Nuotr.: AFP-Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. AFP-Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Volto Disnėjaus pramogų parke Orlande prasidėjo atnaujintas Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezonas, kurio tęsinys kol kas sunkiai klostosi Jono Valančiūno atstovaujamai Memfio „Grizzlies“ (32-36) ekipai.

„Grizzlies“ pralaimėjo visas trejas žaistas rungtynes, o dar blogiau, kad nesėkmės buvo patirtos prieš tiesioginius konkurentus dėl vietos atkrintamosiose – Portlando „Trail Blazers“ (30-38), San Antonijaus „Spurs“ (29-37) ir Naujojo Orleano „Pelicans“ (29-38).

Dar blogesnė žinia Memfio ekipai yra ta, jog ant popieriaus tai buvo trys lengviausi varžovai NBA burbule. Likusias penkerias rungtynes „Grizzlies“ žais su Jutos „Jazz“, Oklahomos „Thunder“, Toronto „Raptors“, Bostono „Celtics“ bei Milvokio „Bucks“ ekipomis, tad pergalių gausa tikrai nesišviečia.

Jeigu prieš sezono pratęsimą atrodė, kad „Grizzlies“ bent jau išlaikys aštuntąją vietą Vakarų konferencijoje ir turės šiokį tokį pranašumą serijoje dėl vietos atkrintamosiose, dabar dėl to kyla vis daugiau abejonių.

Devintoje vietoje esantys „Blazers“ jau atsilieka viso labo dvejomis pergalėmis, tokį patį deficitą turi ir dešimtąją poziciją užimantys „Spurs“. Tuo metu šiąnakt pergalę šventę „Pelicans“ yra iškovoję trimis pergalėmis mažiau, tačiau tuo pačiu jie ir sužaidė rungtynėmis mažiau.

Žvelgiant į šių trijų komandų tvarkaraštį, akivaizdų pranašumą turi „Pelicans“, tačiau bent jau kol kas tiek „Spurs“, tiek „Blazers“ pademonstravo, jog gali mesti rimtą iššūkį ir stipriausioms NBA komandoms.

Likęs „Spurs“, „Blazers“ ir „Pelicans“ tvarkaraštis:

„Spurs“ „Blazers“ „Pelicans“
„Nuggets“ „Rockets“ „Kings“
„Jazz“ „Nuggets“ „Wizards“
„Pelicans“ „Clippers“ „Spurs“
„Rockets“ „76ers“ „Kings“
„Jazz“ „Mavericks“ „Magic“

„Nets“

Galbūt „Grizzlies“ rezultatai neatspindi komandos žaidimo ir žvelgiant į skirtumus, kuriais buvo pralaimėta, jai paprasčiausiai nesiseka? Deja, tačiau bent jau kol kas Memfio krepšininkams trūksta labiau ne sėkmės, o šalto proto ir stabilumo.

Pirmosiose rungtynėse su „Blazers“ Memfio krepšininkai sužaidė bene geriausią atkarpą burbule, kuomet trečiajame kėlinyje 12 taškų deficitą po spurto 32:9 sugebėjo paversti 11 taškų persvara.

Vis dėlto dar iki to paties trečiojo kėlinio pabaigos iš „Grizzlies“ pranašumo teliko viso labo 3 taškai. Tayloro Jenkinso auklėtiniai vėl stipriai pradėjo lemiamą ketvirtį ir buvo įgiję 9 taškų pranašumą, tačiau du tikslūs Carmelo Anthony tritaškiai kėlinio pabaigoje nukėlė dvikovą į pratęsimą, kuriame „Grizzlies“ visiškai subyrėjo.

Dvikovoje su „Spurs“ Memfio krepšininkai buksavo visų rungtynių metu, tačiau tarsi feniksas iš pelenų pakilo pačioje mačo pabaigoje. Iki susitikimo pabaigos likus mažiau nei 3 minutėms „Grizzlies“ dar turėjo 8 taškų deficitą, bet Jareno Jacksono tritaškis, likus 10,6 sekundės, išlygino rezultatą.

Atrodė, kad Memfio krepšininkai žais dar vieną pratęsimą. Vis tik lemiamoje ir tuo pačiu užstrigusioje „Spurs“ atakoje Dillonas Brooksas pakibo ant klaidinančio DeMaro DeRozano judesio, kuris išprovokavo „Grizzlies“ gynėjo pražangą. DeRozanas šaltakraujiškai realizavo baudas bei išplėšė pergalę savo ekipai.

Tiesa, stebint rungtynes, „Grizzlies“ žaidimas kėlė ir daugiau klausimų. Trečiojo kėlinio pradžioje pagrindinis „Spurs“ vidurio puolėjas Jakobas Poeltlas užsidirbo ketvirtąją asmeninę pražangą bei buvo priverstas sėstis ant atsarginių žaidėjų suolelio. Greggui Popovichiui nebeliko nieko kito, kaip tik išleisti 208 cm ūgio puolėją Drew Eubanksą.

Valančiūnas, kaip ir įprastai, aktyviai prašė kamuolio „Spurs“ baudos aikštelėje, tačiau per 5 minutes trukusią atkarpą taip ir negavo galimybės sužaisti vienas prieš vieną su Eubanksu. Maža to, JV neatliko nė vieno metimo.

Vien mačius, kaip lietuvis tvarkėsi su Jusufu Nurkičiumi mače su „Blazers“ ir žinant jo sugebėjimus puolime apskritai, toks turėtos persvaros prieš Eubanksą neišnaudojimas atrodo mažų mažiausiai keistas.

