Nuotr.: imago-images.de – Scanpix
Nuotr. imago-images.de – Scanpix

Gegužės mėnesį nusprendę nebepratęsti 2019-2020 m. sezono, Eurolygos vadovai turėjo daugiau nei 4 mėnesius pasiruošti 2020-2021 m. sezonui. Sužaidus vos du naujojo sezono turus, akivaizdu, kad pasiruošimas buvo paviršutinis ir griaunantis pasitikėjimą lyga bei jos vadovais.

Būkime atviri – praėjusio šeštadienio rungtynės Mytiščiuose tarp vietos „Chimki“ ir Kauno „Žalgirio“ nebuvo pačios geriausios kokybės. Ir ne tik dėl to, kad ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ nesugebėjo įveikti varžovų zoninės gynybos.

„Chimki“ mačui registravo 8 žaidėjus, tačiau vienas jų, žaisti negalintis Dairis Bertans, tai padarė tik dėl reikalavimo turėti bent 8 krepšininkus.

„Chimki“ išguldė traumos ir koronavirusas, todėl jie rungtyniavo septynių žmonių rotacija, kurių vienas – dvidešimtmetis debiutantas. Krepšininkai turėjo saugotis pražangų, žaisti ne savo pozicijose ir tausoti jėgas.

Ir visgi dienos pabaigoje Eurolyga galėjo sakyti, kad viskas pavyko – rungtynės sužaistos, rezultatas – archyvuose, važiuojame toliau.

„Chimki“ sukandę dantis šią savaitę keliauja į Ispaniją, kur minimalia sudėtimi sužais dar dvejas rungtynes. Vėlgi – apie kokybę svajoti nereikia, tačiau bus padaryta, kas turi būti padaryta – sužaistos rungtynės.

Ši situacija sezono pradžioje būtų nurašyta į „yra kaip yra“ kategoriją ir niekas pernelyg dėl to nesuktų galvos, jeigu ne kitas, Sankt Peterburgo „Zenit“ atvejis.

Koronavirusas šioje komandoje užkabino 8 krepšininkus, todėl vakar pats klubas, nesulaukęs atsakymo iš Eurolygos, nusprendė, kad nevyksta į Ispaniją, kur turėjo žaisti dvejas rungtynes.

Čia yra faktas, kuris gali prasprūsti pro akis, bet jis yra be galo svarbus, todėl pasikartosiu: „Zenit“ nesulaukė atsakymo iš Eurolygos, ką jiems daryti, todėl patys priėmė sprendimą nevykti į rungtynes.

Tai yra tipinė Eurolyga – uždavus skubų (ir juo labiau vadovėlyje neaprašytą) klausimą, atsakymo lauksi ilgai. Sankt Peterburgo ekipa jo net nelaukė.

Atsibudusi po „Zenit“ pranešimo, Eurolyga paskelbė, kad dvejos šios komandos rungtynės šią savaitę iš tiesų neįvyks, o sprendimas dėl jų bus priimtas pagal Eurolygos nuostatus ir taisykles dėl COVID-19. 

Bėda ta, kad Eurolyga aiškiai neapsibrėžė, kas būtų, jeigu 8 žaidėjai negalėtų žaisti dėl koronaviruso. Buvo numatyta, ką daryti, jeigu rungtynės negali vykti tam tikroje šalyje dėl jos įstatymų, ką daryti, jei iškrenta vienas ar du krepšininkai, bet koks yra planas ir protokolas iškritus 8 žaidėjams, nėra iki galo apibrėžta.

Nuotr. TASS – Scanpix
Galima ginčytis dėl to, ar visos ekipos laikosi pakankamų sveikatos saugumo reikalavimų, galima kelti klausimą, kodėl didžioji dalis apsikrėtimų yra susiję su Rusijos klubais, bet visa tai yra antriniai dalykai.

Svarbiausias klausimas yra šis – kodėl Eurolygos planas A yra toks primityvus?

Liepos mėnesį buvo patvirtintas tradicinis tvarkaraštis, pagal kurį ekipos nuo spalio iki balandžio žaidžia tradicinį reguliarųjį sezoną.

Rungtynių perkėlimai numatyti tik tuo atveju, jeigu apie tai pranešama likus daugiau nei  15 dienų iki mačo.

