Nuotr.: SIPA – Scanpix
Nuotr. SIPA – Scanpix

Į Lietuvos rinktinės stovyklą atvykęs Mindaugas Kuzminskas spinduliuoja džiaugsmu.

Mindaugas Kuzminskas

Mindaugas  Kuzminskas
Komanda: Krasnodaro Lokomotiv
Lietuvos rinktinė
Pozicija: PF, SF
Amžius: 30
Ūgis: 205 cm
Svoris: 98 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

Po permainingos sezono pradžios Pirėjo „Olympiakos“ ekipą palikęs ir į Krasnodaro „Lokomotiv“ persikėlęs 30-metis sužibo visu gražumu, demonstruodamas geriausią krepšinį po sugrįžimo iš Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA).

Atletiškasis puolėjas VTB Vieningoje lygoje renka po 14,9 taško bei pagal šį rezultatą komandoje nusileidžia tik Johnny O’Bryantui (vid. 17,1 tšk.). Apskritai, atvirame Rusijos čempionate Kuzminsko pavardė šios statistikos lyderių sąraše rikiuojasi 13-oje pozicijoje. 

Vilnietis prie šio geriausio karjeros rezultatyvumo vidurkio prideda dar 4,2 atkovoto kamuolio, 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir visa tai virsta 15,1 naudingumo balo.

„Pagaliau vėl jaučiu mėgavimąsi krepšiniu, – atviravo Kuzminskas. – Prieš tai visiškai nerasdavau sau vietos, o kai nerandi sau vietos aikštelėje, automatiškai ir gyvenime esi šiek tiek kitoks, nuotaikų svyravimai, nes mūsų gyvenimas yra susietas su aikštele.

Dabar savyje esu ramus – tiek aikštelėje, tiek už jos. Tiesiog pagaliau vėl mėgaujuosi tuo žaidimu.“

Vieningoje lygoje varžovus guldanti „Loko“ su Kuzminsku priešaky fiksuoja aštuonių iš eilės pergalių seriją ir šiuo metu yra karščiausia pirmenybių komanda. Su 13 pergalių per 17 turų Krasnodaro ekipa rikiuojasi trečia, į priekį užleisdama Maskvos CSKA (14-4) ir Maskvos srities „Chimki“ (17-1).

Lietuvio spindesį Rusijoje lemia tai, jog atletui galiausiai pavyko išsiprašyti žaidimo pozicijoje, kurioje pats jaučiasi geriausiai – lengvojo krašto puolėjo. Tokią viziją prieš sezoną aptaręs su tuomet „Olympiakos“ treniravusiu Davidu Blattu, Kuzminskas vos po vienų rungtynių Eurolygoje vėl tapo situacijos įkaitu, mat strategas paliko Graikijos klubą. 

Vairą perėmė Kęstutis Kemzūra, o jo schemose neatsirado didesnis vaidmuo 205 cm ūgio puolėjui. Prisiminus etapą Milano „AX Armani Exchange“ klube, atrodė, jog įsisukusi košmariška karuselė Kuzminsko karjeroje taip ir nesustos. 

Kuzia ryžosi keltis į „Lokomotiv“, kur jį svetingai pasitiko Lietuvos rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis ir vyr. treneris Luca Banchi. Tiesa, darbas su pastaruoju truko mažiau nei savaitę – specialistas buvo atleistas Krasnodaro klubui Europos taurėje praleidžiant vieną niuksą po kito. 

Tuomet vėl kilo klausimas – pas kokį vyr. trenerį pateks piką išgyvenantis Kuzminskas? Juo tapo į Krasnodarą sugrįžęs Jevgenijus Pašutinas, kuris vėl įžiebė lietuvio žvaigždę. 

„Buvo paniškas juokas, – reakcija į permainas „Loko“ klube dalijosi Kuzminskas. – Šiemet per sezoną turėjau jau penkis vyriausiuosius trenerius, iš kurių du – tik vienose rungtynėse. Džiaugiuosi, kad visi atėję treneriai po pokalbių ir visų argumentų mane matė toje pozicijoje, kur aš noriu. Dabar esu toje vietoje, kur ir turiu būti.

Absoliučiai jokio gailėjimosi (dėl išvykimo iš „Oly“). Buvo labai sunkus sprendimas išvažiuoti iš Atėnų, nes yra sunku palikti tokį klubą, tokį miestą. Karjeros atžvilgiu, kas man šiuo atveju buvo svarbiausia, tai – teisingas žingsnis.“

Parvykęs atrankos į 2021 m. Europos čempionatą langui, Kuzminskas naująjį vyr. trenerį sutiko ir rinktinėje, kur antradienį pirmąją savo treniruotę pravedė Darius Maskoliūnas. Šis specialistas puikiai žino, kiek ilgai krepšininkui teko kovoti, jog gautų vaidmenį sau priimtinoje pozicijoje. 

Maskoliūnas dar pristatinėdamas rinktinės sąrašą šmaikščiai atsiliepė apie per lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijas pastaraisiais metais mėtomą auklėtinį.

„Žinant žiaurų Mindaugo norą žaisti trečioje pozicijoje, bandysime jį stumti į antrą, nes jam ji irgi manau, kad turėtų tikti“, – juokavo naujame rinktinės poste debiutuojantis treneris.

