Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr. D.Lukšta

Kai gruodžio 16-ąją Turkijos mieste Samsune prasidės atidėtas Europos jaunių (iki 18 metų) čempionatas, didelės dalies skautų dėmesys bus nukreiptas į vieną gamtos apdovanotą puolėją.

Dvitaškiai

55%
19,8
Pataiko: 19,8
Taiklumas: 54,8%
Vieta lygoje: 12
Geriausias pasiekimas: 27
Blogiausias pasiekimas: 16
Naudingiausias: Daniel Theis

Ne, tai ne koks nors ispanų, serbų ar italų talentų kalvių produktas. Senojo žemyno talentų pirmenybėse skautų dėmesį šalia kitų Europos talentų kaustys ir iš Igliaukos miestelio kilęs 203 cm ūgio puolėjas Arnoldas Kulboka.

Kuomet praėjusių metų vasarą Kulboka nusprendė kelti sparnus svetur ir suraityti parašą ant sutarties su Bambergo „Brose“ komanda, jo sumanymas buvo lydimas kritiškais žvilgsniais. „Kaip vos po 2,3 taško „Žalgirio“ dublerių komandoje renkantis žaidėjas gali dominti Eurolygos klubą?“

Vis dėlto, praėjo tik kiek daugiau nei metai, o Kulbokos situacija pasikeitė kardinaliai. Lietuvis dukterinėje Bambergo klubo komandoje „Baunach“ antroje Vokietijos lygoje vidutiniškai renka po 13,8 taško ir yra neabejotinas pretendentas netolimoje ateityje praverti Eurolygos klubo duris.

Praėjo tik šiek tiek daugiau nei metai, o Kulbokos persikėlimą į Vokietiją jau dabar gali vadinti puikiu sprendimu. Kodėl? Jei solidaus žaidimo „Brose“ komandoje negana, faktas apie NBA klubų susidomėjimą turėtų išsklaidyti visas abejones.

„Aš stengiuosi į tai nekreipti dėmesio. Aišku, matau, kad treniruotėse sėdi žmonės ir stebi, bet nereikia į tai kreipti dėmesio, noriu tik žaisti savo žaidimą. Jeigu jie norės – pamatys“, – kukliai NBA skautų žvalgybą Bamberge tinklalapiui „BasketNews.lt“ vertino Kulboka.

Žvalgytis į šalis jaunajam talentui neleidžia „Brose“ klubo suteikiamos sąlygos. Kulboka be darbo su „Baunach“ komanda prakaitą lieja ir pagrindinės „Brose“ ekipos treniruotėse, turi galimybę darbuotis su individualiu treneriu bei nori išmokti vokiečių kalbą. Tokioje aplinkoje Vokietijoje gyvenantis Kulboka žvalgytis kitur neketina. Tiesa, jis sutinka, kad jei yra organizacija, galinti išvilioti jį iš Bambergo, tai tik NBA.

„Na, kodėl gi ne, – į klausimą apie norą tobulėjimą pratęsti už Atlanto atsakė Kulboka. – Bet šiuo metu negalvoju niekur vykti. Aišku, kalbant apie tą pačią NBA, jeigu bus pasiūlymas, kodėl ten nepabandžius. Bet kol kas negalvoju nieko, nes su Bambergo klubu dar turiu kontraktą“.

Nuotr. Instagram

Kad kalbos apie galimybę peržengti pajėgiausios planetos krepšinio lygos slenkstį nėra laužtos iš piršto, patvirtina ir talentų galimybes NBA naujokų biržoje apžvelgiantis tinklalapis „Draft Express“, kuris 2018 metais Kulbokai prognozuoja aukštą 18-ąjį šaukimą.

Minėto tinklalapio apžvalgininkas Jonathnanas Givony pastebi, kad Kulboka gali didžiuotis geru kūno sudėjimu su ilgomis rankomis, geru metimu, manevringumu praneriant pro užtvaras, patikimu kamuolio varymu ir geru aikštelės matymu.

Visgi Givony atsiliepimai Kulbokai vien rožėmis kelio nenuklojo. Pastebima, kad jam dar būtina gerinti tokius svarbius aspektus kaip gynybą ar fizinį pasirengimą. Tai supranta ir pats suvalkietis.

„Man dar reikia gerinti gynybą, nes pirmiausiai reikia parodyti, kad galiu žaisti gindamasis. Po to viskas ateina su laiku“, – teigė krepšininkas.

