Nuotr.: BasketNews.lt/D. Lukšta
Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta

„Neišnaudotų galimybių ratas“. Taip pasirodymą pirmoje Eurolygos sezono pusėje įvardijo Šarūnas Jasikevičius.

Šį sezoną metami dvitaškiai

51%
19,2
Pataiko: 19,2
Taiklumas: 51,0%
Vieta lygoje: 10
Geriausias pasiekimas: 28
Blogiausias pasiekimas: 13
Daugiausia pataiko: Zach LeDay

Kauno „Žalgiris“, įpusėjus reguliariajam sezonui, savo sąskaitoje turi 5 pergales, 12 pralaimėjimų ir žengia šešioliktoje turnyrinės lentelės vietoje.

Nuo aštuntosios pozicijos skiria vos trys pergalės ir tai tikrai nėra toks nepanaikinamas skirtumas, koks buvo pernai. Tada kauniečiai trimis pergalėmis nuo aštuntosios vietos atsiliko likus šešiems turams iki reguliariojo sezono pabaigos, taigi šiemet yra beveik trigubai daugiau rungtynių pavyti pabėgusį traukinį. 

Kita vertus, net ir dviejų pastarųjų pergalių serija nėra tokia, kuri įpūstų didžiulę pasitikėjimo bangą „Žalgirio“ žaidimu.

Taip, pergalė Miunchene buvo užtikrinta, taiklumas – nuostabus, o statistikos protokolą užpildė visi, kas tik galėjo.

Ir visgi pirmasis 2020-ųjų mačas su Tel Avivo „Maccabi“, kuri Kaune drąsiai galėjo žaisti su „Maccabi-2“ užrašu ant krūtinės, nuleido „Žalgirio“ svajotojus ant žemės.

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta
Kad ir koks buvo nuostabus Luko Lekavičiaus šou antroje mačo pusėje, kai jis pelnė 21 iš 44 komandos taškų, kad ir kaip ant kojų kėlė tas 19:0 spurtas trečiajame ir ketvirtajame kėliniuose, kad ir kokia buvo saldi paskutinės minutės drama, nereikia pamiršti, kad „Maccabi“ Kaune žaidė be šešių krepšininkų, kurie kartu atsakingi už… 64,6 taško per rungtynes.

Kol Scottie Wilbekinas (vid. 16,3 taško), Omri Casspi (12), Othello Hunteris (10,4), Tarikas Blackas (9,1), Nate’as Woltersas (9) ir Johnas DiBartolomeo (7,8) nuo atsarginių suolo arba per televizorių stebėjo rungtynes Kaune, „Žalgiris“ eilinį kartą strigo su pataikymu.

Pirmoje dvikovos dalyje kauniečiai realizavo vos 29 proc. metimų (9/31), o vienu metu net 15 atakų iš eilės nesugebėjo užpulti (10 paeiliui pramestų metimų ir 5 klaidos).

Taip, „Maccabi“ yra geriausiai besiginanti Eurolygos komanda (per 100 atakų praleidžia vid. 89,4 taško, „overbasket.com“ duomenimis), tačiau Kaune ji žaidė neįprasta devynių žaidėjų, iš kurių du debiutavo komandoje, rotacija.

Prasidėjus trečiajam kėliniui, antroji „Maccabi“ komanda pelnė 10 taškų iš eilės ir įgijo didžiausią persvarą rungtynėse (44:29), kuri buvo panaikinta milžiniškų Lekavičiaus pastangų dėka.

Žemiausias „Žalgirio“ žaidėjas šios persvaros tirpdymą pradėjo tritaškiu, o ketvirtojo kėlinio pradžioje perėmė kamuolį ir smeigė dar vieną tolimą metimą, taip padidindamas kauniečių persvarą iki 60:53.

Jasikevičius po mačo pripažino, kad po to Lekavičiaus tritaškio jam atrodė, kad „Žalgiris“ perlauš rungtynes, tačiau galiausiai nagus reikėjo kramtyti iki paskutinės dvikovos minutės.

„Žalgiris“ mačą baigė pataikęs 7 tritaškius iš 21 ir tas 33 proc. taiklumas yra geresnis nei jų sezono vidurkis (32,3). Pagal tritaškių taiklumą kauniečiai yra paskutiniai Eurolygoje.