„Krasnodare kartais tenka žaisti ir antru, nematau tame bėdos, – šypsodamasis kalbėjo Kuzminskas. – Iš esmės, aš galiu kažkiek pažaisti ir ketvirtu, bet kada tu visiškai esi nustumiamas į sau ne itin būdingą poziciją, tada tas nėra priimtina. Dabar krepšinis yra toks, kad nėra tvirtų pozicijų, bet man vis tiek yra smagiau žaisti, kai žaidžiu prie tritaškio linijos, kada galiu veržtis, kada galiu pacentruoti prieš mažesnius nei kad visą laiką grumtis po krepšiu.“

Kartu su Maskoliūno atėjimu į rinktinę sugrįžo ir Donatas Motiejūnas, paskutinį sykį Lietuvai tarptautinėse rungtynėse atstovavęs 2017-ųjų Europos čempionate. 

Kuzminskas pasidžiaugė bendražygio atvykimu, kuris, anot jo, šiam atrankos langui suteikia dar didesnį svorį.

„Galbūt įdomiau yra ne naujokai, o gal Donatas, kad pagaliau sugrįžo į rinktinę, – tvirtino Kuzminskas. – Dabar ir žiūrovams yra didžiausia intriga dėl jo. Labai smagu, nes, manau, ir rinktinės rungtynės bus visiems daug įdomesnės dėl jo. Įdomu, kaip jis (atrodys). Donatas – supertalentas, super žaidėjas ir džiaugiuosi, kad galės padėti rinktinei.“

Mūsiškiai atrankos etapą penktadienį pradės išvykos rungtynėmis su Belgijos žaidėjais, o pirmadienį „Siemens“ arenoje priims Čekijos atstovus.

Prieš pat pertrauką varžybų kalendoriuje „Lokomotiv“ lietuvis sudalyvavo VTB Vieningosios lygos „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, kur kartu su Permės „Parma“ klube žaidžiančiu tautiečiu Adu Juškevičiumi atstovavo pasaulio žaidėjų komandai. Ji su Rimu Kurtinaičiu priešakyje 164:162 įveikė Rusijos žvaigždyną.

Starto penkete žaidęs Kuzminskas rungtyniavo 18 minučių, įmetė 14 taškų (4/4 dvitaškiai, 2/5 tritaškiai) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. 

Ryškiausiai spindėjo su lietuviu vėl vienoje komandoje žaidęs draugas Milane Mike'as Jamesas. Jis sumetė 34 taškus (15/25 metimai), sugriebė 7 kamuolius bei išdalijo 9 rezultatyvius perdavimus.

Tai pačiai komandai vėl atstovavę krepšininkai linksmai prisiminė laiką Milano „AX Armani Exchange“, o amerikietis sulaukė ir Kuzminsko dovanos – krepšio lanko.

„Man reikėjo įteikti dovaną kažkuriam žaidėjui ir pasirinkau Mike’ą Jamesą, – su plačia šypsena momentą prisiminė Kuzminskas. – Reikėjo sugalvoti priežastį. Pajuokavau, sakydamas, kad „dovanoju tau lanką, nes Milane daug dažniau atlikdavai perdavimą lankui nei man“.

Čia buvo visiškas pokštas, nes su juo esame tikrai neblogi bičiuliai. Džiaugiuosi dėl jo, kad jis įrodinėja, koks yra nerealus žaidėjas. Manau, jo vieta yra ne Eurolygoje, o NBA.“

Į rinktinę sugrįžusio Donato Motiejūno komentaras:

Komentarai:
Kamasolis
Nesuprantu as tu portugalu. Stumiat ant Kuzminsko juk jis vilnietis. Ka jus visalaika ant savu varot?
2020-02-20
-1
Atsakyti
inpresim
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-19
+2
Atsakyti
Ceska
mano laikais kuo ilgesnis buvai tuo geresnis kasioras svarbu pusle i skyle imest,o dabar ble prisigalvoja visokiu cia taktiktu ir poziciju
2020-02-19
+4
Atsakyti
olpeli
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-19
+5
Atsakyti
olpeli
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-19
Atsakyti
mebaly
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-19
+2
Atsakyti
toetingpi
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-19
-2
Atsakyti
Grantas
CSKA, Khimki, Zenit, Uniks tikrai nera kiemo lyga, gerbiamieji.
2020-02-18
Atsakyti
Soft
I mean soft
2020-02-18
+4
Atsakyti
Nieko gero
siendien kol langai nieko gero neraso nera ka skaityt
2020-02-18
-1
Atsakyti
Jau šito tai mažiausiai reikia. Jis vis dar galvoja kad yra kertinis žaidėjas? Ką jis daro toje rinktinėje ?? Kodėl nėra Sedekerskio Dimšos? Kuzminskas nuvarytas senas kuinas o dienelės senai sudainuotos rusyne gali draskytis bet ten toks ir lygis. Mačiulio senuko irgi kviesti nederėtų juk čia ne Ispanai ar Grakai tai ne sukviesti visus senius
2020-02-18
-4
Atsakyti
Anonimas
Triznius kaip buvo toks ir liko,sakyk ,kad eurolygos jau nepatempi zaist ir tik zemesniam lygyje dar kazkiek pazaidi,treneriai blogi,kad eurolygos lygio netempia
2020-02-18
-9
Atsakyti
x
nusivilimas yra jį statyti sunkiu kraštu. čia yra trenerių kaltė , kad Kuzminskas nežaidė kaip gali.
2020-02-18
-1
Atsakyti
Toks pat grybas
prieš ka jis megaujasi, prieš lkl lygio komandas?
2020-02-18
-8
Atsakyti
Gėjus Remigijus Jakinevičius
Su visa pagarba jo uždirbtiem milijonams ir visiems, kurie sako, jog pasiek tiek, kiek jis, tada pis.k protą, bet pasakysiu atvirai - į Lietuvos krepšinio istoriją įeis kaip didžiausias mižnius ir netgi nusivylimas, žinant jo duomenis ir turėtas galimybes. Kuzminkštas ir tiek
2020-02-18
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.