Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Praėjusį sezoną Eurolygoje besigrūmęs Maurice'as Ndouras pasąmonėje tikėjosi išsilaikyti Senojo žemyno elite, tačiau realios galimybės užsikabinti taip ir nesulaukė. 

Maurice Ndour

Maurice  Ndour
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: PF
Amžius: 29
Ūgis: 206 cm
Svoris: 93 kg
Gimimo vieta: Senegalas

29-erių senegalietis po anksčiau laiko pasibaigusio 2019-2020 m. sezono liko Valensijoje ir tęsė individualias treniruotes su treneriu Carlosu Martinezu. Tuo pačiu krepšininkas stebėjo rinką ir bendraudamas su savo agentu aptarė gaunamas užklausas. 

Tarp jų nebuvo nei atstovauto Valensijos „Basket“ klubo, nei kitų Eurolygos komandų pavadinimų. Ndouras tinklalapiui „BasketNews.lt“ atskleidė, jog mažiau pajėgios ekipos iš Europos taurės ir FIBA Čempionų lygos rodė stiprų norą matyti jį savo gretose, bet gauti pasiūlymai netenkino paties krepšininko.

Galų gale, po 6,3 taško ir 2,3 atkovoto kamuolio per 15 žaidimo minučių Eurolygoje rinkęs Ndouras sezoną pasitiko be klubo. Niūrias užsitęsusių paieškų nuotaikas krepšininko stovykloje galiausiai išsklaidė rimtas Vilniaus „Ryto“ dėmesys, kuris iš pradžių pasiekė agentą, o pastarasis informavo ir patį klientą.

Ndourą sudomino pasirodžiusi galimybė, kurios aptarimui netrukus buvo suorganizuotas pokalbis. Kitame ryšio gale pasigirdo anksčiau karjeroje sutikto Donaldo Kairio balsas.

„Jis žinojo mano žaidimo savybes, jog esu dinamiškas ir atletiškas žaidėjas, – bendraudamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“, pokalbį prisiminė Ndouras. – Būtent to jam ir reikėjo – spartaus krepšininko, galinčio vikriai perduoti kamuolį, greitai priimti sprendimą turint kamuolį savo rankose. Kairys taip pat norėjo fizinės jėgos baudos aikštelėje, kas sutvirtintų gynybines schemas.“

Maurice Ndour

Maurice  Ndour
Maurice  Ndour
MIN: 20.03
PTS: 14.5 (65.38%)
REB: 5.5
AS: 1
ST: 2
BS: 0.5
TO: 3
GM: 2

Gynyba didžiuliu galvos skausmu „Ryto“ treneriams tapo nuo pat sezono pradžios. Užkurta puolimo mašina startavo sėkmingai, bet statistikos protokoluose generavosi didžiulis praleidžiamų taškų kiekis, o skylės gynyboje vertė griebtis už galvų bei ieškoti variantų krepšininkų turguje. 

Prie Ndouro pavardės žibėjo „laisvo žaidėjo“ statusas. Žaidėjo, kuris 2018-2019 m. sezone atstovaudamas Kazanės UNIKS prisidėjo prie Kairio vadovaujamos Talino „Kalev/Cramo“ eliminacijos VTB Vieningosios lygos atkrintamosiose.

Ketvirtfinalio serijoje jo vidurkiai buvo solidūs – vid. po 9,6 taško ir 6,6 atkovoto kamuolio. Tuo metu antrose serijos rungtynėse surengtas pasirodymas iki šiol yra vienas geriausių karjeroje: 23 taškai, 12 atkovotų kamuolių ir 36 naudingumo balai per 22 minutes. 

UNIKS su Ndouru priešakyje užtikrintai įveikė „Kalev/Cramo“ barjerą 3-0, bet pusfinalyje 1-3 atsimušė į Maskvos srities „Chimki“ sieną. Asmeninis krepšininko indėlis neliko neįvertintas bei jis buvo pripažintas geriausiai besiginančiu Vieningosios lygos žaidėju. 

Įspūdingu – net 223 cm – rankų ilgiu pasižymintis 206 cm ūgio Ndouras varžovams išrašydavo po vieną bloką ir pagal šį rodiklį čempionate buvo septintas.

