Nuotr.: FIBA/MKL
Nuotr. FIBA/MKL

Tinklalapis „BasketNews.lt“ šeštus metus paeiliui apžvelgia perspektyviausius šalies talentus, o šį kartą supažindinsime jus su 2003 metų gimimo Lietuvos talentais (U17).

Liutauras Lelevičius

Liutauras  Lelevičius
Komanda: Kauno Žalgiris-2
Pozicija: SF
Amžius: 16
Ūgis: 197 cm
Gimimo vieta: Kauno raj., Lietuva

2019-aisiais Italijoje vykusiame Europos jaunimo šešiolikmečių pirmenybėse ši karta finišavo 9-oje pozicijoje, o artėjančią vasarą jaunuoliai galės paskirti individualiam tobulėjimui, nes iššūkių su rinktine nebus.

2003 m. gim. karta pasižymi būriu įdomių krepšininkų su puikiomis fizinėmis galimybėmis, tačiau apklaustieji kaip didžiausią trūkumą įvardina lyderystės stoką.

Perspektyviausių šalies jaunuolių reitingą „BasketNews.lt“ tradiciškai sudaro konsultuojantis su jaunimo treneriais, gerai susipažinusiais su Lietuvos talentų galimybėmis. Pažymėtina, jog reitingas sudarytas atsižvelgiant ne į šių dienų rezultatus, o į krepšininkų perspektyvą ateityje.

Lyginant su praėjusių metų reitingu, ketvirtoje vietoje buvęs Lukas Gudavičius liko už dešimtuko borto, taip pat arti patekimo į šį reitingą buvo Dovydas Butka ir Gytis Valickas.

Nuotr. FIBA.com

10.

Tautvydas Baltrušaitis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2003-06-11 Kaunas  204 Puolėjas „Žalgiris-3“
 
Praėjusių metų reitinge Baltrušaitis buvo antroje vietoje, tačiau kaip greitai iškilo, taip staigiai ir sustabdė savo tobulėjimą.
 
Daugelis apklaustųjų aukštaūgį įvardino kaip labiausiai nuvylusį krepšininką, kuris per metus iš savo kartos lyderio tapo eiliniu vidutinioku, švaistančiu milžinišką talentą.
 
Kaunietis dėl disciplinos stokos ir netinkamo požiūrio į darbą net nebuvo pakviestas į Eurolygos jaunimo turnyrą, nors dar praėjusiais metais su Lietuvos rinktine dalyvaudamas tarptautiniame turnyre Turkijoje tapo pirmenybių MVP.
 
Vis dėlto Baltrušaitis yra apdovanotas neeiliniais fiziniais duomenimis bei turi puikią metimo techniką tiek iš toli, tiek iš vidutinio nuotolio ir treneriai nepraranda vilties, jog puolėjas dar suims save į rankas bei pratęs savo kelią, kuris buvo daug žadantis.
 
Per abi puolėjo pozicijas žaidžiantis Baltrušaitis, anot trenerių, turi panašumų į Mindaugą Žukauską bei Deividą Gailių, o tokie aukštaūgiai, galintys išplėsti aikštelę, šiuolaikiniame krepšinyje yra itin paklausūs.
204 cm ūgio krepšininkas praėjusią vasarą šešiolikmečių Europos čempionate vidutiniškai rinko po 9,1 taško ir 8,7 naudingumo balo.
 
Moksleivių krepšinio lygos (MKL) turnyrinės lentelės viduryje esančiam Kauno KM „Perkūnui“ atstovaujantis Baltrušaitis tarp bendraamžių renka įspūdingus rodiklius – 22,4 taško, 13,1 atkovoto kamuolio ir 24,7 naudingumo balo.
 
Visgi debiutas vyrų krepšinyje, atstovaujant RKL B divizione žaidžiančiai „Žalgirio-3“ ekipai, Baltrušaičiui nėra lengvas – 3,6 taško, 1,9 atkovoto kamuolio ir 4,1 naudingumo balo.
 
Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta
 

9.

Gabrielius Mažeika

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2003-01-23 Klaipėda  205 Centras „Neptūnas-Akvaservis“

Praėjusią vasarą Mažeika dar nebuvo perspektyviausiųjų savo kartos žaidėjų dešimtuke, tačiau debiutas Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) paspartino krepšininko tobulėjimą.