Pirmajame varžybų rate „Žalgiris“ neblizgėjo ir kitais puolimo skaičiais. Pagal dvitaškių taiklumą kauniečiai yra vienuolikti (51 proc.), pagal rezultatyvius perdavimus – penkiolikti (vid. 15,8), o pagal taškus per 100 atakų („overbasket.com“ duomenimis) – trylikti (93,1 taško).

Pagal gynybos reitingą „Žalgiris“ yra septintas (vid. 95,7 taško per 100 atakų), tačiau būtent dėl gynybos Jasikevičius dažniausiai turi priekaištų savo komandai po dvikovų.

Pavyzdžiui, mače su „Maccabi“ žalgiriečių treneriui kliuvo tai, kad 51 taškas iš 68 buvo praleistas po jo auklėtinių klaidų.

„Nesakau, kad jie įmestų 17, bet tu 51 kažkur nuimi pirminėje stadijoje, ką esi akcentavęs. Čia yra vienos iš prasčiausių rungtynių, kiek mes rašome tuos dalykus. 51 iš 68 po mūsų klaidų… Ir tų klaidų bus, nes varžovas žaidžia greitai, kartais nespėji reaguoti, bet 51 iš 68. Eurolygoje laimėti su tokiu dalyku“, – galvą kraipė Jasikevičius.

Tokių klaidų mažinimas, anot „Žalgirio“ trenerio, pirmiausia susijęs su krepšininkų branda. Šiemet kauniečiai turi jauniausią komandą per Jasikevičiaus erą, o tai ypatingai jaučiasi priekinėje linijoje.

Jockui Landale’ui yra 24-eri, Nigelui Hayesui, Zachui LeDay ir Martinui Gebenui – po 25-erius.

Kaip ir visos komandos, šių žaidėjų rodikliai pirmoje sezono pusėje svyravo tai aukštyn, tai žemyn.

LeDay yra vienintelis iš naujokų, anksčiau ragavęs Eurolygos duonos, todėl nieko keisto, kad įpusėjus sezonui jis yra rezultatyviausias komandos žaidėjas (vid. 11,7 taško).

Kita vertus, jo efektyvumas tikrai nėra toks, kokio norėtųsi – tikslą pasiekia mažiau nei 50 proc. dvitaškių (63/128), o tritaškių taiklumas – neįkvepiantis (4/17).

Landale’as su 10,8 taško vidurkiu yra trečias rezultatyviausias komandos žaidėjas, tačiau jo rezultatyvumas yra kur kas didesnis pralaimėtuose mačuose. Ketveriose pergalingose dvikovose jis vidutiniškai pelnė po 4,8 taško, o dvikovą Miunchene praleido dėl čiurnos traumos.

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta
Hayesą apskritai galima vadinti didžiausiu pirmojo rato „Žalgirio“ nusivylimu (neskaitant Alexo Perezo). Hayesas yra antras daugiausiai tritaškių „Žalgiryje“ išmetęs krepšininkas (51, vid. po 3 per rungtynes), tačiau jų pataikė vos 27,5 proc. Dvitaškių taiklumas – irgi žemiau kritikos ribos (17/47, 36,2 proc.).

„Daugiausiai tikiuosi suaugimo, kaip žmonių. Esame labai vaikiški, mums reikia daugiau brandos“, – žvelgdamas į antrąjį Eurolygos ratą, sakė Jasikevičius.

Greta brandos kauniečiams per artimiausius tris mėnesius reikės ir daugiau sėkmės. Pirmajame rate du pralaimėjimai buvo patirti per pratęsimą, dar keturi mačai pralaimėti 4 ar mažesniu taškų skirtumu.

„Žalgirį“ nuo aštuntosios vietos, kaip jau minėta, skiria vos 3 pergalės, tačiau akivaizdu, kad norint įšokti į atkrintamųjų traukinį, sezono pabaigoje reikės 16-17 laimėjimų. Tai reiškia, kad antrajame rate kauniečiai turi pasiekti 12-5 arba bent 11-6 rezultatą.

Eurolygoje viskas įmanoma ir jau šio sezono pradžia tai parodė. Milano „AX Armani Exchange“ sezoną pradėjo 6-1, tačiau per paskutines 10 rungtynių jų rezultatas yra vos 3-7.

