Lietuvos krepšinio federacija tik antruoju bandymu į Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio postą priviliojo Kazį Maksvytį, o tam prireikė ir pasikeitusios valdžios, ir naujų sąlygų stratego bei Permės „Parma“ sutartyje.

Donatas Motiejūnas

Donatas  Motiejūnas
Komanda: Monako Basket
Pozicija: C
Amžius: 30
Ūgis: 213 cm
Svoris: 120 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Dar vasarą bendraujant su tuomet tik kandidatais į LKF valdžią Vydu Gedvilu ir Mindaugu Balčiūnu, Maksvytis aiškiausiai išgirdo apie tai, jog jiedu iš Darbėnų kilusį specialistą mato prie rinktinės vairo.

Pažadas buvo įgyvendintas labai greitai.

„Jau kitą dieną po LKF rinkimų buvo paskambinta į Permę, – BasketNews tinklalaidėje sakė Maksvytis. – Pirmasis tai padarė Mindaugas Balčiūnas, po to tą patį padarė Vydas Gedvilas ir dar net Vladas Garastas. Permė liko labai nustebinta dėl tokio dėmesio, nors mes viską žodžiu jau buvome sutarę. Šįkart tikrai dėmesys buvo didelis.“

Kuomet LKF vadovavo Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas, jiems dėl Maksvyčio taip pat reikėjo bendrauti su „Parma“ klubu, tačiau tuomet tokio dėmesio nebuvo. Ar dėl to 2019 metais Maksvytis taip ir netapo rinktinės treneriu?

„Galbūt. Kai jokio dialogo nebuvo, tai nebuvo ir sprendimo. Sunku dabar atsakyti“, – sakė strategas.

LKF antradienį pranešė, kad su Maksvyčiu susitarta dėl bendradarbiavimo iki 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių, o pats treneris atskleidė, kad pirmasis jį pasveikino buvęs auklėtinis Edgaras Ulanovas.

„Kol kas džiaugsmas, tik sveikinimai, o atsakomybė prasidės vėliau. Dabar reikia pasidžiaugti, o tada – kibti į darbus“, – pasisakė Maksvytis.

Vienas pirmųjų Maksvyčio darbų – sudaryti rinktinės trenerių štabą. Darbėniškis dar laukia kelių specialistų atsakymo, o tuomet jo bendražygiai bus pristatyti.

Po kiek daugiau nei dviejų mėnesių, lapkričio pabaigoje, Maksvytis debiutuos prie rinktinės vairo, kai mūsiškiai žais pasaulio čempionato atrankoje. Anot trenerio, juodraštyje jis jau turi sudaręs krepšininkų sąrašą, kurie galėtų atvykti į nacionalinę komandą.

Treneris sieks į rinktinę sugrąžinti savo auklėtinį Permės „Parma“ komandoje Adą Juškevičių. Nacionalinėje komandoje turėtų būti ir kitas „Parma“ lietuvis 29-erių 201 cm ūgio Eigirdas Žukauskas, praėjusį sezoną VTB Vieningoje lygoje rinkęs po 12,2 taško ir 4,8 atkovoto kamuolio.

„Rimtai su jais (Juškevičiumi ir Žukausku – aut. past.) ta tema nekalbėjau, bet manau, jog šansai juos pasikviesti yra dideli. Reikės su Adu šiuo klausimu pakalbėti, negaliu už jį atsakyti, bet tikrai bandysime su juo kalbėtis. Dėl Eigirdo galimybių vasarą žaisti rinktinėje sunku pasakyti, bet dabar tikrai matau jį rinktinėje. 

Dabar Eigirdas daugiau žaidžia ketvirtoje pozicijoje, nes mūsų komandoje neturime pakankamai žaidėjų, bet praėjusį sezoną jis dažniau žaidė lengvuoju krašto puolėju. Viena iš jo gerų savybių – universalumas, žaidimas per kelias pozicijas. Manau, kad jis tikrai turėtų būti ir padės Lietuvos rinktinei.“

Derinti darbą rinktinėje ir klube bandysiantis Maksvytis nededa daug vilčių į tai, jog per FIBA langus pavyks prisivilioti Eurolygos krepšininkus.

Visgi jis žada, jog vasarą į rinktinės stovyklą pakvies Donatą Motiejūną, kuris praėjusią vasarą tokio kvietimo nesulaukė. Kazys Motiejūną treniravo dar sporto mokykloje.

