Rinktinės debiutantams kinkos nedrebėjo

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2021-11-27 11:00
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA

Rungtynių starte stringantį Lietuvos rinktinės penketą regėjęs Kazys Maksvytis netruko atsigręžti į žaidėjus, kuriems pasirodymas su nacionalinės komandos marškinėliais tapo gyvenimo įvykiu.

Vytenis Čižauskas, Eigirdas Žukauskas ir Osvaldas Olisevičius nuo suolo kilo pirmieji. Visiems jiems atrankos į 2023 m. pasaulio čempionatą mačas su Bulgarija žymėjo debiutą Lietuvos vyrų rinktinėje.

Tačiau ne jauduliu ir susikaustymu, o pasitikėjimu savimi tryškę debiutantai tuoj pat įžiebė įspūdingą spurtą, dar antrojo kėlinio pradžioje tapusį pamatu pergalei. 

25:0 – tokį smūgį lietuviai sudavė per beveik 7 minučių atkarpą, ir po atsilikimo 4:11, ėmė pirmauti 29:11.

„Kontroliavome didžiąją rungtynių dalį, išskyrus pirmąsias minutes, kada jautėsi jauduliukas, – tinklalapiui BasketNews komentavo kapitonas Arnas Butkevičius. – Iš tikrųjų nieko keisto. Žaidėme namuose ir dažnai taip pradedame.“

Olisevičius ir Žukauskas buvo pagrindiniai spurto autoriai, kurie kartu įmetė 16 iš 25 taškų.

Čižauskas startavo klaida, bet po to pelnė lengvus taškus iš po krepšio, perėmė kamuolį ir sukūrė progą Olisevičiui.

Detalizuodamas puikų rinktinės proveržį puolime, Butkevičius visų pirma išskyrė Čižausko indėlį. Gynėjo, su kuriuo vėl suvienijo jėgas rinktinėje po auksinio praeities etapo jaunimo lygmenyje.

„Man susidarė toks vaizdas, jog Vytenis buvo spurto iniciatorius, – pabrėžė Butkevičius. – Jis uždavė labai gerą toną spausdamas varžovų įžaidėją. Pasijautė, jog bulgarai buvo išmušami iš derinių, kamuolį priiminėjo netinkamose vietose. Automatiškai dėl to nebegavo laisvų metimų, prasiveržimų. Didelis Vytenio nuopelnas, kaip jis išėjo nuo suolo.“

„Man treneris sakė, kad tikslas yra įnešti energijos ir duoti gerą toną gynyboje. Tai pavyko neblogai padaryti“, – sakė Čižauskas, per 17 minučių įmetęs 4 taškus, atlikęs 3 rezultatyvius perdavimus ir perėmęs 2 kamuolius.

Šiuo metu Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ komandoje rungtyniaujantis įžaidėjas 2013 m. prie Jono Kazlausko dalyvavo rinktinės treniruočių stovykloje, sužaidė aštuonerias draugiškas rungtynes, bet į galutinį dvyliktuką nepateko. Su juo ir Adu Juškevičiumi tuomet buvo atsisveikinta paskutiniais.

Žukauskas antrojo kėlinio pabaigoje epizodu gynyboje privertė aiktelėti susirinkusius arenoje ir žiūrovus prie televizorių ekranų.

Po išsikeitimo bulgarų 19-metis 212 cm ūgio milžinas Emilis Stoilovas įsidrąsino sugrūsti kamuolį iš viršaus, tačiau Lietuvos puolėjas apkarpė sparnus jaunajam varžovui išrašydamas švarų bloką.

Žukauskas galingu žaidimu prisistatė sirgaliams, kurie užplūdo BasketNews paiešką ieškodami krepšininko profilio – jis bent kurį laiką tapo daugiausiai atverčiamu svetainės polapiu.

„Dėl jo galimybių neabejojau, – tinklalapio BasketNews paklaustas tvirtino Maksvytis, trečius metus iš eilės Žukauską treniruojantis Permės „Parma“ klube. – Jūs pamatėte, koks jis yra, kokį gerą kūną turi, koks yra fiziškas. Šiek tiek bijojau, kaip susitvarkys su spaudimu pirmosiose rungtynėse, bet jis susitvarkė puikiai.“

Žukausko pasirodymas:

Žukauskui tai apskritai buvo pirmas kartas vilkint Lietuvos aprangą FIBA turnyruose.

„Labiausiai įsimins, kad užtikrintai laimėjome. Tai yra svarbiausia, – šypsojosi Žukauskas. – Nelabai ėmiau į galvą, ar čia debiutas, ar ne. Žinai, kad reikia pergalės, eini susikaupęs į rungtynes ir tiesiog stengiesi padaryti tai, ko prašė treneris. Jis prašė būti agresyviems gynyboje, puolime išnaudoti savo pranašumus. Tai ir stengėmės daryti.“

Tuo metu šešiais tritaškiais, 20 taškų kraičiu ir MVP laurais vyrų rinktinėje debiutavęs Olisevičius praeityje gynė šalies garbę jaunimo varžybose.

2009 m. Olisevičius kartu su spindėjusių Manto Mockevičiaus, Martyno Paliukėno ir Tomo Lekūno kompanija tapo Europos U16 vicečempionu, o 2010 m. pasaulio U17 pirmenybėse su komanda iškovojo ketvirtąją vietą. 

Vilnietis taip pat rungtyniavo Senojo žemyno U18 ir U20 turnyruose.

