Koronavirusui sustabdžius krepšinio sezonus visame pasaulyje, tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo prisiminti klasikines įvairių lygų rungtynes. Kas dieną pateiksime jums po vieną atrinktą susitikimą, kurį aprašysime ir pakviesime peržiūrėti laisvu laiku.

Keturiasdešimt ketvirtoji dvikova – 2002-ųjų NBA Vakarų konferencijos finalo šeštosios rungtynės tarp Los Andželo „Lakers“ ir Sakramento „Kings“ klubų.


„Kings“ į Los Andželą atvyko serijoje pirmaudami 3-2 ir buvo nusiteikę ją uždaryti bei pasiekti vos antrąjį NBA finalą klubo istorijoje.

Rungtynėse netrūko intrigos ir įspūdingų pasirodymų, tačiau į krepšinio gerbėjų atmintis šis susitikimas įstrigo dėl galimai nesąžiningos mačo baigties, kuri palankesnė buvo „Lakers“ komandai.

Likus 3 minutėms iki susitikimo pabaigos, Kobe Bryantas prarado kamuolį ir dėl jo kovojęs Vlade Divacas krito ant parketo, jog perimtų kamuolį. Vis tik arbitrai „Kings“ puolėjui užfiksavo pražangą ir Divacas buvo priverstas baigti savo pasirodymą, nes išnaudojo leistinų pražangų limitą.

Iki mačo pabaigos likus mažiau nei 2 minutėms, Lawrence‘as Funderburke‘as realizavo abi baudas ir išvedė „Kings“ į priekį (94:93). Tiesa, prieš tai „Kings“ puolėjas sugėrė itin kietą Shaquille'o O'Nealo pražangą, kuri galėjo būti traktuojama kaip nesportinė.

Jau po kelių akimirkų kitoje aikštelės pusėje prie baudos metimų linijos stojo Bryantas, bet prieš tai buvo dar vienas labai abejotinas teisėjų sprendimas. Chrisas Webberis iš pažiūros atliko švarų bloką, bet teisėjų švilpukai netylėjo ir arbitrai skyrė pražangą šalia buvusiam Dougui Christie.

Bryantas pataikė abi baudas, o dar keturias paeiliui realizavo Rickas Foxas ir, likus 1 min. 15 sek., „Lakers“ pirmavo 99:96.

Tuomet savo puskabliu atsakė Webberis ir po jo taiklaus dvitaškio sekė baudų metimų maratonas. Likus 12,6 sekundės, Hedo Turkoglu pataikė metimą iš po krepšio ir vėl sumažino „Kings“ deficitą iki minimumo (102:103).

Bryantas suskubo priimti kamuolį iš užribio, tačiau prieš tai „Lakers“ žvaigždė akivaizdžiai alkūne smogė Mike‘ui Bibby į veidą. Priešais stovėjęs arbitras į tai nesureagavo ir susitikimas buvo pratęstas lyg niekur nieko.

Pakartojus kamuolio išsimetimo procedūrą, Bryantas jį sėkmingai priėmė ir stojo prie baudų metimų linijos. Gynėjas pataikė abi baudas, o Bibby siekė išlyginti rezultatą, bet jo tritaškis tikslo nepasiekė. 

Galų gale Robertas Horry realizavo dar vieną baudos metimą ir mačo baigtis tapo aiški – „Lakers“ triumfavo 106:102 bei išplėšė septintąsias serijos rungtynes.

Los Andželo ekipa šiame susitikime išmetė 40 baudų metimų, 27 iš jų – ketvirtajame kėlinyje. Palyginimui, „Kings“ per visą mačą atliko 25 baudų metimus.

Vien „Kings“ puolėjams, Divacui, Webberiui, Scottui Pollardui ir Funderburke‘ui, arbitrai sušvilpė 20 pražangų. Divacas ir Pollardas rungtynių nebaigė dėl išnaudoto pražangų limito.

„Kings“ neišgelbėjo ir puikus Webberio pasirodymas. Puolėjas pelnė 26 taškus (12/22 dvit., 2/5 baudos), atkovojo 13 kamuolių ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus. Bibby pridėjo 23 taškus.