„Manau, kad jis vasarą sugrįš į rinktinės stovyklą. Juolab, jis bus labiau pasirengęs, bus žaidęs Europoje, Eurolygoje“, – pažymėjo Maksvytis.

Treneris taip pat ketina vidurio puolėjus Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį rinktinėje išbandyti žaidžiant kartu.

„Rinktinėje turi žaisti geriausi žaidėjai. Visi rinktinę kritikuoja neva dėl senovinio žaidimo stiliaus, jog žaidžiama dviem sunkiais aukštaūgiais. Bet jeigu mes šioje pozicijoje turime perteklių gerų žaidėjų, negi tuo nesinaudoti? Manau, kad bandysiu tai įgyvendinti. Praktikoje yra įprasta žaisti su mažesniais žmonėmis, matėme tai ir JAV rinktinėje. Bet yra ir kitų pavyzdžių – San Antonijaus „Spurs“ čempioniška komanda, Australijos rinktinė, Ispanija kažkada žaidė su broliais Gasoliais. Yra gerų pavyzdžių, kai galima žaisti ir taip.

Dabartinės mados yra kitokios, bet ką mes galime pasiūlyti, palikti NBA žaidėją ant suolo ir žaisti kitoje pozicijoje su FIBA Čempionų lygos krepšininku? Aš pats žaidžiu lengvesniais penketais, keturiais lengvesniais krepšininkais, tad ir man bus nauja patirtis“, – kalbėjo Maksvytis.

Trenerio laukia darbingi metai – 2022 metais vyks Europos čempionatas, 2023 metais – pasaulio čempionatas, o 2024 metais – olimpinės žaidynės.

„Norisi laimėti, patekti į finalinius etapus, kovoti dėl medalių. Dirbant su Lietuvos rinktine neužteks tikslo išeiti iš grupės etapo“, – apie tikslus rinktinėje užbaigė Maksvytis.

Pokalbis su Kaziu Maksvyčiu:

„BasketNews.lt podkastas“:

