Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Kristupas Žemaitis praėjusį sezoną LKL buvo vienas ryškiausių ir didžiausią pažangą padariusių žaidėjų, o vasarą už tai sulaukė ilgai laukto įvertinimo.

Kristupas Žemaitis

Kristupas  Žemaitis
Pozicija: PG
Amžius: 25
Ūgis: 192 cm
Svoris: 89 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Kaunietis Lietuvos krepšinio lygoje rungtyniauja jau penktus metus, tačiau tik artėjantį sezoną debiutuos tarptautiniame turnyre – įžaidėjas gavo kvietimą iš Europos taurėje žaidžiančio Panevėžio „Lietkabelio“.

Žemaitis Alytaus „Dzūkijoje“ sužaidė proveržio sezoną – pelnė po 11,6 taško, atkovojo po 4,2 kamuolio, atliko po 6,1 rezultatyvaus perdavimo bei rinko 16,4 naudingumo balo

Toks parodymas suteikė galimybę, kurios krepšininkas laukė ne vienerius metus, o pačiam Žemaičiui dėl pasirinkimo vykti į Panevėžį nebuvo jokių abejonių.

„Dėjome visas pastangas, kad surastume bendrą kalbą. Dabar esu labai laimingas, jog viskas pavyko, sąlygos yra puikios, džiaugiuosi šiuo kontraktu“, – tinklalapiui BasketNews teigė Žemaitis, pasirašęs sutartį pagal formulę 1+1+1.

Įžaidėjas interviu BasketNews pasidalijo mintimis apie derybas su „Lietkabeliu“, komandos trenerį Nenadą Čanaką, ilgai lauktą debiutą Europos taurėje bei artėjančio sezono tikslus.

– Kristupai, prieš kelias dienas paaiškėjo, kad sudarėte sutartį su Panevėžio „Lietkabelio“ komanda. Kodėl pasirinkote būtent šį variantą?
– Neturėjau kažkokių variantų iš užsienio. Kas liečia Lietuvą, tai čia net nebuvo klausimų. Panevėžys visada buvo pirmas variantas, kur norėjau vykti žaisti. Pirmiausia – jie žaidžia Europos taurėje. Tai yra stipri organizacija, šioje komandoje žaidė ir daug mano draugų, iš kurių buvo vien tik geriausi atsiliepimai ir apie trenerį, ir apie pačią organizaciją, sąlygas. Dėjome visas pastangas, kad surastume bendrą kalbą ir esu labai laimingas, kad viskas pavyko. Sąlygos puikios, džiaugiuosi šiuo kontraktu.

– Debiutuosite Europos taurėje. Kiek stipriai tai buvo laukta?
– Labai norėjau dvejų rungtynių per savaitę, išbandyti save Čempionų lygos komandoje, o dabar tai bus Europos taurė, tad tai apskritai yra pasaka. Norėjosi pamatyti ir pajusti tarptautinį krepšinį, kaip žaidžia Ispanijos, Vokietijos, Turkijos ar Italijos komandos, kaip pačiam sektųsi žaisti šiame lygyje. LKL jau žaidžiu nemažai sezonų, tad tikrai norėjosi išbandyti save tarptautiniuose turnyruose ir Panevėžio klubo žaidimas Europos taurėje padėjo apsispręsti dėl kontrakto, dėjau visas pastangas, kad pavyktų susitarti ir galėčiau save išbandyti šiame lygyje.

– Ar prieš pasirašant sutartį bendravote su treneriu Nenadu Čanaku dėl būsimo vaidmens?
– Bendravome su treneriu, tačiau jis neįvardijo to, ar būsiu pagrindinis įžaidėjas, ar teks kilti nuo suolo. Įsivaizduoju, kad atėjus iš silpnesnės komandos, avansu žaidimo minučių niekas nesuteiks ir reikės viską pačiam įrodinėti. Jaučiuosi tam pasiruošęs, visą vasarą dirbu ir esu pasirengęs kovoti dėl minučių.

Nuotr. BNS

– Kokių atsiliepimų girdėjote apie Čanaką?
– Girdėjau vien tik teigiamus atsiliepimus. Daug draugų yra žaidę pas šį trenerį: Martynas Sajus, Tomas Dimša, Margiris Normantas, Paulius Valinskas, Gytis Masiulis. Iš jų buvo vien tik geri atsiliepimai. Aš pats iš šono stebėdamas trenerį matydavau tą teigiamą emociją, energiją, kurią patvirtino ir minėti žaidėjai. Treneris tikrai suteikia šansų žaidėjams ir visi kartojo, kad man ten tikrai patiks, viskas bus super.

