Nuotr.: USA Today Sports-Scanpix
Nuotr. USA Today Sports-Scanpix

Liublianos „Cedevita Olimpija“ įžaidėjas Luka Rupnikas kiekvieną vasarą sportuoja kartu su Luka Dončičiumi ir jau atpažįsta dalykus, kurie nebesikeičia. Garsusis jo bičiulis nori būti pirmas kiekvienoje treniruotėje ir bet kurį pratimą gali paversti azartiškomis varžytuvėmis.

„Jis iškart padarė skirtumą, – pirmąją nacionalinės komandos treniruotę su ryškiausia savo žvaigžde prisiminė slovėnų treneris Aleksanderis Sekuličius. – Ne tik dėl savo žaidimo lygio, bet ir fantastiškos asmenybės. Visi greitai pamatė, kad jis paprastas vyrukas ir jam svarbiausia krepšinis.“

Prieš 8 dienas 22 metų 201 cm ūgio NBA superžvaigždė prisijungė prie Slovėnijos rinktinės treniruočių ir pradėjo savo olimpinę misiją. Kitą savaitę maršrutu per Kauną Dončičius bandys nuskraidinti saviškius į pirmąsias olimpines žaidynes Slovėnijos krepšinio istorijoje.

Atsarginis slovėnų įžaidėjas Rupnikas neslepia, kad kiekvieną dieną rinktinės treniruočių bazėje Luka padaro kažką tokio, ko jis dar nebuvo matęs per savo karjerą.

„Kaip jis skaito rotacijas, kaip numato dalykus prieš jiems įvykstant... Tai tiesiog neįtikėtina, – „BasketNews.lt“ pasakojo Rupnikas. – Visas pasaulis, visa NBA žavisi jo krepšinio IQ. Kiekvienoje treniruotėje jis padaro kažką tokio, ko dar nesi matęs. Tai patirtis visam gyvenimui.

Be viso to, jis yra labai pozityvus, visada šypsosi. Matome, kaip jam gera žaisti Slovėnijos rinktinėje. Priimame jį kaip savo lyderį ir jis bus tikras mūsų vedlys.“

Dalaso „Mavericks“ atstovas praleido pirmąsias Slovėnijos rinktinės kontrolines rungtynes su Kroatija, kurias jo bendražygiai laimėjo 94:80. Bet po poros dienų Slovėnija jau su Dončičiumi dar sykį pranoko kroatus 97:88.

8 tūkst. žiūrovų akivaizdoje Liublianoje Luka prie pergalės prisidėjo 10 taškų (5/16 met.) ir 17 rezultatyvių perdavimų per 28 minutes.

Luka daugiau stebėjo žaidimą nuo galinės sėdynės ir pirmiausia ieškojo komandos draugų, užuot pats bandęs pasižymėti. Jis net septynis kartus perdavimais virš lanko pavaišino natūralizuotą amerikietį Mike'ą Tobey, kuris surinko 26 taškus. 6 tritaškius iš 8 suleidęs Klemenas Prepeličius įsirašė 31 tašką.

„Luka yra labai gudrus vyrukas, – šypsosi Sekuličius. – Jis žino, kaip žaisti ir mėgsta tai daryti publikai. Tuo pačiu jis parodė, kad gali būti lyderis ne tik rinkdamas taškus, bet ir padarydamas komandos draugus geresniais. Manau, tai svarbiausia geriausių žaidėjų savybė.“

„Žaidimas su juo skyrėsi kaip diena ir naktis, – „BasketNews.lt“ tikino Rupnikas. – Su juo žaisti paprasta, nes jis palengvina žaidimą komandos draugams ir padaro juos geresniais. O dar kai komandoje yra Mike'as Tobey, kuris puikiai dera prie šios rinktinės, sakyčiau, turime gerą komandą ir esame gerame kelyje. Vis dar esame procese, bet, manau, Kaune jau būsime pasiruošę.“

Iki olimpinės atrankos starto Kaune Slovėnija daugiau kontrolinių rungtynių nebeturės. Jų tvarkaraštyje buvo numatytas serbų iššūkis, bet Serbijos krepšinio federacija šį susitikimą turėjo atšaukti.

