Nuotr.: FIBA.com
Nuotr. FIBA.com

Pernai vasarą parašą ant naujos sutarties su Klaipėdos „Neptūnu“ padėjęs Tomas Delininkaitis uostamiestyje regėjo svajingą karjeros pabaigą. Išaušus šiam momentui, Klaipėdos krepšinio legenda tikėjosi pasitraukti simboline nata – finišuoti komandoje, kur žengė pirmuosius profesionalo žingsnius. 

Tomas Delininkaitis

Tomas  Delininkaitis
Pozicija: SG, PG
Amžius: 38
Ūgis: 190 cm
Svoris: 80 kg
Gimimo vieta: Klaipėda, Lietuva

„Tu planuoji, o aukščiausiasis juokiasi, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė su „Neptūnu“ neseniai atsisveikinęs Delininkaitis. – Mūsų srityje nieko negali planuoti, nes nežinai, kas bus rytoj.“

38-erių veteraną su pirmuoju karjeros klubu, kuriame jis per 2001-2003 m. atkarpą atsispyrė į aukštesnį lygį, dar siejo vieno sezono sutartis, tačiau ji komandos performavimą vykdžiusių vadovų portfelyje šią vasarą ilgiausiai liko nebaigta tvarkyti. 

Abi pusės galiausiai dėl kompensacijos susitarė tik įsibėgėjus rugpjūčiui ir skirtingais keliais pasuko ne pačiomis maloniausiomis nuotaikomis.

COVID-19 pandemijos pasekmių ir praeities skolų prispaustas „Neptūnas“ neturėjo galimybių išpildyti anksčiau pasirašytų kontraktų, o derybas su branduolį sudariusiais patyrusiais žaidėjais pradėjo agresyviu ėjimu.

Pirminis Klaipėdos ekipos vadovų pasiūlymas susimažinti metinį atlyginimą siekė net 60 proc.

Nuotr. BNS

Šiuos skaičius Delininkaitis pirmiausia išvydo elektroniniame laiške ir niekaip nerado tam paaiškinimo.

„Tokie skaičiai tiesiog užmuša, – atviravo Delininkaitis. – Tik man yra pikta, kad jie per spaudą įvardija, jog nepavyksta susitarti su Delininkaičiu. Aš lieku toks kaip ir kalčiausias – klubas nori, o Delininkaitis nesutinka. Tiesiog reikėjo įvardinti sumą, kiek klubas prašo susimažinti, tada neaiškumų nebūtų kilę.“

Persirašius mažesnės vertės sutartis su dviem pagrindiniais žaidėjais Žygimantu Janavičiumi ir Simu Galdiku, „Neptūnas“ išsiskyrė su Gailiumi ir sudėtį ėmė pildyti vienu naujoku po kito. Tuo metu Delininkaičio klausimas taip ir liko kaboti.

Tokio „Neptūno“ vadovybės elgesio klaipėdietis taip pat liko nesupratęs.

„Man atrodo, taip nesidaro, negražiai kažkaip, – sakė gimtajame mieste penkis sezonus sužaidęs snaiperis. – Laukiau, nenorėjau intrigų, nes vis tik kaip ir turėjau kontraktą, buvau komandos dalis. Iš kitos pusės, nebesinorėjo būti komandoje, kai komplektuojasi ir manęs net nemato. Bet kuriame darbe būtų nemalonu eiti dirbti, kai taip viskas vyksta už tavo nugaros.

Viskas yra suprantama – komanda jauninama. Galiu viską pateisinti, bet aš tiesiog gyvenime vertinu žmogiškumą ir dialogą, o ne veikimą už nugaros.“

Nuotr. FIBA

Užsitęsusios skyrybos Delininkaitį įstūmė į komplikuotą padėtį – gynėjas dar mažiausiai metus norėtų rungtyniauti, tačiau tokių galimybių tėvynėje praktiškai nebeliko. LKL klubai, išskyrus tik rugpjūtį pabudusią Alytaus „Dzūkiją“, jau yra arba susikomplektavę, arba apsidėlioję gynėjų linijas.

2010 m. pasaulio čempionato bronzininko teigimu, realu, kad karjera vėl gali pakrypti į užsienį, kur septynerius metus su pertraukomis jis rungtyniavo Ukrainoje, Ispanijoje, Graikijoje, Latvijoje ir Turkijoje.

