Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA

Iš NBA žvaigždžių sudaryta JAV rinktinė olimpines žaidynes pradėjo sensacingu pralaimėjimu prancūzams, o po šios nesėkmės JAV sporto žiniasklaidos gigantas ESPN iškėlė klausimą, ar komanda neseka bronzinės 2004 metų rinktinės pėdomis.

Iki nesėkmės prieš Prancūziją JAV rinktinė olimpinėse žaidynėse nebuvo pralaimėjusi nuo 2004 metų Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalio, kai tada buvo nusileista būsimai turnyro nugalėtojai Argentinai.

Po 2004-ųjų JAV komanda sugebėjo atsitiesti su Mike’u Krzyzewskiu ir ryškiausiomis NBA žvaigždėmis priešakyje. Ji laimėjo aukso medalius žygiuodama be pralaimėjimų 2008-ųjų, 2012-ųjų ir 2016-ųjų metų olimpinėse žaidynėse.

Ar ši aukščiausios prabos apdovanojimų serija baigsis taip, kaip baigėsi ir amerikiečių pergalių atkarpa olimpinėse žaidynėse? ESPN palygino 2004 m. ir šiandieninės JAV rinktinės pozicijas.

Pasaulio krepšinio čempionato siunčiami signalai

2004 m. JAV rinktinė, sudėtyje turint NBA žaidėjus (nuo 1992 m.), pirmą kartą pralaimėjo olimpinėse žaidynėse ir neiškovojo aukso. 2002 metų pasaulio čempionate Indianapolyje, nepaisant namų aikštės pranašumo, JAV pasirodymą turnyre baigė su šešiomis pergalėmis ir trimis pralaimėjimais. Kelią link medalių ketvirtfinalyje jiems užkirto Jugoslavija.

Panašūs signalai buvo matomi ir prieš šių metų Tokijo olimpines žaidynes. Amerikiečių rezultatai 2019 metų pasaulio čempionate Kinijoje priminė 2002 metus: pralaimėjimas ketvirtfinalyje Prancūzijai ir užimta septintoji vieta bendroje įskaitoje.

Nuotr. FIBA

Ryškiausių žvaigždžių trūkumas

JAV rinktinė greitai atsitiesė po nusivylimo 2002 metų pasaulio čempionate. Tam, kad patektų į olimpiadą, ji Amerikos čempionatui surinko galingą sudėtį, kurioje buvo penki žaidėjai iš 2002-2003 metų NBA sezono geriausių žaidėjų simbolinių penketukų.

Tada komandoje rungtyniavo tokios žvaigždės kaip Ray Allenas ir Vince'as Carteris, o JAV rinktinė finale 106:73 sutriuškino Argentiną bei užtikrintai laimėjo turnyrą. Atrodė, kad JAV atgavo lyderės poziciją krepšinio pasaulyje.

Jau kitais metais Atėnų olimpinėse žaidynėse JAV sudėtis buvo kur kas jaunesnė. Iš 2003 m. Amerikos čempionato į rinktinę grįžo tik trys žaidėjai.

Ray Allenas, Vince’as Carteris, Jasonas Kiddas ir Tracy McGrady atsisakė padėti rinktinei kartu su daugeliu kitų NBA veteranų. Vietoje jų JAV pasiuntė komandą su kylančiomis žvaigždėmis – Carmelo Anthony, LeBronu Jamesu ir Dwyane'u Wade'u. Visgi tai buvo nepatyrusi rinktinė, kurioje žaidė šeši 22-ejų metų ar jaunesni žaidėjai.

Kaip ir šią vasarą, 2004 m. JAV komanda turėjo keletą pirmo ryškumo žvaigždžių. Tai – Timas Duncanas ir Allenas Iversonas, kurie kartu buvo laimėję tris iš ankstesnių keturių NBA MVP apdovanojimų. Tačiau 2004 m. jie buvo vieninteliai olimpiečiai, kurie tais metais žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

Šių metų rinktinėje yra trys žaidėjai, kuriuos galima priskirti prie elitinių NBA žvaigždžių. Tai – Damianas Lillardas, Jaysonas Tatumas ir Kevinas Durantas. Galėjo būti ir ketvirtasis – Bradley Bealas, tačiau jis buvo priverstas pasitraukti iš JAV rinktinės dėl sveikatos ir apsaugos protokolų.