Tarpų ar laisvų savaičių, kada galėtų būti žaidžiamos tos perkeltos rungtynės, nebuvo numatyta.

Kaip ir bet kuriais kitais metais, Eurolyga sustos tik vasario viduryje, kai Europoje tradiciškai žaidžiamos taurių varžybos.

Eurolyga nusprendė, kad varžybos į priekį bus stumiamos buldozerio principu ir komandos, negalinčios žaisti, bus baudžiamos 0:20. Taip jau buvo nubausta Liublianos „Cedevita Olimpija“, kuri viso labo vadovavosi Slovėnijos įstatymais ir užsidarė 10 dienų karantinui.

Pasikartosiu – Liublianos klubas buvo nubaustas vien dėl to, kad laikėsi savo šalies nustatytos tvarkos.

0:20 yra žiauri bausmė krepšinyje, kadangi gauti techninį pralaimėjimą yra net baisiau nei rungtynėse pralaimėti 40 taškų skirtumu. Pagal FIBA sistemą, pergalė yra verta dviejų taškų, pralaimėjimas – vieno, techninis pralaimėjimas – nulio.

Tai reiškia, kad jeigu sezono pabaigoje kelios komandos surenka po lygiai pergalių ir pralaimėjimų, ta ekipa, kuri turi bent vieną techninį pralaimėjimą, bus žemiau. Maža to, ji bus žemiau už viena pergale mažiau turinčią ekipą. O kas bus jei tokių techninių pralaimėjimų komanda turės du ar tris?

Techniniai pralaimėjimai yra gėdinga išeitis net mėgėjų lygoms, todėl Eurolyga to turėtų vengti visomis išgalėmis.

Tas jau ir yra daroma – teoriškai, tos rungtynės Mytiščiuose turėjo būti techninis pralaimėjimas „Chimki“ komandai, kadangi ji nesugebėjo laiku gauti testų rezultatų. Visgi tada buvo priimtas žmogiškas sprendimas mačą pavėlinti diena.

Realu, kad „Zenit“ atveju irgi tai bus padaryta, ir mačai bus perkelti į vėlesnę datą. Bėda tik ta, kad kalendoriuje, kaip jau minėjau, nėra numatyta laisvų dienų.

Net jeigu „Zenit“ komandai tos dvikovos bus įspraustos kalendoriuje sukuriant daugiau dvigubų savaičių, kas nutiks, jeigu tokių atvejų kaip „Zenit“ bus daugiau? Jeigu reikės nukelti ne dvejas, o ketverias, aštuonerias ar 15 rungtynių?

Eurolyga laukė iki pat rugsėjo vidurio, kad pasitvirtintų savo būsimo sezono tvarką, ir prieš tai nebendravo nei su nacionaliniais čempionatais, nei su FIBA, kad sutartų dėl galimų tvarkaraščio keitimų. Dėl to ir sunkiai įsivaizduojamas Eurolygos burbulas – tiesiog nėra susiderinta su kitomis lygomis, kad jos iš nacionalinių čempionatų išleistų komandas.

Nacionalinės lygos su Eurolyga galimai net ir nesileistų į dialogą, nes per paskutinius kelis metus tarp šių pusių buvo sudeginti visi tiltai. Jeigu anksčiau šalių pirmenybių vadovai buvo kviečiami į diskusijas su Eurolyga ir kai kurios jų net buvo Eurolygos dalininkės, tai per paskutinius kelis metus Eurolyga susipyko su visais, su kuo tik galėjo.

Eurolyga dabar stovi ant vis labiau po jos kojomis drebančios ir skilinėjančios žemės, o vienintelė jų išeitis, atrodo, melstis ir tikėtis, kad ta žemė tiesiog nustos drebėti.

