Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Vilniaus „Ryto“ sporto direktoriui Donatui Zavackui pastarieji mėnesiai buvo itin karšti ir intensyvūs.

Kai daugelis džiaugėsi vasaros teikiamomis pramogomis, 41-erių Zavackas kartu su už komplektaciją atsakinga komanda klubo biure kantriai kūrė būsimo sezono paveikslą.

Su „rytasvilnius.lt“ svetaine bendravęs Zavackas pasidalino savo mintimis apie vasaros darbus ir artėjantį sezoną.

Išlaikytas kertinis komandos branduolys ir keturi naujokai, suteiksiantys dar daugiau veržlumo ir jėgos. Taip trumpai būtų galima apibūdinti, ką iki šios dienos vasaros rinkoje pavyko nuveikti 2008-2009 m. su „Rytu“ visus įmanomus titulus laimėjusiam Zavackui.

Klubui pavyko išlaikyti kapitoną Arną Butkevičių, Ivaną Buvą, komandoje lieka Mindaugas Girdžiūnas, Gytis Radzevičius, Lukas Uleckas.

Šią vasarą sostinės klubas jau pasistiprino į Vilnių grįžtančiu „Ryto“ jaunimo programos auklėtiniu Margiriu Normantu, puikų sezoną sužaidusiu Vaidu Kariniausku ir moderniais priekinės linijos atletais Jarviu Williamsu bei Tanneriu Leissneriu.

Tiesa, čia pat „Ryto“ sporto direktorius priduria, kad komandos komplektacija dar nebaigta, o projektuojant sezoną, didelis dėmesys skiriamas ne tik žaidėjų sugebėjimams aikštėje, bet ir charakterio savybėms.

– Donatai, vasaros darbai eina į pabaigą. Kas kol kas džiugina labiausiai?
– Galime pasidžiaugti, kad praktiškai jau turime pilną sudėtį. Biudžetas žaidėjams išliko toks pat kaip ir praėjusiais metais. Nepaisant pandemijos sunkumų, su Valdybos pagalba nuosekliai jo laikomės ir šiemet. 

Nenorėčiau kažko labai išskirti, bet tikrai džiaugiamės Margirio Normanto sugrįžimu, Vaido Kariniausko prisijungimu, Ivano Buvos kontrakto pratęsimu ir kitais krepšininkais, kurie yra klube.

Turime gerą grupę žaidėjų, kurie turi nueiti ilgą kelią, kad susiklijuotų ir taptų komanda, kuri galėtų demonstruoti gerą ir stabilų žaidimą viso sezono metu. Kaip ir kiekvienas klubas, norime, jog tų bangavimų būtų kuo mažiau ir su laiku rezultatai kiltų tik aukštyn. 

– Ką komandai duoda naujokų prisijungimas ir kaip jie gali keisti komandos braižą?
– Patį žaidimo modelį ir braižą kuria treneriai. Mes, kaip už komandos komplektavimą atsakingi žmonės, stengiamės išpildyti jų lūkesčius, atsižvelgti į trenerių norus ir pageidavimus. Norime treneriams surinkti tokius žaidėjus, su kuriais būtų gera ir malonu dirbti viso sezono metu.

– Ties kuriais klausimais bus dirbama likusią vasaros dalį?
– Galiu pasakyti tik tiek, kad šiai dienai ieškome gynėjo, kuris papildytų esamą mūsų perimetro grandį ir gerai įsilietų į patį kolektyvą. Ieškome combo gynėjo, kuris gali žaisti ir pirmoje, ir antroje pozicijoje. 

– Kaip „Ryte“ vyksta pats komandos komplektavimo procesas?
– Kiekvienas klubas turi savo modelį. Mes konsultuojamės su vyriausiuoju treneriu Giedriumi Žibėnu, jo asistentais, Justu Jankausku, klubo skautu Matu Urbonu. Jis atlieka didelį darbą ir puikiai žino, į kokius žaidėjus mes žvalgomės, kokių krepšininkų norime, kokių žaidimo ir charakterio savybių iš jų tikimės. Jeigu reikia tam tikros informacijos, pasikalbame su komandos kapitonu ar kitais mūsų klubo krepšininkais. Taip pat nemažai diskutuojame ir su klubo Valdybos nariais.

– Kokios bendros šios vasaros rinkos tendencijos?
– Visų pirma orientuojamės į savo reikalus. Kaip visada, birželio pradžioje kainos būna pačios aukščiausios, o persiritus į rugpjūčio mėnesį jos pradeda leistis. Mūsų atveju, geriausio kainos ir kokybės santykio galima tikėtis vasaros viduryje ir jos antroje pusėje.

– Kiek reikšmės komandos komplektavimo darbų finiše turės NBA vasaros lyga?
– Reikia suprasti, kad ji šiemet pasibaigs rugpjūčio 16 d., kada „Rytas“ jau pradeda treniruotes. Neatmetame varianto, kad galime luktelėti, jeigu savo akiratyje turėsime tikrai įdomų žaidėją. Visgi nesinorėtų koncentruotis tik į vasaros lygą, nors ją akylai stebime ne tik dėl ateinančio sezono komplektacijos.

