Nuotr.: BNS, G.Šiuparys
Nuotr. BNS, G.Šiuparys

Artėjantį savaitgalį Palangoje finišuos liepos mėnesį krepšinio gerbėjus džiuginantis „Hoptrans 3x3“ turnyras.

Ketvirtajame „Hoptrans 3x3“ etape kovos stipriausios 8 turnyro komandos, o nugalėtojams atiteks 15 tūkst. eurų ir kelialapis į FIBA organizuojamą „Masters“ serijos turnyrą Debrecene (Vengrija). Piniginiai prizai bus skiriami visoms finaliniame turnyre dalyvaujančioms ekipoms, sumos bus dalijamos atsižvelgiant į užimtas vietas, todėl kiekvienas mačas turės atitinkamą vertę.

Per pirmuosius tris „Hoptrans 3x3“ etapus turnyre išaiškėjo favoritai – visuose finaluose dalyvavę ir du iš jų laimėję Utenos „Juventus“ krepšininkai, praėjusią savaitę triumfavusi Šakių „Gulbelė“ bei Jono Mačiulio vedamas Kauno raj. „Tauras“.

Nepaisant aiškių turnyro favoritų, pasiūlyti ką tikrai turės pirmuosiuose etapuose į pusfinalį patekusios Pasvalio „Pieno žvaigždės“ bei žaidimą sparčiai gerinantys „Šiauliai“, o taip pat savo galimybėmis bandys pasinaudoti Alytaus „Dzūkija“, Klaipėdos „Neptūnas“ bei Panevėžio „Lietkabelis“.

Prieš prasidedant finaliniam „Hoptrans 3x3“ etapui, tinklalapis BasketNews.lt“ pateikia keturis galimus scenarijus, kurie atrodo drąsūs, tačiau tuo pačiu nėra ir nerealūs.

Tai ne prognozės, o potencialūs netikėti scenarijai, apie kuriuos prieš savaitgalį Palangoje kalbama nedaug. Jūsų dėmesiui – keturi drąsūs lemiamo „Hoptrans 3x3“ etapo scenarijų spėjimai.

Čempionai – iki šiol dar etapo nelaimėjusi komanda

Nuotr. LKL/BNS

Per pirmuosius tris „Hoptrans 3x3“ etapus dukart triumfavo Utenos „Juventus“, sykį Šakių „Gulbelė“ ir būtent šios dvi ekipos yra įvardijamos ryškiausiomis favoritėmis laimėti pagrindinį prizą.

Vis dėlto trijulių krepšinyje netrūksta netikėtumų, kurių ypač gali pasitaikyti finaliniame turnyre, kuriame kovos 8 stipriausios komandos, o pralaimėjimo kaina gali būti milžiniška.

Pagrindiniais pretendentais mesti iššūkį favoritams yra įvardinami Kauno raj. „Tauro“ krepšininkai, kurie prieš tai vykusiuose turuose pateko į visus pusfinalius, o pirmajame etape net ir pasiekė turnyro finalą.

Kauniečių šansus didina ir tai, kad jie vėl sulauks rezultatyviausio turnyro žaidėjo Jono Mačiulio pagalbos (vid. 7,2 tšk.), kuris vis laisviau jaučiasi trijulių krepšinyje bei puikiai žino, kaip laimėti lemiamas rungtynes.

Nuotr. G. Šiupario

Tiesa, „Tauras“ neišvengė netekties – trečiajame etape čiurnos traumą patyrė vienas iš komandos varikliukų Žygimantas Šimonis, kurį pakeisti turės Rokas Stankevičius.

Dar viena komanda, turinti reikiamus įrankius laimėti – Pasvalio „Pieno žvaigždės“. Ne vieną FIBA organizuojamą profesionalų 3x3 turnyrą per karjerą laimėjęs Ovidijus Varanauskas yra vienas sunkiausiai individualiai stabdomų žaidėjų, o jo meistriškumas finaliniame turnyre turėtų atsiskleisti visu gražumu.

Taip pat „juoduoju arkliuku“ turnyre galime vadinti „Šiaulių“ ekipą, kuri yra sudaryta iš LKL krepšininkų – Aurimo Urbono, Evaldo Šaulio, Antano Udro ir Justo Furmanavičiaus. Jie jau pirmajame etape grupėje parklupdė „Gulbelę“, o praėjusį savaitgalį pateko į pusfinalį.

Pieno žvaigždės“ pasieks revanšą prieš „Juventus

Jei reikėtų rinkti įsimintiniausias „Hoptrans 3x3“ turnyro rungtynes, favoritėmis tokiomis tapti neabejotinai būtų antrojo etapo pusfinalis tarp „Juventus“ ir „Pieno žvaigždžių“.

Aistrų kupiname mače 21:20 triumfavo „Juventus“, tačiau šiose rungtynėse pasvaliečiai buvo nuskriausti – teisėjai lemiamu metu suklydo, ne pagal taisykles atidavę kamuolį uteniškiams, o po mačo „Pieno žvaigždės“ dėl to net pateikė protestą.

Puikią progą pasiekti revanšą „Pieno žvaigždės“ turės jau grupių etape, kur penktadienį 16 val. susitiks su favoritais laikomais „Juventus“ krepšininkais.

Nors pasvaliečiai versis be nemažai 3x3 patirties turinčio Edgaro Lasenbergo, kuris pluša Latvijos rinktinės treniruočių stovykloje, jie ką pasiūlyti varžovams tikrai turės.