„Valencia“ startavo 1-6, o per paskutines 10 rungtynių laimėjo 7 kartus.

Maskvos srities „Chimki“ startavo 6-2, o po to krito į 2-7 duobę.

Belgrado „Zrvena Zvezda“ sezoną pradėjo 2-7, o per paskutines aštuonerias rungtynes jų rezultatas yra 6-2.

Viskas gali greitai keistis ir kam kam, bet „Žalgiriui“ to tikrai nereikia priminti. Visgi norint galvoti apie aštuonetą, antrajame rate kauniečiai nebegali sau leisti neišnaudoti galimybių.

Netgi dar daugiau – dabar „Žalgiris“ turės šokti aukščiau bambos ir to reikalaus jau likusios sausio mėnesio rungtynės.

Antrąjį ratą kauniečiai pradės trimis iš eilės dvikovomis išvykose (Madride, Belgrade ir Atėnuose), paskui namie priims Berlyno ALBA, o mėnesį pabaigs kelione į Vilerbaną.

Keturios komandos, su kuriomis teks kautis išvykose, namie yra sunkiai palaužiamos – pirmajame rate jų rezultatas savo aikštėje yra 26-9 (74,2 proc.), o „Real“ apskritai per paskutinius 13 mėnesių namie suklupo tik kartą – tam pačiam „Žalgiriui“ paskutinėse praėjusio sezono rungtynėse.

Norint svajoti apie aštuonetą, „Žalgiris“ nebegali laukti paskutinės sezono atkarpos ir turi daryti daugiau, nei iš jo tikimasi, jau dabar. Sausis sudės taškus likusiai sezono daliai arba įkvėps dar vienam stebuklingam šturmui.

