Gorhamas teigia, jog bus pasiruošęs lemiamam „Ryto“ mačui su Manresos BAXI ekipa trečiadienį.

Nuotr.: BasketNews iliustracija
Nuotr. BasketNews iliustracija

Vilniaus „Rytas“ labai ilgai ieškojo papildymo priekinėje linijoje, o galiausiai atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje, kuomet klubą dėl šeimyninių problemų paliko Jarvisas Williamsas.

Justin Gorham

Justin  Gorham
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: PF
Amžius: 24
Ūgis: 201 cm
Svoris: 102 kg
Gimimo vieta: Merilandas, JAV

Kai atrodė, kad situacija tapo sunkesnė nei bet kada anksčiau sezone, vilniečiai kažkokiu būdu sugebėjo išlipti iš duobės ir su nukraujavusia sudėtimi. LKL buvo patiestas „Žalgiris“, o Čempionų lygoje laimėtas žūtbūtinis mačas prieš Stambulo „Bahcesehir Koleji“ ekipą.

Po šių pergalių sostinės klubo fanus pasiekė ilgai laukta žinia – atvyksta 24-erių aukštaūgis Justinas Gorhamas.

Gorhamui 24-eri. 201 cm ūgio puolėjui tai yra vos antrasis sezonas profesionalo karjeroje. Po solidžių pirmųjų metų Bonos „Telekom Baskets“ ekipoje (vid. po 8,9 tšk., 5,9 atk. kam.) aukštaūgis persikėlė į Izraelio krepšinio lygą, kur dominavo.

Šį sezoną Gorhamas fiksavo 13,1 taško, 9,6 atkovoto kamuolio, 2,2 rezultatyvaus perdavimo, 1,1 perimto kamuolio ir 16,2 naudingumo balo rodiklius bei buvo antras daugiausiai kamuolių atkovojantis krepšininkas visoje Izraelio lygoje. 

Paklaustas, kodėl pasirinko „Rytą“, Gorhamas ištraukė ilgai Lietuvoje seniai negirdėtą vardą. Pasirodo, jog 2007-2008 m. Vilniuje žaidęs ir iki šiol vienu geriausių visų laikų „Ryto“ legionierių laikomas Hollisas Price'as paragino amerikietį vykti į Vilnių.

„Kai sulaukiau pasiūlymo, paskambinau Hollisui ir papasakojau situaciją. Jis man atskleidė detalių apie Vilniaus miestą, organizaciją. Hollisas sakė, kad žmonės čia yra puikūs, klubas turi puikią fanų bazę, visi tave palaiko. Jis kalbėjo, kad žmonės čia labai myli krepšinį ir „Rytas“ yra gera vieta žaisti krepšinį. Po to man abejonių nebekilo“, – tinklalapiui BasketNews pasakojo Gorhamas.

Pats Price'as, sužinojęs, jog Gorhamas atvyksta į „Rytą“, soc. tinkle „Twitter“ paliko žinutę.

„Puikus papildymas. Pasirūpinkite Justinu taip, kaip pasirūpinote manimi Vilniuje“, – rašė Price'as, kuris Gorhamą treniravo 2018-2021 metais Hjustono universitete.

Tiesa, atrodo, kad šis papildymas – šiek tiek pavėluotas. Jau trečiadienį „Rytas“ žaidžia lemiamas Čempionų lygos rungtynes. Vilniečiams privalu bent 13 taškų persvara įveikti Manresos BAXI, kad patektų į atkrintamąsias. Kitu atveju Giedriaus Žibėno ir kompanijos sezonas Europoje bus baigtas.

Gorhamas Vilnių pasiekė tik šeštadienį ir žūtbūtinė akistata su BAXI jam bus debiutas „Ryte“. Amerikietis bus metamas tiesiai į ugnį, tačiau pats dėl to pernelyg nesijaudina. Krepšininkas atskleidė stebėjęs kelias „Ryto“ rungtynes bei kelia pačius aukščiausius tikslus.

„Padarysiu viską, kad kiek galima greičiau įsiliečiau į komandą ir prieš Manresos komandą jau duočiau kažkokios naudos. Esu vyrukas, kuris sugeba greitai prisitaikyti ir įsilieti, todėl trečiadienį darysiu viską, ko treneris manęs paprašys. Būsiu pasiruošęs lemiamai kovai.

Kalbant apie tikslus, jie yra laimėti patekti į Čempionų lygos atkrintamąsias ir žaisti LKL finale. Manau, kad abu yra įmanomi pasiekimai ir trečiadienį su savo fanais užkursime varžovams pirtį „Jeep“ arenoje bei žengsime į atkrintamąsias“, – sakė puolėjas.