Komentarai:
ne treneris
o mėmė. kalbėt, net ir to nemoka. siųs jį nvx kas tik netingės. ir gerai darys. tik rėkt moka kaip isterikas iš kowno. bet tolko tiek pat nulis.
2021-09-17
-8
Atsakyti
Anonimas
Sitas maskadrilis bus tas pats kas maskoliunas perveetintas treneriukas, Kurtinaitis butu buve daug geeiau
2021-09-17
-6
Atsakyti
blue is the color
nezinau ar cia del Tiskeviciaus, bet intervas gavosi toks ant atsipisk nuo manes
2021-09-16
+1
Atsakyti
Anonimas
O ne, vel juos abu aisktej laikys ir atidavines rungtynes, kad zvaigzdem i uzpakaly sulist.
2021-09-16
+7
Atsakyti
As
2 treneriai bande ir zaidimo nerado. JV ir Sabonis deja ne gazoliai. Is 3 taip nemeta. Man beje dar siandien stovi akyse Slouko trajakai pries JV pasyvia ginyba 2017 EC. But gerai drasus treneris, kuris statytu Saba i centra ir aplink 4 ispleciancius aikste. Va tada butu ir puolimas ir ginyba.
2021-09-16
+16
Atsakyti
Neeiline pavarde
MAX-Vytis
2021-09-16
+9
Atsakyti
Anonimas
Tiškevičius = Jimmy Fallonas, bando juokaut bet toks cringe'as gaunasi 🤦
2021-09-16
+1
Atsakyti
Mister_81
Tiskevicius tai ishskrides visiskai. sako pades Giedraiti pasikviesti is Eurolygos, kad zaide pas ji mazdaug :D kad klubas neisleis is Eurolygos tai px...
2021-09-16
-2
Atsakyti
Ciongas
Daug planų, o realybėje bus daug sunkiau. Gynėjų badas akivaizdus, net Grogonis pasirodė nieko vertas. Lamuolį įžaisti beveik nėra kam, Kalnietį jau galima pamiršti. Buvo nuostabus žaidėjas, bet jau pabaiga. O jaunų net nešviečia, visi vidutiniokai.
2021-09-16
-9
Atsakyti
Nebeleiskit
šitam vedėjui daryti jokių intervių, labai gadina puslapio vardą... baisiai mandras, neklauso nei ką sako pašnekovas, savo kiša kažkokias replikas.. baisu
2021-09-16
-3
Atsakyti
Antanas
raudonsnukis pijokas visu grazumu
2021-09-16
-24
Atsakyti
bombanis
jei treneriu sastavas bus: kazys+kemzura+zibenas - tia man belekaip gerai bus :) ta prasme nematau nieko geriau uz kazi siuo metu ir turbut artimiausius 4 metus
2021-09-16
-6
Atsakyti
aaa
Dekui uz pokalbi. Karolis i dialoga vis bando inesti gandus bei pusiautiesas: kaip kuriais atvejais tai veikia.. siuo atveju (turiu omenyje ta pasakyma del Zalgirio) tai buvo fail (mano akimis). Na o netiesioginio vaziavimo ant Gedvilo (zmogelis man taip pat nepatinka) Karolis artejencius 3 metus kogero neatsikratys. :)
2021-09-16
-23
Atsakyti
N
O as pasitikiu treneriu ir cia ivyko geriausia LT krepsiniui kas tik galejo ivykt po kemzuros bronzos!
2021-09-16
+25
Atsakyti
djgaffer
Ir teisingai darys Kazys,kai naudos abu mūsų bokštus vienu metu.Aš net sakyčiau,kad dėl Maskoliūno net kažkokia trintis buvo atsiradusi,nes jis nuspręsdavo vieną geriausių NBA aukštaūgių Sabonį laikyti ant suolo ir tik vėliau jį leisti į aikštę.Ta prasme,kaip tu gali tokį žmogų neleisti į starto penketą?Ypač,kai Sabonis gali ir PF laisvai žaisti.Tai Maksvytis puikiai viską supranta ir manau rotacija bus tokia-Valnčiūną keis Gudaitis,o Sabonį Motiejūnas.Bet čia su sąlyga,jei visi geriausi atvyks.Jei ne,tai bus galima jau ir Tubelį kviestis,kurį išbandyti taip pat norisi.
2021-09-16
+19
Atsakyti
X
Jokubaitis, Lekavičius, juškevičius, (kalnas dar metais bus pasenęs), grigonis, giedraitis (dimša ar normantas 12 žaideju) Ulanovas, brazdeikis, sedekerskas . Miniotas ? kulboka ? Tubelis. valančiūnas sabas. ( gudaitis ir motiejūnas kaip visus sutalpinti centrus. )
2021-09-16
-25
Atsakyti
Regina Atamanas
tai, kad Maskoliūnas nesugebėjo išnaudot Sabonio kaip mobilaus, trajakėlį galinčio šauti PF, nėra Sabonio bėdos. Nebūtina visko laužt iš po krepšio, ir drąsiai gali būt tas JV su Domantu aikštėj. Tai yra taktikos klausimas.
2021-09-16
+31
Atsakyti
Ir vėl
Tikrai smagu klausytis Kazio Maksyvčio, bet, basketnews.lt žurnalistai, būkite geri, neleiskite daugiau Karoliui Tiškevičiui daryti intervių, podcast'ų ir pan. Dabar taip gerai ir smagu klausytis jūsų podcast'ų, intervių, kai darote trise: Jonas Miklovas, Donatas Urbonas ir Jonas Lekšas. Tik grįžta Tiškevičius ir iškart nesinori klausytis, jis tam netinkamas ir tikrai trūksta supratimo jam apie krepšinį.
2021-09-16
-3
Atsakyti
Anonimas
Atsimenu Kazimieras zaide su neptunu eurolygoje,surinko didziausia biudzeta klubo istorijoj,nusipirko kelis geresnius krepsinininkus,tai eurolygoj buvo paskutiniai ir dar sugebejo LKL bronza pralost Adomaicio neptunui,ko jis toj Permej sedi,rusu vidutinioku klube,geresniu klubu niekas nesiulo?
2021-09-16
-5
Atsakyti
Anonimas
Nematau nieko blogo, kad žaistų dviejais elitiniais aukštais žaidėjais, JV yra grynai išreikštas centras, o Sabonis kaip PF gerai juda. Tiesiog prie Maskoliūno buvo taktika žaisti tik per aukštus ir visi varžovai tai žinojo ir nebuvo bandymo keisti kažką, manau prie Maksvyčio visi žaidėjai bus aikštėje lygūs ir nebus žaidžiama tik per aukštus, kas šiuolaikiame krepšinyje yra labai sunkus variantas žaidžiant tik per aukštus. Jeigu bangų mūsų "žvaigždės" nekels, o žais tik dėl komandinių pergalių, tai manau viskas gerai su ta rinktine bus.
2021-09-16
+14
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.