Dėl to apsisprendėme, kad lieku Lietuvoje, ruošiuosi sezonui ir laukiu biržos. Buvo ryšys su Bruklinu ir dėl to buvau įsitikinęs, kad 44-as šaukimas atrodo realiausiai.“

Lietuviu taip pat intensyviai domėjosi Memfio „Grizzlies“, pokalbiai buvo su Minesotos „Timberwolves“ ir Šarlotės „Hornets“ atstovais, taip pat dauguma klubų informaciją buvo susirinkę iš pernai vykdytų nuotolinių sesijų. Jokubaičio tikinimu, šiemet pokalbių buvo 4-5, bet „Knicks“ komanda juose nefigūravo.

– Ar iki nueinant miegoti spėjote pasikalbėti su „Knicks“ vadovais ar treneriu?
– Iki einant miegoti ne, bet dabar neseniai susirašiau su vienu iš „Knicks“ trenerių, pasiklausinėjo apie vakcinaciją ir taip toliau. Žiūrėsime, kaip čia bus. 

– Koks dabar yra tolimesnis planas?
– Laukiu naujienų iš agento, kaip dėl vasaros lygos. Aišku, priklauso ir nuo („Barcelonos“) klubo. Bus tikrai įdomus laikotarpis. Jeigu dabar išvažiuoju į JAV, tada tektų iš ten skristi tiesiai į Barseloną, tada artimųjų kaip ir nebepamatysiu, toks įdomus jausmas. Visai norėčiau pasimėginti vasaros lygoje, tokioje organizacijoje kaip „Knicks“. Priklauso, kaip komanda dėliosis planus, ką kvies ir ko ne. „Barcelonos“ ikisezoninės stovyklos pradžia rugpjūčio viduryje, dėl to nėra jokių naujienų, sportuoju ir ruošiuosi sezonui. Tik vasaros lyga dabar gali pakoreguoti planus.

– Vasaros lyga startuos rugpjūčio 8 dieną, ir turint omeny, jog gali tekti saviizoliuotis, ar negali būti taip, kad jau rytoj teks pakuotis lagaminus ir išskristi iš Lietuvos?
– Galimas ir toks variantas. Viskas turi išspręsti per artimiausias dienas. Jeigu reikės skristi, esu susitaikęs su tuo – artimiesiems ir draugams pasakiau, kad yra galimybė skristi į vasaros lygą, ir pakuosiuosi daiktus. Aišku, išvykimas nebuvo planuotas, bet pasitaikė tokia situacija – su draugais spėsiu susitikti, o vasaros lygoje reikia sudalyvauti ir pačiam pamatyti Amerikos virtuvę. Pačiam įdomu ir dabar sunku įsivaizduoti, kaip ten viskas vyksta.

– Dar pati informacija labai šviežia, bet kaip pats asmeniškai vertinate šansus, jog jau šiemet būsite iškviestas į Niujorką?
– Seniai buvau supažindintas, jog jeigu mane pakvies biržoje, dar metams liksiu Europoje. Realiausias toks variantas. Po gero sezono vėl gali pakviesti į vasaros lygą ar į treniruočių stovyklą, tada taip ir užsikabini. Išvis būtų geriausia, jog būtų pasirinkimas – arba į Ameriką, arba į „Barcą“. Bet toks scenarijus labai sudėtingas.

– Kuri gauta sveikinimo žinutė įstrigo?
– Gavau labai labai daug žinučių ir dar nespėjau visų perskaityti. Reikės prisėsti ir visiems atrašyti – esu toks žmogus. Įsiminė žinutė prieš biržą, kai parašė Mantas Kalnietis: „Rokeli, sėkmės, laikysime kumščius.“ Su draugu sėdėjome ir jis sako: „Kalnietis parašė tau!“ Prieš biržą nedaug kas parašė, bet įsiminė Manto žinutė.

