Nuotr.: G.Vidžiūnas
Nuotr. G.Vidžiūnas

Edgaras Ulanovas prieš pusantrų metų turėjo pasirinkti – tęsti karjerą Klaipėdos „Neptūne“ ar dar kartą pamėginti užsivilkti kauniečių marškinėlius. Vienur jis turėjo garantuotą vietą ir puikiai pažįstamą trenerį, kitur – kur kas daugiau nežinomybės ir konkurencijos.

Ulanovas pasirinko antrąjį variantą ir dabar dėl to neturėtų gailėtis. 199 cm ūgio puolėjas šį sezoną yra Eurolygos komandos starto penketo narys, dažnai – daugiausiai laiko aikštėje praleidžiantis Kauno „Žalgirio“ krepšininkas.

„Neptūnas“ siūlė pasilikti, o „Žalgiris“, su kuriuo dar turėjau metus galiojantį kontraktą, tam neprieštaravo, – pusantrų metų senumo istoriją prisiminė Ulanovas. – Visgi degiau noru dar kartą išmėginti savo jėgas „Žalgiryje“. Širdyje tikėjau, kad esu pasirengęs.

Buvau sudaręs penkerių metų kontraktą ir negalėjau sau leisti nepasinaudoti paskutiniuoju šansu žaisti gimtojo miesto komandoje. Žūtbūt norėjau pajusti, ką reiškia rungtyniauti „Žalgiryje“.

Pozicija: SF
Ūgis: 199 cm
Svoris: 96 kg
Gimė: 1992-01-07
Miestas: Kaunas
Šalis: Lietuva
Praėjusį sezoną į Kauną grįžęs puolėjas turėjo rimtų konkurentų dėl vietos aikštėje – Jamesą Andersoną ir Artūrą Milaknį, iš anksčiau komandoje buvo likę Siimas Sanderis Vene ir Vytenis Lipkevičius.

Visgi Ulanovas sulaukė trenerio pasitikėjimo ir Eurolygoje per 19 minučių pelnydavo po 5,4 taško ir sugriebdavo po 2,5 kamuolio.

Patikimas lietuvio žaidimas nebuvo neįvertintas – „Žalgiris“ jau sezono metu pasiūlė Ulanovui pratęsti kontraktą dar vieneriems metams. Su pasiūlymu sutikęs kaunietis po šio sezono galės rinktis, kur tęsti karjerą.

„Galima sakyti ir taip, jog vasarą tapsiu laisvuoju agentu, tačiau galbūt bus nauja sutartis, nieko negali žinoti. Šį sezoną neblogai sekasi, bet niekada negalima užriesti nosies. Šią akimirką galiu pasakyti, kad norėčiau likti „Žalgiryje“, – apie savo ateitį kalbėjo žaidėjas.

Ulanovas šiandien švenčia 24-ąjį gimtadienį ir per savo dar ne ilgą profesionalo karjerą jau spėjo apkeliauti bene pusę LKL klubų.

Kazys Maksvytis apie Edgarą Ulanovą

„Jis mano auklėtiniu buvo virš 10 metų. Edgarą pasikviečiau į „Neptūną“, nes žinojau žaidėjo galimybes ir maniau, kad jis gali žaisti geriau. Jam susiklostė geros aplinkybės, kadangi sezono pradžioje traumą gavo jo pozicijos žaidėjas Arnas Butkevičius. Edgaras žaidė gerą sezoną bei labai mums padėjo. LKL pusfinalyje ir finale su „Žalgiriu“ žaidė taip, kad man už pasitikėjimą atsilygino su kaupu.

Norėjome jį pasilikti komandoje, kalbėjausi pats, sakiau, kad jis daro klaidą, barėmės. Tuo metu jo sprendimą vertinau kritiškai, nes jis praktiškai turėjo vietą „Neptūno“ startiniame penkete. Bet Ulanovo noras žaisti gimtojo miesto komandoje buvo didesnis. Šiuo metu jo žaidimas nedaug pasikeitė – jis gerai ginasi, veržiasi po krepšiu, žaidžia nugara, o iki aukščiausio lygio jam trūksta stabilaus metimo iš toli, ką jis ir pats žino.“

Karjerą LKL pradėjęs Kauno „Baltų“ komandoje 2011 metais, kitą sezoną jis rungtyniavo Pasvalio „Pieno žvaigždėse“, tačiau dar sezono eigoje persikėlė į Panevėžio „Lietkabelį“.

