Nuotr.: Fotodiena.lt/T.Lukšys
Nuotr. Fotodiena.lt/T.Lukšys

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė verčia naują lapą istorijoje – LKF pateikė komandai ketverių metų tikslą, ekipoje kardinaliai pasikeitė trenerių štabas, o naujas etapas pradėtas su jaunomis krepšininkėms.

Spalio 25-ąją paaiškėjo, kad iki tol trenerių štabe dirbusį Rimvydą Samulėną keičia Mantas Šernius. Jo asistentėmis tapo 1997 metų Europos moterų krepšinio čempionato nugalėtojos Jurgita Štreimikytė-Virbickienė ir Jurgita Kaušaitė, o kartu triumfavusi Lina Brazdeikytė užims rinktinės vadovės pareigas.

Išrinkus naują strategą Lietuvos krepšinio federacijos vadovai trenerių štabui įvardijo vieną tikslą – patekti į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.

Nors atverstas naujas lapas, komanda dar turės sužaisti nieko nelemiančias Europos moterų krepšinio čempionato atrankos turnyro rungtynes. Lietuva atrankoje patyrė tris nesėkmes ir neturi šansų patekti į pagrindinį turnyrą Čekijoje, tačiau šeštadienį dar turės žaisti paskutines atrankos rungtynes svečiuose su Slovėnijos nacionaline komanda.

Kinijoje dirbantis 33-ejų metų Šernius dėl kontrakto su klubu sąlygų negalėjo grįžti į Lietuvą, todėl vadovauti šiose rungtynėse treneris patikėjo savo asistentėms.

Jurgitos Štreimikytės-Virbickienė vadovaujama rinktinė jau šeštadienį susirinko į treniruočių stovyklą Kaune. Į ją pakviestos septynios debiutantės, kadangi nieko nelemiančiose rungtynėse treneriai nori išbandyti jaunąsias krepšininkes.

„Rungtynių laukiame geromis nuotaikomis, darbas vyko labai gerai. Merginos buvo nusiteikusios, dirbo, daug žmonių atvyko pirmą kartą, joms yra pirmasis iššūkis žaisti moterų rinktinėje. Bet tikiu, kad jos pasiruoš. Nors tos rungtynės nieko nelemia, bet kiekvienai žaidėjai rungtynės rinktinėje yra reikšmingos. Tikiu, kad jos sužais ir atiduos tiek jėgų, kiek turės“, – susirinkusiems žurnalistams po komandos treniruotės sakė trenerė.

Į komandą nepakviestos komandos lyderės Gintarė Petronytė, Kamilė Nacickaitė ir Eglė Šulčiūtė, o pirmą kartą atvyko Gabija Meškonytė, Daugilė Šarauskaitė, Dalia Belickaitė, Rasa Knyzaitė, Justina Matuzonytė, Martyna Petrėnaitė ir Kristė Druskytė.

„Komandos net nereikia motyvuoti. Tu žaidi už Lietuvą. Ant krūtinės užrašyta Lietuva. Tai yra didžiausia motyvacija. Pusė komandos atvyko pirmąjį kartą, tad nežinau, kokios dar motyvacijos joms reikia. Naujokės yra jaunos, 18-20 metų. Tam tikra įtampa ir atsakomybė yra, bet čia jau yra mano darbas paruošti komandą rungtynėms taip, kad įtampos liktų kuo mažiau. Pažiūrėsime, kaip pavyks.

Aš jaunąsias žaidėjas pažįstu ir prisiimu sau atsakomybę dėl jų. Tris iš jų pati treniruoju. Jos jau yra sekamos kelis metus ir čia joms yra lyg testas. Kai žaidi už savo amžiaus rinktinę yra viena, o moterų rinktinėje visai kas kita. Tai yra joms pabandymas, kad žinotų, ko joms trūksta, kiek joms dar reikia dirbti, kad pasiektų tikrą moterų krepšinį“, – kalbėjo taip pat LMKL pirmenybių Vilniaus „Kibirkšties“ klubą treniruojanti Štreimikytė-Virbickienė.

Vyriausiasis rinktinės treneris Mantas Šernius savo štabui nesudarė specialių užduočių ir dėl žaidimo braižo nenurodinėjo. Visgi pati trenerė nusprendė remtis Šerniaus deriniais.

„Ne, su Mantu dėl žaidimo nebendravome, jis man paliko visą laisvę, patikėjo man šią rinktinę. Tikiu, kad jis manimi pasitiki ir tai, ką aš darysiu, yra mano atsakomybė. Bet aš pati naudoju daugumą jo derinių, nes pusė rinktinės žaidė su juo“, – teigė strategė.