Įsivažiuoja Vokietijoje

Pirmasis sezonas disciplinuotoje Vokietijoje Kulbokai buvo sunkus. Dar net automobilio vairuoti negalėjęs moksleivis išvykęs į Bambergą turėjo, ką įrodyti, o naujienos apie jo blykstelėjimus Lietuvą pasiekdavo retai.

Vis dėlto, antrasis sezonas Vokietijoje Kulbokai yra kitoks. „Baunach“ komandoje jis vidutiniškai pelno po 13,8 taško, atkovoja po 4 kamuolius, atlieka po 1,9 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 18,8 naudingumo balo.

31 taškas ir karjeros pasirodymas rungtynėse su Hamburgo klubu ar 29 taškai į Dresdeno komandos krepšį – tokie skambūs suspindėjimai tarsi patvirtino, kad šis jaunuolis po truputį save atranda.

„Pačioje sezono pradžioje buvo kiek sunkoka, nuo praėjusių metų pasitikėjimo nebuvo labai daug. Visgi vienose rungtynėse netikėtai iššoviau ir pradėjau įgyti trenerio pasitikėjimą. Taigi galiu pasakyti, kad paskutinėse rungtynėse buvau vienas pagrindinių žaidėjų, dabar jaučiu, kad pasitikėjimas atėjo ir antroje lygoje jaučiuosi drąsiai.

Šįmet komandoje aš turiu jau visai kitą vaidmenį. Sustiprėjau fiziškai. Aišku, reikia dar daug dirbti, bet faktas, kad jaučiuosi sustiprėjęs. Svarbiausia, kad įgavau pasitikėjimo. Nebėra taip sunku žaisti. Tikrai esu sustiprėjęs fiziškai. Aišku, pagerėjo ir metimas. Ypatingai stengiuosi dirbti gynyboje. Manau, kad po truputį tobulėju“, – mintimis dalijosi Kulboka.

Nuotr. Facebook

2015 metais „Žalgirio“ jaunimo sistemą suvalkietis nutarė palikti priėjęs išvadą, kad Bamberge jis ras dar geresnes sąlygas. Žvelgiant į dabartinius rezultatus, panašu, kad savo sprendimo palikti namus gailėtis nėra reikalo?

„Nieko nesigailiu, nes sąlygos čia sudarytos puikios. Kartais sportuoju ir su pirma komanda, o kai baigsis sezonas antroje lygoje, turėčiau prisijungti prie pagrindinės „Brose“ ekipos. Rytais vyksta individualios treniruotės su treneriu, negaliu niekuo skųstis“, – pasidžiaugė aštuoniolikmetis.

„Brose“ treniruotėse kartu su Kulboka prakaitą lieja ir trenerio Andrea Trinchieri nurodymų klauso tokie Europoje žinomi vardai kaip Nicolo Melli, Fabienas Causeuras ar Nikos Zisis. Kulboka pripažino, kad patirtis dirbant su tokiomis asmenybėmis yra itin vertinga.

„Įspūdis sportuojant su „Brose“ yra puikus. Juk dirbi su Eurolygos komanda ir aukšto lygio žaidėjais. Sportuoju su tokiais krepšininkais kaip Nikos Zisis, kuris Eurolygoje žaidžia daugybę metų. Patarimų tikrai netrūksta.

Darbas su treneriu Trinchieri taip pat įdomus, nes jis kažkuo kitoks nei kiti. Jis turi savo krepšinio sistemą, o Bamberge krepšinis labai gražus. Treneris akcentuoja, kad komandinis žaidimas turi būti pirmoje vietoje“, – apie patirtį dirbant su Italijos specialistu pasakojo Kulboka.

Aiški ir suprantama vokiška tvarka

Kulboka džiaugiasi, kad skirtingai nei jo vaidmuo komandoje, bendravimas su ekipos draugais ir treneriu visada buvo sklandus. Anot krepšininko, darbą jam itin palengvino faktas, kad tiek jo komandos antroje Vokietijos lygoje treneris, tiek „Brose“ vairininkas Trinchieri puikiai kalba angliškai.

„Kalbos barjero man niekada nebuvo, nes treneris viską kalba angliškai. Kas liečia vokiečių kalbą, jos taip pat mokausi ir einu į kursus. Sekasi neblogai. Tiesa, kartais nenueinu, bet tikrai mokausi“, – neslėpė lietuvis.