Tuo metu „Lakers“ gretose nesulaikomai žaidė Shaquille‘o O‘Nealo ir Bryanto duetas. O‘Nealas pelnė 41 tašką (14/25 dvit., 13/17 baudos) ir sugriebė 17 kamuolių.

Bryantas pridėjo 31 tašką (10/20 dvit., 11/11 baudos), 11 atkovotų kamuolių bei 5 rezultatyvius perdavimus.

Dėl sukčiavimo nuteistas buvęs NBA arbitras Timas Donaghy tikino, kad ši „Lakers“ bei „Kings“ dvikova buvo surežisuota ir Sakramento klubas buvo paprasčiausiai apgautas. 

Pats Donaghy šiose rungtynėse nesidarbavo. Joms vadovavo Dickas Bavetta, Bobas Delaney ir Tedas Bernhardtas.

„Timas iš teisėjo A sužinojo, kad teisėjas A ir teisėjas F norėjo pratęsti seriją iki septynių rungtynių. Timas žinojo, kad teisėjai A ir F yra palankūs NBA bei teikia pirmenybę lygos interesams. Tą vakarą NBA interesai buvo pratęsti seriją.

Teisėjai A ir F smarkiai padėjo „Lakers“. Buvo ignoruojamos aiškiai matomos asmeninės pražangos prieš „Kings“. Kitoje aikštės pusėje pražangos jau buvo išgalvojamos, kad „Lakers“ galėtų mesti baudų metimus. Teisėjų pagalba tą vakarą lėmė „Lakers“ pergalę“, – 2008-aisiais buvo rašoma Donaghy advokato laiške.

NBA tokius Donaghy kaltinimus griežtai paneigė, o tuometinis lygos komisaras Davidas Sternas tai pavadino desperatiškais nuteisto nusikaltėlio veiksmais.

Nepaisant kategoriškų NBA neigimų dėl galimo teisėjų sukčiavimo, daugeliui gerbėjų ši dvikova įstrigo kaip surežisuota. Lyg to nebūtų gana, septintąjį serijos mačą „Lakers“ taip pat laimėjo, kuomet Sakramente per pratęsimą triumfavo 112:106.

Pagrindiniame NBA finale „Lakers“ 4-0 sutriuškino Naujojo Džersio „Nets“ ir iškovojo trečiąjį titulą iš eilės.

„BasketNews.lt“ siūlo prisiminti:

Komentarai:
Etc
Aisku NBA to niekaip nepripazins,bet Lakers nepatekimas i finala butu sumazine lygos pajamas,kaip ir pas mus jeigu finale zaistu neptunas su lietkabeliu zmonems butu idomiau ziuret ar zalgiris su rytu?Daugiau zmoniu ziuri daugiau pajamu is reklamos o NBA tas pats taip jie suede ir blazers su Saboniu....
2020-05-02
+1
Atsakyti
Lauris
Kuriuose dabartiniuose 2k nba yra sitie kings\'ai?
2020-05-02
+6
Atsakyti
Anonimas
apsiginti prieš šakila be baudu budavo praktiškai neimanoma
2020-05-02
Atsakyti
Anonimas
o tai djklouniux kodel dar nuomones nepareiskes, kad ale per sileli ziurejo tiesiogiai sias istorines rungtynes kai tevas girtas miegojo? :D
2020-05-02
+2
Atsakyti
Anonimas
2002 metai buvo sudini sporte. Kas dejosi su teisejavimu fifoje kur azijatams gelbejo teisejai tai dar ziauriau nei cia.
2020-05-02
+3
Atsakyti
AS
Man kažkaip nebuvo simpatiška Lakers komanda tuo metu, nors ir su dviem super monstrais... ir atrodo tiek nedaug trūko, kad Kings būtų juos patiesę, arba kiek anksčiau Blazers su Saboniu...
2020-05-02
Atsakyti
Jo, prisimenu
daug painiavos ten buvo... o kaip kitaip butu idomu...
2020-05-02
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.