– Ar tiesa, kad „Lietkabelis“ jau praėjusio sezono viduryje kvietė jus prisijungti?
– Buvo kalbų su Panevėžio klubu tuo metu, kai Margiris Normantas patyrė traumą, tačiau turėjau kontraktą su „Dzūkija“, kuri neleido išvykti iš komandos, bet taip, susidomėjimas iš „Lietkabelio“ klubo buvo jau sezono metu.

– Kokia jūsų nuomonė apie kitus „Lietkabelio“ šios vasaros pirkinius: Gediminą Oreliką, Kasparą Berzinį ir kitą komandos įžaidėją Nikola Radičevičių?
– Asmeniškai šių žaidėjų nepažįstu. Gediminas Orelikas ir Kasparas Berzinš praėjusiame sezone žaidė „Šiaulių“ klube, tad teko šiek tiek stebėti jų žaidimą. Turbūt visi žinome, kad Orelikas yra žmogus su taiklia ranka, žaidęs aukščiausiame lygyje, manau tai tikrai yra geras pirkinys ir lengvai įsilies į komandą.

Tas pats Berzinš Šiauliuose buvo malonus atradimas. Tai aukštas žmogus, puikiai pataikantis iš toli, manau, naudinga turėti skirtingo tipo aukštaūgius, kur vienas po užtvarų labiau leidžiasi po krepšiu, kitas labiau iš tritaškio pataiko ir išplečia aikštelę. Galvoju, kad kol kas tai yra tikrai geri ir solidūs pirkiniai. Nikola Radičevičius galbūt yra mažiau žinomas, tačiau jis turi ir Eurolygos, ir Europos taurės patirties.

Tai kažkiek kitokio stiliaus įžaidėjas lyginant su Kyle'u Vinalesu ar Kendricku Brownu, tačiau ne mažiau įdomus. Manau, kad komplektacija kol kas klostosi tikrai neblogai, pamatysime, kaip viskas seksis aikštelėje.

– Ko tikitės iš artėjančio sezono, kokie yra jūsų tikslai ir norai Panevėžyje?
– Atsakysiu gana banaliai, kad pirmiausia noriu sau įrodyti, jog galiu žaisti ne tik vietiniame čempionate, bet ir Europos taurėje, būti naudingas komandai, išnaudoti suteikiamas minutes. Kalbant apie komandinius tikslus, tai būtų saugu įvardyti, kad tikslas yra patekti tarp keturių stipriausių komandų Lietuvoje.

Visgi, manau, ir mano, ir klubo tikslas yra patekti į finalą. Aišku, viskas priklausys nuo to, kaip seksis užbaigti sudėties formavimą, kaip kitos komandos susikomplektuos, tačiau drąsus noras būtų patekti į finalą ir ten varžytis. Kalbant apie Europos taurę, ten yra visai kitas žvėris, bet irgi norisi būti kuo konkurencingesniems.

Atvažiuos didieji klubai, Belgrado „Partizan“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“, kitos komandos taip pat yra labai stiprios, tad norisi duoti gerą ir gražią kovą. Net 8 komandos iš grupės pateks į atkrintamąsias varžybas, todėl čia taip pat tikslas būtų išeiti iš grupės, o tada jau viskas spręsis iš vienų rungtynių, tad šansų tikrai yra.

– Patekote į tą pačią grupę su Željko Obradovičiaus treniruojama „Partizan“ komanda. Ar pamačius jų komplektacijos darbus atsirado daugiau jaudulio ir baimės, ar kaip tik laukiate šio varžovo?
– Iš tikrųjų man tai yra kaifas. Stebėjau burtus gyvai, dar nebuvau pasirašęs kontrakto, bet jau kaip ir žinojau, kad kitą sezoną žaisiu Panevėžio komandoje. Dėl to ši burtų traukimo ceremonija man buvo aktuali. Pamačius, kad Belgrado komanda pateko į A grupę, laikiau sukryžiavęs pirštus tikėdamasis, kad ir mes pateksime į tą pačią grupę.

Žinoma, tai yra stipresnis varžovas, bet kuomet pagalvoji, kad praėjusį sezoną žaidei LKL, o dabar rungtyniausi Europos taurėje prieš komandą, kurią treniruos devynis kartus Eurolygos čempionas Željko Obradovičius, man tiesiog yra kaifas. Labai laukiu šios akistatos.