– Kaip atrodys komandos pasiruošimas sezonui?
– Iš viso yra numatytos 7 kontrolinės rungtynės. 5 iš jų vyks Vilniuje, 2 – Lenkijoje. Pirmosios draugiškos rungtynės Lenkijoje planuojamos rugpjūčio 27 ir 28 d. ir labai džiaugiamės, kad prie to stipriai prisidėjo mūsų partneris „Orlen Lietuva“.

Taip pat neatmetame galimybės, kad kontrolinių rungtynių gali būti ir daugiau, kadangi norime būti kuo geriau pasiruošę prieš reguliaraus sezono pradžią.

– Kokį įspūdį palieka varžovų vasaros darbai, su kuriais teks žaisti FIBA Čempionų lygoje ir kokius tikslus joje keliate?
– Burgoso „San Pablo“ du paskutinius sezonus tapo Čempionų lygos nugalėtojais ir tai bus tikrai solidi komanda. Jų sudėtis keičiasi, bet tikrai nesilpnėja ir išlieka orientuota į aukščiausius tikslus.

Oldenburgo „EWE Baskets“ visada turi tęstinumą ir daug žaidėjų klube išbūna po 3-4 metus. Tai solidi komanda, kuri nuolat dalyvauja Vokietijos čempionato atkrintamosiose.

Stambulo „Bešiktaš“ – turbūt labiausiai neprognozuojama ekipa. Kaip Turkijoje dažnai būna, kelios skambios pavardės gali būti būti pasirašomos sezono išvakarėse ar jam jau prasidėjus.

Nors Čempionų lygoje neleidžiame sau galvoti apie konkrečius etapus, tačiau privalome nekartoti praėjusio sezono nesėkmės. Norint to išvengti, visos mūsų mintys turi būti sutelktos tik į artimiausias rungtynes.

Norime eiti kuo toliau, o siekiant laimėti tarptautines dvikovas turėsime iki galo kautis su visomis komandomis. Nedidelis grupės rungtynių skaičius kiekvieno mačo svarbą padidina iki maksimumo, todėl norint pergalių būtina šimtaprocentinė koncentracija, o ypač žaidžiant namuose ir mūsų sirgalių akivaizdoje. 

– O kokie „Ryto“ tikslai vietiniame fronte?
– Tikriausiai šioje vietoje nepasakysiu kažko naujo, bet Lietuvos krepšinio lygoje tikslai išlieka tie patys, kaip ir pernai – žaisti LKL finale ir kovoti dėl Karaliaus Mindaugo taurės. Tačiau prieš akis dar laukia visas sezonas.

– Sporto direktoriaus pareigose pradėjote dirbti sausio pabaigoje. Kaip vertinate pastarąjį pusmetį naujose pareigose ir kaip jaučiatės sugrįžęs į Vilnių?
– Jaučiuosi gerai, o savo darbo pačiam vertinti niekada nesinori. Džiaugiuosi, kad mūsų klubo biuras labai darbingas – visi jauni, darbštūs žmonės, su kuriais malonu darbuotis.

Žinoma, jog negaliu nepaminėti ir mūsų klubo Valdybos indėlio, nes vasarą darbas su šiais žmonėmis vyksta tikrai sklandžiai ir efektyviai. Tarpsezonį kartu ieškome geriausių sprendimų sostinės klubui.