Iki „Ryte“ įsisukusio koronaviruso komandos naujokas LKL spėjo sužaisti dvejas rungtynes, per kurias rinko po 14,5 taško, 5,5 atkovoto ir 2 perimtus kamuolius bei 17,5 naudingumo balo.

Čempionų lygos mače nepraėjus nė savaitei po atvykimo į aikštę žengęs aukštaūgis Strasbūre įmetė 8 taškus, sugriebė 4 kamuolius ir prisidėjo prie pirmosios vilniečių pergalės šiame turnyre.

Apie persikėlimą į „Rytą“, adaptaciją komandoje, asmeninį įgūdžių arsenalą ir ambicijas Lietuvoje krepšininkas kalbėjosi su tinklalapiu „BasketNews.lt“.

– Kaip bendrai jaučiatės Lietuvoje? – tinklalapis „BasketNews.lt“ paklausė Ndouro.
– Dėl COVID-19 pandemijos nėra daug dalykų, kuriais būtų galima užsiimti. Dabar pagrindinė veikla be krepšinio – maisto apsipirkimas, buvimas namie, bendravimas su šeima, serialų ir filmų žiūrėjimas bei kūno priežiūra. Bendrai Lietuva man asocijuojasi su puikiais žmonėmis, mano sutikti lietuviai – malonios asmenybės. Dar man net neatvykus žmonės sveikino per socialinius tinklus, džiaugėsi dėl prisijungimo prie „Ryto“. Nekantrauju, kada galėsiu pažinti šią šalį ir patirti, ką šis miestas gali pasiūlyti.

– Kaip sekasi įsilieti į „Ryto“ schemas?
– Pats procesas tik įsibėgėja, komandoje yra naujų veidų, kenčiame nuo traumų. Vis dar bandome išsiryškinti, kur yra mūsų jėga ir kaip mes galime kibti kitiems į atlapus. Tačiau viskas klostosi gerai, mažais žingsneliais žengiame į priekį, ką ir parodė kelios paskutinės rungtynės. Nuo to turime atsispirti ir tęsti darbą.

– Žvelgiant iš asmeninės perspektyvos, kokios jūsų savybės atsiskleidžia „Ryte“?
– Universalumas. Nesu tas tradicinis aukštaūgis, kuris tik verčia taškus iš baudos aikštelės. Aš dalyvauju kamuolio skirstyme, gebu žaisti be kamuolio ir kurti progas tiek komandos draugams, tiek sau. Svarbu, jog visi išliktume tame pačiame krepšinio greityje ir dinamiškume, kokio reikalauja treneris. Man patinka toks žaidimas.

– Jūsų universalumas leidžia žaisti per kelias pozicijas. Kurioje jūs jaučiatės patogiausiai?
– Galiu rungtyniauti lengvuoju ir sunkiuoju puolėju, taip pat centru. Viskas priklauso nuo to, kaip treneris nori išnaudoti mano savybes ir kurioje grandyje jam yra reikalinga mano pagalba. Krepšinis dabar yra kitoks nei anksčiau, kai krepšininkas įprastai žaisdavo tik vienoje pozicijoje. Šiais laikais kuo universalesnis esi, tuo daugiau treneris gali tave išnaudoti ant parketo.

– Prieš tai jums yra tekę žaisti prieš Andrew Goudelocką, kuris – skambus žaidėjas Europoje. Koks dabar jausmas žaisti su juo, nors „Ryte“ ir regime jau kiek kitokią jo versiją?
– Andrew – patyręs ir vis dar geras krepšininkas. Metams bėgant kūnas atsilieka, bet išnaudodamas savo protą ir patirtį visada gali rasti kelių puolime. Jis puikus vyrukas, man patinka rungtyniauti kartu su juo.

– Praėjusį sezoną Eurolygoje atstovavote Valensijos klubui. Kaip, jūsų akimis, jums pavyko pasirodyti?
– Jaučiausi puikiai, kol sezonas nesustojo. Artėjant kovo mėnesiui, mes, kaip komanda, buvome gerame kelyje ir man asmeniškai taip pat pavyko sužaisti kelias puikias rungtynes. Atvirai kalbant, viskas buvo labai gerai.

