Nuotr.: Instagram, M.Miltakis | BasketNews iliustracija
Nuotr. Instagram, M.Miltakis | BasketNews iliustracija

Lietuvos moksleivių krepšinio lygoje vidutiniškai po pusšimtį taškų rinkęs ir būdamas vos 14-os metų į prestižinę Romos „Stella Azzurra“ akademiją išvykęs Rokas Jocys iš naujo prisistatė Lietuvos krepšinio gerbėjams.

Šį sezoną metami tritaškiai

33%
7,5
Pataiko: 7,5
Taiklumas: 33,2%
Vieta lygoje: 10
Geriausias pasiekimas: 14
Blogiausias pasiekimas: 1
Daugiausia pataiko: Derek Lawrence Hanes

17-metis po Naujųjų metų oficialiai pasirašė sutartį su NKL žaidžiančiais Palangos „Kuršiais“ ir sugrįžo į gimtąjį miestą. Tokį sprendimą jis priėmė dėl noro perlipti barjerą, kuris dažniausiai sustabdo jaunus krepšininkus nuo profesionalios karjeros – šuolio į vyrų krepšinį.

Dominuoti jaunimo turnyruose yra viena, tačiau pritaikyti visas sukauptas žinias vyrų krepšinyje – visai kas kita, mano pats Jocys.

2017-2018 m. sezone Jocys Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) tarp keturiolikmečių demonstravo įspūdingus skaičius. Jis fiksavo 51,7 taško, 16,8 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 50,3 naudingumo balo vidurkius.

MKL Palangos SC „Žemaitijos“ komandoje Jocys reguliariajame sezone sužaidė 22 rungtynes ir 50 taškų ribą viršijo 13 kartų.

Kauno krepšinio mokyklai „Aisčiams“ Jocys sumetė 74 taškus, „Tornadui“ – 73 taškus, tad tokie ir panašūs pasirodymai nepraslydo pro žymiausių Europos akademijų akis.

„Buvau dar mažas, todėl tėtis ne viską atskleisdavo. Žinojau, kad buvo daugiau tų pasiūlymų, bet jis nenorėjo, kad užriesčiau nosies. Sužinojau tik apie Romos kvietimą, – bendraudamas su BasketNews sakė Jocys.

Istorija apie į Lietuvą grįžusį talentingąjį Jocį – tinklalapyje BasketNews.

Nuotr. facebook.com

„Jocytės brolis kažką padarė“

Ankstyvoje vaikystėje, kai dar lankė darželį, Rokas negalėjo lankyti krepšinio treniruočių, nes Palangoje tuo metu nebuvo jo amžiaus grupės. Tad Rokas ėmėsi kitos sporto šakos – futbolo.

Rokas Jocys

Rokas   Jocys
Rokas   Jocys
MIN: 21.83
PTS: 6 (37.84%)
REB: 3
AS: 1.75
ST: 0.25
BS: 0.25
TO: 2
GM: 4

Visgi grįžęs po futbolo treniruočių jis su seserimi Juste Jocyte valandų valandas žaisdavo krepšinį.

Krepšininkų šeimoje užaugęs Rokas kitokios sporto šakos greičiausiai ir negalėjo pasirinkti.

Roko tėtis Alvydas ir dėdė Evaldas Jocys buvo pirmieji Roko krepšinio autoritetai. Tėtis žaidė tiek Lietuvoje, tiek JAV, o Palangos „Naglio-Adakrio“ klubui atstovaujantį krikšto tėtį Rokas stebėjo LKL pirmenybėse 2010-aisiais.

„Kiekvieną dieną šeimoje šnekamės apie krepšinį. Vieną sekundę diskutuojame viena tema, o kitą jau vėl kalbamės apie krepšinį“, – pasakojo Rokas Jocys.

Tad tik sulaukęs galimybės, Rokas metė futbolą ir perėjo į oranžinio sviedinio treniruotes.

Palangoje užaugusio Roko statistika MKL buvo kelianti didelį įspūdį.

2004 metais gimęs krepšininkas 2015 metais buvo 11-os metų amžiaus ir MKL varžėsi trylikamečių čempionate. Jo statistika buvo 13,5 taško, 6,3 atkovoto kamuolio ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Po metų tame pačiame U13 čempionate Jocys ėmė štampuoti 50 taškų pasirodymus (vid. 57 tšk.), dar po metų įspūdinga 50 taškų ribą buvo pasiekta ir U14 čempionate (51,7 tšk.).

