Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

„Susilpnėję“, „nelygiavertės pamainos“, „masalas didžiosioms žuvims“. Tokių frazių prieš naująjį sezoną prisiklausė ne vienas Panevėžio „Lietkabelio“ gerbėjas.

Panagiotis Kalaitzakis

Panagiotis  Kalaitzakis
Komanda: Panevėžio Lietkabelis
Pozicija: SG, SF
Amžius: 22
Ūgis: 200 cm
Svoris: 92 kg
Gimimo vieta: Kreta, Graikija

Ant LKL bronzinės pakylos pernai užlipę panevėžiečiai šiemet daugiausiai klausimų kėlė dėl stingančios lyderystės. Individualiu talentu sudėtyje neišskiria nė vienas žaidėjas, bet po trijų Europos taurės mačų pamažu galima griauti mitus.

Šį sezoną Europoje varžosi trys Lietuvos klubai, tačiau tik panevėžiečiai džiugina teigiamu pergalių ir pralaimėjimų procentu. Su lašeliu sėkmės kalbėtume ir apie neįsivaizduojamą startą 3-0, bet „Lokomotiv“ 85:84 išsikapanojo Panevėžyje.

Tačiau užtikrintos pergalės 70:59 prieš Vroclavo „Šlask“ ir 77:61 prieš Trento „Dolomiti Energia“ patvirtina, kad panevėžiečiai yra verti vadintis geriausia Lietuvos europine komanda. Bent kol kas.

Lyderis? Kaip jums Panagiotis Kalaitzakis? Trečiąjį sezoną Lietuvoje pradėjęs graikas savo pavardę iškėlė į Europos taurės statistinių lyderių dešimtukus.

Nuotr. BNS

Atrodo dar taip neseniai matėme Panos ir Georgios Kalaitzakius lyderiaujančius Kėdainių „Nevėžio“ komandoje, kuri po vadovybės permainų pasuko jaunimo ugdymo keliu.

Georgios dabar prakaituoja su Graikijos dievukais Gianniu ir Thanasiu Antetokounmpo „Bucks“ treniruotėse, o Panagiotis žengė iš LKL autsaiderių į kovas Europos taurėje su „Lietkabeliu“.

Panagiotis tokio dėmesio iš už Atlanto nesulaukė, bet sunkaus darbo dėka septynmyliais žingsniais vejasi dvynį.

„Jei atvirai – nesitikėjau čia užsibūti taip ilgai (Lietuvoje – aut. past.). Čia atvykau su savo broliu, situacija buvo visai kita prieš COVID-19 pandemiją. Nesitikėjau, kad liksiu čia dar dvejus metus.

Panagiotis Kalaitzakis

Panagiotis  Kalaitzakis
Panagiotis  Kalaitzakis
MIN: 23.06
PTS: 10.25 (59.3%)
REB: 4
AS: 1.88
ST: 1.75
BS: 0.25
TO: 1.63
GM: 8

Tačiau esu labai patenkintas savo buvimu čia ir „Lietkabelyje“, – netikėtą gyvenimo vingį apibūdino 22-ejų 199 cm Kalaitzakis.

„Lietkabelio“ puolėjas puikiai prisimena savo pirmąsias dienas Lietuvoje. Graikijos sostinę atletas iškeitė į tylią aplinką Kėdainiuose. Centrinės Lietuvos pramonės mieste gyvena 150 kartų mažiau žmonių, o ir mentalitetas, pasak krepšininko, skiriasi.

„Buvo sunku pritapti, nes atvykau iš Atėnų, didelio miesto su 3 mln. gyventojų. Kėdainiuose visai kita kultūra, mažiau žmonių. Dabar esu gerai prisitaikęs.

Panevėžys yra kiek didesnis miestas, randu daugiau veiklos. Tačiau nei čia, nei ten man tai nebuvo svarbiausias dalykas. Norėjau likti salėje, nuolat sunkiai dirbti. Tiesiog kai kuriomis dienomis pasiilgdavau šeimos, draugų ir nerasdavau įdomesnės veiklos.

Šį sezoną žaidžiame Europos taurėje, tad laikas prabėga žymiai greičiau ir daug minčių tam neskiriu“, – prisiminė „Lietkabelio“ žaidėjas.

Pirmus metus Lietuvoje Panagiotis leido kartu su broliu Georgios. Pastarajam išvykus, graikas liko vienas, bet galėjo tik pasidžiaugti – „Lietkabelio“ pasiūlymas jam taip pat išėjo tik į naudą.

Georgios Kalaitzakis spėjo sužaisti šešerias NBA rungtynes su „Bucks“ apranga. Prieš „Heat“ graikas gavo pasireikšti net 18 minučių ir iškart parodė neblogą žaidimą – 8 taškai ir 3 atkovoti kamuoliai.