– Grįžtant prie pasirinkimo persikelti į „Barceloną“, dėl ko labiausiai abejojote tame procese?
– Didžiausios abejonės buvo apie tai, kad Barselonoje grįšiu į griežtesnį režimą nei dabar buvo „Žalgiryje“. Aišku, bus sunkiau išsikovoti minutes. „Žalgiryje“ vaidmuo būtų buvęs didesnis, bet kaip sakiau, viską pergalvojau 35 kartus, norėjosi iššūkio, išeiti iš komforto zonos – Kaune viskas buvo labai patogu. Pas Šarą nesulūžau, man patinka tas spaudimas ir koncentracija prieš treniruotes, prieš rungtynes, tie dalykai ir imponavo.

– Kiek nustebino paskutinis „Žalgirio“ pasiūlymas siekiant išlaikyti jus komandoje?
– Žiauriai nustebino kontraktas, kurį „Žalgiris“ siūlė. Iš pradžių jie siūlė vieną, o po to labai užkėlė ir iš pradžių nesupratau, tada laukėme „Barcos“ sąlygų. Realiai visą laiką buvo dvejonės, kaip daryti – „Žalgiris“ labai norėjo manęs ir tai tik apsunkino apsisprendimą. Net sunku pakomentuoti tą situaciją. 

– Ką pokalbiuose su Šaru norėjote dar išsigryninti, kai jį ir taip pažįstate labai gerai?
– Kalbėjomės porą kartų, padiskutavome apie ateities viziją. Dabar „Barcos“ žaidėjų vidurkis yra apie 30 metų ir nebėra jaunuolių, kurių reikia. Šaras viską pasakė tiesiai šviesiai: „Tu žinai mane. Ateisi, mes tave paspausime ir pamylėsime, bus viskas kaip „Žalgiryje“. Nieko naujo nepamatysi.“ Man tas atvirumas… Pasakė, kaip bus dėl ACB lygos. Sako: „Rokeli, eilinį kartą palyginam LKL su ACB. Komandos vidurkis yra 30+ metų. Tu žaisi daug, Eurolygoje negaliu kažko prižadėti.“