Abejose komandose jis taip ir nerado sau vietos, kol krepšininką pasikvietė jo pirmasis treneris Kazys Maksvytis.

Šis strategas, pas kurį Ulanovas nuo mažens sportavo, tuo metu treniravo „Neptūną“.

„Žinoma, Maksvyčiui turėtų būti skiriami patys didžiausi nuopelnai dėl to, jog dabar žaidžiu „Žalgiryje“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Ulanovas. – Jis mane treniravo nuo mažų dienų, žinojo mano charakterį ir kaip mane išnaudoti. Po tokio duoto šanso negalėjau jam neatsidėkoti už tą pasitikėjimą ir stengiausi iš visų jėgų. Manau, kad viskas pasisekė neblogai.“

„Neptūne“ Ulanovas greitai tapo labai svarbiu žaidėju. Geriausiai jam sekėsi Vieningoje lygoje, kurioje jis vidutiniškai pelnydavo po 9,8 taško ir atkovodavo po 5,5 kamuolio. Po 12,2 naudingumo balo rinkęs puolėjas buvo išrinktas geriausiu lygos jaunuoju krepšininku.

Klaipėdiečiai po sėkmingo sezono pirmą kartą pateko į Eurolygos turnyrą ir labai norėjo savo gretose išlaikyti Ulanovą. Uostamiesčio ekipa puolėjui žadėjo svarbų vaidmenį, o „Žalgirio“ komandoje buvo kur kas daugiau nežinomybės. Visgi jis pasirinko pastarajį variantą.

Po sėkmingo pimojo sezono Kaune krepšininkas pavasarį buvo įtrauktas į išplėstinį Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą, tačiau į stovyklą pakviestas nebuvo. Visgi Ulanovas vasarą laiko nešvaistė ir stengėsi pagerinti fizinę kondiciją.

„Paskutines vasaras stengiuosi praleisti kuo produktyviau, o dėl to sezono pradžioje jaučiuosi geriau pasiruošęs. Šią vasarą gerinau greitį, ištvermę, šuolį, dirbau ir su „Žalgirio“ fizinio pasirengimo treneriu treniruoklių salėje“, – atskleidė 96 kg sveriantis žalgirietis.

Nuotr. Fotodiena.lt/D. Pipas

Ulanovas daugiausiai pagyrų iš „Žalgirio“ trenerių, ekspertų ir sirgalių sulaukia dėl savo patikimos gynybos. Pats krepšininkas papasakojo, kokia gynyba jam priimtiniausia ir prieš kuriuos varžovus jam gintis sudėtingiausia.

„Galbūt tai stiprioji mano žaidimo pusė. Anksčiau nebuvau stiprus gynyboje, bet dabar man tai pradėjo patikti. Būna, kad neblogai pasiseka apsiginti, o tai dar labiau skatina nesustoti. Man kur kas labiau patinka asmeninė gynyba, o zoninės gynybos beveik nenaudojame.

Šiemet buvo labai sunku gintis prieš Krasnodaro „Lokomotiv“ įžaidėją Malcolmą Delaney, o anksčiau turėjau daug problemų su Tyrese‘u Rice‘u. Visgi sunkiausiai buvo apsiginti prieš Keithą Langfordą, su kuriuo susitikome pernai. O Lietuvoje daugiausiai arti gynyboje reikia prieš „Neptūno“ gynėją Mindaugą Girdžiūną, su kuriuo kartu žaidėme Klaipėdoje“, – stipriausius varžovus vardino puolėjas.

Dėl gynybos jis dažnai aikštėje užtrunka ilgiau nei kiti žalgiriečiai. Šį sezoną jis ketveriose Eurolygos rungtynėse iš 11 žaidė ilgiau nei 30 minučių, o jo beveik 25 minučių vidurkis yra antras komandoje – po Pauliaus Jankūno.

Ulanovą dažnai giria ir treneris Gintaras Krapikas, įprastai nelinkęs kalbėti apie atskirus žaidėjus.

„Jeigu žmogus su „Barcelona“ žaidžia 32 minutes, reiškia, jis yra labai svarbus komandai, – gruodį po dvikovos su „Šiauliais“ sakė „Žalgirio“ treneris. – Ne visada matosi pelnyti taškai, gal jis niekada jų nepelno labai daug, bet visi matome, kad jis gali sustabdyti tiek ant perimetro, tiek po krepšiu atakuojantį žaidėją  Šiuo komponentu jis yra vienas geresnių mūsų gynėjų.“

Kairiarankis Ulanovas pasižymi netradicine metimo technika, tačiau pats žalgirietis dėl to nesuka galvos.