Abu Kalaitzakiai seka vienas kito žaidimą, nepaisant skirtingų laiko juostų.

„Georgios žiūri beveik kiekvienas mano rungtynes. Jam net paprasčiau tai daryti – dažniausiai žaidžiame prieš arba po „Bucks“ treniruočių.

Pats irgi stengiuosi pasižiūrėti, kaip jis žaidžia, jei rungtynės vyksta kiek anksčiau, ypač savaitgaliais, – sakė Kalaitzakis. – Jam viskas gerai. Georgios pateko į puikią aplinką, sutiko dar du graikus – Giannį ir Thanasį Antetokounmpo.

Nėra lengva rasti savo vietą NBA, ypač čempionų komandoje. Tačiau esu tikras, kad jis sulauks daugiau žaidimo laiko ateityje. Po vienerių metų jis bus labai patobulėjęs tiek kaip žmogus, tiek kaip žaidėjas.“

Kalaitzakis pripažino, kad dažnai padiskutuoti apie jų abiejų žaidimą NBA arba Eurolygoje netenka. „Lietkabelio“ puolėjas koncentruojasi į tai, kas vyksta dabar.

„Kiekvienas vaikas, pradėjęs žaisti krepšinį, svajoja žaisti NBA. Tačiau aš apie tai negalvoju. Kiekvieną dieną stengiuosi tapti geresniu žaidėju. Noriu, kad su „Lietkabeliu“ turėtume gerą laiką, iškovotume pergales“, – atviravo Panos.

Kad Kalaitzakis turi gerą laiką „Lietkabelyje“, parodo ne tik Nenado Čanako pasitikėjimas. Per tris mačus Europos taurėje jis fiksuoja 18 taškų (67 proc. dvit., 50 proc. trit., 76,5 baudų), 2,7 atkovoto kamuolio ir 3,7 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Antrame pagal pajėgumą Europos turnyre puolėjas rikiuojasi 6-oje vietoje pagal rezultatyvumą, 7-oje – pagal naudingumą.

Nuotr. BNS

„Lietkabelio“ komandoje daugiau minučių už Panos aikštėje praleidžia tik vienas žaidėjas – Vytenis Lipkevičius.

Skambių etikečių Kalaitzakis dar kratosi. Serbiškas Čanako treniravimo stilius jau įsišaknijo graiko galvoje – čempionatus laimi gynyba.

„Visų pirma, mano statistika nėra svarbiausias dalykas. Kaip komanda, neturime išreikšto taškų rinkėjo. Yra 12 žaidėjų, kurie gali iššauti.

Vienas rungtynes tai būsiu aš, kitas Orelikas, dar kitas Gagičius, Lipkevičius. Vis tik mūsų komandoje viskas prasideda nuo gynybos ir energijos. Puolime žaidžiame komandiškai, tad savo skaičių nesureikšminu“, – atviravo Kalaitzakis.

Graikas yra gana universalus lengvasis kraštas. Smarkiai paaugęs jis atrodo ir žaidimo kūrime – tai atspindi ir aukštas rezultatyvių perdavimų skaičius.

Gynyboje daug situacijų išspręsti gali Kalaitzakio rankų ilgis ir kibumas. Puolant krepšį jam nepatogu būtų nebent žaisti nugara – visa kita graikas gali išpildyti.

„Žiūriu paprastai: jei nori patobulėti – privalai rimtai žiūrėti į darbą vasaromis. Rūpinuosi savo kūnu, gavau šansą padirbėti su Martynu Stankovičiumi. Su juo teko jau susidurti Kėdainiuose, kur jis dirbo asistentu.

Vasaros tikrai labai svarbios. Jų metų stengiuosi tobulinti absoliučiai viską: tolimą metimą, kamuolio įžaidimą, ruošiuosi psichologiškai, – savo tobulėjimo paslaptį atskleidė Kalaitzakis. – Svarbu ne tik tai, kaip smarkiai dirbi, bet ir kaip protingai tai darai. Apie tai reikia galvoti visą laiką, kai užsiimi krepšiniu. Psichologinis ir mentalinis pasirengimas yra kertinis.“

Daug gerų žodžių Kalaitzakis pažėrė savo dabartiniam treneriui Nenadui Čanakui. Trejus metus „Lietkabeliui“ vadovaujantis serbas yra viena pagrindinių šio klubo stabilumo priežasčių.

„Treneris Čanakas mane prisiviliojo iš Kėdainių į Panevėžį. Su juo kalbėjome apie mano žaidimo laiką, vaidmenį – treneris viską išpildė.

