Nuotr.: AP, AFP, USA TODAY Sports – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. AP, AFP, USA TODAY Sports – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Daugiau nei 11 mėnesių trunkantis 2019-2020 m. Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezonas pasiekė finišo tiesiąją.

Jau ketvirtadienio naktį Los Andželo „Lakers“ ir Majamio „Heat“ ekipos stos į precedento neturinčią NBA finalo seriją, vyksiančią uždarame Orlando burbule.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti būsimą NBA finalą ir įvertinti abiejų komandų stiprybes bei silpnybes.

Geriausi žaidėjai prieš geriausią komandą

LeBronas Jamesas bei Anthony Davisas, be abejo, yra geriausi šios serijos krepšininkai, kuomet „Heat“ savo sudėtyje bent vienos tokio lygio žvaigždės paprasčiausiai neturi. Vis dėlto, „Heat“ turi tai, kuo pasigirti negali „Lakers“ – itin apylygę ir gilią komandą.

Jimmy Butleris, Goranas Dragičius, Bamas Adebayo ir Tayleris Herro šių metų atkrintamosiose atrodo kur kas geriau nei pagalbiniai „Lakers“ krepšininkai. Solidų indėlį įneša ir nuo suolo kylantis veteranas Andre Iguodala.

Herro šių metų atkrintamosiose yra daugiausiai taškų pelnęs atsarginis krepšininkas (257). Arčiausiai jo iš „Lakers“ ekipos yra Kyle‘as Kuzma, surinkęs 158 taškus. 

Visgi Kuzma per 15 rungtynių nė karto nepelnė 20 taškų, kuomet Herro šią ribą peržengė tris sykius ir apskritai įmetė dviženklį taškų skaičių visuose žaistuose susitikimuose.

Tokia įvairiapusiška sudėtis leidžia Erikui Spoelstrai turėti bent kelis lyderius. Vieneriose rungtynėse komandą tempia Adebayo, kitose – Dragičius, Butleris ar jau minėtasis Herro.

Vis tik Jameso bei Daviso duetas šiemet yra toks dominuojantis, jog niekas jam didesnių problemų nesukėlė ir apie atsarginių žaidėjų indėlio trūkumą nebuvo nė kalbos. Juolab, kad Alexas Caruso ar Danny Greenas taip pat yra geri perimetro gynėjai, kurie sudarys problemų „Heat“ krepšininkams.

Kaip ginsis „Heat“?

Štai čia yra didysis serijos klausimas. „Heat“ yra geriausiai besiginanti komanda, su kuria „Lakers“ susitiks šių metų atkrintamosiose, tačiau Los Andželo ekipa vis tiek turi savų pranašumų.

Kalbant apie asmeninę gynybą, „Heat“ turi pakankamai pajėgių krepšininkų, galinčių pristabdyti Jamesą – Butleris, Iguodala, Jae Crowderis ar Adebayo, tačiau galima neabejoti, jog pastarasis prisiims Daviso priežiūrą.

Vis dėlto LeBronas metų metus garsėja tuo, jog sugeba susikurti matchupą prieš silpniausiai besiginančius varžovų gynėjus ir šiuo atveju akys iš karto krypsta į Duncaną Robinsoną bei Herro. Tiek Robinsonas, tiek Herro fiziniais duomenimis niekaip neprilygsta Jamesui, kuris taip pat turi ir 17 kartų daugiau patirties – „Heat“ naujokams tai yra debiutiniai sezonai. Net ir žaidimas vienas prieš vieną su Dragičiumi neskamba kaip blogiausias variantas LeBronui.

Galime prisiminti seriją su Milvokio „Bucks“, kuomet „Heat“ pastatydavo 2-3 žmonių sieną ties baudos aikštelės prieiga ir taip sėkmingai neutralizavo reguliariojo sezono MVP Giannį Antetokounmpo.

Nuotr. AP-Scanpix

Vis tik skirtingai nei Antetokounmpo, Jamesas savo arsenale turi ir geresnį aikštelės matymą, ir žymiai solidesnį metimą iš distancijos.