Praėjusiame ture grupių etapo neperžengusios „Pieno žvaigždės“ sudėtyje atliko korekciją – Denisą Krestininą pakeis Laurynas Balkūnas, o minėtojo Varanausko pagalbininkais taip pat bus Zigmars Raimo bei puikiai trijulių krepšinyje atrodantis Modestas Kumpys.

Taip pat pasvaliečių šansus pasiekti revanšą didina ir tai, jog „Juventus“ nepadės traumą besigydantis Žygimantas Skučas.

Trečiajame etape uteniškiai, kurie savo žaidimą grindžia fiziškumu, ir be Skučo nukeliavo iki finalo, tačiau jau nebebuvo tokie dominuojantys po krepšiu, o tai suteikia vilčių oponentams. 

Nebus nepralaimėjusių komandų

Nuotr. M.Baranauskas/LKL

Finalinio turnyro etapo formatas suteikia progą suklysti – aštuonios komandos buvo suskirstytos į dvi grupes po keturias, tiesiogiai į pusfinalį pateks stipriausios pogrupių ekipos, o 2-3 vietas užėmę klubai jėgas turės išsiaiškinti ketvirtfinalyje.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog A grupe galime vadinti „mirtininkų“, kurioje be „Juventus“ ir „Pieno žvaigždžių“ taip pat kausis „Šiauliai“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

B grupėje aiškiais favoritais yra laikomi „Gulbelė“ ir „Tauras“, o jiems iššūkį mes Alytaus „Dzūkija“ ir Panevėžio „Lietkabelis“.

Jei B grupėje tikimasi, jog „Gulbelė“ arba „Tauras“ liks be pralaimėjimų, tai A grupėje atrodo mažiau nelogiškas toks scenarijus, kad 1-ąją vietą užims jau pogrupyje sykį pralaimėjusi ekipa.

Tikintis lygių kovų spėjame, jog šeštadienį nugalėtojų titulą į viršų kels penktadienį bent sykį pralaimėjusi komanda.

Rezultatyviausias etapo krepšininkas – Ovidijus Varanauskas

Nuotr. LKL/BNS

Šiuo metu rezultatyviausias turnyro krepšininkas yra Mačiulis, vidutiniškai pelnantis po 7,2 taško per rungtynes, ir būtent iš jo tikimasi ryškaus blyksnio savaitgalį Palangoje.

Taip pat didelius šansus tapti rezultatyviausiu turnyro žaidėju turi „Gulbelės“ vedlys Marijus Užupis (vid. 7 tšk.) bei „Juventus“ lyderis Ignas Vaitkus (vid. 7 tšk.) – jų komandos laikomos favoritėmis ir turėtų žygiuoti iki finalinių etapų.

Žvelgiant iš kitos pusės, geriausius šansus tapti rezultatyviausiu turnyro krepšininku turės tie žaidėjai, kurių komandos grupėje finišuos 2-oje arba 3-oje vietoje bei peržengs ketvirtfinalio barjerą – tuomet garantuotai bus sužaistas maksimalus rungtynių skaičius (6).

Būtent Varanausko vedama Pasvalio ekipa nėra laikoma A grupės favorite, tačiau yra priskiriama prie tų komandų, kurios gali nustebinti ir bent jau patekti tarp keturių stipriausiųjų.

Su geriausiu FIBA 3x3 krepšinio žaidėju serbu Dušanu Bulutu praeityje lygintas Varanauskas bus tas žmogus, į kurį kryps komandos draugų akys lemiamais rungtynių momentais, o gynėjas per karjerą yra ne kartą įrodęs, jog šiame žaidime jaučiasi kaip žuvis vandenyje.

„BasketNews.lt podkastas“ su Lietuvos 3x3 rinktinės treneriu Dainiumi Novicku:

Temos:

  • apie aukščiausio lygio standartus atitinkančias „Hoptrans 3x3“ varžybas (1:49);
  • kaip surinkti gerą 3x3 komandą? (9:14);
  • apie brolių Lavrinovičių meilę krepšiniui (14:31);
  • kaip Jonui Mačiuliui sekasi prisitaikyti prie 3x3 krepšinio ir kokios jo perspektyvos atsidurti rinktinėje? (19:47);
  • 6 geriausi „Hoptrans 3x3“ žaidėjai (27:47);
  • kokie pinigai sukasi 3x3 krepšinyje? (34:12);
  • kodėl Mongolijos moterų 3x3 rinktinė žais olimpinėse žaidynėse? (42:08);
  • kokios įprastame krepšinyje nepasižyminčios šalys yra stiprios 3x3? (51:10);
  • kaip Dainius Novickas per rungtynes pelnė 152 taškus? (1:00:08).

Vaizdo įrašas:

Komentarai:
mhm
Juventus su Skucu neabejotinai top1 3x3 , Gulbele antra... bet be Skuco tai manau Gulbele ims pirma vieta...
2020-07-24
-11
Atsakyti
Juventus
juventus bus sunku laimet skuco truksta , tarvydas nelabai nori centruoti ir zaist per jega ka skucas turi to tarvydui ir juvetus 4 truks per lemiamas kovas , nes trecio turo finalas pardode kad iveikiami juventus
2020-07-23
+5
Atsakyti
Antanas
Laimes kas bus blaiviausi
2020-07-22
-3
Atsakyti
Anonimas
cia kartais nera tik du spejimai vietoj keturiu?
2020-07-22
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.