Komentarai:
Anonimas
nei jis gaus žaist toj barsoj, nei ka. privele saras tipo duosiu minučių, o jam pačiam padai svyla, nes nelaimejes acb ir Eurolygos bus isspirtas iš tos barsos ir tada naujam treneriui atėjus jokubaitis tikrai negaus žaisti ten arba išvis bus atleistas
2021-07-31
-5
Atsakyti
In vino veritas
Del Jokubaicio tai tikrai nereik pergyvent, neprapuls jis. Gaila tik, kad pasauke tokia niekam tikus organizacija, kurie patys nezino, ko nori, tai ta karjera NBA gali net ir neprasidet, nebent ismainytu i kita kluba, kuris zinotu, ka daro ir ko nori ir numatytu aiskia role Rokui. Bet man kazkaip susidaro toks ispudis is visu Jokubaicio pasisakymu, kad jam buvo labai svarbu tiesiog buti pasauktam, lyg tai butu tam tikras ego dalykas (irodyti sau ir kitiems, kad jis ta gali), bet jis save labiau mato kaip Eurolygos zaideja, kuris butu lyderis kurioje nors topineje komandoje, kad ir toj pacioj Barcoj. Jei ir toliau taip dirbs ir tobules kaip iki siol, tai yra absoliuciai realus scenarijus. Ko gaila, tai Zalgirio. Gaus ta nedidele palyginus ispirkele is Barcos ir viskas. Siuo atveju Saras smarkiai pakenke Zalgiriui, nes jei ne jo asmeninis noras tureti Roka komandoj, net neabejoju, kad jis butu likes Zalgiry. Bet, kaip sakoma, tai tik verslas, kiekvienas galvoja apie save ir nieko cia nepadarysi. Sekmes Rokui, tegul tik tobuleja, mums reikia tinkamos pamainos Kalnui rinktineje.
2021-07-31
-11
Atsakyti
Anonimas
Aisku Roko sprendimas ir visa kita, nu bet nustok, Rokeli, saky, kad sunku apsisprest buvo. Tiesa, kuria tu pats labai megsti, tokia, kad net uzkelti pinigai nepadejo apsisprest likt zalgiry, taip kad akivaizdu, kad norejai isvykt ir tiek. Nieko dar cia neirodes, apart kad jaunas ir perspektyvus ir jau komforto zonoj jis sedejo matai.. Nustok but Rokeliu, pradek but Roku
2021-07-31
-4
Atsakyti
Anonimas
is kur jus istrauket kad jis geras zaidejas??? jeigu 5 min aikstej palaksto ir prasosi keitimo!!! arba rūko arba isvis smarves neturi + klysiarankis gynyboj kiauras, puolime kamuoli makaluot is lekaviciaus ismokes, tiesiog daug zaidybinio laiko avansu gaudavo kad net ir gryba pjaudavo, aiskiai proteguojamas Svogerizmo pagrindu!!! Tik Zalmarges fanai kavenskai galvoja kad jis ten kazko vertas... Lukosiunas per galva aukstesnio lygio bet pasitikejimo negauna??? paimtu velicka ar marciulioni ar ta pati sirvydi id duotu tiek pat pasitykejimo tai pastarieji Zymiai geriau atrodytu. ir visi tokie Quyncyy djfighter ar egis to Zalgrybio analines laizytojai kitos nei ju rozinio drambliuko svajoniu nuomones nesupranta. Nieko doro nebus is to Jokubaicio, Kuzminsko bekiausio kopija. o kas turi kita nuomone... eik.. n....ne ryto fanas. o Zalmarges fanai kabutese man jau sekta primena kraupu
2021-07-30
+7
Atsakyti
Anonimas
Maziau cia verkslenkit, kai ateis sezonas ir pamatysit kiek jis gaus to zaidybinio laiko ir ar patobules kaip krepsininkas. Dabar pastoviai visi verkia, kad Lt ziurima tik i komandini krepsini ir krepsininkai netobuleja individualiai (ypac maziukai), visi kalba kad ispanijoj ir amerikoje individualus mokymas daug geresnis, bet kai musiskis isejo i ispanija, tai vien tik stumimai...
2021-07-30
-11
Atsakyti
Anonimas
Klausau aš jo kaip kokio nebrendylos. Nematysiu draugų, pasiilgsiu draugų, nespėsiu atsisveikinti su draugais. Po velnių čia tavo gyvenimo šancas. Užsidaryti salėje ir pamiršti draugus ir barus keliems metams. Antra - jei dabar NY nepaims, rai po sezono barsoje ir liksi barsoje. Nežinau kas tokioms nebrendyloms patarinėja
2021-07-30
-8
Atsakyti
na reikia pasidziaugti, kad ir kaip butu liudna.
2021-07-30
+3
Atsakyti
Anonimas
Tarp kitko, jei Kalniecio toks emocinis intelektas, jis galėtų būti kitas Lt treneris, gal ir Žalgirio (spėjimas į ateitį ir linkėjimai ..)
2021-07-30
+2
Atsakyti
Anonimas
jam dabar zaisti zaisti ir kuo daugiau zaisti - tikrai nemanau kad Barcoj gaus tiek zaisti kiek Zalgiryje. cia vieninintelis atsakymas kodel vertejo dar metus likti Z - apie kokia cia komforto zona kalbi? nukonkuruok kalna, lekaviciu ir buk geriausias is ju Z? klaida nes po metu butu tik 21 m o butu atzaides eurolygoje
2021-07-30
+9
Atsakyti
nesugebes jis Barcoj daryt tokia statistika, del kurios ji paimtu i NBA. O Shilleris jam butu atrises rankas... Vienzo labai nuvyle Rokelio sprendimas.
2021-07-30
-1
Atsakyti
bbz. zaidimo laikas ACB ir siuskliu minutes eurolygoje. ir pagrindinis izaidejas eurolygoje ir LKL. bbz. Nemanau, kad ACB tai nusveria.
2021-07-30
+8
Atsakyti
antanas
minusai zalgirio ? minusai barcos?
2021-07-30
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.