Klaipėdos „Neptūne-Akvaservis“ debiutavęs centras NKL sužaidė 6 rungtynes ir vidutiniškai per 5 minutes pelnė po 2,3 taško ir rinko po tiek pat naudingumo balų.

Klaipėdietis taip pat varžėsi Eurolygos jaunimo turnyre, atstovaudamas Vilniaus „Ryto“ komandai, tačiau tarp metais vyresnių krepšininkų turėjo epizodinį vaidmenį – 1,3 taško ir 1,5 atkovoto kamuolio.

Oleg Kojenets

Oleg  Kojenets
Oleg  Kojenets
MIN: 17.41
PTS: 6.75 (55.17%)
REB: 4
AS: 0.25
ST: 0.25
BS: 0.25
TO: 1.5
GM: 4

RKL B divizione antrąjį sezoną žaidęs Mažeika demonstravo solidesnius skaičius – 8,1 taško, 4,4 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 8,3 naudingumo balo.

Už puikų aikštės matymą giriamas vidurio puolėjas yra įvardijamas kaip geriausiai kamuolį nusimetinėjantis aukštaūgis savo kartoje, o tai byloja 4,9 rezultatyvaus perdavimo vidurkis MKL pirmenybėse. Tarp bendraamžių Knašiaus KM atstovaujantis centras pelno po 15,9 taško, atkovoja po 8,6 kamuolio ir renka po 21,5 naudingumo balo.

205 cm ūgio krepšininkas yra klasikinis centras, pasižymintis fizine jėga, tačiau jo žaidimą paįvairina geras metimas iš toli – Mažeika MKL pirmenybėse šį sezoną pataikė 15 tritaškių iš 30 bandymų (50 proc.).

Dėl galingo sudėjimo su Simu Galdiku palyginimų sulaukusiam vidurio puolėjui ypač stinga greičio, o šia Mažeikos silpnybe nuolat naudojasi varžovai, atakuodami jį pikenrolo situacijose.

Nuotr. BNS
 

8.

Ugnius Jaruševičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2003-06-04 Alytus  205 Puolėjas „Žalgiris-3“

Dzūkas per metus reitinge pakylėjo pozicija aukštyn, o jo tobulėjimą įprasmina ir beveik dvigubai tarp bendraamžių išaugusi statistika.

Praėjusią vasarą Lietuvos jaunučių rinktinėje epizodinį vaidmenį turėjęs Jaruševičius šį sezoną MKL spėjo sužaisti 6 rungtynes ir vidutiniškai pelnė po 17,8 taško, atkovojo po 10,5 kamuolio ir rinko po 20,7 naudingumo balo.

2017-aisiais į Kauną atvykęs sunkusis krašto puolėjas šį sezoną debiutavo RKL pirmenybėse, kur „Žalgirio-3“ komandai pelnė po 6,5 taško, atkovojo po 4,2 kamuolio ir rinko po 7,2 naudingumo balo.

Eurolygos jaunimo turnyre tarp metais vyresnių varžovų aukštaūgis taip pat nebuvo statistas – 4,3 taško, 3,5 atkovoto kamuolio ir 4,8 naudingumo balo.

Alytiškis yra apdovanotas puikiais fiziniais duomenimis ir, būdamas 205 cm ūgio, išlieka plastiškas bei gerai valdo savo kūną. Taip pat Jaruševičius pasižymi minkštu metimu, gynyboje su juo drąsiai galima keistis ginamaisiais, o visi šie žaidimo elementai atitinka idealaus šiuolaikinio aukštaūgio apibūdinimą.

Vis dėlto puolėjui koją kiša minkštas charakteris ir nepasitikėjimas savo jėgomis, o todėl kenčia ir tokie krepšinio elementai kaip žaidimas nugara į krepšį, kur Jaruševičius neturi pakankamai įgūdžių, nes bijo kontakto.

Buvusio krepšininko Mindaugo Jaruševičiaus sūnus turi reikiamus duomenis tapti solidžiu aukšaūgiu ateityje, tačiau tam reikia įdėti daugiau pastangų. Apklaustieji įvardino, jog krepšininkas žaidimo stiliumi galėtų priminti Darių Songailą, tačiau jam dar stipriai trūksta agresijos, grumiantis dėl pozicijos po krepšiais.