Konkurencijos jis ieškojo dvikovose namuose su seserimi Juste, kuri yra pusantrų metų jaunesnė.

„Su seserimi. Su kuo daugiau aš galėjau žaisti... Neturėjau bendraamžių, su kuriais galėčiau varžytis. Žaisdavome vienas prieš vieną iki ašarų, kol kažkuris pasiduodavo“, – pirmuosius krepšinio žingsnius prisiminė Jocys.

Kiekvieną vasarą brolis ir sesuo susitinka Palangoje patikrinti vienas kito metų įdirbio. Praėjusi vasara nebuvo kitokia – jie ir vėl varžėsi.

„Prisiimsiu laurus sau, bet ji irgi nepasiduoda ir parodo, ką gali, – apie žaidimus vienas prieš vieną su seserimi sakė Rokas Jocys. – Manau, kad su savo įgūdžiais ateityje Justė tikrai gali labai daug pasiekti. Tikrai ne kiekviena mergaitė gali padaryti tai, ką ji šiandien demonstruoja.“

Abiem jiems tai padėjo kilti į aukštesnį lygį ir abu jie itin anksti ėmė žaisti su kur kas vyresniais varžovais.

Justė Jocytė būdama vos 13-os metų pateko į Lietuvos jaunučių U16 rinktinę. Ji rinko po 16 taškų, o lietuvės Europos čempionate pasiekė fantastišką rezultatą – atsiėmė sidabro medalius.

Taip Justė akimirksniu tapo Lietuvos moterų krepšinio deimantu ir jau spėjo debiutuoti Eurolygoje bei Lietuvos moterų rinktinėje. 

Rokas dabar mato straipsnius ir apie save, kuriuose iki šiol jis dažniausiai buvo įvardijamas kaip Jocytės brolis.

„Man tai netrukdo. Aišku, yra daug straipsnių, kuriose Jocytės brolis kažką padarė. Viskas slepiasi už Justės Jocytės. Draugai kartais pajuokauja apie tai, bet aš per daug to nesureikšminu. Didžiuojuosi ja, ką ji iki šiol yra padariusi. Tikiuosi, kad ji tęs savo sėkmingą žygį“, – sakė Rokas.

Sunkiausi mėnesiai Romoje

Roko Jocio MKL rezultatai tėčiui Alvydui signalizavo, kad sūnus visa galva pranašesnis už savo bendraamžius.

„MKL darėsi ankštoka, todėl iš pradžių buvo kilusi idėja pereiti į Klaipėdos ar Sabonio krepšinio mokyklą, bet jie didelio noro neparodė, – tinklalapiui BasketNews pasakojo Roko tėtis Alvydas. – Iš Vilniaus krepšinio mokyklos nesulaukėme konkrečių sąlygų: kur gyvens, kas prižiūrės, į kokią mokyklą eis.

Tačiau stiprų susidomėjimą sūnumi Alvydas pajuto iš Romos „Stella Azzurra“ akademijos.

Po visų MKL pasirodymų italai mus patys susirado internete ir parašė žinutę, kad norėtų pasižiūrėti, kaip Rokas atrodo. Nupirko mums bilietus ir išvykome. Italijoje apsilankėme vieną kartą, antrą kartą – jis sudalyvavo turnyre ir Rokas jiems patiko, tad po dviejų savaičių pasiūlė jam sutartį.

Nors mama nenorėjo, tačiau tėčio skatinamas 14-metis Rokas vienas išvyko į Italiją.

Vieni treneriai sako, kad mes tokius vaikus išauginame ir Lietuvoje. Aš nesakau, kad jie to nepadaro, bet faktas yra tas, jog ne visi sutelpa po Lietuvos saule“, – paskatinimą išvykti paaiškino tėtis Alvydas.

Jaunuolis nemokėjo nei italų kalbos, nei kaip savarankiškai pasirūpinti savimi. Išvykti jam buvo nedrąsu, bet Rokas suprato, kad reikia ieškoti didesnės konkurencijos.

„Pirmi trys mėnesiai buvo sunkiausi mano gyvenime. Naujas gyvenimo etapas, todėl reikėjo persilaužti, – apie atvykimą į Romą sakė palangiškis. – Atsidūriau mokykloje, kurioje visi kalba tik itališkai – niekas anglų kalbos nemokėjo. Iš pradžių per pamokas sėdėdavau ir nieko nesuprasdavau.“

Ne tik nesuprantama kalba, bet ir atsiskyrimas nuo šeimos tuo metu 14-mečiui kėlė stresą.