Jis įvertino ir vadinamąjį vokiško krepšinio Europoje augimą. Kulbokos manymu, tai nėra mitas, tačiau garsioji Vokietijos tvarka ir disciplina yra tik antriniai faktoriai, o svarbiausia priežastis yra elementari.

„Taip, kad lygis sparčiai kyla matosi, bet tas augimas priklauso nuo pinigų, nes biudžetai Vokietijoje yra nemaži. Net antroje lygoje galime rasti milijoninių biudžetų. Manau, kad tokioje aplinkoje neturėtų būti problemų dėl krepšinio lygio progreso, nes tiesiog yra pinigų“, – svarstė Kulboka.

Turkijoje – aukšti tikslai

Kai talentingasis Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ centras Rokas Gadiliauskas į Lietuvos jaunių rinktinę net nebuvo išleistas, o Vitorijos „Baskonia“ Tadui Sedekerskiui leidimą suteikė tik kone paskutinėmis dienomis, Kulboka ramiai krovėsi lagaminus kelionei į gimtinę.

Žaidėjas atskleidė, kad Baunacho komanda ne tik sutiko išleisti jį į Europos pirmenybes Turkijoje, bet ir pasirūpino, kad be jo Vokietijoje likęs klubas nerungtyniautų.

„Mano išvykimas buvo planuotas jau seniai, bet problema buvo ta, jog tuo metu, kai vyks Europos čempionatas, komanda žais ketverias ar penkerias rungtynes, tačiau klubo vadovas susitarė nukelti tas rungtynes. Vadovybė kažkaip sugebėjo susitarti ir mane išleido.

Nepasakyčiau, kad dėl to buvo labai daug problemų. Manau, kad jie ir patys norėjo mane išleisti, nes ir man pačiam žaisti rinktinėje yra garbė. Taip yra visada, todėl nebuvo problemų ir dabar“, – šyptelėjo Kulboka.

Visgi taip pasisekė ne visiems jo tėvynainiams bičiuliams. Be jau minėto Gadiliausko, dar didesnė nesėkmė ištiko jaunąjį Vilniaus „Lietuvos ryto“ talentą Aistį Pilauską, kuriam plyšo kryžminiai kelio raiščiai. Anot Kulbokos, tai Rimanto Grigo kariaunai buvo skaudūs smūgiai.

„Gaila, kad praradome pagrindinį įžaidėją Aistį. Viskas buvo taip netikėta, jau manėme, kad jis atvyks, bet savaitę prieš stovyklą jis patyrė traumą. Aišku, neturime ir centro. Rokas neatvyko, o jis taip pat yra labai didelis praradimas“, – apgailestavo Kulboka.

Tiesa, lietuviai į Samsuną nevyksta tiesiog pasirodyti skautams. Stipriai nukraujavusi aštuoniolikmečių rinktinė taikosi ne tik į medalius, bet ir į kitų metų planetos pirmenybes.

„Tikrai norisi medalio, nebūtinai aukso. Aišku, pradžioje galvojama apie auksą, bet medalis tikrai būtų neblogai“, – kuklia pozityvo gaida pokalbį baigė Kulboka.

Arnoldo Kulbokos žaidimo epizodai:

Komentarai:
Daug tokiu beldėjų buvo, bet tik vienetai prisibeldė
2016-12-16
-14
Atsakyti
to to voodoo
cia viskas priklauso nuo kontrakto dydzio.. krepsininko uzsitarnauto vardo..lygiai kaip ir nba pykstam kad carmelo kartais gryba pjauna bet ilgai losia, o kuze isleidzia trumpam bicas gerai sulosia ir vistiek sodina..deja bet neteisybe visur egzistuoja toks gyvenimas
2016-12-14
-1
Atsakyti
to voodoo
Sutinku tikrai, nesuprantu kam tokius kaip seibucius laiko ir vietoj valinsko leidzia, Valinskas puolime N kartu geresnis nei seibutis, bet jo neleidzia, atseit seibutis geriau ginasi, jo nuostabiai ginasi per 12min susirenka 4 prazangas = nuostabi ginyba.
2016-12-14
-7
Atsakyti
voodoo
lietuvoj neliko treneriu kurie jaunimu pasitiketu, o ir pacios komandos sukomplektuojamos taip,kad jauni zaidejai butu tik statistai. visi treneriai nori geros gynybos, bet dazniausiai talentai atsiskleidzia prie gero puolimo, o gynyba su laiku ateina. ivis mano akimis pervertinama ta gynyba, visko neuzdengsi, o jei pats imesi daugiau tai ir laimesi, paprasta.
2016-12-14
-1
Atsakyti
to soriukas
ta pati veikt ka ir porzingiui arba durantui.nebe tie laikai kai uzpumpuojami bukai nba zaidejai, kad tik uzpumpuoti butu
2016-12-14
-23
Atsakyti
Karolis
Na smerkti jo kaip dauguma čia daro, tikrai nereikėtų, bet aukštinti dar irgi labai labai anksti. Kaip ir daugelis minėjo reikia tobulinti kūną, vyrų krepšinį kolkas tiesiog suvalgytų gyvą. Gynyba taipogi kolkas labai silpna, bet čia didžiąja dalim dėl kūno sudėjimo. Vengia kontakto. Metimas tikrai labai geras, bet išmetimas lėtas, reikėtų ir ties tuo padirbėti. Kojų darbas neblogas, nemažai dirba be kamuolio, gerai išlenda iš užtvarų.
2016-12-14
-27
Atsakyti
To Soriukas
Juokdarys tu, jam dar tik 18 metu nesuprantu ko tu tikiesi kokio howardo sudejimo ? Pvz Valanciunas isvis pagalys buvo 18 metu paziurek dabar koks, ir isvis europieciai jauni aukstaugiai visad sasyskos buna. Apie nba aisku dar jam toli bet pradzia gera
2016-12-14
+18
Atsakyti
Soriukas
Bet ka su tokiu kūnu veikti NBA?

Nemenkinu jo talento, nes tiesa sakant nelabai matęs kaip žaidžia. Bet is foto atrodo kaip būtų pabėgęs is osvencimo koncentracijos stovyklos.

Jam tik dirbti dirbt ir dirbt su geru treneriu, kuris sugebėtų sutvarkyti šito žmogaus mityba. Reikia ne vien tik mėtyti kamuolį į krepšį. Dabar jau to nebeuztenka

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-12-14
+10
Atsakyti
jd
Kas cia per lavonas? Man atrodo jis serga dauno liga

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-12-13
+21
Atsakyti
daug cia tokiu jau isvaziavusiu zaidzia lkl..anksti dar medalius kabint,zaidimu reikia irodyt savo verte
2016-12-13
+6
Atsakyti
Jo
Zmogau nepasirodyk kad esi kaimas geriau nei rasai nesamones pasidomek vokietijos antraja lyga tada ir rasyk o rkl Arnui nebutu ka veikti
2016-12-13
-3
Atsakyti
Matem tu talentu.Kur jie dabar?
Pakolkas tusčias burbulas,nera apie ka sneket.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-12-13
+3
Atsakyti
Kaži ta vokieciu antra lyga
Ar traukia regionu krepsinio lygos lygį?
2016-12-13
-17
Atsakyti
Nu reikia tikėtis paklius ateityje į tą NBA bet tikiuosi nebus Motiejūno serialo dubleris.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-12-13
+1
Atsakyti
mieguciui
ir ten statistika ne visai tiksli vokieciai neskaiciuoja isporovkuotu ir gautu prazangu
2016-12-13
+1
Atsakyti
Miegutis sport24.lt
P.S Zurnaliugos, jei jau nurasot statiskika, tai bent jau tiksliai nurasykit:http://www.zweite-basketball-bundesliga....
2016-12-13
-11
Atsakyti
gg
po 13 tasku antroj vokieciu lygoj renka ir vadinamas busimu talentu. jus blet nejuokinkit

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-12-13
-2
Atsakyti
man liūdna
taip išeina,kad jei nesi supertalentas ir tau reikia laiko ir aplinkos atsiskleist,o tu pasirašes ilgalaike sutarti su Zalgiriu ir negali nuo jo pabegti,na tada taip išeina tavo karjerai amen.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-12-13
-8
Atsakyti
Miegutis sport24.lt
I SF poziciją artimiausius 10 metų rinktinė turės tikrai gerų žaidėjų. Kuzminskas dar net savo piko nepasiekė, o Kulboka ir Sedekerskis net NBA sakautų reitinguose patenka į talentingiausių savo kartos žaidėjų dešimtuką.
2016-12-13
-19
Atsakyti
Isubine jis beldziasi o ne nba.
2016-12-13
+7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.