– Kaip jūs galvojate, ar esate pajėgus kovoti Eurolygoje?
– Be jokios abejonės (dukart pakartojo užtikrintai – aut. past.). Ar tai būtų Eurolyga, ar Europos taurė, neturi reikšmės, jaučiuosi pajėgus kovoti bet kurioje lygoje. Esu dar labiau subrendęs kaip krepšininkas, pasisėmęs daugiau patirties, daug geriau suprantu krepšinį. Nėra jokių dvejonių, jog negalėčiau žaisti Eurolygos lygio komandoje.

– Ar pagalvojate, kodėl nepatenkate į Eurolygos klubų radarus? Kokios galėtų būti priežastys?
– Tai – klausimas, į kurį neturiu atsakymo. Reikėtų teirautis komandų vadovų, kurie vadovauja Eurolygos klubams. Galų gale, esu tik krepšininkas ir negaliu priverstinai prašytis į komandą. Viskas, ką galiu padaryti – rungtyniauti ir parodyti, kokios yra mano galimybės, o jiems belieka spręsti, kokius žaidėjus jie nori pasirašyti.

– Krepšininkai maždaug jūsų amžiaus išgyvena karjeros piką. Kur jūs matote save geriausiais savo krepšinio metais?
– Mano durys – visuomet atviros galimybėms: niekada neužvėriau jų persikėlimui į NBA, taip pat į Eurolygą ar kažkur kitur. Mano nuomone, turiu dar gerą penkmetį, kada galėsiu žaisti aukščiausio lygio krepšinį. Tačiau ne viskas priklauso nuo manęs, negaliu kontroliuoti tokių dalykų. Aš turiu dirbti, kovoti aikštėje ir tikiuosi, jog kažkas pastebės mano vertę, ir pasiūlys kontraktą.

– Jūsų karjera prasidėjo Madrido „Real“ komandoje, kur teko rungtyniauti su patyrusiu lietuviu Jonu Mačiuliu. Kokie prisiminimai iš laiko kartu?
– Naujokui Europoje niekada nėra lengva, bet tokie vyrukai kaip Jonas ir kiti veteranai visa tai palengvina, nukreipdami reikiamu keliu. Jonas buvo puikus komandos draugas, rūbinės siela – ten visada liejosi jo juokeliai. Mačiulis prajuokindavo kitus ir visada turėdavo, ką pasakyti šmaikštaus. Būnant su juo, galėdavai jausti puikią aurą aplink jį, šypsena nedingdavo iš mūsų veidų. Apie Joną galiu kalbėti tik geriausiais žodžiais. Nuo Madrido laikų mus sieja šauni draugystė.

– Jeigu paprašyčiau padetalizuoti, kaip tokie vyrukai kaip Jonas pagelbėjo visiškai „žaliam“ žaidėjui?
– Tai – paprasčiausi dalykai: nuo treniruotėse glūdinamų detalių gynyboje – iki patarimų puolime. Aišku, jie skatino sunkiai dirbti. Ir svarbiausia, jog tai darė ne tik žodžiais, bet ir patys demonstravo tai ant parketo. Mačiulis – puikus to pavyzdys.

– Kitas per karjerą jūsų sutiktas lietuvis – Mindaugas Kuzminskas, su kuriuo žaidėte Niujorko „Knicks“. Kaip atsimenate tą etapą?
– Mindaugas – dar vienas puikus Lietuvos krepšininkas. Buvo malonu su juo dalintis rūbine Niujorke. Pasirašius sutartį su „Rytu“, Kuzminskas vienas pirmųjų parašė man ir siūlėsi padėti savo gimtajame krašte, jeigu man tik ko nors prireiks. Apskritai vertinant mano patirtį iš žaidimo kartu su dviem lietuviais, jie – puikios asmenybės, sunkiai plušantys aikštėje ir mylintys krepšinį. 