Tęstinumo trūkumas yra dar vienas 2004 ir 2021 m. JAV rinktinių palyginimo aspektas. Abiejose komandose atsidūrė po aštuonis žaidėjus, kurie prieš tai nebuvo vilkėję JAV rinktinės marškinėlių tarptautinėse varžybose.

Vis tik, pavyzdžiui, visi 12 krepšininkų iš 2008 m. rinktinės anksčiau buvo atstovavę JAV komandai vyrų lygmens turnyruose, kaip ir 10 iš 12 žaidėjų 2012 metų komandoje.

Draugiškų rungtynių pažadinimo skambutis

JAV komandos pralaimėjimas sekmadienį priminė porą pralaimėjimų draugiškose rungtynėse Las Vegase, kai iš pradžių ekipa 87:90 pralaimėjo Nigerijai, o po dviejų dienų – 83:91 Australijai.

Kaip ir 2004 metais, JAV komandai patyrus pirmąjį pralaimėjimą draugiškame susitikime su Italija, nesėkmę buvo galima pateisinti susižaidimo stygiumi ir bandymais spręsti savus klausimus, kai tuo metu rezultatas nebuvo toks svarbus.

Abiem atvejais draugiškų rungtynių rezultatai pasirodė reikšmingi prasidėjus olimpiadai. Panašus scenarijus klostėsi ir 2019 m., kai JAV pasiruošimo cikle pralaimėjo Australijoje.

Ar istorija vėl pasikartos?

2004 m. JAV olimpinių žaidynių grupių etape sugebėjo pasiekti neblogų rezultatų. Atėnuose amerikiečiai ketvirtfinalyje įveikė Ispaniją, o tai buvo vienintelis Pietų Europos valstybės pralaimėjimas olimpiadoje. Nusileidusi Argentinai pusfinalyje, JAV komanda grįžo kovoje dėl bronzos, kai įveikė Lietuvos rinktinę.

Tačiau JAV rinktinė su NBA žaidėjais yra vertinama pagal konkretų rodiklį – užimtą vietą, tad aukso medalis yra vienintelis teigiamas rezultatas.

Įdomu, ar nenuspėjamas atkrintamųjų etapas šį kartą atneš sėkmę JAV. Amerikiečiams draugiškame susitikime 83:76 iškovojus pergalę prieš ispanus, matėme, jog JAV krepšininkai turi potencialo bei gali įveikti bet kurį oponentą, kai veiksmas vyksta pagal jų planą.

JAV gali tikėtis geresnių Devino Bookerio ir Khriso Middletono pasirodymų, kurie sekmadienį iš žaidimo pataikė tik vieną metimą iš aštuonių. Reikia nepamiršti, kad jie į Tokiją atvyko iškart po NBA finalo serijos, kuri baigėsi antradienį. Jrue Holiday, trečiasis finale žaidęs JAV atletas, pasirodė kur kas geriau ir pelnė 18 taškų.

Didesnis Bookerio ir Middletono vaidmuo komandoje galėtų padėti Greggui Popovichiui išimti iš rotacijos Keldoną Johnsoną, kuriam sekmadienį būnant aikštėje (daugiau nei 9 min.) Prancūzija surinko 11 taškų daugiau nei JAV. Problemos dėl pražangų taip pat gerokai apkarpė Kevino Duranto žaidimo laiką. Jis aikštėje praleido 21 minutę – greičiausiai mažiau, nei jis žais likusiose rungtynėse.

Žvelgiant į ateitį, auksas Tokijo olimpinėse žaidynėse nebūtinai būtų pats geriausias dalykas JAV krepšiniui.

Kasmet silpnėjant JAV rinktinės sudėčiai, atrodo, kad atėjo laikas iš naujo sukurti nacionalinės komandos programą, kaip tai tarp 2004 iki 2008 metų olimpinių žaidynių padarė buvęs komandos treneris Krzyzewski ir iki šiol ekipos vadovu dirbantis Jerry Colangelo.

JAV rinktinei būtų protinga vėl eiti tuo pačiu keliu.