Pusė rinktinės su treneriu žaidė prieš vienerius metus, kuomet situacija buvo identiška – Šernius buvo vyriausiasis treneris, o jo asistente dirbo Štreimikytė-Virbickienė. Metus laiko su rinktine nebuvusi trenerė negalėjo atsakyti, kaip krepšininkės patobulėjo, kadangi atvyko vos kelios iš pagrindinių žaidėjų.

„Sudėtinga lyginti, nes mes dabar praktiškai turime tik Santą Okockytę, kuri žaisdavo daugiau laiko, taip pat Giedrė Paugaitė prisidėdavo. O kitos būdavo epizodinės arba tik suoliuko šildytojos. Dabar joms yra šansas parodyti, ką moka. Tai visiškai kita rinktinė“, – pabrėžė buvusi krepšininkė.

Tuo metu krepšininkės pasidžiaugė atmosfera rinktinėje. Vengrijoje šį sezoną rungtyniaujanti aukščiausia rinktinės žaidėja 25-erių metų 198 cm ūgio Eglė Šikšniūtė akcentavo, kad komanda nejaučia įtampos ir stengsis įvykdyti keliamus tikslus.

„Komandoje darbinės nuotaikos. Neturime jokios psichologinės įtampos, važiuojame atlikti savo užduočių. Turime numatytus tikslus ir dirbsime ateičiai. Turime gerai pasirodyti, gerai viena su kita susižaisti. Treniruotėse buvo šiek tiek sąmyšio, nes ne visos esame pažįstamos. Dar trūksta susižaidimo, bet tikimės, kad viskas bus gerai“, – kalbėjo krepšininkė. 

Tuo metu pirmą kartą į rinktinę atvykusi 17-os metų Rasa Knyzaitė neslėpė, kad jaučia jaudulį.

„Įspūdžiai labai geri, esu pirmą kartą, didžiulė garbė būti čia. Kolektyvas priėmė gerai, visos tikrai draugiškos, vyresnės žaidėjos padeda jaunosioms krepšininkėms. Yra šioks toks jaudulys, visgi pirmą kartą atvykau, bet to nesureikšminu. Važiuosiu kautis“, – teigė debiutantė Knyzaitė.

Rinktinės sudėtis:

Vardas, Pavardė Klubas
Gabija Meškonytė Vilniaus „Kibirkštis“
Laura Juškaitė Vilniaus „Kibirkštis“
Daugilė Šarauskaitė Vilniaus „Kibirkštis“
Neringa Skadaitė Marijampolės „Sūduva“
Laura Svarytė Marijampolės „Sūduva“
Rasa Knyzaitė Kauno raj. „Hoptrans-Sirenos“
Justina Matuzonytė Klaipėdos „Fortūna“
Santa Okockytė Umea „Udominate Baskte“, Švedija
Monika Grigalauskaitė Gdynės „Gdynia basket“, Lenkija
Giedrė Paugaitė Rygos „TTT Ryga“ , Latvija
Kristė Druskytė Liepajos „Vega 1 Liepaja“, Latvija
Eglė Šikšniūtė Pecs „Peac-Pecs“, Vengrija
Komentarai:
lol
tikslas tokijas 2020, nu joooo kur gi tau...ne karto nepateko sita rinktine i olimpines.
2016-11-18
-5
Atsakyti
Perblogas
Monika bus geriausia, pamatysit. Kad tik be traumų. Sėkmės visoms!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-11-17
-3
Atsakyti
Uzrasas ant krutines turejo motyvuoti iki kol buvo pasiektas dugnas. Juk vaziuojate tik tam kad uzbaigti sita bjaurasti kuris vadinasi lietuvos moteru krepsinis. Pries keleta metu dauguma situ panu pakele rinktine kartu su M Serniumi. Bet kai treneris paliko rinktine, ji visiskai subiro, pasieke dugna ir ta lygi kuriame dabar yra. Todel nereikia cia malti kad uzrasas ant maikes motyvuoja. Siai dienai atrodo priesingai!
2016-11-17
+15
Atsakyti
Anonimas
Uzrasas ant papu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-11-17
-1
Atsakyti
w
E. Sulciute juk pabego is stovyklos pries pat eu.cem.Kam ji bereikalinga isterike.
2016-11-17
-2
Atsakyti
jo
Sunku bus islipti is tos dobies,bet reikia.
2016-11-17
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.