„Nežinau, kaip susiformavo mano metimas. Treneriai nebandė jo pakeisti. Svarbu, kad pats jaučiuosi gerai, būna rungtynių, kai gerai pataikau. Manau, kad yra ir baisesnių technikų, o jeigu pataikai, tai tas metimo grožis atsiduria kažkur šone (šypsosi)“, – savo nuomonę išsakė kaunietis.

„Žalgiris“ retkarčiais krepšinio treniruotes iškeičia į futbolą. Kalbama, kad būtent Ulanovas tarp žalgiriečių išsiskiria kaip geriausiai kamuolį kojomis valdantis žaidėjas.

„Vasarą aktyviai sportuoju, todėl nepamirštu ir futbolo. Tenka bent porą kartų per savaitę pažaisti, o ir mokykloje lankiau treniruotes, nors jos ir nebuvo profesionalios. Ne aš vienas žaidžiu gerai, taip pat gerai kamuolį spardo Kasparas Vecvagaras ir Siimas Sanderis Vene. Nesinori įvardinti vyresnių žaidėjų, nes jie įprastai yra mūsų priešininkai (juokiasi)“, – linksmai pasakojo Ulanovas.

Netapęs futbolininku, Ulanovas duoną uždirba krepšiniu ir tai daro vis geriau. O kas būtų jo idealas, į kurį panašus jis pats norėtų būti?

„Visada sakydavau, kad mano idealai yra tie žaidėjai, kurie atlieka panašius dalykus kaip ir aš. Visada išskirdavau kairiarankius. Geriausi žaidėjai būtų Chuckas Eidsonas ir Manu Ginobili. O mėgstamiausias žaidėjas – Kobe Bryantas. Bet jo savo idealu nepavadinčiau“, – kalbėjo Ulanovas.

Ulanovas šį sezoną Eurolygoje po Manto Kalniečio atlieka daugiausiai rezultatyvių perdavimų komandoms draugams (2,2) ir suklysta mažiausiai kartų tarp startinio penketo žaidėjų (vid. po 1 kl.).

Eurolygoje jis vidutiniškai per 24 minutes pelno po 4 taškus ir atkovoja po 3,1 kamuolio, o LKL renka po 9,5 taško, 3,9 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Komandos sveikinimas gimtadienio proga:

Komentarai:
Gėda pelėda to 100%
Nu va 100% visiškai teisus,po košmaro Bamberge viskas teisynga.
2016-01-09
-4
Atsakyti
kai nėr kam lošt-gerai ir ulanovas
2016-01-08
-4
Atsakyti
100%
Žalgiris apskritai su komlektacijaja siam sezone prasove.Ulanovas kaip atsarginis butu gerai,bet startui per silpnas.Kaip rinkt komanda kur nebutu starte žaidejo mokančio rinkt taškus? Aciu Jankunui o tai visai prastai butu.Jankunas,Vagiukas,dar Hanlanas kaska pelno,kiti labai silpnai (zinant ko is jiu buvo tikimasi.Manau Rutkauskas labai prašove ringdamas kaikuriuos žadejius.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-08
-3
Atsakyti
Teisingiausi Maksvyčio žodžiai čia. Visi, kurie giria šį žaidėją - atsipeikėkit. Kur jis akivaizdžiai patobulėjęs per kelis metus? Išskyrus tai, kad minučių daugiau gauna ir kaip tokiu minučių kiekiu kaip Eurolygos komandos starto penketo žaidėjui statistika apgailėtina. Pastoviai tas pats vaizdas kiekvienose Eurolygos rungtynėse - vienintelė skirta ataka jam, kai gavęs kamuolį prie tritaškio bando artėti nugara į krepšį - tikimybė, kad viskas baigsis taikliu metimu - turbūt 10 prieš 90. O siaučia jis LKL, kur tą darydavo jau ir prieš kelis metus "Neptūne". Norėtųsi, kad tobulėtų, tačiau šiuo metu tai - tik kiek geresnė Lipkevičiaus kopija, ne daugiau. Ir silpniausia Žalgirio vieta šio sezono Eurolygoje - būtent lengvo krašto.
2016-01-07
-16
Atsakyti
gerda
jis neikur neis
2016-01-07
+12
Atsakyti
jonceblemba+1. Mane juokina apskritai kai tokie zaidejai kaip Dentmonas, kuris Europoj dare ka norejo, vasara draskosi ir prakaituoja kad pagerintu jau ir tiap atrodo atslifuotus sugebejimus. O musu jaunieji izaidejai kamuolio normaliai musinet per karjera neismoksta.Cia as ne apie Ulanova zinoma, bet visiskai sutinku, jam truksta to kazkokio laiptelio kad butu rimtas grajokas. OK gynyba labai gera, moka kazkiek nugara zaisti. Bet tame viskas ir sustoja. Tikrai geriau jau imtis treneri o ne su kokiom nors 3iom rinktinem pries Koreja losti...


