Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr.: AP-Scanpix
Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr.: AP-Scanpix
Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix

Finikso „Suns“ komanda pirmą kartą šių metų NBA atkrintamosiose varžybose atsidūrė ties iškritimo riba.

„Suns“ atkrintamosiose atsiliko tik sykį, kai pirmajame etape Los Andželo „Lakers“ buvo išsiveržusi į priekį 2-1.

Vėliau „Suns“ įspūdingai žygiavo atkrintamosiose ir vienu metu buvo laimėjusi devynerias rungtynes paeiliui. Finikso klubas sutriuškino Denverio „Nuggets“ (4-0), Los Andželo „Clippers“ klubą įveikė 4-2, o didžiojo finalo seriją su Milvokio „Bucks“ pradėjo dviem pergalėmis paeiliui (2-0).

Tada „Suns“ sustojo ir pirmą kartą nuo sausio mėnesio pralaimėjo trejas rungtynes iš eilės bei dabar serijoje iki keturių pergalių atsilieka 2-3. Jeigu artėjančią naktį ekipa „Fitserv Forum“ arenoje pralaimės šeštąsias finalo serijos rungtynes, tuomet „Suns“ sezonas bus baigtas.

Finalo serijoje tarp „Suns“ ir „Bucks“ jau sužaista 240 minučių, todėl vis labiau išryškėja kiekvienos komandos stipriosios ir silpnosios pusės.

„The Athletic“ pristato tris faktorius, kurie gali nulemti Finikso „Suns“ komandos likimą šeštajame serijos mače.

Atakų skaičius

Finalo serijoje „Bucks“ per pirmuosius penkis mačus užtikrintai pirmauja pagal surengtų atakų skaičių, o tai jiems suteikia pranašumų nepaisant prastesnio taiklumo.

„Bucks“ serijoje iš žaidimo atliko 31 metimu daugiau, išmetė 25 baudų metimais daugiau, puolime atkovojo 32 kamuoliais daugiau ir 14 sykių mažiau suklydo.

„Suns“ turi pranašumą dėl efektyvesnio puolimo – ji iš žaidimo pataiko 50 proc. metimų, kai „Bucks“ realizuoja 47 proc. šūvių.

Vienas iš „Suns“ pozityvų – ekipa penktajame serijos mače pagal atakų skaičių beveik išsilygino su „Bucks“. Abi komandos iš žaidimo atliko po 87 metimus, tačiau „Bucks“ dažniau stojo prie baudų metimų linijos (17-11).

„Suns“ penktose rungtynėse suklydo tik devynis kartus, o tai buvo pakartotas geriausias klubo rezultatas finalo serijoje. Finikso klubas perėmė devynis kamuolius ir pakartojo geriausią rezultatą serijoje. Palyginimui, per trečią ir ketvirtą serijos mačus „Suns“ iš viso perėmė tik 6 kamuolius.

Su „Bucks“ turimu ūgiu, fiziškumu ir į prasiveržimus po krepšiu orientuotu žaidimu galima tikėtis, jog klubas ir toliau dažniau stos prie baudų metimų linijos bei atkovos daugiau kamuolių puolime. Visgi „Suns“ šeštose rungtynėse privalo kiek įmanoma labiau sumažinti dėl to kylančias problemas, o tai ekipai pavyko padaryti pirmajame, antrajame ir penktajame serijos mačuose. 

Startinio penketo minutės

Dario Šaričiaus trauma sujaukė „Suns“ rotaciją – klubas neteko vieno svarbiausių atsarginių krepšininkų, o kai Deandre Aytonas atsisėda ant suolo, ir taip gana žemos sudėties ekipa turi rungtyniauti su dar mažiau centimetrų.

Tai galėjo būti serija, kurioje „Suns“ Šaričių naudotų ketvirtoje pozicijoje, šalia centro Aytono. Taip Jae Crowderis, Cameronas Johnsonas ar Torrey Craigas galėtų būtų pastumti į trečią poziciją.

Dabar situacija yra tokia, jog 216 cm ūgio Aytonui atsisėdus ant suolo, „Suns“ yra priversta į vidurio puolėjo poziciją paslinkti 206 cm ūgio Johnsoną arba 198 cm ūgio Craigą. Toks žemas „Suns“ penketukas – tikras Milvokio klubo laimėjimas.

Šaričius nebūtų išsprendęs atkovotų kamuolių ir lanko saugojimo problemų, bet jo taiklumas bei žaidimas du prieš du būtų padėję puolime. 

Pasirodžius atsarginiams krepšininkams, „Suns“ turi didelių problemų. Serijoje Camerono Johnsono +/- rodiklis yra -35, ne ką geriau pasirodė ir Cameronas Payne'as (-30), ir Torrey Craigas (-24). Ši trijulė yra pagrindiniai „Suns“ atsarginiai krepšininkai. Franko Kaminsky rodiklis yra -10, tačiau jo eksperimentas greitai pasibaigė – aukštaūgis serijoje žaidė 18 minučių.