„Tikrai nemeluosiu, pirmaisiais metais buvau psichologiškai palaužtas. Daug galvodavau apie šeimą, – sakė jis. – Su krepšiniu viskas paprasta – ateidavai, padarydavai savo darbą ir išeidavai. Bet už aikštelės ribų nuolatos galvodavau apie grįžimą namo.

Vis tik antraisiais metais pramokau italų kalbą, su viskuo apsipratau, o trečiaisiais metais jaučiausi jau kaip vietinis.“

„Stella Azzurra“ akademija išaugino daugiau nei 50 profesionalių žaidėjų, kurie šiuo metu aktyviai žaidžia įvairiuose nacionaliniuose turnyruose. Vienas garsiausių akademijos auklėtinių yra Andrea Bargnani.

Italas 2006 m. NBA naujokų biržoje tapo pirmuoju Toronto „Raptors“ šaukimu ir komandoje praleido septynis sezonus. Vėliau jis atstovavo Niujorko „Knicks“ ir Bruklino „Nets“ ekipoms.

Norėjosi, kad jis tobulėtų, o ne bandytų įrodyti, kad gali žaisti LKL, – sakė krepšininko tėtis Alvydas Jocys. – Siekėme, kad rungtyniautų su metais vyresniais ir tą šansą jis gavo – pamatė, ką reiškia pietietiškas krepšinis.

Nuo pat atvykimo į Italiją Roką sužavėjo trenerių požiūris į žaidėjus ir jų darbo etika. To Lietuvoje jam dar nebuvo tekę matyti.

Be to, Rokas nebuvo pratęs ir prie tokių intensyvių svorių kilnojimo treniruočių.

„Įvyko ženkli Roko, kaip krepšininko, transformacija. Kaip diena ir naktis, – apie akademiją kalbėjo Roko tėtis. – Kas liečia fiziškumą, italai buvo labiau linkę skirti dėmesį kūnų stiprėjimui. Iš pradžių jam tai buvo svetimas dalykas. Italai gal greičiau bręsta, todėl anksčiau pradeda raumenų treniruotes. Pastebėjau, kad jis tikrai sustiprėjo fiziškai ir pakeitė poziciją.

Lietuvoje būdavo daugiau atakuojantis įžaidėjas, kuris viską imasi ant savęs, o Italijoje jau turėjo perprasti, kad ten yra daugiau talentingų vaikų.

Ankstyvo brendimo Lietuvos talentas, atvykęs į „Stella Azzurra“ akademiją, atrado tai, ko ieškojo – pajėgesnius varžovus. Rokas daugiau nebegalėjo kiaurai nusivaryti kamuolį per visą aikštę ir įmesti dešine ranka iš po krepšio.

Italijoje konkurencija buvo tikrai didesnė“, – pripažino Rokas.

Jocys rungtyniavo vienoje geriausių Italijos akademijų, į kurią suvažiuoja perspektyviausi šalies ir kitų valstybių jaunieji krepšininkai. Tad vietinėse varžybose lietuvio ekipa dažnai triuškindavo varžovus ir po 60 taškų.

Patekus į finalą, situacija šiek tiek pasikeisdavo, mat ten patekdavo tokios prestižinės Italijos jaunimo komandos kaip Milano „Armani Exchange“ ar Bolonijos „Virtus“.

Jocys su akademija 2020-2021 m. sezone dalyvavo ir Eurolygos jaunimo turnyre, kuriame dvikovoje su Belgrado „Mega Socceerbet“ surengė įspūdingą pasirodymą – pelnė 31 tašką (9/16 dvit., 3/6 trit., 4/7 baudų), atliko 1 rezultatyvų perdavimą, vienąsyk suklydo bei surinko 32 naudingumo balus.

„Geriausi įspūdžiai apie jaunimo Eurolygos turnyrą. Ne kiekvieną dieną gauni progą pasirodyti tokio aukšto lygio turnyre. Susitinki su tokiomis komandomis kaip Madrido „Real“, „Barcelona“, todėl labai tuo džiaugiuosi.“

Jocys šį sezoną prisijungė ir prie Panevėžio „Lietkabelio“ jaunuolių, kurie varžysis jaunimo Eurolygoje. Vasario 25-27 d. Eurolygos turnyre jaunimo laukia pirmieji išbandymai Belgrade.