„Vėlgi, kaip ir pasakiau „Neptūnui“, visas kalbas reikėjo pradėti balandį ar gegužę, kol ypatingai Lietuvoje komandos dar nebuvo susikomplektavusios, gal dar būtų buvę šansų. Visos komandos daugiau mažiau yra sukomplektuotos, dabar sunku kažką pasakyti“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ tvirtino Delininkaitis. 

2013-ųjų Europos vicečempionas pastarąjį sezoną LKL vidutiniškai žaidė po 15 minučių ir pelnė po 7,8 taško. FIBA Čempionų lygoje krepšininko rezultatyvumas per tokį pat žaidimo laiką buvo kiek aukštesnis – 8,7 taško, taip pat pridėdavo po 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Tuo metu tritaškiai abiejuose frontuose liejosi panašiai: Čempionų lygoje – 40 proc. pataikymas, LKL – 43,8 proc.

Delininkaitis neslėpė paskutiniaisiais metais vis galvojęs, jog sužaistas sezonas – paskutinis. Visgi pastarasis dėl COVID-19 pandemijos buvo nutrauktas dar kovo viduryje, o per beveik pusmečio pauzę tituluotas taikliarankis ne tik pailsėjo fiziškai, bet ir pasiilgo kovų ant parketo.

„Individualiai sportuoju, pažaidžiu krepšinį su draugais, tikrai nesėdžiu namie ir nosies nekrapštau, – sakė Europos taurės laimėtojas, daugkartinis LKL ir BBL čempionas. – Kai nebežaidi rinktinėje, per vasarą pailsi nuo krepšinio. Aš esu toks žmogus, kuriam nepatinka gulėti lovoje, vis tiek turiu kažką daryti.

Aktyviai poilsiauju – pabėgioju ar pavažinėju dviračiu. Tikrai nesėdžiu, nes žinau, kaip po to yra sunku įsivažiuoti. Juolab, kad nuo pandemijos pradžios praėjo ilgas laiko tarpas. Tikrai labai esu pasiilgęs krepšinio.“