Serijoje su „Celtics“ sublizgėjo jau pagarsėjusi „Heat“ zoninė gynyba. Tai leistų išvengti susikeitimų prieš Jamesą, tačiau tokiu atveju atsiveria kita problema – Davisas.

Zona prieš „Celtics“ veikė todėl, nes Danielis Theisas toli gražu nėra didelė problema besiginančiai komandai. Vis tik „Heat“ naudojama 2-3 zona atveria skylę tarp tritaškio linijos ir baudos aikštelės, kurią Davisas galėtų sėkmingai išnaudoti.

Taikant šią gynybą prieš „Celtics“, Majamio krepšininkai turėjo problemų atsikovojant kamuolius, o prieš aukštesnę „Lakers“ komandą ši bėda gali dar labiau išryškėti.

Kaip ginsis „Lakers“?

Savų galvosūkių gynyboje turės ir Frankas Vogelis. Bene didžiausias „Lakers“ stratego galvos skausmas turėtų būti „Heat“ tritaškiai.

„Heat“ atkrintamosiose vidutiniškai įmeta po 13,3 tritaškio ir šio skaičiaus praktiškai visada užtekdavo pergalei. Vienintele išimtimi buvo mačas su Milvokio „Bucks“, kuriame „Heat“ realizavo 17 tolimų metimų ir vis tiek nusileido 115:118. Tuo metu trečiajame serijos mače su „Celtics“ Floridos ekipa įmetė 12 tritaškių, o penktajame – tik 7.

Robinsonas, Herro ir Dragičius yra pagrindiniai kandidatai, galintys nubausti iš toli, tačiau erdvės negalima suteikti ir Iguodalai bei Crowderiui. Net ir Jimmy Butleris, kuris reguliariajame sezone iš toli atakavo 24 proc. tikslumu, šių metų atkrintamosiose nepiktnaudžiauja tritaškiais, tačiau realizuoja juos 37 proc.

Iš karto prisiminti galima „Lakers“ seriją su Hjustono „Rockets“, kurioje Los Andželo ekipa sėkmingai prisitaikė ir neutralizavo Teksaso ekipos tritaškius. 

„Lakers“ tai padarė labai paprastai – prailgino savo atakas, numušė rungtynių tempą ir erdvės davė blogiausiam „Rockets“ metikui Russellui Westbrookui, kurį nuolat provokuodavo mesti tritaškį arba tolimą dvitaškį, o Jameso Hardeno gynyba buvo patikėta Davisui.

Vis tik skirtingai nei „Rockets“, „Heat“ neforsuoja tolimų metimų ir susikuria palankias progas. Majamio ekipa taip pat su mielu noru ima situacijas, kuriose gali pelnyti du taškus. Pavyzdžiui, Butlerio ar Dragičiaus reidai krepšio link bei Adebayo darbas baudos aikštelėje ir jos prieigose.

Jei Caruso, Greenas bei Kuzma taip ir nesugebės bausti varžovų savo tritaškiais, „Heat“ gali įgyti ženklų pranašumą. Būtent dėl tolimų metimų grėsmės dviženklis deficitas nebeturi tokios didelės reikšmės, nes 2-3 tritaškiai kaip mat grąžina atsiliekančią komandą į rungtynes.

„Heat“ yra geriausias to pavyzdys – pirmajame mače su „Celtics“ Majamio krepšininkai ketvirtajame kėlinyje turėjo 14 taškų deficitą, o antrajame – 17, tačiau, nepaisant to, laimėjo abejas rungtynes.

Geros gynybos svarbą kiek anksčiau buvo pažymėjęs ir „Lakers“ strategas Vogelis.

„Tai yra galingas ginklas atkrintamosiose. Toks galingas, jog gali prilygti superžvaigždės turėjimui. Jeigu pasižymi elitine gynyba, ji gali tapti trečiąja komandos žvaigžde“, – po ketvirtųjų serijos rungtynių su „Rockets“ sakė specialistas.

