Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr.: BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta

Ketvirtadienį Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento posto siekiantys trys kandidatai – Robertas Javtokas, Ramūnas Butautas ir Vydas Gedvilas – susirinko į BasketNews rengiamus debatus, kuriuose pasisakė įvairiais krepšinio klausimais.

Pirmąkart rengiama debatų formato diskusija buvo išskirstyta į penkias dalis – kandidatų prisistatymas, jų požiūris į karščiausias Lietuvos krepšinio temas, klausimai vienas kitam, vedėjų Karolio Tiškevičiaus ir Donato Urbono paruošti nepatogūs klausimai bei BasketNews patronų klausimai.

Jau pirmoje dalyje Javtokas atskleidė savo komandos generalinio sekretoriaus pavardę, kuriuo jo pergalės atveju taptų Lietuvos kino centro vadovas Laimonas Ubavičius.

Javtoko komandoje taip pat yra treneris Jonas Kazlauskas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, kuris būtų atsakingas už skaidrumą ir komunikaciją, finansininkas Aivaras Čičelis, Radvilė Autukaitė, kuri užsiimtų moterų krepšiniu, ir Laimonas Ubavičius, turintis vadovavimo bei diplomatinės turintis. Ubavičius užimtų generalinio sekretoriaus poziciją.

Tuo metu pristatydamas savo komandą, Butautas atskleidė, jog dar nėra apsisprendęs, kas užimtų generalinio sekretoriaus vietą, o tarp kandidatų – dabar federacijoje dirbantys Mindaugas Špokas ir Justas Kalinauskas. Butauto komandoje taip pat yra LKL prezidentas Remigijus Milašius, Lietuvos krepšinio legenda ir dabartinis LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Butautas atskleidė, kad Saboniui šiuo metu yra siūloma FIBA Europos prezidento vieta, tačiau jis nutarė prisijungti prie Butauto komandos. Likę Butauto komandos nariai – RKL prezidentas Vaidas Jurgilas, kuris būtų atsakingas už regionų krepšinį, ir Europos čempionė Lina Brazdeikytė, kuri dirbtų su moterų krepšiniu.

Kalbėdamas apie savo būsimą komandą, Butautas pateikė ir dar vieną anksčiau žiniasklaidoje nefigūravusią, Jono Mačiulio, pavardę. Butauto pergalės atveju Mačiulis LKF rūpintųsi jaunimo ugdymo klausimais.

Gedvilo komandoje – dvi kadencijas LKF generalinio sekretoriaus poziciją užėmęs Mindaugas Balčiūnas, kuriam vėl būtų siūloma ši pozicija, buvęs Lietuvos sporto universiteto rektorius Albertas Skurvydas, verslininkas Ilja Laursas, kuris bus atsakingas už investicijas ir rėmėjus, už trenerių kvalifikacijos kėlimą atsakingas Rūtenis Paulauskas.

Visi kandidatai sutartinai tikino, jog pirmasis jų darbas po rinkimų būtų išrinkti vyriausiąjį trenerį Lietuvos vyrų rinktinei ir, jei Butautas su Javtoku vieno savo favorito neišskyrė, Gedvilas jo neslėpė.

„Šiai dienai numeris vienas kandidatas yra Kazys Maksvytis, jis jau sutiko dirbti bei yra įrašęs tokią sąlygą naujame kontrakte su klubu, – kalbėjo Gedvilas. – Dabartinis rinktinės branduolys yra Kazio auklėtiniai ir, manau, išmušė jo valanda, reikia tik nepavėluoti, kaip buvo su Rimu Kurtinaičiu.“

Javtokas debatuose oponavo Butauto teiginiui, jog idealiausiu atveju rinktinės treneris turėtų dirbti tik vieną darbą. Buvusio krepšininko įsitikinimu, treneriui reikia praktikos, nes kitu atveju jis tampa skautu.

Taip pat Javtokas neatmetė varianto, jog vienas treneris Lietuvos rinktinėje būtų FIBA langams, kitas – pagrindiniams turnyrams.

„Galbūt įmanoma padaryti, jog vienas treneris dirbtų vasarą, kitas per langus, – teigė Javtokas. – Nes situacija verčia apie tai galvoti, kiekvienam treneriui, dirbančiam Eurolygoje, sąlygos atvažiuoti į rinktinę sezono metu nėra suteikiamos. Kai kažkuris po rinkimų gausime galimybe kalbėtis su treneriais, įvertinsime jų galimybes skirti laiką ir, manau, sprendimas bus priimtas per dvi savaites.“

Kalbant apie moterų krepšinio rinktinės trenerį, vėl atviriausias buvo Gedvilas, kuris savo favoritu įvardijo Rimantą Grigą, o kaip galimi jo pagalbininkai matomi Linas Šalkus, Vilius Stanišauskas ar Romualdas Petronis.