Panaši istorija buvo ir dvikovoje su „Pelicans“. „Grizzlies“ trečiojo kėlinio pradžioje turėjo dviženklį deficitą, tačiau Brookso pastangų dėka Memfio ekipai pavyko spurtuoti 15:4 ir taip išsiveržti į priekį (68:67). 

Galiausiai Jenkinso auklėtiniams rungtynių perlaužti taip ir nepavyko – sėkmingiau lemiamą ketvirtį pradėję „Pelicans“ išlaikė susikrautą pranašumą iki pat susitikimo pabaigos.

Tad bent jau kol kas „Grizzlies“ geriausią savo žaidimą gali demonstruoti tik tam tikromis atkarpomis, tačiau lemiamais momentais, kai rungtynes reikia uždaryti arba jas perlaužti, Jenkinso komanda subyra tarsi kortų namelis.

Gynybos klaidos prieš Anthony paskutinėmis rungtynių su „Blazers“ akimirkomis ir neapdairi Brookso pražanga paskutinę sekundę dvikovoje su „Spurs“ „Grizzlies“ ekipai galimai kainavo dvi aukso vertės pergales.

Jau minėtasis Brooksas sezono atnaujinime vis dar reguliuoja taikiklį ties tritaškio linija. Per tris sužaistus susitikimus Brooksas realizavo viso labo 5 tolimus metimus iš 23 bandymų (22 proc.).

Nuotr. USA Today Sports-Scanpix

Efektyvumu nespindi ir Ja Morantas. Gynėjas kol kas iš žaidimo atakuoja 36 proc. tikslumu, o tritaškių pataikymas siekia viso labo 11 proc. Be penkių minučių metų naujokas geriausiai sužaidė mače su „Spurs“, kai išnaudojo savo stipriąją pusę – reidus link varžovų krepšio.

Tuomet įžaidėjas pelnė 25 taškus, realizavęs 10 dvitaškių iš 16 ir pridėjęs 5 baudas iš 6. Nors Moranto pataikymas šlubuoja, tačiau žaidimo organizavimas yra išlikęs aukštame lygmenyje – jaunoji „Grizzlies“ žvaigždutė NBA burbule vidutiniškai renka po 9,3 rezultatyvaus perdavimo.

Solidžiausiai kol kas atrodo po 25,3 taško pelnantis Jarenas Jacksonas, tačiau dvikovoje su „Pelicans“ buvo nusimušęs ir jo taikiklis – tikslą pasiekė 2 tritaškiai iš 8. Tiesa, 20-metis puolėjas vien per antrąją mačo dalį surinko 16 iš savo 22 taškų bei svariai prisidėjo, jog „Grizzlies“ išliktų rungtynėse.

Nurašyti nereiktų ir Valančiūno. Pagrindinis „Grizzlies“ vidurio puolėjas kėlė daug problemų Nurkičiui pirmajame mače su „Blazers“, bet jo žaidybinį laiką apribojo asmeninės pražangos. Valančiūnas NBA burbule praktiškai renka dvigubo dublio statistiką (vid. 14 tšk. ir 9,3 atk. kam.) bei pasižymi puikiu 67 proc. dvitaškių pataikymu.

Bene vienintelis akmenėlis, kurį būtų galima mesti į lietuvio daržą, yra dvikova su „Spurs“. Nepaisant to, jog Valančiūnas atkovojo 11 kamuolių, jis pralaimėjo nemažai dvikovų po krepšiu Poeltlui, kuris vien po „Grizzlies“ krepšiu sugriebė 3 kamuolius.

Atkrintamųjų viltis puoselėjančiai „Grizzlies“ ekipai bus itin svarbu kaip įmanoma greičiau pagerinti demonstruojamą žaidimą, mat būsimi varžovai tik sunkės, o artimiausi persekiotojai turnyrinėje lentelėje nesnaudžia ir sparčiai vejasi Memfio krepšininkus.

Komentarai:
Na
kad labiau panašu į tai jog jie nebevaikšto, o jau po tuo ledu plaukia...
2020-08-06
-6
Atsakyti
MVai
Kai pagri dinis centras balkis, tai dar visai gerai kovoja ;)
2020-08-05
+3
Atsakyti
Anonimas
Kas ten toks su bolsevikiniu uzrasu equality ir skaicium 17? Lb matytas per telika.
2020-08-04
-1
Atsakyti
Che che.....
matyt kelius paskausta beklupant pries varzybas....🤔
2020-08-04
-1
Atsakyti
kasioguru
plonu tai plonu, bet kad varzovai tokie patys grybai. ziurejau ir Bazers, ir Pelicans, ir Spurs - visi labai nekazka, Blazers kabo ant Lillardo, CJ ir Melo pakris/nepakris nesamones per rankas, Pelicanai isvis chaosas toiek puolime, tiek gynyboj, Spurs nors zaidzia tvarkingai, bet be LA ten po lenta tuscia. ziurint i likusi tvarkarasti, geriausi sansai pelikanam, bet ar jie tuo pasinaudos, tai didelis klaustukas. zodziu Lakersam pirmam etape nusimato gera treniruote.
2020-08-04
-2
Atsakyti
lol
Nekrenta trapakai, ir gauna vos vos. Pelikanu žaidimas katastrofa, zionui dar ant to haipo nešvilpia puolime baudų, nes ten kas ataka šoka į kūna žmonėm bet kokioj situacijoj, ir ne retu atveju varžovas kažkodėl baudžiamas pražanga. Kai Lowry palindo kažkada ir bandė kilt su varžovu, shaqtin fool net idėjo, ten ir švilpukas buvo puolime, tai va, zionas taip visada daro, tik tiek, kad jis pakilt sugeba su tuo varžovu. Bet esmės tai nekeičia
2020-08-04
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.