Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: BasketNews/D.Repečka
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: LKL
Nuotr.: BasketNews/D.Repečka

Sekmadienį „Betsafe-LKL“ nugriaudės pirmasis šio sezono derbis tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“. Tikras Lietuvos krepšinio desertas šįkart turės kiek kitokį skonį – abi komandos mūšį pasitinka kaip reikiant atsinaujinusios, o ir komandų treneriai čia turės vos pirmą progą susipažinti.

„Žalgiris“ ir „Rytas“ šiame „Betsafe-LKL“ čempionato sezone – akivaizdūs turnyro lyderiai. Žalgiriečiai per aštuonis turus iškovojo visas aštuonias įmanomas pergales, o sostinės ekipa patyrė vos vieną nesėkmę per septynias dvikovas.

Abi šios komandos įsibėgėjus sezonui – ir kaimynės turnyro lentelėje. Kauniečiai tvirtai laikosi lentelės viršūnėje, „Rytas“ rikiuojasi iškart už jų.

Lietuvos derbis – visiškai nauja patirtis vos prieš tris savaites į Kauną atvykusiam naujajam „Žalgirio“ treneriui Jure Zdovcui.

Tiesa, slovėnas apie „Žalgirio“ ir „Ryto“ dvikovas yra girdėjęs nemažai ir anksčiau, o kalbėdamas apie laukiantį mūšį specialistas atviravo – tokios svarbos rungtynėse gali nutikti bet kas, jose išnyksta nusistovėjusios taisyklės.

„Žinoma, kad nemažai žinau apie šį derbį. Juk aš krepšinio žmogus, turbūt visi, besidomintys krepšiniu, žino šį Lietuvos derbį. Klubuose vyksta permainos, komandos išgyvena pakilimus ir nuosmukius, bet tai vienareikšmiškai dvi stipriausios komandos Lietuvoje. Tai didelis derbis.

Palyginčiau šią dvikovą su derbiu Serbijoje tarp Belgrado „Partizan“ ir „Crvena Zvezda“, ar Graikijoje tarp Pirėjo „Olympiacos“ ir Atėnų „Panathinaikos“. Tokiuose derbiuose išnyksta taisyklės. Čia gali nutikti bet kas. Silpnesni dažnai nugali stipresnius. Derbis yra derbis“, – kalbėdamas su LKL.lt sakė Zdovcas.

Kauno ekipa šiuo metu gyvena išties įtemptu grafiku. Naujasis komandos treneris net nusijuokė bandydamas įvertinti, kiek laiko jis turės paruošti savo auklėtinius kone svarbiausiai „Betsafe-LKL“ kovai šiame sezone.

„Mes ką tik turėjome pirmą pilną treniruotę. Aš komandai vadovauju jau tris savaites, bet dabar buvo pirma proga surengti pilną treniruotę be jokių išimčių. Pastaruoju metu tikrai turėjome labai daug rungtynių, daug kelionių. Tiesiog negalėjome treniruotis.

Bet dabar viskas jau praeityje. Atmosfera komandoje gera, bent aš tikiu, kad ji gera. Mes laukiame derbio. Žinoma, kad paruošime rungtynėms planą, medžiagos pasiruošti šiam varžovui turime daug, bet neturime daug laiko. Yra kaip yra, svarbiausia, kad būtume pasiruošę kovai“, – sakė „Žalgirio“ vairininkas.

Savo ruožtu „Ryto“ treneris Giedrius Žibėnas jau puikiai žino, ką reiškia vadovauti komandai šiose tarpusavio dvikovose. Nors praėjusiame sezone finalo serija prieš „Žalgirį“  Žibėno kariaunai nesusiklostė, pats specialistas tikina žinantis, ko svarbiausia nepamiršti artėjančiame derbyje.

„Svarbiausia kontroliuoti emocijas. Tiek man asmeniškai, tiek visai komandai. Emocijos derbiuose yra svarbus variklis, jį reikia gerai suvaldyti“ – kalbėjo „Ryto“ treneris.