Vilniaus „Rytas“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Vaidas Kariniauskas (naujiena) 27 199
SG/PG Margiris Normantas (naujiena) 24 194
SG/PG Mindaugas Girdžiūnas 32 188
SG Arnas Adomavičius 21 193
SG Lukas Uleckas 21 201
SF Arnas Butkevičius (naujiena) 28 197
SF Gytis Radzevičius 25 197
PF Jarvis Williamsas (naujiena) 28 202
PF Tanneris Leissneris (naujiena) 25 201
C Ivanas Buva (naujiena) 30 208
C Martynas Pacevičius 23 205
Treneris Giedrius Žibėnas
Sutartys
baigėsi:
Augustas Marčiulionis (negrįš), Andrew Goudelockas (negrįš), Martynas Echodas (negrįš), Kristjanas Kitsingas (negrįš), Karolis Giedraitis (negrįš), Rapolas Ivanauskas (negrįš), Dovis Bičkauskis (negrįš), Rokas Gustys (negrįš)
Domina:  
Komentarai:
sitas lochas buvo isspirtas is Neptuno uz nekompetencija, bet rytulei pats tas 🤣
2021-08-06
+7
Atsakyti
o tai kur kyser ir allman ? negi dejo skersa ant ryto ?
2021-08-06
Atsakyti
Anonimas
o tai kaiserio ir allmano nebus ? matyt rimtesni i tokias organizacijas nekisa nosies
2021-08-06
-2
Atsakyti
Anonimas
su tokia sudėtim jau db aišku, kad LKL būsim pirmi!
2021-08-06
-1
Atsakyti
Anonimas
paaiskinkit kaip gali planuoti sezona turedamas realiai 3 auktus (deja bet paceviciaus nelaikau lkl lygi traukianciu zaideju) - tai viena trauma kazkam is aukstu ir turim 2 aukstus :) fantastiska startegija komplektuojant komanda
2021-08-06
-7
Atsakyti
Anonimas
Man visai patinka komplektacija.Tikiuosi,kad zaidejai nores dar labiau patobuleti,kad kelti save i aukstesni lygi.Kalbu apie Kariniauska,Normanta,legiona isskyrus Buva.LKL,manau,garantuotai bus antri,nes Lietkabelis ar Utena,tai nera,ka kalbeti.
2021-08-06
-2
Atsakyti
Anonimas
Zavackai tai pirksi Nate Mason ar ne, ko lauki ar pinigų trūksta, turėjo gi likti Rytui vienam brangesniam pirkiniui iki 350K pinigų...Ryto biudžetas kiek yra žinoma apie 2mln eurų,o pirkti žaidėjai kaip Leissneris, Williams, Margiris, Kariniauskas kainavo nedaug, brangesni tik Buva ir Butkevičius virš 200K, tai Rytas turėjo įtilpti į tuos 2mln, čia ne Žalgiris kuris už Strielneka sumokėjo 400K kuris Rytui būtų per prastas kainos ir kokybės atžvilgiu.
2021-08-06
-3
Atsakyti
na lyginant su pernai pagal pavardes komanda susilpnejusi. bet visi zino kad pernai buvo problemu su kai kuriu zaideju charakteriais. ko pasekoje rytas baige keist sudeti gal koki vasario menesi. dabar sudetis nors ir silpnesne, bet bus gal daugiau stabilumo. del normanto bus dar matyt nes pernai ir gustys atejo kaip dominuojantis lkl centras ir visi matome kas is to gavosi
2021-08-06
-2
Atsakyti
Apgailetina
Kiekviena sezona rytas vaziuoja zemyn. Praeita sezona komandoje dar zaide tokie zaidejai kaip Ndour, Echodas. Dabar atvyksta du no name (abu pigesni). Pacevicius praeita sezona buvo per silpnas Rytui, siame sezone tampa net ne 5tu aukstaugiu, o ketvirtu. Nes penkto net nera. Tai aisku, o kam, jei Buva gauna trauma, Pacevicius yra vienintelis centras. Abu PF maziukai. Praeita sezona SG zaide Goudelock, dabar uzteks ir Normanto. Taip, tai tas pats legendinis Rytas. Pagrindine aptekusio pinigais Vilniaus komanda. Apgailetina
2021-08-06
+4
Atsakyti
Real
Labai gaila, bet tenka pripazinti kad Rytas sulyg kiekvienu sezonu vaziuoja zemyn. Komplektacija labiau nei apgailetina. Puikiai zinom kad Buva nestabilus, kartais labai uzsiaucia, o kartais zaidimas nkl lygio buna. Kariniauskas atejo tik del pinigu ir pasirodymo tarptautineje arenoje, bet realiai jis nemegsta Ryto ir uz ji tikrai nesidraskys. Margirio sugrazinimas yra puikus zingsnis, bet ar jis gali buti tuo tikru lyderiu? Taip, metima jis pagerino, bet jis tikrai netapo stabiliu metiku. Neaisku ko isvis tiketis is jo nes turejo tik proverzio sezona, bet nedaugiau. Abu naujai nupirkti legionieriai tik nekazka, palyginus su tuo ka anksciau Rytas pirkdavo, o busimas combo gynejas matyt bus irgi nouneiminis is kuriuo reikes tiketi issovimo. Duok Dieve Cempionu lygoje bent iseiti i kita etapa, bet Lietuvoje Zalgiris ir vel valysis kojas.
2021-08-06
+3
Atsakyti
Anonimas
Potekstė buvo tokia, kad čempionų lygoje svarbiau bus pastangos, o ne galutinis rezultatas. Manau LKL tikslas šį kart realesnis, tai tik finalas. Kolkas iš kalbų aišku, kad Rytas pasirinko mažiau kalbėti, o daugiau daryti ir tai yra sveikintina. Jei sezono metu nebus nesamonių ir eis kryptingu keliu, tai manau po kelių klubas turėtų kilti iš pelenų.
2021-08-06
-4
Atsakyti
Anonimas
senai taip prastai surinktos sudeties nemaciau, net neptunas ir lietkabelis su daug mazesniu biudzetu stipresne sudeti surinko
2021-08-06
Atsakyti
Viršila nx
Eik tu krv zavacke pamiegoti geriau. Rytas eilini syki bus LKL mazgote.
2021-08-06
-8
Atsakyti
Anonimas
sudetis svelniai tariant nekazka , norit pasakyt tik vienas legionierius gynejas bus? o mediniai Girdziunas su Normantu starte?
2021-08-06
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.