Nuotr. FIBA.com

7.

Rokas Jocius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2003-07-04 Kaunas  208 Centras „Žalgiris-3“

Įspūdingų fizinių duomenų centras savo kartos perspektyviausiųjų žaidėjų reitinge išliko toje pačioje pozicijoje.

Antrajai KM „Žalgirio“ ekipai MKL pirmenybėse atstovaujantis Jocius yra naudingiausias lygos krepšininkas – 21,9 taško, 15,4 atkovoto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo, 3,9 bloko ir 33,4 naudingumo balo.

RKL pirmenybėse debiutavęs kairiarankis centras „Žalgirio-3“ ekipoje turi didesnę konkurenciją ir tarp vyrų vidutiniškai pelno po 5,7 taško, atkovoja po 4,3 kamuolio, blokuoja po 1,2 metimo ir renka po 9 naudingumo balus.

Su metais vyresniais aukštaūgiais Eurolygos jaunimo turnyre besistumdęs Jocius atliko epizodinį vaidmenį, o praėjusią vasarą bendraamžių Europos pirmenybėse vidutiniškai rinko po 5 taškus ir 6,6 naudingumo balo.

Kai kalbame apie kauniečio neįtikėtinus fizinius duomenis, treneriai pabrėžia, jog tokių sudėjimų lietuvių apskritai yra buvę tik vienetai, kurie turėdami tvirtą kūną ir plačius pečius, sugeba išlikti tokiais mobiliais.

Paprašyti surasti Jociui palyginimą, kai kurie treneriai įvardino, jog jo sudėjimas ir žaidimo stilius primena Roberto Javtoko ir Martyno Echodo mišinį.

208 cm ūgio bokštas puikiai jaučiasi pikenrolo situacijose, geba žaisti tiek silpnąją, tiek stipriąja ranka, tačiau stokoja elementaraus krepšinio situacijų skaitymo.

Taip pat pažymima, jog nors Jocius MKL pirmenybėse fiksuoja solidžią statistiką tiek blokuojant metimus (3,9 blk.), tiek atakuojant iš toli (42,1 proc.), jam būtina gerinti metimo techniką ir gynybos įgūdžius. Taip pat centrui trūksta klaidinančių judesių ir todėl jo žaidimas dar dažnai būna tiesmukas.

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta

6.

Titas Sargiūnas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2003-03-26 Kaunas  190 Gynėjas „Žalgiris-3“

Stipriai per metus patobulėjęs įžaidėjas dar praėjusią vasarą vos pateko į šį reitingą ir rikiavosi 10-oje pozicijoje.

Buvusio jaunojo žalgiriečio Igno Sargiūno brolis šį sezoną debiutavo RKL pirmenybėse ir tapo „Žalgirio-3“ vienu iš lyderių, rinkdavęs 11,6 taško, 4,2 rezultatyvaus perdavimo ir 12,5 naudingumo balo vidurkius.

Praėjusią vasarą šešiolikmečių rinktinėje 5 rezultatyvių perdavimų vidurkį turėjęs Sargiūnas debiutavo ir Eurolygos jaunimo turnyre, tačiau tarp metais vyresnių varžovų turėjo labiau statisto vaidmenį – 3,7 taško ir 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Kairiarankis gynėjas MKL pirmenybėse šį sezoną sužaidė septynerias rungtynes, kur turėjo įvairiapusę statistiką – 13,3 taško, 4 atkovoti kamuoliai, 6,1 rezultatyvaus perdavimo ir 17,1 naudingumo balo.

190 cm ūgio krepšininkas turi gerus fizinius duomenis, kuriems treniruotėse skiria didelį dėmesį. Taip pat gynėjas pasižymi puikiu aikštės matymu, turi sunkiai sustabdomą prasiveržimą į kairę pusę bei gali varžovus bausti metimais tiek iš vidutinio, tiek iš tolimojo nuotolio.

Įžaidėjas idealiai jaučiasi situacijose, komandoms pereinant iš gynybos į greitą puolimą, gerai išpildo pikenrolo situacijas, o taip pat turi reikiamus duomenis sėkmingai gintis individualiai.