Komentarai:
In vino veritas
Oho, kiek dramos. Su visa pagarba Miklovui, bet cia straipsnis is serijos "pavarykim eilini karta ant Eurolygos". Situacija neeiline, ekstremali. Tvarkarastis net iprastom salygom yra itemptas, tai kada numatyt tas pertraukas nukeltoms rungtynems? Vienintele iseitis - daugiau dvigubu savaiciu. Matyt, taip ir bus padaryta. Beje, vienam interviu Motiejunas yra sakes, kad del dabartines tvarkos buvo tariamasi su visais klubais. Diskutuojama, konsultuojamasi, ieskoma kompromiso, kad visiems daugmaz tiktu. Tai, aisku uztrunka ilgiau. Neabejoju, kad ir dabar vyksta tas procesas. Zinoma, galbut kazkam patinka labiau taip, kaip elgiasi FIBA - tiesiog nuleidzia isakymus is virsaus, su niekuo nepasitare ir neatsiklause suinteresuotu pusiu nuomones. Dabar visur, visose srityse pilna chaoso, visi pavarge ir pikti, bet asaros ir skundai nieko nepakeis. Tiesiog lieka apsisarvuot kantrybe ir laukt, kol visa sita velniava pasibaigs.
2020-10-14
+1
Atsakyti
drebantys troliu pamatai
Nebeliks apie ka trolinti teks krienus patiems kastis ir galvoti kaip cia suvalgyti :)
2020-10-13
-17
Atsakyti
Anonimas
neymanoma pasiruosti fake virusui
2020-10-13
-12
Atsakyti
Miklovai nebepjauk
Man tokie kritikai patinka, blt svarbu kraut?! Tai ka daryt, siulyk? Blt visi mandri kritikuot, tokia situacija, nieko nepadarysi. Ciukcios irgi gyvena -50 laipsniu temperaturoj, nors noretu +.
2020-10-13
-6
Atsakyti
...
net ir sitam saite blokuojama ir trinama bet kokia info ar nuomone apie koronos nebuvima :D O geriausiai pasigooglinkit event 201 :) 2019 spalio 18 d. penkiolikos verslininkų, vyriausybės pareigūnų ir sveikatos ekspertų grupė susirinko prie vieno stalo Niujorke – kad suplanuotų globalų atsaką į niekad nematyto ir visiškai išgalvoto koronaviruso protrūkį, galimai nutiksiantį kada nors ateityje. :D Lapkricio 18 berods jau pirmas ale tikros koronos atvejis :) O toliau viskas vykdoma kaip tame "ekspertu" susirinkime numatyta :) Bet ka as cia vargstu nei jus besimptomiai smegenu nesiotojai googlinsit nei ka... Jum per ilga informacija. Viena ka galit suvirskinti tai jau pateikiama "tiesa" 18.30 pateikiama per telikus ir delfius :) Negali pykt vienok ant sistemos vergu... kurie 7 ryto kelias... valanda vaziuoja iki darbo... tada dirba iki 17 val... 18 val per kamscius dasibrauna iki namu savo uz paskolas nupirktuose kledaruose :) paziuri teve musu 18.30 per tv... tada dar kokius 5 alaus isauna kase ziuredami... ir taip everyday, kad atidirbtu savo lizinginius metalo gabalus :) Kitokiom ziniom nei noro nei laiko nelieka... ir paskui vemia per visur savo per telika isgirsta ir jau sukramtyta info uploadinta jiems i smegenis... Sistemos vergai.... pasikrapstykit savo besimptomiu smegenu likucius ir atsibuskit pagaliau :)
2020-10-13
+4
Atsakyti
Ko čia stumiat
ant Eurolygos. Nepatinka nežiūrėkite. Situacija beprecedentė. Kvailas virusas žlugdo visą ekonomiką. Visos komados turi jaunų žaidėjų, lai išnaudoja progas jaunimas (daugiau tokio šanso gali nepasitaikyti).
2020-10-13
+10
Atsakyti
Snarglena
O negali tie sergantys su kokiom kaukėm žaist, vistiek jie ten visi besimptominiai
2020-10-13
-12
Atsakyti
Ekspzpertas
Jo geriausia pripilt sudo, bet nepasiulyt jokio bet menkiausio pavizdzio ka geriau daryt :) Tokioj situacijoj kai klubai zaidzia keluose lygose ir nera islaikomi is televizijos trancleciju. Ne faug ka ir prigalvosi
2020-10-13
-14
Atsakyti
djgaffer