2020 m. tuometinis Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiasis treneris Rolandas Radvila įtraukė Jocį į U16 rinktinės sudėtį, tačiau dėl COVID-19 situacijos nacionaliniai čempionatai buvo atšaukti.

Visgi draugiškas rungtynes Jociui su rinktine pavyko sužaisti kiek neįprastomis aplinkybėmis.

Lietuvos 16-mečiai grūmėsi su moterų rinktine, tad tai buvo pirmas kartas, kai Rokas ir Justė, brolis ir sesuo, vienas prieš kitą susitiko ne kiemo aikštelėje, o rungtynėse.

Draugiškame susitikime Jocys buvo vienas rezultatyviausių – atseikėjo 12 taškų, o vaikinai triuškinama pergale (100:54) įveikė moterų rinktinę.

Nuotr. L.Žemgulis

Rokas tarp bendraamžių išsiskyrė ir U16 rinktinėje, ir Romos krepšinio akademijoje, todėl nutarė priimt kitą karjeros sprendimą – kelti sparnus į vyrų krepšinį.

Išvažiavau į Italiją, kad fiziškai sustiprėčiau ir subręsčiau kaip asmenybė. Ten įgijau daug patirties, perėmiau Italijos krepšinio stilių ir išsaugojau daug gerų kontaktų, – patirtį svetur aptarė Jocys. – Visgi nusprendžiau grįžti į Lietuvą, nes norėjau pradėti žaisti vyrų krepšinyje.

Paskutiniais metais pamačiau, kad išaugau iš vaikų krepšinio, todėl norėjau pradėti žaisti su vyrais. Pajusti, kas yra tas tikras krepšinis. Vyrų krepšinyje yra visiškai viskas kitaip. Reikia priprasti nuolatos keistis, nes kitu atveju tave greitai varžovas perpras.

Išpirka italams ir sugrįžimas į Lietuvą

196 cm ūgio atletas savo norą rungtyniauti su vyrais turėjo galimybę išpildyti ir Italijoje, tačiau pasirinko grįžti į gimtąją Palangą, „Kuršių“ komandą.

„Noriu kuo greičiau persilaužti vyrų krepšinyje, kad ateityje man būtų lengviau, – sprendimą aiškino jis. – Kai atsirado kvietimas atstovauti savo miesto komandai, tai man nebebuvo didelio skirtumo, ar su vyrais žaisiu Italijoje, ar Palangoje. Pasirinkau namus.“

Tėčio teigimu, nei „Žalgirio“, nei Ryto“, nei „Neptūno“ dublerių komandos nemėgino prisivilioti Roko.

Ar jie nežinojo, ar jie bijojo dėl jo statuso. Niekas nenorėjo į jį investuoti ir tuo netikėjo“, – sakė jaunuolio tėtis Alvydas.

Nežinau, ar yra didelis skirtumas tobulėti „Žalgirio“ ar „Ryto“ dubleriuose ir Palangoje, – sakė Rokas Jocys. – Aišku, gal ten treniruočių efektyvumas didesnis, bet daugiau skirtumų nelabai ir matau. Pasirinkau namus, nes arčiau ir viskas sava.

Vis tik viskas nesusiklostė pagal planą, mat ant penkerių metų sutarties padėtas Roko parašas su Romos klubu nenusitrynė taip lengvai.

Jocys prie „Kuršių“ ekipos treniruočių prisijungė 2021-ųjų vasarą, tačiau Nacionalinėje krepšinio lygoje debiuto sulaukė vos prieš kelias savaites.

Lengvai manęs nenorėjo išleisti, todėl buvo ir nesutarimų. Turėjau penkerių metų kontraktą, todėl norint jį nutraukti, teko susimokėti išpirką“, – apie išsiskyrimą su Romos akademija kalbėjo Jocys.

Visą šį laiką tarp Italijos akademijos ir „Kuršių“ ekipos vyko derybos, kurios galiausiai pasibaigė sumokėta žaidėjo išpirka ir Jocio iki sezono pabaigos galiojančia sutartimi su Palangos klubu.

Neplanavome tiek ilgai derėtis, bet viskas logiška. Akademija investavo į Roką ir tikėjosi iš jo ateityje uždirbti daugiau pinigų, – užsitęsusias derybas aiškino Roko tėtis Alvydas. – Truputį liūdna, kad biurokratija užtruko 4 mėnesius. Tai nebuvo paprastas perėjimas iš vieno klubo į kitą. Buvo daugiau teisinių dalykų.