Tinklalapiui BasketNews Gorhamas papasakojo apie ryšį su Price'u, pergalių ilgesį, reakciją į galimą spaudimą Vilniuje, atskleidė savo privalumus bei trūkumus ir palygino save su NBA krepšininku.

– Justinai, kaip atsirado „Ryto“ pasiūlymas?
– Kaip komanda Izraelyje turėjome daug sunkumų. Norėjau pasikeitimų. „Rytas“ ieškojo ketvirto numerio, kuris atneštų energijos, gintųsi ir kovotų dėl kamuolių. Būtent tai yra mano vizitinė kortelė, aš tai darau. Nekantrauju padėti komandai ir kartu išgyventi ypatingą sezoną.

– Kodėl pasirinkai būtent „Ryto“ klubą? Ar turėjai kitų pasiūlymų?
– Turėjau dar vieną pasiūlymą iš Vokietijos, bet apie „Rytą“ žinojau daugiau. Mano treneris koledže Hollisas Price‘as žaidė „Ryte“. Jis visuomet kalbėdavo, kaip myli Vilnių, pasakodavo apie savo laiką „Ryte“. Tuomet apie šį klubą pasidomėjau daugiau ir man tai atrodė kaip tobulas variantas. Tai yra FIBA Čempionų lygos komanda, kuri gerai treniruojama. Norėjau būti to dalimi.

– Kokie buvo tavo santykiai su Price‘u studijų laikais Hjustono universitete?
– Jis buvo mano treneris ir padėjo man pavirsti į žaidėją, koks esu dabar. Hollisas man daug davė, jis vis dar yra puikus metikas. Jis padėjo man patobulinti tritaškį metimą, davė daug patarimų, įvairių pratimų. Labai daug dirbau su Hollisu, kai žaidžiau Hjustone. 

– Ar Hollisas vis dar turi parako krepšinio aikštelėje?
– Kai persikėliau į Hjustono universitetą iš Tausono universiteto, turėjau sezoną praleisti be NCAA krepšinio. Dėl to dažnai prisijungdavau pažaisti personalo rungtynėse, kur žaisdavo ir Hollisas. Išskyrus mane, Hollisas būdavo geriausias žaidėjas ir mesdavo tritaškius lyg pašėlęs. Talentas nepradingsta.

– Tavo atstovaujama „Hapoel Gilboa Galil“ komanda Izraelio pirmenybėse iškovojo vos 4 pergales. Koks buvo šis sezonas?
– Tai buvo sudėtinga situacija, keitėsi treneriai, daug pasikeitimų sudėtyje. Buvo nelengva. Labai sunku paaiškinti, kodėl komandai nesisekė. Manau, kad visi pasikeitimai mus sunaikino. Vieną savaitę atvyksta vienas žaidėjas, kitą savaitę išvyksta kitas. Neturėjome gero mikroklimato. Tiesiog sunkus sezonas. Kertinis taškas, kuomet nusprendžiau, kad nebenoriu čia būti, buvo naujo mano pozicijos žaidėjo atvykimas. Kai jis atvyko, kartais žaisdavau lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, ko niekada nesu daręs. Tai mane išmušė iš vėžių ir supratau, kad gana, reikia pasikeitimų.

– Kiek esi pasiilgęs pergalių?
– Labai. Koledže buvau nugalėtojas, žaidžiau laiminčiose komandose. Praėjusį sezoną žaidžiau Bonos „Telekom Baskets“ komandoje. Žaidimas šiame klube man parodė, kaip reikia laimėti tarp profesionalų. Aš labai to pasiilgau. Pasiilgau konkurencingumo, kovojimo dėl pergalių. Šį sezoną Izraelyje buvo daug rungtynių, kuriose mano komanda tiesiog nebuvo konkurencinga. Aš tiesiog noriu būti aplinkoje, kurioje nustatyti aukšti tikslai ir jų siekti, o ne vilktis turnyrinės lentelės dugne.