Nors tai tik pirmasis sezono derbis, abi komandos jau spėjo atlikti korekcijas ir papildymus sudėtyje. Štai prie sostinės ekipos prisijungė praėjusiais metais čia jau žaidęs senegalietis Maurice‘as Ndouras, o aukštaūgio atvykimas, pasak Žibėno, komandai pridėjo daug reikiamos energijos.

„Praretėjus priekinei linijai, mums toks žaidėjas, kaip Maurice‘as, buvo labai reikalingas. Ypač žinant tai, kaip greitai jis atvyko ir kaip greitai įsiliejo į komandą. Toks papildymas mums tikrai į naudą“, – sakė Žibėnas.

Neseniai „Žalgirio“ komanda išsiskyrė su Emmanueliu Mudiay, o prie ekipos prisijungė jau du žaidėjai – Tai Websteris ir Zoranas Dragičius. Kalbėdamas apie šiuos naujokus, Zdovcas neslėpė pasitikėjimo savo tautiečiu Dragičiumi, bet pridūrė, kad abiem naujokams tikrai prireiks laiko įsivažiuoti.

„Mes tikimės, kad jie pakeis komandos veidą. Niekada nesi garantuotas, bet kiekvienas žaidėjas komandai įneša kažką naujo, tikimės, kad tai yra geri sprendimai. Zoraną Dragičių puikiai pažįstu, treniravau jį anksčiau. Tiesą sakant, jau pirmoje treniruotėje gavau iš jo tai, ko tikėjausi – agresyvumas, atsidavimas, kovingumas. Šių dalykų mums tikrai trūko. Iškart matosi, kad tai aukšto lygio žaidėjas.

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Tai Websteris irgi yra geras pasirinkimas, jis išplės puolimą, galės rodyti daugiau iniciatyvos, rinkti taškus greitajame puolime ir situacijose vienas prieš vieną. Mums to taip pat trūko. Natūralu, kad jam prireiks laiko įsivažiuoti, pažinti komandos draugus, atrasti tikrąją savo vietą komandoje. Visų pirma, aš prašysiu gynybos, o puolime jo talentas atsiskleis su laiku. Bet pas mus komandoje žais tie, kurie nusipelnys savo minučių. Čia tikrai nežais pavardės, čia žais tie, kurie nusipelnė žaisti“, – kalbėjo Zdovcas.

Skambias permainas varžovų stovykloje „Ryto“ treneris Žibėnas apibendrino ramiai – pasak specialisto, tai krepšinio kasdienybė, o keli žaidėjai tikrai neapverčia komandos aukštyn kojomis.

„Tai neatsiejama krepšinio dalis. Be abejonės, kiekvienos komandos tikslas yra stabilumas – mes visi norėtume išvengti tų pokyčių ir judėti pirmyn be jokių stabtelėjimų. Atvykus naujam žaidėjui, kaskart tai lyg judančio traukinio sustojimas stotelėje. Sustojus vėl reikia iš naujo įsibėgėti. Bet Kaune pasikeitė tik du žaidėjai, nereikia pūsti burbulo ir sakyti, kad komanda performuojama. Čia tik du žmonės, būna tikrai ir kur kas daugiau.

Nuotr. BNS

Būtent po tos sunkios atkarpos varžovas dabar yra alkanas, nenuspėjamas ir itin pavojingas. Pralaimėjimai komandą užgrūdina ir tikrai kiekvienas komandos narys nori įrodyti, kad yra geriau, nei atrodo. „Žalgiris“ dabar labai alkanas“, – sakė Žibėnas.

Abu treneriai kalbėdami apie savo komandos stiprybes šioje tarpusavio dvikovoje išskyrė skirtingus faktorius.