Vis dėlto Gedvilo išvardintos pavardės, kurios, anot jo, prikeltų Lietuvos moterų rinktinę, neįtikino debatų vedėjo Tiškevičiaus, kuris kandidatui į LKF prezidento postą pasiūlė lažybas.

Nuotr. BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta

„Jeigu tampate prezidentu, sakau, kad jūsų paskirtas trenerių štabas nieko nepadarys su moterų krepšiniu. Jeigu būsite teisus, pripažinsiu, jog esate geras moterų krepšinio specialistas“, – kirsdamas rankomis su Gedvilu sakė Tiškevičius.

Tarp kandidatų netrūko ir kandesnių replikų vienas kitam – Gedvilas sulaukė priekaištų dėl trenerių licencijavimo ir jų skatinimo, o Butautas turėjo aiškinti dabartinėje federacijoje nuveiktus darbus.

Butautui ne kartą kliuvo dabartinės federacijos darbai, jis debatuose sukritikavo ir LKF komunikacijos silpnumą.

Javtokas Butauto paklausė, kas pasikeistų Butautui tapus LKF prezidentu, mat jo komandoje dominuoja šiuo metu LKF dirbantys žmonės.

„Turėsiu kitus valdymo svertus“, – pažymėjo Butautas.

Butautas taip pat atskleidė, kad buvo išsiskirta su LKF jaunimo rinktinių vyr. treneriu Rolandu Radvila. 

„Su Rolandu vakar atsisveikinome, aš jo darbą vertinu labai aukštai, jis yra tvirto charakterio, galbūt tai ne visiems patinka. Aš jį labai gerbiu“, – sakė Butautas.

Visi kandidatai kalbėjo įvairiomis temomis – pradedant nuo jaunimo ir trenerių ugdymo bei baigiant agentų veiklos reglamentavimu ir dabartine FIBA sistema.

Kalbant apie trenerių ruošimą, Butautas pažymėjo, kad bandytų įdiegti naują programą, kurią jau naudoja su savo studentais. Javtokas pažymėjo, jog rengtų daugiau trenerių seminarų, juos supažindintų su užsienio trenerių metodikomis. Gedvilas išskyrė trenerių atlygį ir kategorijų aspektą.

„Mano auklėtiniai bėga iš trenerių pareigų, nes negali iš to išgyventi. Reikia motyvuoti trenerį, gerbkime jį“, – kalbėjo Gedvilas.

LKF prezidento rinkimai vyks rugsėjo 7 dieną. Balsavimo teisė priklauso 136 asociacijos nariams.

Laimėjęs kandidatas šiame poste pakeis nuo 2011 m. pareigas užimantį ir antrą kadenciją užbaiginėjantį Arvydą Sabonį.

Prieš rinkimus bus sprendžiama, ar balsavimas bus atviras, ar uždaras. Vienintelis Vydas Gedvilas pasisakė už slaptą balsavimą, o kitiems dviem dalyviams abu variantai yra priimtini.

„Patogiausia yra balsuoti slaptai, tuomet žmogaus niekas negali paveikti – nei savivaldybė, nei verslo partneriai ar kiti įtakingi žmonės, kurie žmogui gali nurodyti, už ką balsuoti“, – sakė Gedvilas.

Debatai su LKF prezidento posto siekiančiais kandidatais (visas įrašas):

Svarbiausi momentai iš LKF prezidento debatų:

