Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Penktadienį prasidėsiantis finalinis „Hoptrans 3x3“ turnyro etapas liepos mėnesį prie ekranų prikaustė žiūrovus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Krepšinio išsiilgę gerbėjai Palangoje šiemet turėjo geriausią progą susipažinti su naująja olimpine sporto šaka: specialiai turnyrui pastatyta arena, kurioje varžėsi aukščiausio lygio žaidėjai.

„Negalime savęs girti, bet tie skaičiai, kuriuos matome, yra tiesiog kosmosas“, – paklaustas apie milijonines peržiūras FIBA 3x3 socialinių tinklų paskyrose, „BasketNews.lt“ atsakė Rolandas Skaisgirys.

Lietuvos trijulių asociacijos įkūrėjas antrus metus gvildeno kasmetinio 3x3 čempionato idėją, kol pasaulinė pandemija paspartino „Hoptrans 3x3“ turnyro atsiradimą, kurį iš pradžių Skaisgirys įsivaizdavo kitaip.

Jei 3x3 asociacija iš pradžių planavo padaryti NKL trijulių vasaros lygą, tai koronavirusas davė papildomą pagreitį patobulintos idėjos įgyvendinimui – turnyre varžosi ne tik NKL krepšininkai, bet ir tokios ryškios Lietuvos krepšinio padangėje pavardės kaip Jonas Mačiulis, Žygimantas Skučas, broliai Lavrinovičiai, Simas Galdikas ar Artūras Jomantas.

„Prieš 1,5 metų turėjau aiškų planą – NKL trijulių vasaros lyga, kuri gyvuotų eilę metų. Vis dėlto NKL į tai pažiūrėjo labai paviršutiniškai, jiems tai pasirodė neįdomu ir jie tiesiog nusprendė žiūrėti savo kiemo bei plačiau nesiplėsti. 

Vėliau aš šią idėją pasiūliau LKL ir (Remigijui) Milašiui tai patiko, bet prasidėjo sezonas ir viskas kalbų lygyje baigėsi, – apie trijulių turnyro įgyvendinimą pasakojo Skaisgirys. – Prasidėjo pandemija ir aš vėl LKL priminiau savo idėją, nusprendėme daryti, su savo komanda per 1,5 mėnesio pastatėme areną. Žinoma, esu labai dėkingas Milašiui, kuris įdėjo daug darbo, kad visa tai vyktų, o dabar matome rezultatus.“

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pakalbino Skaisgirį apie „Hoptrans 3x3“ turnyro ateitį, Kauno „Žalgirio“ susidomėjimą trijulių krepšiniu, 3x3 asociacijos tikslus bei būsimą rinktinės sudėtį.

– Kiek realu, jog „Hoptrans 3x3“ taps kasmetiniu turnyru?
– Toks trijulių turnyras ateityje vyks 100 procentų, o ši vasara tik parodė mums, kokia kryptimi turime eiti.

– Kokio formato turnyrą įsivaizduojate ateityje?
– Pirmiausia turėtų būti dvi lygos, su aiškia struktūra bei komandomis iš užsienio. Antroje lygoje žaidžiančios komandos kasmet turėtų galimybę patekti į stipriausiųjų divizioną, kur matyčiau 12 arba 16 ekipų. Tuomet automatiškai susidomėjimas dar labiau kyla. Turime daug minčių, kurios visos greitai bus įgyvendintos, į šį sportą įtraukiant ir merginas.

– Šalia visų gražių žodžių apie turnyrą nemažai dėmesio susilaukia teisėjai ir nevienodas taisyklių traktavimas. Ar čia yra ta vieta, kurioje Lietuva dabar turi labiausiai pasitempti trijulių krepšinyje?
– Jūs žinote, kad aš teisėjų niekada nemėgau, bet šiuo atveju juos šiek tiek palaikau. Lietuvos arbitrai nėra teisėjavę 3x3 krepšinyje, taisyklių traktavimas čia yra kitoks ir jiems reikia patirties. Trijulių krepšinyje teisėjauti yra menas – turi palikti vietos šou elementams ir įžvelgti, kuomet pražangos nereikia švilpti, nors, atrodytų, galėtum. Viskas ateis su laiku ir žmonėms dabar dėl to pernelyg jaudintis nereikėtų.