Tai matai, Dentmonas - jis turi viršuždavinį, jam žiauriai reikia papult į NBA, o ten jis biškį vistiek per prastas daugiausiai dėl to, kad nėra geras PG (kas visgi nėra vien tik iš ugdomas dalykas) ir per mažas SG. Bet esmė čia, kad jis yra motyvuotas. Realiai jei pasitenkintų žaidimu Kinijoj ar EL, tai nebūtų tokių skills'ų ir pasiekęs.

O čia LT - patekai į Ž ar LR ir jau skaityk zvizda, ir litai byra... Tas pats Kalnietis. Yra labai vidutinio lygio, kibiro taurės PG kokioj vidutiniokų komandoj - OK turėjo vieną geresnį sezoną, bet Lietuvoj jis žvaigždė, nes to užtenka paprasčiausiai.

O jei tikslas būtų NBA ir dėtum visas pastangas per negalėjimą, tai ir tas pats Janavičius galėtų geroj komandoj EL lošt...
2016-01-07
+9
Atsakyti
+1. Mane juokina apskritai kai tokie zaidejai kaip Dentmonas, kuris Europoj dare ka norejo, vasara draskosi ir prakaituoja kad pagerintu jau ir tiap atrodo atslifuotus sugebejimus. O musu jaunieji izaidejai kamuolio normaliai musinet per karjera neismoksta.

Cia as ne apie Ulanova zinoma, bet visiskai sutinku, jam truksta to kazkokio laiptelio kad butu rimtas grajokas. OK gynyba labai gera, moka kazkiek nugara zaisti. Bet tame viskas ir sustoja. Tikrai geriau jau imtis treneri o ne su kokiom nors 3iom rinktinem pries Koreja losti...

Architektasrealiai tikrai graajokas su potencialu....
2016-01-07
-23
Atsakyti
To architektas. Cia ir yra lietuviu problema jiem geriau vasarom pazvejot ir pan ir i facebooka nuotraukas metyt, kur tokio amziaus zaudejai turetu art vasarom kad pasiektu kazka

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-07
-3
Atsakyti
nuomone
Ulanovas tiesiog nesiima iniciatyvos puolime, o leidzia visokiems kalnieciams brickint 10metimu. Cia sakyciau trenerio klaida, turi jam sakyt kad imtusi veiksmu puolime, ne vien ginyboj.
2016-01-07
+2
Atsakyti
Karolis_Ekspertasulanovas gerai ginasi bet silpai puola,tiksliau is vis pult nemoka... tas pats buvo su lipkevicium tas pats matosi bus ir su ulanovu,nieko blogo jam nelinkiu bet taip nusimato...


Normlus tas jo puolimas , tik gal driblingo daugiau reiktu pridet , ir tikria butu gan neblogas krepsininkas ,ir manau vieta zalgiryje yra uzsitikrines maziausiai dviejiems metams i prieki :)
2016-01-07
-6
Atsakyti
ulanovas gerai ginasi bet silpai puola,tiksliau is vis pult nemoka... tas pats buvo su lipkevicium tas pats matosi bus ir su ulanovu,nieko blogo jam nelinkiu bet taip nusimato...
2016-01-07
+6
Atsakyti
Anonimui
Varguoli, pries sokdamas i akis, bent pasidomek kas ir kaip. Iki rungtyniu su Laboral, Ulanovas turejo 3.2pts vidurki eurolygoj, ir tik susimetes ispanams 12pts, pasikele net iki 4pts vidurkio... tai kurioj vietoj tavo uzsipultas zmogus neteisus?
2016-01-07
+4
Atsakyti
to anonimas: is kur traukiu statistika? ogi eurolygos puslapio, Ulanovas reguliarem sezone pelnydavo 3.2 tasko dvitaskius mesdamas 30% taiklumu....tai man idomu is kur trauki tu statistika??mamos papa ciulpdamas susapnavai?
2016-01-07
-29
Atsakyti
agh
jisai ars, bet ne su amerikonu specais, o su stasiu bei kaziu, kurie tik aukstams post move iskiepyt moka :))_
2016-01-07
+4
Atsakyti
realiai tikrai graajokas su potencialu. yra fiziniai duomenys neblogi, gera galva (aukštas IQ, gerai mato aikštę, priima gerus sprendimus), bet trūksta išpildymo.