Nuotr. Imago/Images - Scanpix

– Bonoje žaidei su Sauliumi Kulviečiu. Koks buvo santykis su juo?
– Saulius – puikus vyrukas. Buvome labai artimi. Jis dažnai būdavo mano kambario draugas išvykose, turėjome daug smagių akimirkų. Pamenu, kad jis nuolat  garsiai dainuodavo Dua Lipos dainą „One Kiss“ (juokiasi). Jis nebuvo geriausias dainininkas, bet tikrai ne pats prasčiausias (juokiasi). Saulius visuomet tiek į treniruotes, tiek į rungtynes atsinešdavo didžiulę energiją, jis dažnai kalbėdavo apie Lietuvą. Kai atvykau į Boną, nežinojau beveik nieko apie Lietuvą. Pirmasis mano sąlytis su Lietuva buvo vidurinėje mokykloje, kuomet žaidžiau prieš Martiną Gebeną. Saulius man pasakojo, kokia tai puiki šalis. Neslėpsiu, jo kalbos apie Lietuvą padarė man šiek tiek įtakos pasirenkant „Rytą“.

– „Rytas“ gina šalies čempiono titulą. Ar esi pasiruošęs spaudimui?
– Žinoma, man patinka spaudimas. Spaudimas gamina deimantus. Man patinka spaudimas, bet tuo pačiu pernelyg jo ir nejaučiu. Man tiesiog reikia išeiti į aikštelę, žaisti kietai, varžytis ir pergalės savaime ateis. Tiesiog reikia atiduoti viską. Nekantrauju išeiti į aikštelę ir kautis.

– Ar teko stebėti „Ryto“ rungtynių šį sezoną?
– Žinoma. Stebėjau paskutinį mačą Čempionų lygoje prieš Turkijos komandą ir abejas rungtynes šį sezoną prieš „Žalgirį“. „Rytas“ ir „Žalgiris“ yra dvi geriausios lygos komandos ir „Rytas“ abu kartus laimėjo. Manau, kad turime visus reikiamus žaidėjus apginti LKL čempionų titulą.

Nuotr. Imago/Images - Scanpix

– Koks žaidėjas yra Justinas Gorhamas?
– Esu aikštelę išplečiantis ketvirtas numeris, kuris gali po krepšiu daro juodą darbą. Visuomet lipu ant lentos, kovoju dėl kamuolių, atiduodu visą save. Man nereikia daug kamuolio, esu komandinis žaidėjas, bet esant reikalui galiu patempti komandą tolimais metimais arba savo atletiškumu po krepšiu. Galiu žaisti nugarą į krepšį, mesti puskablį. Nesu vienpusiškas krepšininkas.

– Koks tavo didžiausias privalumas?
– Kova dėl atšokusių kamuolių. Dažniausiai komandoje pirmauju pagal šį rodiklį. Turėjau puikų trenerį Hjustone, kuris sakė: „Jeigu apsiginsi ir atkovosi kamuolį, viskas sustos į savo vietas. Dėl puolimo pernelyg nesijaudink.“ Esu šuo ir tikiuosi tai parodyti „Ryte“.

– O didžiausias trūkumas?
– Norėčiau pagerinti savo metimo stabilumą. Kartais mano procentai iš toliau svyruoja, todėl noriu padirbėti ties tuo. Dabar tolimus metimus realizuoju 30-35 proc. taiklumu. Noriu, kad mano pataikymas siektų bent 40 procentų. 

– Koks esi kaip komandos draugas?
– Esu puikus rūbinės vyrukas. Niekada neturėjau jokių problemų su savo komandos draugais. Man patinka išeiti iš namų, todėl nebus sunku susidraugauti su vyručiais. 

– Kokiomis charakterio savybėmis pasižymi?
– Esu kuklus vyrukas, šį žodį turiu išsitatuiravęs. Esu nesavanaudiškas ir visuomet skleidžiu pozityvą, gerą energiją.

– Ar pažįsti nors vieną „Ryto“ žaidėją?
– Žaidžiau prieš Kendale‘ą McCullumą Vokietijoje. Nežinau jo asmeniškai, bet žinau, kaip jis žaidžia. Žiūriu labai daug europietiško krepšinio, todėl teko susipažinti su Marcuso Fosterio žaidimu. Jis – žvėris. 

– Su kokiu NBA ar Eurolygos krepšininku galėtum save palyginti? Kalbu apie žaidimo stilių.
– NBA labiausiai mėgstu ir galėčiau save palyginti su P.J. Tuckeriu. Šis vyrukas pasižymi tritaškiais iš kampo, puikiai kova dėl kamuolių. Visiškai kaip aš. Kalbant apie Eurolygą, šitas sunkus... Galbūt Mathiasas Lessortas? Bet jis centras... Galbūt mūsų žaidimo stiliai ir pozicija skiriasi, bet aš galėčiau jo energiją prilyginti savo energijai.