Komentarai:
KĄ REIŠKIA
- ,,GALI NULEMTI" ??? JAU SENAI ŠARO ,,SISTEMOS" NULĖMĖ SEZONĄ. O, PUIKŪS PADĖJĖJAI BUVO MILAI, JANKŪNAI IR HAYESAI IR Co. DUOK DIEVE, KAD NEBŪTUME 18-TI 😩
2020-01-07
-17
Atsakyti
Anonimas
Hayes žalgiryje tikrai ne dėl puolimo, jo darbas ginyba bei aikštės plėtimas ties perimetru puolime.
2020-01-06
+19
Atsakyti
.
Manau išvis turėtų būti pakeista Žalgirio strategija, kad svarbesni sportiniai rezultatai nei finansinė situacija, nes jau seniai nebe tie laikai kai Žalgiris gali bankrutuoti. Nemažai Eurolygos klubų pas kuriuos nesueina finansai, bet jie neperka pačių pigiausių žaidėjų (Oly, Pao). Kitas dalykas, pergalės Eurolygoje yra ir finansinė komandos sėkmė, nes va paskutinės dvi pergalės papildys biudžetą 70k Eur, bet pagalvojus kiek daug prarasta pinigų toj serijoj 0-9, tai atsilieps kitų metų biudžetui, dėl to nereikia taupyti ant žaidėjų, nes pergalės=pinigai.
2020-01-05
+12
Atsakyti
Varp-Elis
P.S. Po to kai Zalgiris turejo tokius atsiskleidusius zaidejus kaip Davies kuris dominavo po krepsiu tai dabar i Leday ar Landale sunku ziuret :)
2020-01-04
+2
Atsakyti
Varp-Elis
Jau butu laikas parodyt duris Hayes, nepritapo ir nelabai tikiu kad pritaps jis Zalgiryje, per pirma rata 1 normalios varzybos pries Reala, tiksliau 1 geras kelinys daugiau kai jis aikstej daugiau zalos nei naudos. Gynyboje kaip 4 numeris per silpnas kai 3 numeris per letas. Puolime 1x1 suzaist negali, po krepsiu nepasistumdo is tritaskiu nepataiko ir dar daznuatveju isvis gaves kamuoli bijo ir mest ir varytis ji tiesiog stovi vietoj. Dauguma komandu stiprinasi sezono viduryje pas Zalgiri nieko, kad ir nieko neperkant bet jau geriau duotu Hayes laika Lukosionui ar dar kam pabandyt tikrai blogiau jau nebus. Neskaitant Perez sakyciau Hayes blogiausias pastaruju 3 sezonu pirkinys. Buvo Udrih kuris nerinko tasku bet valde komanda kas izaidejui priklauso, buvo D.Thompson kuris turejo ne viena gera maca, buvo D.Walton nors ir trumpai bet irgi turejo kelias geras rungtynes, o Hayes per 17 rungtyniu suzaide 1 gera kelini net ne rungtynes.
2020-01-04
+7
Atsakyti
Norite susirasti merginą vienai nakčiai? Sveiki atvykę - http://getmeets.com
2020-01-04
+5
Atsakyti
pamastymui
Hayes turbut daug daugiau uzdirba nei spauda rase. Gali but, kad jis Zalgirio top 5 tarp brangiausiu zaideju. Kodel? Todel kad jo dar neatleido ir todel, kad jam duoda daugybe zaidybinio laiko, nors atrodo ne geriau uz musu Lukosiuna.
2020-01-04
-3
Atsakyti
Mantas
Žiūriu dauguma komentatorių vaflių lygio😀 reikia tikėt komanda, o ne pilt šūdą 😠
2020-01-04
+7
Atsakyti
eurolyga
su Grigoniu galbut ir butume tureje 7 8 pergales Su Zvezda Valencia nepasiemem tasku
2020-01-04
-4
Atsakyti
eurolyga
kai zalgiris apacioi o Zvezda asvel Valencia Zvezda stebina arciau 8
2020-01-04
+10
Atsakyti
Sausis
reikes laimet pries Alba Asvel nebus lengva zenit
2020-01-04
-1
Atsakyti
Sausis
na dabar 3 isvykos laukia kur lengva nebus dar su Zvezda galima kabintis su pao sunku
2020-01-04
+16
Atsakyti
Sansai
aisku daug kur neisnaudojome sansu 1 Rate o galejo but 7 8 pergales po 1
2020-01-04
-8
Atsakyti
Sansai
Su Hayesu Taip kaip zaidzia nelabai Dar Walkupas nemastantis 4 keliniu galuose
2020-01-04
-16
Atsakyti
Emygeriuksciai
Miklovai tu rimtai duodi nors kazkoki realu sansa, kad zalgiris sugrbes laimeti minimum 12 rungtyniu per 17 turu? Su 11 pergaliu patekimo tikrai nebus, su 12 gal ir tik 13 jau turetu tukrqi uztekti.
2020-01-04
-24
Atsakyti
Fanas
Apie kokius top 8 cia kalbama, as nesuprantu isvisa, kaip mes sugebam laimet be izaideju su pagrindiniu pg walkupu? jis man patinka, bet jis nera tikras kurejas ataka dirigentas
2020-01-04
-2
Atsakyti
x
kaip ten bebūtų ar antra sudetis macabi ar pirma aikštelėje žaidžia 5 žaidejai. australas ir ulanovas po ,mikrotraumų grigonio nera tai kaip ir nuostoliai lyginasi. + macabi isigijo du naujus žaidejus vadinasi nebesitiki kažkurių žaidejų sugrįžimo. galima teihgti , kad tokio macabi koks buvo 1 rate antrame nebebus. na išskyrus wilbekeną
2020-01-04
+4
Atsakyti
djgaffer
Būkim realistais-per daug prarasta pirmam rate.Taip,tų šansų yra dėl aštuntuko,bet kaip ir minėta-komanda jauna,vis dar ieško savo žaidimo,o antrame rate laukiau daugiau išvykų rungtynių.Tikiu komanda,bet taip pat ir realiai į viską žiūriu.Sėkmės komandai antrame rate.
2020-01-04
+1
Atsakyti
Jmmm
Miklovai, zalgiris zaidzia be lyderio Grigonio,neatsigaves ir landales tad du rotacijos zaidejai svarbus zalgiriui,lyginant biudzetus nekisk maccabio problemu nes zalgiris turi ju irgi ir jei zali padarys stebukla eilini kart part pirmas cia rasysi rasinius zmogysta,kad saro komanda netiket turi buti begalvis.
2020-01-04
-2
Atsakyti
Anonimas
Juokinga jau skaityt tokias ,,zinias" pateisinimus apie zalgiri.Pralose nes silpnesni yra ir viskas.
2020-01-04
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.