Dar nesutikau tokio žaidėjo, kuris sakytų kažką blogo apie trenerį Čanaką. Visi jį gerbia – nuo žaidėjų ir savininkų iki kitų trenerių.

Nereikia pamiršti, kad jis pats buvo žaidėjas ir supranta mūsų psichologiją, visą laiką ras tinkamus žodžius. Man yra didelė garbė žaisti jo komandoje“, – šiltai atsiliepė Kalaitzakis.

„Lietkabelis“ šiame sezone turės neįprastai daug rungtynių iki pat balandžio mėnesio. Būtent tada baigsis Europos taurės reguliarusis sezonas.

Nereikia atmesti scenarijaus, kad panevėžiečiai gali papulti tarp 8 geriausių A grupės komandų. Tokiu atveju išvystume „Lietkabelį“ atkrintamosiose.

Kaip komanda tvarkysis su padidėjusiu krūviu?

„Esame profesionalai, tai mūsų darbas. Eurolygoje su nauju formatu atsirado dvigubos savaitės, tad ir mes turime visada būti pasiruošę netikėtiems scenarijams.

Dvigubos savaitės, rungtynės, kelionės, grįžimas į Lietuvą, žaidimas LKL po vienos ar dviejų dienų. Turime tam būti pasiruošę“, – sakė Kalaitzakis ir pridėjo, kad klubas kol kas užtikrino visas reikiamas sąlygas.

Jei „Lietkabelis“ ir toliau rinks pergales, labai realu, kad atkrintamosiose panevėžiečius išvysime. Kalaitzakis pridėjo, kad tikslas nėra galutinė vieta.

Priešpaskutinę, 19 vietą Europos taurės reitinge užėmęs „Lietkabelis“ nori kąsti į kulną didiesiems. O tai ir yra didžiausias tikslas – kovoti lygiai stipriame turnyre.

„Nenoriu prisikalbėti dėl tikslų žaisti atkrintamosiose ar kur kitur. Mūsų tikslas – būti konkurencingiems kiekvienose rungtynėse. Prieš „Loko“ pralaimėjome tik vienu tašku, bet visi Europoje prognozavo, kad būsime sutriuškinti.

Mums labai svarbu kiekviename mače išeiti su tuo pačiu tikslu – laimėti. Nesvarbu, ar žaisime Belgrade prieš „Partizan“, ar prieš kitą komandą namuose, – motyvacijos nestokojo Kalaitzakis. – Visą laiką lengviau būti tamsiuoju arkliuku. Tai mus motyvuoja. Norime paneigti visas išankstines prognozes.“

Komentarai:
kur rodo su neveziu
2021-11-07
Atsakyti
D_K
Čanaką ir Kalaitzakį į Žalgiriuką :D
2021-11-07
+6
Atsakyti
Nba
Tik nereikia jam skiest apie statistikos nerupejima. Dar nuo Kedainiu laiku tik ji jam ir rupejo. neziurejo jokiu deriniu ir vare visafa vienas. Del ko Kiltinaviciaus ir buvo ilgam pasidintas ant suolo, o po to ir atiduotas kabeliui. Tiesa, tenka pripazinti, kad kabelyje jis pradejo klausyti trenerio ir losti pagal jo schemas. Net keista
2021-11-06
-11
Atsakyti
zenka
Galetu Žalgiris pasiulyt jam po sezono,kaip pvz 2+1,su galimybe į NBA.
2021-11-06
+12
Atsakyti
Sitas blogiau uz Ule Eurolygoj neatrodytu.
2021-11-06
+10
Atsakyti
po sio sezono speju bus ispirktas is Lietkabelio ir keliaus i Eurolyga arba NBA.
2021-11-06
+15
Atsakyti
A.
Būtų įdomu paskaityti žurnalistų vertinimą apie LKL klubų vadybą, gal kažkokį reitingą sudarytų. Galėtų kas nors parodyti vietą Motiejūnui galu gale. Jei Žalgirio finansus turėtų Šiauliai, Jonava ar dabartinis Lietkabelio, nejuokinga būtų.
2021-11-06
+10
Atsakyti
A.
Ai, tiesa, įdomus laikai atėjo: Lietkabelio vadyba dirba geriau nei Žalgirio (!): Zdovcas ir Ulanovas ar Čanakas ir Kalaidsakis........
2021-11-06
+17
Atsakyti
Antanas
jo snukis kaip chroniaus
2021-11-06
-37
Atsakyti
A.
Basket news gal suprato klaidą, blokuojami komentarus, prarandama daug įdomaus turinio. Kalaodzakia į Žalgirį. :)
2021-11-06
+21
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.