Komentarai:
Anonimas
Nevykeliai is cirko lygos. Jie savo raumenis gali nebent pries Irana ir Cekija rodyti.
2021-07-27
+12
Atsakyti
asas
Manau kad klaidingai mastote jei lyginat 2004 zaidima su siuo..duodu 95proc kad USA laimes olimpiada..2004 metais usa nemesdavo tritaskiu todel jiems pries zona budavo labai sunku zaisti..gimdydavo po krepsiu per 3-4 zaidejus..dabar akivaizdu kad po truputi panaseja lygis kitu komandu..bet faktas toks kad turint ~6 superstarsus ir yra zaidziama su tritaskiais, nera sansu jiems pralosti..neveltui lazybu punktai duoda 1.3kof kad laimes usa
2021-07-27
-6
Atsakyti
Anonimas
djgaffer Atkreipt reiktų dėmesį,kad tas JAV pakilimas po 2006 m.atėjo su treneriu,kuris nė karto netreniravo NBA komandos.Nesakau,kad NBA treneriai kažkaip neįvertina varžovų,bet jie atsainiau žiūri į priešininkus.Todėl jiems gal geriau vėl pasamdyti kokį NCAA trenerį.Studentų krepšinis ten anksti baigiasi,tai treneriui būtų daug laiko susipažinti su būsimais priešininkais ir juos išanalizioti.Kita vertas,krepšinis,ypač Europoje,sparčiai vejasi amerikiečius,todėl ateitį galim laukti dar didesnių pasipriešinimų JAV komansai ir nuo to tik įdomiau.
2021-07-26
+12
Atsakyti
kasioguru
2004-u JAV rinktine kiek pamenu jau pirmose varzybose gavo nuo Puerto Rico apie 20 tasku, kai cia pralosta per metima kita ne bet kam, o Prancuzijai. ir zaidimas smarkiai skiriasi, ten buvo kas sau, o sita rinktine tikrai daug komandiskiau zaidzia. tik visiski apuokai gali ieskot kazkokiu paraleliu.
2021-07-26
-9
Atsakyti
lol
Visiem smagu žiūriu, kad usa prasileido, bet iš esmės Rytis V. feisbuke viską teisingai surašė mano supratimu. Nekrito Usa jų metimai, ir praktiškai dabar tokios komandos kaip Prancūzai, Australai, Slovėnai ar Ispnai prie tokios dienos juos glai nugalėt. Serija USa laimėtu prieš visus, aš manau patiems USA labai gerai pralošt pirma graju, nes negalės užriest nosių ir teks įrodinėt visgi, kas čia geriausi kiekvienam grajui
2021-07-26
-2
Atsakyti
Anonimas
Susizais ir lames auksa nepergyvenkit juokingi man tokie ekspertai keciantys nuomone po 1 runtyniu
2021-07-26
-1
Atsakyti
Anonimas
Atpyzd..s likusiose rungtynese visus ir baigsis ta euforija,svaigsta nesamones
2021-07-26
+14
Atsakyti
bet bet espn, paziurekit kaip kitos rinktines, tokie kaip japonija ir iranas, per 50 metu kartu zaidziancios, juk galima pateisinti jav pralaimejimus, o Popovich A.K.A BLM didziausias aktyvistas, yra best coach eva!!! usa dominuoja pasauli!!! o jeigu rimtai. nuo kada ne booker ir middleton, bet TATUM yra priskiriamas prie elitiniu zvaigzdziu? eiline propaganda is to portalo, niekieno neturi stebinti. dar kazkiek galima butu pateisinti 2004 metu rinktine. wade, james, tas pats emeka okafor buvo pakviestas zaisti, apie kuri bnews nerase nei kai buvo pranesta apie nigerijos krepsininku sarasa, nei cia. siaip tos rinktines sudetyj ir individualistais labiau buvo paremta. Starbury, The Answer vienam penkete nelabai paisosi. ar tai butu NBA ar FIBA parketas. nors abu labai geri zaidejai buvo. gal nebent kokiam gatves krepsinyj, dar kai AND1 budavo gyvas.
2021-07-26
+5
Atsakyti
Anonimas
suės tie štatai visus, žaide jie lavonu krepšinį su europos elitine komanda tai prancuzais ir taip ten gale pralose per plauka.. pamatysit kaip jie dominuos
2021-07-26
+4
Atsakyti
Ai aik aik
Neseka neseka. Ims jie tą olimpiadą, netrieskit britvom.
2021-07-26
+9
Atsakyti
Anonimas
Abiejose komandose buvo Popovicius, tad panasu kad seka.
2021-07-26
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.