„Man kiekvienos rungtynės yra derbis. Noriu laimėti visas rungtynes, o jų lengvų tiesiog nebūna. Tai bus tikrai sunkios rungtynės. Mes norime įrodyti, kad esame geresni, nei dabar atrodo. Mūsų stiprybė yra žinojimas, kad mes esame geresni ir tokie būsime“, – tikino Zdovcas.

„Didžiausias mūsų privalumas yra faktas, kad mes nesame favoritai“, – trumpai apibendrino Žibėnas.

Komentarai:
H
Noris tikėt,kad Rytas ar kažkuri kita LKL komanda(Lietkabelis ar Juvė,jei ras gerą centrą) taps LKL čempionais, nes per 10 m. tai yra geriausia proga nukarūnuot Kauną, kuris pridarė n klaidų komplektacijoj ir kitos tokios progos gali nebūti. Jei pavyktų kažkam kitam laimėt LKL,tai tik į naudą kašiui Lietuvoje. Žalfaniai dabar dislike dės, bet manau,kad LKL šio sezono bus įdomiausias nuo 2013/2014 sez.
2021-11-07
-6
Atsakyti
Nenustebčiau, jei Rytas laimės
2021-11-07
+5
Atsakyti
na su tokiu zaidimu zalgiris kazin ar gali buti laikomas favoritu. is kitos puses jei rytas nesugebes iveikti tokioje krizeje esancio zalgirio, tai klausimas ar apskritai jie gali laimet. ir cia kalbu ne apie lkl titula, bet apie pergale eilinese lkl rungtynese
2021-11-07
+9
Atsakyti
1944
Jei Zalgiris pralos pries mazo biudzeto Ryta be pagrindinio izaidejo Kariniausko - visiskas dugnas pasiektas, paleisti visus ir Zalgiris-2 pajungti.
2021-11-07
+8
Atsakyti
Anonimas
nereikia cia lialia Zibenai. taigi tam ir pirkot Ndoura, kad sitas laimet.
2021-11-07
+1
Atsakyti
Hj
jusu privalumas kad esat debilai
2021-11-07
+2
Atsakyti
Ups
Žibalas pasijuto svarbiu
2021-11-07
+1
Atsakyti
Acb
As irgi galvoju kad easy win, manau +20 bus. Bet Eurolygoj, tai pasitikejimas krites, zaidejai atrodo patys sau priesai.
2021-11-07
+1
Atsakyti
Na,matant Žalgirio žaidimą,tai aš to alkanumo išvis nematau.Kančia yra matyti tokį tragišką mylimos komandos žaidimą ir tuos pralaimėjimus EL.Vietinėje lygoje viskas gerai,bet kai nėra pergalių Europoje,tai ir tos pergalės LKL nelabai džiugina.Šiandien aišku principinis varžovas,tai gal parodys daugiau noro žalgiriečiai.Bet paskui laukia Realas,tai vėl pralaimėjimas.Ir taip savaitė po savaitės suksis tas ratas.Ech,gaila,kad taip sezonas klostosi.😔
2021-11-07
+6
Atsakyti
ToDay
Raudonos šiūkšles kris eilini karta!!!😎
2021-11-07
-14
Atsakyti
Zalgiriui Eurolygoje gal ir sunku bet cia bus treciaruse raudona dveseliena, kurie Zalgiris kiekviena sezona suvolioja i mesla.
2021-11-07
+3
Atsakyti
Antanas
zaliai dveselenai bus py..zdec. nepagailejau 20000eur uz ryto atletus. snd jie kawno tvartelyje parodys kas yra lietuvos krepsinio karaliai!
2021-11-07
-20
Atsakyti
Lukenze
jau 15 metu ne favoritai apie ka jis cia kalba
2021-11-07
+6
Atsakyti
Maga patriots vs lefty traitors
kokiu budu tarp prienu ir albos rungtyniu per 4 dienas neturejo nei vienos pilnos treniruotes zalgiris jei tik vakar pirma pilna?
2021-11-07
+9
Atsakyti
x
tai kas favoritai? jei ne šiais metais tai kada ?
2021-11-07
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.