Nuotr. USA Today – Scanpix

– Stebi Eurolygą?
– Visuomet. Man labai patinka europietiškas krepšinis ir tik atvykęs į Europą pradėjau stebėti, kas čia vyksta. Manau, kad tai labai svarbu. Taip greičiau perpranti europietišką krepšinį. Esu didžiulis krepšinio fanas, todėl stebiu daug rungtynių.

– Ar po koledžo tikėjaisi būti pašauktas NBA naujokų biržoje?
– Nesitikėjau. Aišku, visuomet turi svajonių, bet tuo metu nebuvau pats ryškiausias krepšininkas. Buvau pakviestas į porą treniruočių su NBA komandomis, bet pakvietimo negavau. Kai sulaukiau pasiūlymo iš Bonos, net nedvejojau, nes jau iš Holliso buvau girdėjęs daug gerų dalykų apie Europą ir aklai nesivaikiau NBA. Jeigu būsiu NBA lygio, mane pakvies, viskas galiausiai susidėlioja į savo vietas.

– Praėjusią vasarą žaidei NBA vasaros lygoje, tačiau kontrakto negavai. Kaip manai, kodėl nepavyko įsitvirtinti?
– Į NBA patekti sunku. Daug politikos. Kai vyksta į vasaros lygą, NBA klubų skautai jau yra nusižiūrėję krepšininkus, kuriuos stebės. Vasaros lygoje dalyvavau dėl patirties. Po gero sezono Bonoje „Mavericks“ mane pastebėjo ir pakvietė. Tai buvo labai gera patirtis. Turėjau neblogų momentų aikštelėje, bet supratau, kad dar nesu pasiruošęs NBA. Lyga dabar keičiasi, bet manau, kad tikrai turiu potencialo ten atsidurti. Pažiūrėkite, kiek P.J. Tuckeriui prireikė metų, kad jis prasimuštų į NBA. Europoje jis pražaidė 5-6 metus iki pirmojo NBA kontrakto. Dėl to nesijaudinu ir pasitikiu procesu.

Nuotr. AP - Scanpix

– Kiek stipriai pasikeitei per dvejus metus Europoje kaip žaidėjas?
– Daug geriau suprantu žaidimą, nebesikoncentruoju tik į statistiką, taškų pelnymą, dabar žinau, kada atlikti papildomą perdavimą, kada kirsti po krepšiu ir gauti kamuolį. Manau, kad mano krepšinio IQ stipriai paaugo. 

– Ar buvo sunku prisitaikyti prie europietiško krepšinio?
– Iš tikrųjų nebuvo. Turėjau puikų trenerį Bonoje – Tuomą Iisalo, kuris iki šiol puikiai darbuojasi ir „Telekom Baskets“ dabar yra antra Vokietijos lygoje. Jis labai padėjo man greitai prisitaikyti.

– Kaip manai, ko labiausiai trūksta „Rytui“?
– „Rytui“ trūksta fiziškumo po krepšiu kovojant dėl kamuolių bei ginantis prieš varžovų aukštaūgius. 

– Ką tu gali duoti „Rytui“, ko komandai dabar trūksta?
– Būtent to pačio kietumo, kovos dėl kamuolių, universalumo, atletiškumo.

– Kokį vaidmenį tau yra numatęs Giedrius Žibėnas?
– Treneris pasakė, kad jam reikia vyruko, kuris atsineštų kietumo ir energijos. Žibėnas kalbėjo apie fiziškumą, atkovotus kamuolius, papildomą energiją. Tuo aš ir garsėju, todėl manau, jog nebus sunku prisitaikyti.

Komentarai:
kaip jie tokias nesamones gali sneketi. tas pats kad as ateiciau y joniskio delikatesa su tikslu laimet eurolyga . nesvarbu kad mano komanda ten nezaidzia
2023-03-19
-40
Atsakyti
nu kodėl nesąmonė? Šį sezoną abu kartus laimėjo prieš Žalgirį, pernai laimėjo titulą. Iš šono pažiūrėjus ir patikrinus faktelius, ne tik kad ne nesąmonė, o logiškas pasisakymas. Taip, mes Lietuvoj matom tą lkl'ą, žinom žaidėjus ir kas yra kas, bet užsieniečiui, kuris apie LKL ir tas komandas žino mažai, patikrina skaičius ir mato, kad viskas čia realu.
2023-03-19
+65
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną metami dvitaškiai

52%
18,7
Pataiko: 18,7
Taiklumas: 51,9%
Vieta lygoje: 18
Geriausias pasiekimas: 26
Blogiausias pasiekimas: 10
Daugiausia pataiko: Martynas Echodas