„Bendraudavome su jo tėvais. Aš visą laiką sekiau tą situaciją ir laukiau, kada jis galės prisijungti, – apie auklėtinį sakė „Kuršių“ treneris Povilas Šakinis. – Mačiau, kad jis turi didelį norą tapti komandos dalimi. Rokas yra jaunas žaidėjas, todėl jam sunku sėdėti ant suolo ir vien tik treniruotis.

Aš visada tikėjau, kad jis ras tą sprendimą ir tai pagaliau atsitiko. Džiaugiuosi, kad jis dabar gali rungtyniauti ir parodyti, ką iš tikrųjų sugeba.“

Žaidėjas prie komandos oficialiai buvo priregistruotas sausio 5 d., o jau kitą dieną 17-metis debiutavo pirmosiose savo NKL rungtynėse prieš „Telšius“.

Nuotr. Reivytis Alfredas

Per 26 minutes jis pelnė 6 taškus (0/5 dvit., 1/3 trit., 3/4 baud.), atkovojo 7 kamuolius, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, vienąsyk suklydo bei surinko 6 naudingumo balus. Po pirmųjų keturių mačų Jocys renka po 6 taškus ir 3 sugriebtus kamuolius.

„Jis visą laiką buvo prie mūsų komandos, todėl jau seniai įsiliejo į kolektyvą. Žaidybinį ritmą yra praradęs, nes per treniruotes nesukursi tokios įtampos ir emocijų, kurias išgyveni per rungtynes, – kalbėjo Šakinis. – Tikėjausi, kad bus blogiau. Jam tie metimai nesukrito, bet visur kitur jis davė naudos.“

Trenerio teigimu, Rokas aikštelėje yra agresyvus žaidėjas, kuris gali žaisti vienas prieš vieną, yra pajėgus po krepšiu bei gali pataikyti iš perimetro.

„Man patinka su juo dirbti, nes matau, kaip jis po truputį tobulėja. Jis bus labai naudingas komandai, – kalbėjo Palangos ekipos treneris. Negaliu pasakyti, ar jis bus pagrindinis, ar pagalbinis žaidėjas, bet jis turės savo vaidmenį kiekvienose rungtynėse. Bandysime ieškoti progų, kur galime jį išnaudoti.“

Nuotr. Reivytis Alfredas

Dažniausiai atakuojančio gynėjo pozicijoje žaidžiantis, tačiau ir lengvojo krašto pareigas galintis atlikti Rokas Jocys papasakojo apie savo žaidimo stilių ir ryšį su treneriu Šakiniu.

Esu universalus žaidėjas, galintis mesti, prasiveržti, žaisti po krepšiu ir išsivaryti kamuolį, tačiau pusę metų nežaidus rungtynėse, man trūksta psichologinės drąsos ir pasitikėjimo savimi.

Treneris man labai patinka. Kartais gaunu pylos, bet man tai tik į naudą. Iš klubo vadovo Renaldo Seibučio taip pat gaunu begalę patarimų. Iš tokio lygio buvusių krepšininkų patarimus gauna ne kiekvienas, todėl tik ištempęs ausis klausau ir tyliu“, – džiaugėsi talentingasis palangiškis.

Komentarai:
Anonimas
Pakolkas NKL Westbricko brolis
2022-01-28
-30
Atsakyti
Antanui Sireikai reikia patiketi ta vaikina,jis vienintelis zino,kaip uzauginti jaunima iki pro lygio...
2022-01-27
+5
Atsakyti
:DD
kai tevas gadina karjera
2022-01-26
+14
Atsakyti
Tekstas nors ir ilgas,bet vertas dėmesio,daug įdomių faktų pateikta.Ir aišku,kodėl Jocytė yra tokia talentinga,nes prieš brolį dažnai jauna žaisdavo,o tai tikrai užgrūdino.🙂 Sėkmės Rokui,tai dar vienas mūsų krepšinio perlas,tikėkimės taps aukštos klasės žaidėju.
2022-01-26
+14
Atsakyti
Jis
taisykles jam leido tai daryti nes dvigubint negalejo.rinko 50tasku ir tesugebejo 2 asist padaryt.savanaudis.
2022-01-26
+12
Atsakyti
Biski keistoki
Tėčio teigimu, nei „Žalgirio“, nei „Ryto“, nei „Neptūno“ dublerių komandos nemėgino prisivilioti Roko.
2022-01-26
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.