Nuotr. LKL

– Kuo 3x3 krepšinis gali būti įdomus jaunimo treneriams bei apie šią sporto šaką galvojantiems vaikams?
– Visi gali manyti, ką nori, bet aš turiu savo nuomonę. Šitas krepšinis yra neįkainojama patirtis 16-18 metų žaidėjams, nuklojantis kelią į vyrų sportą, supažindinantis su fiziškumu. Smagu komandoje turėti vien lyderius, bet ne visi tokiais gali būti, o tuomet protingesnis treneris visada ieško žaidėjų su atitinkamomis galimybėmis – gerai besiginančių, solidžiai rungtyniaujančių be kamuolio, pataikančių ir panašiai. Mano nuomone, niekas geriau neparuoš ir neatskleis šių žaidimo elementų, kaip trijulių krepšinis.

– „Žalgiris“ šiemet turnyre nusprendė nedalyvauti. Koks kauniečių požiūris, žvelgiant į tolimesnę šio sporto perspektyvą?
– Su Pauliumi Motiejūnu apie profesionalios komandos suformavimą kalbėjau prieš gerą pusmetį. Jis absoliučiai buvo už ir planavome, kad jau pavasarį 3x3 komanda jų organizacijoje bus, bet tuomet atsirado didesnių rūpesčių kaip pandemija, Eurolygos nutraukimas, Šarūno Jasikevičiaus išlaikymas ir panašiai.

Žinoma, jie galėjo kaip ir „Rytas“ siųsti jaunimą, bet „Žalgirio“ vardas visoje Lietuvoje – šventas reikalas. Įsivaizduokite, jei „Žalgiris“ lieka 8-oje vietoje ar dar žemiau, iškart būtų didelis triukšmas, nesvarbu, kas bežaistų. Šioje situacijoje nieko nereikia smerkti, reikia viską suprasti, bet manau, jog ne už ilgo visos Eurolygos komandos turės trijulių ekipas bei atsiras 3x3 Eurolyga. Taip viskas tikrai nestovės vietoje.

– Kitais metais Lietuvos 3x3 rinktinė kovos dėl kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes. Ar rinktinei atstovaus vietą olimpinėje atrankoje iškovojusi ekipa, sudaryta Šakių „Gulbelės“ pagrindu, ar gali būti pasikeitimų?
– Matote, FIBA yra numačiusi taisykles, kurios neleidžia lengvai daryti pakeitimų. Vis tiek mes registruosime 6 žaidėjus, prie dabartinių 4 krepšininkų, kurių pagal FIBA taškus aplenkti dabar neįmanoma, pridėdami dar du. Aišku, komandoje norėčiau matyti tiek Gytį Radzevičių, tiek Igną Vaitkų, tiek Joną Mačiulį, bet reikia realiai galvoti. Vyks klubinis sezonas, todėl nereikia prisisvajoti ir dirginti tų žaidėjų, kurie vietą išsikovojo. Pastiprinimą tikrai turėsime, o kas tai bus, laikas parodys.

„BasketNews.lt“ podkastas:

Komentarai:
lol
3x3 reikia tik jegos ir istvermes, technika visiskai nereikalinga
2020-07-24
-1
Atsakyti
chi_cha_cho
nu bet skaiscios girios veidukas.... su galimais simdromais..
2020-07-24
+3
Atsakyti
vilnietis
VISA GYVENIMA UZ SKUCA!
2020-07-24
+8
Atsakyti
mhmmhm
Juventus su Skucu neabejotinai top1 3x3 , Gulbele antra... bet be Skuco tai manau Gulbele ims pirma vieta...
2020-07-24
-1
Atsakyti
Justas
Motiejunas aiskia pasake, kad nedomina. Sitas pastoviai kazka skiedzia.
2020-07-23
-2
Atsakyti
uz zalgiri
na va,bent kazkur maciulis rado uzsiemima.apie zalgirio pozicija cia pribure rolandas,motiejunas juk aiskiai pareiske kad sis formatas nedomina klubo. https://www.sportas.lt/naujiena/414911/z...
2020-07-23
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.