Nereikia giliai knaisiotis,kad suprasti,dėl ko taip vyksta.Nes EL vadovauja seni,apsisnarglėję krienai,kurie dar vadovaujasi senų laikų sistema.Kai pats krepšinis juda į priekį,vis kažkokių naujovių atsiranda,taip ir su vadovybe turėtų būti-vienas žmogus maksimum galėtų vadovauti dvi kadencijas,o pati EL struktūra valdoma jaunų,imlių naujovėms protų.Nes ten tupi tik babkių ištroškę krepeliai ir svarbiausia,kad nieks toliau nesikeičia.
2020-10-13
+6
Atsakyti
na
straipsnis tai toks, kad pabadyt pirstu i eurolygos problemas, taciau nepasiulyt nieko, kaip tas problemas butu galima pataisyt. Cia ir taip aisku, kad suorganizuot lyga, kuri apima ne viena, bet kelias salis, yra ziauriai sudetinga, nes kiekvienoje salyje gali su laiku atsirasti skirtingos taisykles susijusios su korona virusu, bei kiekviena salis turi savo vietines pirmenybes.
2020-10-13
-2
Atsakyti
Ryklys.
viskas gerai cia yra,per daug yra kaltinama eurolyga,nes ne jos kalte kad kiti ne silaiko karantino ir platina virusa.
2020-10-13
+3
Atsakyti
Y kap y
Džiaukitės,kad išvis vyksta rungtynės - nes jei jų nebūtų drožtumėt dabar kamputyje ir skųstumėtės vėl ,kad blogai....
2020-10-13
+8
Atsakyti
moneyleague
Tai ko noret, kai organizacija yra balaganas, Eurolygos vadovai pagrinde teiesko kas del kazkokiu savu interesu yra pasirenge sukisti pinigu i krepsinio kluba ir sudalyvauti turnyre, idomu, kiek dar toks modelis gali testis metu??? finansine prasme visiskas minusas, sportine prasme ir nekazka, nes konkurencija iskraipo sukisamu pinigu skirtumai, dar ir jaunima visi bijo leisti zaist. Ana diena Chimki isleido 20 metu zaideja, tai cia ivykis didis, o NBA klubas apie 20 meti kartais ir visa komanda sustato, nes tiesiog skirias suvokimas kam ta krepsini zaist..
2020-10-13
-5
Atsakyti
Basketnews
Straipsnyje rasoma apie Eurolyga, bet tasku skaiciavimo pavyzdys paimtas is FIBA... gerai, kad zurnaliuga dar FIFA neikiso :D o straipsnis tai aiskiai skirtas pilt pamazgas ant Eurolygos, nors taip ir neaisku, kas tie "visi", su kuriais EL susipyko ir dar neaiskiau, kodel EL turetu kreiptis ir kazka derint su FIBA 😃 Techninis pralaimejimas savaitgali skirtas VTB lygoj - vadinasi ir VTB lygai lieka mesltis, kaip ir EL 🤣
2020-10-13
+1
Atsakyti
ATI
Jei rusai nebutu vienais pagrindiniu lygos remeju, tai butu iskart irasyti 2 techniniai pralaimejimai. Bet dabar aisku sias rungtynes atides.
2020-10-13
-16
Atsakyti
Anonimas
Kada pagaliau eurolygos funkcioneriai suvoks kad laikas liautis žaisti ir nutrauks sezoną kol nesprogo BOMBĄ
2020-10-13
-20
Atsakyti
vilnietis
Taip, eurolyga kalta. Nekalti tik rusu klubai, kurie esant tokiai situacijai ju salyje, zaidzia su ziurovais. Net serbai, pas kuriuos Covid situacija panasi kaip Lietuvoje (jei ne geresne) zaidzia be ziurovu.
2020-10-13
-4
Atsakyti
Lol
tai kad viskas normaliai su ta eurolyga, kiek gali but normaliai esant pandemihau. nesuprantu ko cia stresuot . tiesiog toks dabar gyvenimas. patys Zenit kalti, reikejo jaunimo priregistruot. arba toks ju planas, pirmiems persirgt.
2020-10-13
-2
Atsakyti
Bricks
Tai kad pats geriausias planas Eurolygai vyksta - zaidejai persirgs, igys imuniteta ir bus bbd ant koronos. O panasu, kad tai ir yra vienintele logiska koronos ligos pabaiga.
2020-10-13
-13
Atsakyti
Berunkelis
Eurolygos vadovybė yra nieko verta ir tai labiausiai išaiškėja krizių metu. Eurolyga sužydėtų, jei vadovautų toks žmogus, kaip Paulius Motiejūnas.
2020-10-13
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.