Priešininko nesuradę slovėnai šią savaitę užsidaro treniruočių salėje, į kurią paskutinę akimirką atvyko dar du rinktinės nariai – Denverio „Nuggets“ puolėjas Vlatko Čančaras bei Gravelino-Diunkerko „Maritime“ gynėjas Aleksejus Nikoličius.

„Tai didelis iššūkis, nes laiko pasiruošimui nėra daug, – pažymėjo Sekuličius. – Daugelis žaidėjų gerai žino Luką nuo 2017 metų, bet, manau, dabar jis yra kitoks krepšininkas. Ir gerąja prasme (šypsosi). Jis dabar yra gerokai aukštesnio lygio žaidėjas, nors jau tada jis buvo nuostabus.

Dabar jis yra labiau patyręs, perėjęs daug sunkių rungtynių. Didžiausias iššūkis jam bus vesti komandą į priekį. 2017-aisiais šalia jis turėjo veteraną lyderį Goraną Dragičių. Dabar Luka būdamas 22-ejų tampa komandos vedliu. Tai bus iššūkis, tačiau, manau, jis su tuo tikrai susitvarkys. Juk jis rodė tą lyderystę Dalase tris pastaruosius sezonus.

Bet taip, mums visiems dar reikia laiko: treneriams išmokti su juo dirbti, o žaidėjams su juo žaisti.“

Nuotr. fiba.com

Spaudos konferencijoje su trimis žurnalistais iš Lietuvos, Ispanijos ir JAV Sekuličius su Rupniku daugiausiai klausimų sulaukė būtent apie ryškiausią komandos žvaigždę. Tačiau Dončičiaus šešėlyje atsidūrę slovėnai visai dėl to neišgyvena.

„Lukai turime gerą palaikymo komandą. Ypač Jaka Blažičius, kuris buvo vienas geriausių Europos taurės žaidėjų – dabar jis geriausios savo formos. Be abejo, mūsų snaiperis Klemenas Prepeličius, Zoranas Dragičius, kuris įneša daug patirties... Mike'as Tobey, kuris, manau, bus vienas didžiausių turnyro siurprizų, – kitas slovėnų stiprybes dėstė Rupnikas. – Mes tikime vienas kitu ir didžiausia mūsų stiprybė yra gera chemija Slovėnijos komandoje.“ 

Dončičius su kompanija į Kauną atvyks jau artėjantį savaitgalį. Kad patektų į olimpines žaidynes, pirmiausia slovėnai turės perlipti Lenkijos ir Angolos barjerą (birželio 30 d. su Angola ir liepos 1 d. su Lenkija). Tačiau akivaizdu, kad pakeliui į Tokiją jie privalės nugalėti ir atrankos šeimininkus.

„Be jokios abejonės, Lietuva turi nuostabią komandą. Manau, jie yra šios atrankos favoritai, – „BasketNews.lt“ pareiškė Sekuličius. – Lietuviai turi nuostabią sudėtį, kurioje gausu Eurolygos, Europos taurės bei NBA žaidėjų...

Iki lietuvių mes turime susitvarkyti su kitais priešininkais ir žiūrime iš rungtynių į rungtynes. Bet, akivaizdu, jei norėsime žaisti olimpinėse, mums reikės nugalėti Lietuvą. O jūs turite nuostabių vyrukų po krepšiu su Saboniu ir Valančiūnu priešakyje, gynėjų, puolėjų... Mums tai bus labai rimtas iššūkis.“

„BasketNews.lt podkastas“:

Komentarai:
T
Visiški favoritai ir esam.. Kas čia naujo?
2021-06-24
+2
Atsakyti
Tomas
Paprastai rinktinės stipriausia vieta komandinis žaidimas. Kadangi turim blogiausią trenerį per rinktinės istoriją ir po 20 klaidų per rungtynes (minus 10-15 taškų) komandinio žaidimo nebus. Laimėsim nebent individualiom savybėm. Rinktinėj yra trys geri žaidėjai Valančiūnas, Sabonis ir kai netingi Grigoris. Kadangi pastarasis yra savanaudis ir kontraktą jau gavo iš jo bus tik šešėlis, nulis pastangų. Kalnietis dar neatsigavęs ko traumos. Tik su centrais, be paymeikerių vargiai laimėsim... Žinoma, čia tik vienos rungtynės, visko gali būti. Net jei laimėsim, Olimpijadoj užimsim kokią 8 vietą...
2021-06-23
+2
Atsakyti
Man svarbu kad jei lygiai ar neigiamai rungtynės eitų, ar kaip nors nesisektų - nešiktume į batą - per daug neišsigąstų galimo pralaimėjimo - visko ten gali būt su ta Slovėnija... Dzin ten ką liaudis trimituos po visko - galų gale ne į kažkokius atsiliepimus ar vertinimus, o į veidrodį reikės žiūrėt rinktinės nariams (kažkuria prasme). O Lietuvai psichologiškai bus sunkiau - namų sienos įpareigoja, visi 7 dalyvavimai olimpinėse iš eilės irgi savotiškai įpareigoja. Man biški pikta ant LKL, kad nesumažino sezono iki 3 ratų prieš olimpines 3x3 ir 5x5 atrankines, bet dabar jau turim ką turim. Sėkmės
2021-06-23
-6
Atsakyti
che
Lenkus slovėai pirmiau įveikia
2021-06-23
+2
Atsakyti
Anonimas
Netikiu jog vienas zaidejas laimes..svarbu zaisti komandini kasi, ka mes ir mokam. vaziuojam
2021-06-23
+8
Atsakyti
Qmarch
Makaluotojas „padarys“ savo darbą – fiasko, su gerais žaidéjais.
2021-06-23
+5
Atsakyti
djgaffer
Protingi slovėnai,bando užliūliuoti mūsiškius ir vadina favoritais,kad tik mūsų žaidėjai pradėtų per daug gerai apie save galvoti.O kuo tai dažnai baigiasi,puikiai žinom.Čia bando ant mūsų ir psichologinį krūvį daugiau užmesti,daugiau streso,nes va,jūs favoritai,tai privalot nugalėti.Tai aš tikiuosi,kad mūsų žaidėjai nedurni ir supranta,ką čia slovėnai bando padaryti.Tiesiog turim žaist savo ramų,kantrų žaidimą,negalvoti,jog esam favoritai ir tada pasiimmti tą kelialapį.
2021-06-23
Atsakyti
Anonimas
Nieko jis nepadarys vienas,uzdengsim tegu sumeta 30 tasku neuzteks
2021-06-23
-1
Atsakyti
Anonimas
pashol jus na***i su savo tikriausiais slovenais kaip Tobey, Randolph ir kiti
2021-06-23
-4
Atsakyti
Anonimas
Tie slovėnai tai gudrūs žalčiai. Turi Top 5 pasaulio žaidėją ir savęs nelaiko favoritais :))) Slovėnai favoritai man net keista kaip lietuvius kažkas įvardina kaip favoritus. Jie turi dvimetrinį playmakerį su aukštu IQ. NBA per playoffs jo geriausi gynybos specialistai nesustabdo. Dar pasikvietė Tobey, tai pikenroluose užatakuos. Galetų bandyt kuo greičiau Tobey išbauduot Domas su Jonu. Beje įdomu kiek Jonui skirs minučių su slovėnais. Panašaus tipažo žaidėjas pikenrolo gynyboje yra toks Zubac iš Clippers, tai playoffs Luka pikenrole per jį visus taškus vertė. Dar svečiuose žais tai toki žaidėjai prie tokios publikos dar labiau užsiveda, ko nepasakysi apie mūsiškius. Visi prisimena kaip jie susitvarko su milžinišku spaudimu prie savų žiūrovų kai žaidžia Lietuvoje. Prisiminkit Eurobasket 2011 ar visai neseniai atranką su danais. Lietuviai favoritai nejuokauna tegul tik.
2021-06-23
Atsakyti
mmm
kazkaip atrodo kad reikia labjau dengti aplink ji esancius.....ir kaip imsis tada visa zaidima ant saves-va tada jam leisti metiti ....na kazkur 5/16 metimu.
2021-06-23
+5
Atsakyti
Braliukai
🙏👍🏀🇱🇹
2021-06-23
+11
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.