Taigi, galima tikėtis ilgos, galbūt net septynių šachmatų partijų serijos, kurioje daugiausiai lems abiejų komandų trenerių parengtas žaidybinis planas. Vis tik pamačius, kaip Jamesas nulėmė penktąsias serijos rungtynes su Denverio „Nuggets“, bent jau kol kas menką pranašumą prieš finalo startą norisi suteikti „Lakers“ ekipai.

Komentarai:
Už Bronių!!! :)
2020-09-30
Atsakyti
Obama
Siais metais visi underdogai gerai pasirode, net Mavsai, jei Porzingis butu buves, manau, butu ikrete Clipersams i batus, Denveris, Miamis, Celtics nors ir gera komanda, bet irgi neatrode, kad finale konferencijos zais. Keliam taures uz Miami, linkin sekmes, nes jos tikrai prireiks, nes, bukim biedni, bet teisingi, Lakers tikrai stipresne komanda. Bet jau yra buve NBA istorijoj, kai prastesne ant popieriaus komanda laimi finala. Siaip net gaila butu Broniu apvogt, kai jau MVP is jo pavoge siais metais, nes turbut paskutiniai. Bet Miamis tokia simpatiska komanda, kad sunku nesirgt.
2020-09-29
+2
Atsakyti
Racism is not real
tikiuosi laimes komanda kurioje daugiau baltu
2020-09-29
-6
Atsakyti
djgaffer
Daug straipsnyje parašyta,bet apie trenerių dvikovą neužsiminta.Man asmeniškai Spoelstra neįtikėtiną darbą atlieka ir jam atiduočiau metų trenerio apdovanojimą.Neturi superžvaigždžių,nemažai jaunimo ir veteranų,bet vadovauja jiems tiesiog tobulai.Šituo atveju Vogeliui lengviau,kuris turi Bronių,viską laikantį savo rankose.Todėl Spoelstros darbar dar įspūdingiau atrodo,kai tiek pasiekta su ne pirmo ryškumo žvaigždėmis.
2020-09-29
-7
Atsakyti
kasioguru
nezais Lebronas ant tu mismatchu visa serija, nebe jaunas yra, kad galetu taip art. paskutini kelini, kai reikia ptraukt, gal ir gales bandyt, bet ne ilgiau. skirtumas esminis nuo pries tai buvusiu varzovu bus tas, kad nebus tokio lengvo puolimo per Davisa. kitos komandos dvigubindavo, kas atrisdavo rankas metikam, o cia Bamas turetu susitvarkyt vienas.
2020-09-29
+1
Atsakyti
da
LeBronas žino kaip žaisti prieš tritaškius metančią komandą, to pavizdys 2016m 1-3 serija, prieš vieną geriausių komandų metančia tritaškius ir turinčius snaiperius Curry ir Thompsona... Serija baigėsi 4-3 Cavs naudai. O Heat tokių neturi kaip Curry ar Klay...
2020-09-29
Atsakyti
ed
Straipsnio autorius akivaizdžiai už Heat, nes Heat aprašymas tiesiog ten griebk už širdies. "Geriausi žaidėjai prieš geriausią komandą".. Ir kodėl Lakers negali būti Geriausia komanda ? Lakers kaip tik žaidžia ganėtinai komandiškai, dalinami asistai tiek iš Lebrono tiek iš Rondo ir kitų.. Vienas už kita ir t.t. Realiai žiūrint į situacija 4-0 arba 4-1 Lakers naudai. Nemanau kad Heat bus kietesnė komandą nei Blazers, Houstonu ar Nuggets.
2020-09-29
-1
Atsakyti
vbb
LA 4 : 0 heat. Krepsinio karalius King Lebron MVP
2020-09-29
+1
Atsakyti
Algis
Heat ims, vien patekimas į finalą kai konferencijoje buvo 5 vietoj yra nemažas pasiekimas, tačiau aš visada už heat. Heats in 6.
2020-09-29
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.