Komentarai:
x
Pykit, kritikuokit, bet Javtokas prasčiausiai pasirodė. Klausimą gauna, į kurį negali atsakyti, o gal net jo visai nesupranta, ir... "Aš vienas nebūsiu. Turiu komandą. Kazlauskas į tą klausimą atsakytų". Kam apskritai toks prezidentas reikalingas, jei kiti už jį viską spręs?
2021-08-14
+7
Atsakyti
Protingiausai kalba ir masto Butautas, tik kad jo komanda sena gvardia, Javtokas su Jakilaiciu tai klaunada padarytu, o apie Gedvila tai ........
2021-08-13
+7
Atsakyti
Mano akim ziurint idealus kandidatas, panaikintu moteru krepsini ir vietoj jo ruostu shokejas, pertraukelems, kai vyrai zaidzia krepsini. Moteru krepsinis kaip ir moteru futbolas neidomus niekam viso pasaulio mastu. Taip kad nereik ant jo svaistyt pinigu.
2021-08-13
+3
Atsakyti
Paziurejau ir mano nuomone tokia, kad ner idealaus kandidato. Visi trys turi ir pliusu, ir minusu, bet jei reiktu atiduot balsa galbut rinkciausi Butauta. Solidziausiai atrodantis, bet aisku ne viskas patiko ka jis kalbejo... Kaip ten bebutu, ka be isrinktu, pasilieku teise toliau kritikuot LKF 😉
2021-08-13
+9
Atsakyti
Anonimas
čia taspats, kas diskutuotų apie krepšinio žurnalistiką Urbonas, Miklovas ir tas iš krepšinio pasaulyje. Juokinga klausyt kaip nusišneka Gedilas ir manau Karoliui tikrai norėjosi daugiau patraukt per dantį Gedvilą, tik norėjo išlikt profesionalus ir dar labiau jo nesuvaryt prieš adekvačius krepšiny nusimanančius žmones
2021-08-13
+11
Atsakyti
Jei neduok dieve isrinks aferista vyyyda, krepsiniui sakes. Bus kaip su futbolu.
2021-08-13
-1
Atsakyti
alioalio
Is savo saltiniu suzinojau,kad poros dienu begyja,zalgiris pranes apie kontrakto pasirasyma su Brandon Knight...Shilleris jau kalbejo su Knight ir liko tik uzbaigti vasaros lyga,nors yra kalbu kad jau nebezais daugiau vasaros lygoje ir kita savaite bus Kaune atlikti medicinini patikrinimas
2021-08-13
-7
Atsakyti
Anonimas
Man užkliuvo klausimas, kaip motyvuoti mergaites žaisti krepšinį ir niekas nesugalvojo normalaus atsakymo... Taip, sutinku išsakytai pozicijai, kad turi būti stiprus moterų klubas, bet manau didžiausia motyvacija yra pinigai... Kol moterų krepšinyje nebus bent vidutinių pinigų, tol niekas iš mergaičių nežais. Bent 15k€ už sezoną gautų lietuvoj, jau būtų stimulas joms stengtis, bet kai žaidžia už 500-800€ per mėnesį, tai koks tikslas sportuot?
2021-08-13
+3
Atsakyti
tiskevicius klounas kuris bando itakot ziuri nuomone rodydamas aisku palankuma atskiriems kandidatams nors turetu but neutralus. gedvilas vienintelis nepriklauso dabartinei gaujai kuri nuvare krepsini, ir jei jis netaps prezidentu, degradacija tesis 200%
2021-08-13
-1
Atsakyti
aaa
Matau kad yra palaikanciu Gedvila.. For real ar rasote is recesijos? :) Nesuprantu kaip konkstruktyviai mastantis zmogus gali po sios diskusijos palaikyti si kandidata? Taigis tipinis politiikas snekantis pusiau tiesas be jokio konkretumo. Dauguma Gedvilo isskakytu dalyku yra stylium : "jei mane isrinksite darysiu kad viska kad butu gerai!" arba "yra isleista knyga, tad visi gali pasiskaityti". Lietuvos krepsinio laukia tamsus laikai jeigu ponas Gedvilas bus iskrinktas LKF prezidentu.
2021-08-13
-9
Atsakyti
Anonimas
kas nors kalbejo kaip sugrazint Europos klubini krepsini federacijoms, ar sita svarbiausia tema buvo ignoruojama ?
2021-08-13
+9
Atsakyti
Tomas
Karolis Tiškevičius emocijų nevaldantis debilas. Vidurį laidos kreipėsi į kandidatą, sako tu nepadarysi savo darbo, atsistojo, pareikalavo lažintis ir perkirsti ranką. Čia ne tavo sugėrovai iš BN, suvok kur esi
2021-08-13
+8
Atsakyti
nezinau chebra, Javtokas net kojiniu neuzsidejes atvare. Kaip toks gali but prezidentu kazko? Ar jis bent suvokia, kur dalyvauja ir ka reiskia zodiai "prezidentas", "prezidentuoti"?