Komentarai:
"Ryte" buvo nepatenkintas, is Ukrainos pabego nepatenkintas, is "Žalgirio" išejo nepatenkintas. Dabar problemos su "Neptunu". Tomai, kada tau bus gerai?
2020-08-18
+4
Atsakyti
nu tai
varyk į Prienus - ten gerai nusibaigti yra...
2020-08-18
-5
Atsakyti
ulialia
Deja Neptunas patapo pinigu plovykla. Manau su tokia sudetim ka turi, gali tiketis 6-8 vietos, ir tai jei neuzpuls traumos.
2020-08-17
-3
Atsakyti
Ano
Miestas turetu isikisti i ta megeju organizacija. Klaipeda pakraupus yra nuo Dauparu silkes vadovavimo. Zuvies turgus kazkoks o ne krepsinio klubas liko is Neptuno
2020-08-17
-3
Atsakyti
Ciongas
Nieko asmeniška. Tai ne emocinis, o finansinis klausimas. Tomui laikas baigti karjerą. Jau 38 metai, buvo visko, gali dar pažaisti NKL, bet tiesa ta, kad jau nebespėja, nebėra jaunas, o kur dar traumingumas. Senstame visi ir laikas keisti gyvenimą, ieškoti įdomios veiklos, nes net NBA tik 10 žaidėjų, kuriems per 35.
2020-08-17
-1
Atsakyti
Tomui
tam yra agentai skirti juk
2020-08-17
Atsakyti
Amazonas
cia gal vien neptuno advokatai susirinke? kaip galima bent kazkiek teisint toki klubo elgesi? koks skirtumas ar jam 38 ar 28 ir ar dirba gynyboj ar nedirba gynyboj, buvo pasirasytas kontraktas abieju saliu, su tokiom salygom, ir vienasaliskai ju nutraukinet tikrai negalima, jusu paprasytu alga ant 60% susimazint labai abejoju kad apsidziaugtumet, o cia kas dar blogiau tai tempe guma iki naujo sezono ir krepsininka visiskai ant ledo paliko, nes is LT klubu tik vargana dzukija beliko, sako Rytas purvina organizacija bet Neptunas jau kokius 5m irodineja kad jie jau labiau issitepe uz Ryta.
2020-08-17
Atsakyti
abcdef
Nu tai kad delnui alytus ir yra ta vieta kur dar pabegiotu savo pask sezona. Kitu lkl klubu lygio jau netraukia, alytus arba nevezis, kur jaunimui dar duotu pamoku :D
2020-08-17
+8
Atsakyti
Bet
lazda turi du galus, kol buvo savo karjeros pike ar jam rūpėjo tas gimtas klubas? o dabar jau pradėjo čia gimtas klubas, kaip šitaip ir t.t. jeigu puolime dar pataikydavo, tai gynyboj tik stovėdavo ir akytėm klapsėdavo :)
2020-08-16
Atsakyti
Jou
jau sutarta bet dar nepaskebta kad Delnas eis i saragosa vietoj seibucio - atgaivinti karjeros
2020-08-16
+2
Atsakyti
Bet idomus
Idomus kadras ka nezinojo kad biudzetas smarkiai trauksis gi visi tai senai zinojo, ko tikejosi? Mokes atsarginiui veteranui kosmosa pagal tai koki biudzeta zaidejam turi? Pralauke pralauke dabar kudakuoja nepatenkintas, nors logiskai mastant iskart aisku kad su senu kontraktu jis neliks sudeti, prabudo po vasaros miego nepatenkintas, grazumu iesko kazkokiu, bet visa karjera nesuprato kad cia tik biznis? Ar uz sentimentus nori algos neadekvacios? Galim ziuret is kitos puses ka delnas galvojo lieka su sena alga tai ka vien is nklo zaideju sudeti burt? Ka jam neptunas nerupi? Nori kad jo miesto komanda butu lenteles dugne? Bet kad tik jam ismoketu? Galima pritempt kur nori, pritempe delnas i savo puse dabar.
2020-08-16
+2
Atsakyti
gg
NU zaligiriui dar tiktu vietoj vieno ale snaiperio:DD
2020-08-16
+1
Atsakyti
neptunas
ne hospitas .
2020-08-16
+6
Atsakyti
brb
na Neptuna tai visiski megejai valdo, nuvarys komanda su prastu valdymu... :/
2020-08-16
+4
Atsakyti
Qwe
ai nezinau, cia abi puses nesusikalbejo. Vienas lauke ir tikejosi kad gal sulauks 70-80% kontrakto pasiulymo, klubas lauke kad gal sutiks uz 40-45% zaist. Delnui reikejo paciam aktyviau kalbetis, jei nejaucia kad neptunas kels pasiulyma - tai ir isvaziuokis ten,nemarinuok laiko. Kitas klausimas o kokio gi jis kontrakto gali tiketis budamas tokio amziaus? Cia sako, kad gal praleido pasiulymu. As tuo abejoju, jei koks pasiulymas butu buves geras - tai Neptuna greitu taikymu butu palikes. Tad tegul nesiskundzia cia Delnas, cia jo pasirinkimas. Aisku galbut ir klubas galejo aiskiai 100% pasakyti tai musu maksimalus pasiulymas, daugiau negausi, tai arba lieki arba isvaziuoji. nzn ar klubas taip sake jam.
2020-08-16
-6
Atsakyti
Negraziai
klubas pasielge Neptunas tempe guma delnui uz nugaros
2020-08-16
+3
Atsakyti
Delininkaitis
na Zaidejui 38 ir Tikrai laikas Lietuvoje uzbaikt Karjera o dabar klubas paliko keblioi situasijoi zmogu Rugpjuti dabar nekazka dairitis uzsienio
2020-08-16
+4
Atsakyti
į Žalgirį jį
ten dabar visi nevykėliai suplaukia: sudarys su ryžu ir nykštuku Nosim smogiamąjį trio
2020-08-16
-10
Atsakyti
Ggg
Galbūt ir klystu, bet iš surinktos tik lietuviškos sudėties kyla mintis, kad Gaidamavičius gali angliškai nelabai mokėti ir bijo dirbti su užsieniečiais, nes neabejoju, kad buvo pasirinkimas legionieriams, kurie yra ne prastesni nei dauguma lietuviai, dabar esantys Neptūne.
2020-08-16
+8
Atsakyti
Nesusikalbejimas
Tai kad apskritai neptune visada problemos dabar kiek sugadino Delininkaiciui planus anksciau laiko aisku galejo del atliginimo kalbetis Dabar Tenka Zvalgytis i Uzsieni
2020-08-16
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.