ką aš jo vietoj daryčiau, tai vasarą pasisamdyčiau kokį amerikancą juodį skills'ų trenerį ir arčiau pagal jo sudarytą programą juoba kad pas Ūlę yra ir prasiveržimo užuomazgos, tad šitai patobulinus (driblingą, varymosi techniką) ir pridėjus metimą iš iš vidutinio iš eigos, automatikos puolime, tikrai turėtutų gautis itin universalus grajokas.

metimo technika gal ir nėra superinė, bet iš esmės užduotis viena - pataikyti. o pagerinti taiklumą irgi įmanoma per vasarą daug dirbant.

tad stiprus individualus darbas vasarą tikrai duotų dividendų ateity ir aš visai nesuprantu, kodėl Lietuvos žaidėjai, ypač tie, kuriem apie rinktinės 12 tuką galvoti nėra prasmės, šitaip neinvestuoja į save. Juk vasara tai ne poilsis, o kaip tik juodžiausias darbas, jei kalbėsim apie pačoius geriausius žaidėjus kaip Curry, LBJ ar net tą patį Dentmon, katras aria kiekvieną vasarą...
2016-01-07
+7
Atsakyti
Anonimas
Tomazas08jo maladec 3 taskai vidurkis ir 30% taiklumas is zaidimo...jo isties tobuleja...speju toki talenta pasauks kitu metu birzoje top 3 saukimu... manau po 5-6 metu pasieks ir 5-6 tasku vidurki su 20% taiklumu


Cia kokioje lygoje Ulanovas turi 3 tasku vidurki? Is pradziu pasidomek jo statistika, o isvis geriau eik komentuoti savo raudonos vainauskines komuniagu qrwos zaidejus, DEBILE.
2016-01-07
+1
Atsakyti
puma
Saunuolis Edga, Sekmes!
2016-01-07
-7
Atsakyti
CrossMldc Ulia. Zmogus savo vietoje, dirba, stengiasi ir nepabijojo surizikuoti bei kilti i aukstesni lygi kas tikrai pasiteisino. Tegul visokie judaiciai be smegenu toliau degraduoja zemesniame lygyje ir aplamai su savo nevykeliska karma gali baigti savo apgailetina karjera.


jo maladec 3 taskai vidurkis ir 30% taiklumas is zaidimo...jo isties tobuleja...speju toki talenta pasauks kitu metu birzoje top 3 saukimu... manau po 5-6 metu pasieks ir 5-6 tasku vidurki su 20% taiklumu
2016-01-07
Atsakyti
Mldc Ulia. Zmogus savo vietoje, dirba, stengiasi ir nepabijojo surizikuoti bei kilti i aukstesni lygi kas tikrai pasiteisino. Tegul visokie judaiciai be smegenu toliau degraduoja zemesniame lygyje ir aplamai su savo nevykeliska karma gali baigti savo apgailetina karjera.
2016-01-07
-11
Atsakyti
prometejau
pats sakai ROLE player, o koks dabar jis yra? starting five, kur naudingas tik lkle, nes dar ten nugara suveikia... Tai kas kaltas, kad aplink tokius lipdo komanda? nepatenkinti fanai ar molio Motiejus? Kas kaltas, kad Kalnieti suluzusia nuopisa pirko pagrindiniu izaideju ir dar mate ji kaip Andersona. Kas kaltas? o kas kaltas, kad asilas Pociu sugrazino, kai tas niekam nx nereikalingas buvo. Dar atsiranda ginanciu ta asila. Motumas isvis estijos klubo zaidejas. Vietoj sios parashos kruvos butu issaugoje Cherry, paeme vietoj dvieju lavonu viena padoru amerikieti ir krv rezultatai butu. Dabar nuopisiskas zaidimas ir dar ir be rezultatu.
2016-01-07
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.