Balandžio mėnesį patyrėte kairės rankos nykščio traumą, po kurios jums buvo atlikta operacija. Kaip sekasi reabilitacija, ar jau pavyko visiškai atsigauti?
– Su pirštu dabar jau viskas kaip ir gerai, kasdien jį mankštinu, tik dar šiek tiek trūksta. Pats reabilitacijos procesas praėjo gegužės ir birželio mėnesiais, visą vasarą jau sportuoju maksimaliu pajėgumu, dar kol kas be kontaktinio krepšinio, tačiau jau galiu mėtyti, varytis, atlikti perdavimus, dirbti su svarmenimis.

Jokio diskomforto nejaučiu ir, pagal gydytojų prognozes, nuo rugpjūčio mėnesio galėsiu pradėti dirbti maksimaliu pajėgumu su kontaktu. Tuo metu kaip tik prasidės pasiruošimas sezonui, tad, manau, viskas bus tvarkoje.

– Kiek dėmesio vasarą pavyksta skirti asmeniniam tobulėjimui?
– Kiekvieną vasarą sunkiai dirbu, tuomet yra daugiausia laiko tobulinti įvairius žaidimo aspektus. Šią vasarą turiu rutiną, jog nuo pirmadienio iki penktadienio treniruojuosi po du kartus per dieną. Ryte daugiau atlieku krepšinio treniruotes, vakarais – darbas su svarmenimis, pratimai lauke šuoliui, jėgai ar ištvermei gerinti.

Savaitgaliais daugiau poilsio, pasitaiko, kad tenka išvažiuoti ar į vestuves, ar į gimtadienius, stengiuosi nuvykti ir pailsėti. Bet tuomet vėl ateina pirmadienis, vėl prasideda rutina. Nelaikau savęs jaunu, bet man tai patinka, aš noriu tobulėti, išmokti naujų dalykų ir sezoną pradėti pasiruošus kaip įmanoma geriau.

„Lietkabelio“ sudėtis:

Panevėžio „Lietkabelis“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Nikola Radičevičius (naujiena) 27 194
PG Kristupas Žemaitis (naujiena) 25 192
SG Marius Valinskas (pliusas) 22 187
SF Panagiotis Kalaitzakis (naujiena) 22 200
SF Tadas Vaičiūnas (naujiena) 22 200
SF Vytenis Lipkevičius 32 198
PF/SF Gediminas Orelikas (naujiena) 31 200
PF/C Kaspars Berzinš (naujiena) 35 213
C Gabrielius Maldūnas (naujiena) 28 204
Treneris Nenadas Čanakas (naujiena)
Sutartys
baigėsi:
Kyle'as Vinalesas, Paulius Valinskas, Gytis Masiulis (negrįš), Paulius Poška, Erikas Venskus, Džordže Gagičius, Margiris Normantas (negrįš)
Domina: Paulius Valinskas, Džordže Gagičius
Komentarai:
xoxo
Sekmės Panevėžyje, linkiu proveržio sezono
2021-07-22
+5
Atsakyti
kjklk
Baikit jūs tas juokingas kalbas. Duotų Vilkakalnis 10 tūkst. daugiau važiuotum į Ignaliną.
2021-07-22
+10
Atsakyti
Anonimas
Tuščias Šiauliuose buvai - tuščias ir čia būsi.
2021-07-22
+3
Atsakyti
eee
Kodėl pas mus proveržiai tik 25 metų vyksta, kai NBA naujokai 18-19os žaidžia su vyrais, labiau užsikačialinusiais nei mūsų LKL, jugoslavai tokio amžiaus jau legionieriais žaidžia, o pas mus tik proveržiai prasideda...
2021-07-22
+1
Atsakyti
zingsnis po zingsnio ir sis zalgirio nurasytas zaidejas pamazu tampa visai padoriu gyneju.
2021-07-22
-5
Atsakyti
uz Vinalesa blogiau nebus!
2021-07-22
-2
Atsakyti
Anonimas
jei Valinsko ir Gagic neislaimo plius poros geru juidciu nenusiperka, tai sudetis tragiska kaip eurocup lygiui
2021-07-22
+3
Atsakyti
JR
Laukiam čeburėkuose
2021-07-22
+2
Atsakyti
x
na motivuotas, sekmės.
2021-07-22
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.