– Žinant Lietuvoje esančią priešpriešą tarp „Ryto“ ir „Žalgirio“, Kuzminskas ir Mačiulis priklauso žaliajai pusei. Ar kažkuris iš jų patraukė jus per dantį pasukus į „Rytą“?
– Ne, dar to nebuvo, bet galbūt dar ateis ta akimirka, niekada negali žinoti (juokiasi). Tikiu, kad tai gali nutikti prieš pirmąsias mano rungtynes su „Žalgiriu“.

– Žvelgiant į principinio varžovo – „Žalgirio“ sudėtį, kaip jūs vertinate savo komandos šansus prieš kauniečius?
– „Žalgiris“ – šalies grandas, jie daugelį metų laimi Lietuvos lygą, komandai atstovauja puikūs krepšininkai, tačiau ir mes turime gerus žaidėjus. Mes galime kautis su bet kuo. Žinoma, įveikti „Žalgirį“ nebus lengva. Bet žvelgiant bendrai per krepšinio prizmę, viskas yra įmanoma dirbant sunkiai ir demonstruojant ryžtą. Mačai su žalgiriečiai – tie, kurių aš asmeniškai laukiu, ir nė neabejoju, jog tokiomis nuotaikomis gyvena ir mano komandos draugai.

– Ar dvikovas su „Žalgiriu“ priimsite ir kaip asmeninį iššūkį įrodyti, ką galite pademonstruoti prieš aukščiausio lygio varžovą?
– Nesakyčiau, kad tik su „Žalgiriu“. Kiekvienos rungtynės – galimybė įrodyti kažką. Iš savosios pusės galiu pasakyti, jog taip nežiūriu į varžovus, kuris aukščiausio lygio, o kuris – mažiau pajėgus. Vos tik žengęs ant parketo aš stoju į kovą, kurioje abi pusės nori laimėti, ir bandau pademonstruoti, ką moku geriausiai. 

– Su kokiomis asmeninėmis ambicijomis siejate sezoną „Ryte“?
– Kaip ir kiekvienas žaidėjas, į kiekvieną komandą vyksti su troškimu kovoti dėl čempionų titulo. Mūsų darbas – vesti komandą į priekį ir gegužę ar birželį kabintis už šanso žaisti finale. Man pačiam įdomu, ką mes galime nuveikti su šia komanda ir kiek toli galime eiti tiek FIBA Čempionų lygoje, tiek Lietuvoje. Atvirai kalbant, sau nekeliu jokių asmeninių tikslų. Tu gali tapti naudingiausiu žaidėju, geriausiai besiginančiu krepšininku ar laimėti dar kokią nominaciją, bet kitąmet tie laurai jau bus priskirti kitam. Tuo metu čempionų titulas tau priklauso visam laikui, būtent tai aš ir branginu.

Komentarai:
yu
Durnesniu klausimu negalejai sugalvot?
2020-11-25
-2
Atsakyti
Revizor
universalus,atletiskas,dinamiskas... Ir pagyrunas kokiu reta
2020-11-25
-7
Atsakyti
Dilmah
Rytas - didingiausias Lietuvos klubas!!!✌✌✌✌✌
2020-11-25
-5
Atsakyti
djgaffer
Man tai labai patiko interviu.Vis dar ambicijų nestokojantis žaidėjas,su geru mąstymu apie mūsų šalį ir žaidėjus.Ir į viską realiai žiūri,nesako,kad čia padėsim Žalgirį ir imsim visas taures.Kuklus žmogus su didelėm ambicijom,gerai susiskaitė.
2020-11-25
-2
Atsakyti
As
bn.lt kaio visada savo stiliuje. menkint ryta ir aukstint zk
2020-11-25
+16
Atsakyti
L
Noriu priminti, kad Kairys ėmė visus legionus išskyrus McCullough. Čia Jaručio darbas, nes jis jam labai patiko
2020-11-25
+5
Atsakyti
alioalio
Imamas interviu is ryto zaidejo, bet aisku reikia gi butinai ir Zalgiri ikist.
2020-11-25
+9
Atsakyti
om
Na ir kam, zaidejui akentuoti, kad tu ne eurolygoje zaidi ir panasiai? Nepatiko man interviu labai. Nors pats zaidejas saunus.
2020-11-25
+9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.