Kaip Tito trūkumas įvardijamas žaidimas dešine ranka ir kartais pamirštamas šaltakraujiškumas, valdant komandą. Taip pat treneriai iš įžaidėjo norėtų daugiau lyderystės tiek aikštėje, tiek už jos ribų.

Lygindami Sargiūno žaidimo panašumus su Lietuvos krepšininkais, treneriai pateikė įvairių pavardžių – nuo žalgiriečių Roko Jokubaičio ir Luko Lekavičiaus iki legendinio Šarūno Marčiulionio.

5.

Dominykas Butka

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

  

2003-07-24

Panevėžys

 197

Gynėjas

Panevėžio SC

Panevėžietis dar praėjusią vasarą nepateko į reitingą ir buvo statistas šešiolikmečių rinktinėje, tačiau per metus padarė didelę pažangą ir buvo registruotas LKL kovoms su Panevėžio „Lietkabelio“ ekipa.

197 cm ūgio atakuojantis gynėjas turi puikius fizinius duomenis ir yra rezultatyviausias MKL krepšininkas, renkantis po 27,1 taško. Taip pat Butka atkovoja po 13,7 kamuolio, atlieka po 3,9 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 29 naudingumo balus.

Aukštas gynėjas didžiąją dalį taškų renka prasiveržimais, apžaisdamas varžovus 1x1 situacijose, taip pat turi reikiamus fizinius duomenis gintis.

Panevėžietis, nors ir yra beveik dvimetrinis, yra labai staigus su įspūdinga sprogstamąja jėga, tačiau jam koją kiša prastas situacijų vertinimas, kas prisideda prie didelio klaidų skaičiaus.

Didelis klausimas, kaip 16-mečiui sektųsi stipresnėje komandoje, kuri turėtų griežtas taisykles puolime, o svarbiausias žaidimo elementas, kurį Butkai reikia būtinai tobulinti, yra metimas.

Dominykas turi brolį dvynį, kuris kai kurių apklaustųjų taip pat buvo įvardintas tarp perspektyviausių savo kartos žaidėjų, tačiau jo tobulėjimą pristabdė praeityje patirtos traumos. Anot trenerių, iš šių krepšininkų padarius vieną žaidėją, gautųsi tobulas gynėjas.

Nuotr. FIBA.com

4.

Radvilas Kneižys

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

  

2003-01-23

Klaipėda

 192

Gynėjas

„Žalgiris-3“

Antrasis įžaidėjas šiame reitinge, „Žalgiris-3“ ekipoje ir savo kartos rinktinėje dėl minučių konkuruojantis su Sargiūnu.

Praėjusią vasarą vienu iš šešiolikmečių rinktinės lyderiu buvęs Kneižys Eurolygos jaunimo turnyre tarp metais vyresnių krepšininkų taip pat buvo solidus – 7,8 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 12 naudingumo balų.

RKL pirmenybėse 192 cm ūgio gynėjas turėjo kuklesnę statistiką nei Sargiūnas – 7,4 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 9,1 naudingumo balo.

Klaipėdietis MKL pirmenybėse, atstovaudamas gimtojo miesto Knašiaus KM ekipai, kuri gina čempionės titulą, spėjo sužaisti vos 3 rungtynes, tačiau užfiksavo galingą statistiką – vid. 23 taškai, 7,3 atkovoto kamuolio, 6,3 rezultatyvaus perdavimo ir 21,7 naudingumo balo.

Įžaidėjas yra kitokio stiliaus nei Sargiūnas, pirmiausia pats žiūrintis į krepšį ir tik po to ieškantis, kam atlikti perdavimą, o jo vizitinė kortelė yra tritaškiai.

Apklaustieji pažymi, jog Kneižys turi puikią kamuolio varymo techniką, gerai skaito situacijas, o taip pat nestokoja reikiamų charakterio savybių – nevengia juodo darbo treniruotėse, įsiklauso į trenerių patarimus ir imasi lyderystės reikiamu metu.

Vis dėlto klaipėdiečiui reikia pagerinti asmeninę gynybą, neperskubėti su tritaškiais metimais ir stiprinti kojų jėgą, nes dėl jos stokos Kneižys retai renkasi prasiveržimą. Būnant įžaidėju, Kneižiui taip pat trūksta plastiškumo.