Žaidėjas  Minučių skaičius  +/- rodiklis
Devinas Bookeris 195 27
Deandre Aytonas 189 16
Chrisas Paulas 184 -3
Jae Crowderis 183 6
Mikalas Bridgesas 153 22
Cameronas Johnsonas 120 -35
Cameronas Payne'as 83 -30
Torrey Craigas 63 -24
Frankas Kaminsky 18 -10

Tik vienas starto penketo narys turi neigiamą +/- rodiklį. Tai – Chrisas Paulas, kuriam esant aikštėje „Bucks“ įmetė trimis taškais daugiau.

„Suns“ starto penketas dominuoja atkrintamosiose, o ši tendencija buvo pratęsta ir NBA finale. Serijoje su „Bucks“ Finikso klubo starto penketas kartu aikštėje praleido 101 minutę, o per šį laiką +/- rodiklis buvo +34.

„Suns“ starto penketas yra geresnis nei „Bucks“ ekipos, tačiau Finikso klubui to neužtenka.

Atsižvelgiant į tai, kur pasisuko ši serija, „Suns“ starto penketo nariai turėtų žaisti dar daugiau. Visgi komandos vedliai daug minučių gaudavo ir iki šiol. Devinas Bookeris tris sykius per penkerias rungtynes žaidė bent po 40 minučių, Aytonas šią ribą pasiekė dviejuose mačuose, Paulas ir Crowderis bent 40 minučių žaidė po kartą. Paskutinis starto penketo narys, Mikalas Bridgesas, nežaidė ilgiau nei 38 minutes.

Serijoje mažiausiai liko 48 minutės, daugiausiai – 96 (atmetant pratęsimo galimybę). Neįmanoma, kad starto penketo nariai žaistų po 48 minutes, bet nebūtų beprotiška teigti, jog „Suns“ starto penketas per likusius du mačus, jeigu „Suns“ išplėš septintąsias rungtynes, sužais bent po 80 minučių.

Atsarginiai krepšininkai, ypatingai Johnsonas, serijoje prisidėjo prie komandos spurtų, tačiau galbūt trenerio Monty Williamso geriausias sprendimas – atsarginių krepšininkų skaičių sumažinti iki vieno ar daugiausiai dviejų?

Greitų atakų stabdymas

„Bucks“ taškų greitose atakose sumos pirmuose penkiuose mačuose: 17, 17, 16, 15, 21. Tai – penki iš septynių geriausių skaičių prieš „Suns“ šiose atkrintamosiose per 21-erias rungtynes. Kitaip tariant, „Bucks“ yra geriausiai į puolimą bėganti komanda, su kuria „Suns“ susidūrė šiose atkrintamosiose.

Kita vertus, visi penki šie „Bucks“ taškų skaičiai greitose atakose klubui yra tarp devynių geriausių atkrintamosiose, tad Milvokio krepšininkai tam skyrė didelį akcentą ir tai veikia.

„Bucks“ reguliariajame sezone buvo daugiausiai taškų greitajame puolime renkanti komanda. Savo argumentų turėjo ir „Suns“ – ji pagal greitų atakų stabdymą užėmė antrąją vietą.

Visgi prasta gynyba prieš greitąjį „Bucks“ puolimą yra didelė „Suns“ problema. Kol kas pagal greituosius taškus „Bucks“ įtikinimai laimi kovą serijoje (86:45).

Neįskaitant greitų atakų, „Suns“ per 100 atakų pelno po 106,5 taško, o tai yra elitinis skaičius. Visgi Finikso krepšininkai dėl greitų atakų stabdymo ir organizavimo turi palengvinti savo situaciją abiejose aikštės pusėse.

Be abejo, yra ir daugiau faktorių, kurie nulems šeštųjų rungtynių baigtį: Bookerio bei Paulo pasirodymai, pražangų problema (ypatingai dėl Aytono, tačiau tai yra svarbu visiems starto penketo nariams), Giannio Antetokounmpo didybė, „Bucks“ aistruoliai, abiejų komandų atsarginiai krepšininkai ir dar daugiau.

Visgi „Suns“ prasčiausius skaičius pagal gynybą prieš greitas atakas rodė būtent Milvokyje, kuriame vyko trečiosios ir ketvirtosios rungtynės. Jeigu tai tęsis ir šeštajame mače, „Suns“ tikimybė sugrįžti į seriją būtų menka.

Komentarai:
Anonimas
Kas cia per rasytojas, Suns startinis uz Bucks geresnis? Pagrindiniai trys zaidejai geresni Bucks, o Lopez ir Tucker ar tikrai prastesni uz Crowderi ir Bridges? Ginybos pamirst tikrai nereikia
2021-07-21
+6
Atsakyti
Anonimas
Nera cia jokiu faktoriu! 4-2 ir serija baigta
2021-07-20
-3
Atsakyti
kasioguru
svaigo svaigo cia visi del tu "cempionisku" Suns, o greiciausiai gaus ketvirta maca is eiles ir baigsis tie svaigimai. faktas, kad Suns finale zaide tik del varzovu traumu. Bucks aisku irgi, bet tie tik 1 serija per traumas paeme, o Suns visas 3.
2021-07-20
+3
Atsakyti
suns laimes.
2021-07-20
-5
Atsakyti
Anonimas
issigelbejimo nebus
2021-07-20
-5
Atsakyti
Anonimas
jeigu polas suźais tada ims suns
2021-07-20
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.