„Labai smagu debiutuoti nacionalinėje vyrų rinktinėje, – BasketNews paklaustas džiaugėsi Olisevičius. – Tai – kiekvieno žaidėjo svajonė. Džiaugiuosi, jog man pavyko patekti į rinktinę bent per langą. Kai treneris paskambino ir pakvietė, buvau tikrai laimingas ir apsidžiaugęs.“

„Visi žinome Osvaldą ir ką jis gali, metimas – jo stiprioji pusė, – pasakojo Butkevičius, kuriam taiklūs bendražygio šūviai nuostabos nesukėlė. – Tikrai nenustebino. Visi esame nuo jo kentėję.“

Rinktinės krikštą „Švyturio“ arenoje iš žaidėjų ketvirtasis priėmė Margiris Normantas, kuris pakilęs nuo suolo per 10 minučių pasižymėjo 6 taškais, 2 atkovotais kamuoliais ir 1 rezultatyviu perdavimu.

Kazys Maksvytis džiaugiasi pergalingu debiutu prie rinktinės vairo
Kazys Maksvytis džiaugiasi pergalingu debiutu prie rinktinės vairo
Nuotr. BNS

Bendrai atsarginiai krepšininkai komandai surinko net 65 iš 89 taškų. Startiniame penkete mačą pradėjęs Tomas Dimša iki ketvirtojo kėlinio buvo prametęs visus aštuonis metimus iš žaidimo, Eimantas Bendžius ir Mindaugas Girdžiūnas – po vienintelį mestą dvitaškį, o Butkevičiaus sąskaitoje buvo 5 taškai.

„Žaidimą labai pagyvino žaidėjai nuo suolo, – tęsė Maksvytis. – Jeigu neklystu, jie įmetė 60 taškų. Pradedant tiek Čižausku, tiek Olisevičiumi, tiek Žukausku. Antroje pusėje užsikūrė ir kiti žaidėjai.“

Užtikrintai laimėta pirmoji kvalifikacijos akistata skambia nata pažymėjo Maksvyčio eros rinktinėje pradžią. Europos ir pasaulio jaunimo čempionas nuo paskyrimo į šias pareigas dienos jautė didžiulį spaudimą, kuris dar labiau prailgino pirmųjų rungtynių laukimą.

Specialistas spaudos konferencijoje pasirodė praradęs balsą ir išsekęs, tačiau kupinas džiaugsmo ir su šypsena veide.

„Jaučiuosi išsikrovęs, tai turbūt jaučiasi pagal mano balsą. Neatsimenu, kada tokį balsą turėjau, – šypsodamasis kalbėjo Maksvytis. – Pirmomis dienomis darbo buvo labai daug. Kadangi tą krūvį reikia dalintis su klubu, pirmoji diena buvo labai sudėtinga – nuo aštuonių ryto iki dvyliktos valandos nakties. Taip pat dirba ir trenerių štabas, norėčiau ir jiems padėkoti. Nepavyko išeiti ir pasivaikščioti į Klaipėdą, nes buvo labai daug darbų, ypač pirmoje stovykloje.“

Už trenerį džiaugėsi rinktinės kapitonas Butkevičius, kuris nuo komandos apie trenerį nešė tik šilčiausius žodžius. Puolėjas pas šį strategą žaidė laimėtuose 2011 m. pasaulio U19 ir 2012 m. Europos U20 čempionatuose bei 2013-2015 m. ir 2017 m. Klaipėdos „Neptūne“.

„Labai labai malonu dėl trenerio, – su tinklalapiu BasketNews įspūdžiais dalijosi Butkevičius. – Nesinorėjo sugadinti debiuto. Visi žinome, koks Kazys yra treneris, visą laiką norisi kovoti už jį. Norisi, kad jam sektųsi, o jam ir taip sekasi.“

Komentarai:
Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
-2
Atsakyti
na kolkas galima atleist cizausko emima, tegu isitikina ko vertas tas vytenis. bet jei kazys isties profesionalas, asmeniskumus paliks uz duru ir padekos savo globotiniui nes anas akivaizdziai. netempia rinktines lygio jei net su bulgarais padoriau suzaist nepajege. olisevicius ir zukauskas idomus, bet vargu bau prasimus i pagrindine. o stai normantas tikrai pajegus, ir turetu but vienas pagrindiniu kandidatu i pg salia jokubaicio
2021-11-27
+4
Atsakyti
nesamones rasot, kodel turetu drebeti kai varzovas nkl lygio
2021-11-27
+7
Atsakyti
alioalio
cia mes zaidem pries Bulgarus ar USA dream team??? nebuvau gyvenime nej vieno bulgaro girdejas,paeemus vaikus is gatves jie laimetu pries tuos Bulgarus apgailetinus,o cia iveike profesionalai Bulgarus ir visi aukstina kaip USA dream team butu iveike :P
2021-11-27
-10
Atsakyti
123
Graudus vaizdas o ne rinktine. FIBA impotentinis turnyras su lievom rinktinem. Tegu ziuri sadomazohistai, man akys verkia.
2021-11-27
-21
Atsakyti
Kam?
Žaista prieš bulgarus. Kam tos liaupsės po vienu varžybų?
2021-11-27
-11
Atsakyti
Antanas
is snukiu tai lo.pai
2021-11-27
-20
Atsakyti
Na, prieš 10 metų buvau didelis Čižausko hateris, nes jis man buvo akivaizdžiausias bust kokį yra tekę matyti. Tiesiog PG, kuris negali varytis kamuolio, ir per dešimt metų, tas iš ties mažai pasikeitė, kai tik gynyba priartėja prie jo, jo refleksas iš kart išpasuoti kamuolį, nelabai jis sugeba splitinti ar veržtis per tankę gynyba. But that being said... Jo gynyba buvo puiki. Iš tiesų visa rinktinė mane sužavėjo gynyboje, Bulgarai buvo visiškai pasimetę, va taip ir reikia žaisti prieš atletus, kurie tikrai nėra geresni už mūsiškius, treneris tikrai įkvėpė žaidėjus.
2021-11-27
+9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.