2021-08-13
-5
Atsakyti
Treneris
Visi daugiau mažiau nusikalbėjo, tačiau konstruktyviausiai Gedvilas.
2021-08-13
-4
Atsakyti
Tomas
Javtokas silpniausias. Kiek vaikiškai mąsto - darysiu, kad viskas būtų gerai. Visi nori gero. Bet reikia žinių, gebėjimų ir patirties. Be to, atėjus į valstybinę instituciją, reikia gebėti veikti biurokratinėje aplinkoje, kur manau jis pasimestų. Jo komanda labai įvairūs žmonės, jį nustelbs ir ko gero taps marionete. Butautas nepasiruošęs, nors rinkimai netrukus, dar nežino kokie žmonės vadovaus kokiam padaliniui. Tai esminis dalykas, asmenybės kertinė dalis. Jei komanda nesuformuota, galima teigti žmogus nepasiruošęs vadovauti. Vydas Gedvilas pasisakė profesionaliausiai, sakyčiau visa galva aukščiau už kitus kandidatus. Jo žodžiuose buvo turinys, kaip organizuos valdymą, ne tik vaikiškas "noriu, kad būtų geriau". Komanda pas Gedvilą įspudinga. Ankščiau LKF vadovavę žmonės, verslininkai mentoriai, legendinis treneris, garsus fizinio parengimo specialistas, Mindaugas Balčiūnas puikiai veikia biurokratinėj aplinkoj, Ilja Laurus tikrai sugebėtų padėt su rėmėjais ir marketingu, Urvydas patyręs fizinio parengimo specialistas, Rutenis Paulauskas žinantis trenerių duoną ir koks treneris rinktinei geriausias, Rimas Kaukėnas dirbantis su labdara, žinantis kaip pritraukt valstybės paramą. Iš to, ką sakė visi trys kandidatai susidariau įspūdį, kad geriausias dešinėj - Gedvilas, silpniausias kairėj - Javtokas. Gedvilui palinkėčiau daugiau rūpintis viešaisiai ryšiais, skirti tam pinigų, nes gali būti, kad žmonės nesigilins į programą ir kaip dažnai būna valdžią pasirinks kieno veidas gražesnis ar tą kuris daugiau matytas. Aš už Gedvilą.
2021-08-13
-6
Atsakyti
Anonimas
Man atrodo, Gedvilas toks nelankstus visiškai, taip gal jis turi šiokios tokios patirties, bet iš šnekos matosi, kad jo nuomonė mėtosi ir neturi tvirtų isitikinimų, Butautas, tai gražiai skambe, bet klausomas ar jis kažką pakeistų, nes žmonės liks beveik visi tie patys. Man priimtiniausia kandidatūra atrodo Javtoko, gal jam ir trūksta tos patirties ir supratimo kaip viskas veikia, bet manau, kad jam reikia suteikti galimybę, jis žino visas sporto bėdas, nes pats nesenai praėjęs viską ir manau, kad įneštų šviežumo, nes ten jau reikia keistis iš pagrindų, o ne statyti esamą Butauto komandą.
2021-08-13
+10
Atsakyti
Anonimas
Labiausiai nustebinęs dalykas - Lauras Ilga Gedvilo komandoje. Populistai tas Gedvilas, ir kaip pritraukė Laursą. Nors anam irgi naudinga savireklama. O Maciulis be patirties ugdyti jaunimą, irgi populistinis ėjimas. Reikia žmonių su aukštuoju, o ne psichuojanciu krepšininkų.
2021-08-13
-2
Atsakyti
Klaipeda
Tiškevičius visiškai netiko šiems debatams, čia jam ne podkestas kur glaima varyti ir šaipytis. o Vydas parodė kad žmogus išmano visa virtuvę LKF ir žino krepšinio skaudulius. Javtokas ir Butautas Pasirodė praščiau.
2021-08-13
-1
Atsakyti
Anonimas
Kažkaip buvau uz Javtoka pries šitus debatus, bet matosi Gedvilui labiausiai rūpi, turbūt geriausias ir sąžiningiausias iš visų, tas Butauto nuolatinis šaipymasis matosi labai nori jį sumenkinti ir Javtokas padeda tą daryti Butautui, gavosi 2vs1 arba 3vs1 dar dasidejo Tiškevičius, nuteikta publika dar tai turim 4vs1. O Butautas tai nzn grynas politikinis chamizmas, nesinoretu tokį žmogų matyti LKF galva, Javtokui matosi dar anksti, labiau tiktų lkf prez. dešiniąja ranka pabūti, poto gal pačiam perimti. Gedvilas labiau senos kartos mąstymas, bet bent žino kas yra pagarba.
2021-08-13
+3
Atsakyti
Deja, bet prezidentą rinks ne basketnews skaitytojai.
2021-08-13
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.