Treneriai dėl sudėjimo lygino Kneižį su žalgiriečiu Thomasu Walkupu, o žaidimo stiliumi, anot apklaustųjų, klaipėdietis gali priminti Tomą Delininkaitį.

Nuotr. FIBA

3.

Olegas Kojenetsas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2003-01-11 Kaunas  210 Centras „Žalgiris-3“

Kojenetsas per metus iš lyderio pozicijos nusirito į trečiąją, tačiau tokių fizinių duomenų žaidėjai Lietuvoje nesimėto ir jis išlieka vienu įdomiausių ir perspektyviausių savo kartos krepšininkų.

Vidurio puolėjo ūgis siekia 210 cm, o rankų ilgis – 220 cm, tačiau nepaisant šių duomenų, buvusio Baltarusijos krepšininko Aleho ir lietuvės Jurgitos Kojenetsų šeimoje gimęs jaunuolis yra labai plastiškas bei mobilus.

Praėjusią vasarą 9,1 taško vidurkį Lietuvos šešiolikmečių rinktinėje turėjęs Kojenetsas šį sezoną debiutavo RKL ir buvo pagrindinis „Žalgirio-3“ centras, vidutiniškai pelnydamas po 8,3 taško, atkovodamas po 5,9 kamuolio, blokuodamas po 1,1 varžovų metimo ir rinkdamas po 8,7 naudingumo balo.

Vis dėlto, nors centras turi minkštą metimą, kovose tarp vyrų į akis krenta prastas Olego pataikymas – 47,9 proc. dvitaškių (90/188) ir 53 proc. baudų (44/83).

Aukštaūgis tarp metais vyresnių oponentų Eurolygos jaunimo turnyre rinko po 6,8 taško ir atkovojo po 4 kamuolius, o MKL pirmenybėse jo statistika siekia dvigubo dublio vidurkį – 14,8 taško ir 11,5 atkovoto kamuolio. Tiesa, centras klysta net po 4,5 karto.

Be savo plastiškumo ir mobilumo Kojenetsas yra vertinamas dėl puikios darbo etikos, užtikrintos kovos dėl kamuolių, pasižymi aukštu krepšinio supratimu, gera kamuolio varymo technika, solidžiu judesių arsenalu žaidžiant nugara į krepšį, gebėjimu atakuoti tiek iš vidutinio nuotolio, tiek iš tritaškio, taip pat gali keistis ginamaisiais.

Atrodytų, jog centras turi visus reikiamus įrankius tapti aukščiausio lygio šiuolaikiniu vidurio puolėju, tačiau taisytinų dalykų yra, o pirmiausia krepšininkui reiktų keisti požiūrį.

Ne vienas treneris pripažino, jog nors Kojenetsas labai daug dirba individualiai, jo silpnybė yra komunikavimas su komandos draugais, savikritikos trūkumas bei koncentravimasis į asmeninę statistiką.

Dėl šių savybių 210 cm ūgio bokštas kartais per daug užsižaidžia 1x1 situacijose ir vengia nusimesti kamuolį komandos draugui, nors tai geba daryti puikiai, o dėl to išauga klaidų skaičius. Kojenetsui taip pat reikia išmokti pašalinti bereikalingas emocijas.

Apklaustieji iš Kojenetso tikisi spartesnio tobulėjimo ir brandos, o debiutavęs RKL 17-metis turėjo suprasti, jog vien ūgio ir ilgų rankų neužteks dominuoti aikštėje prieš vyrus ir todėl privalo gerinti tokius žaidimo elementus kaip staigumą bei metimą, kuris yra minkštas, bet itin nestabilus.

Lietuvis savo sudėjimu ir žaidimo stiliumi primena Lauryną Birutį ir, „BasketNews.lt“ žiniomis, jau dabar domina ne vieną Europos klubą. Jei Kojenetsui pavyks susitvarkyti su išvardintais trūkumais, jis gali tapti elitiniu vidurio puolėju.

Nuotr. FIBA.com

2.

Liutauras Lelevičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2003-05-28 Kauno raj.  197 Gynėjas „Žalgiris-3“

Per metus krepšininkas iš šeštosios reitingo pozicijos pakilo į antrąją vietą, o tai byloja apie spartų tobulėjimą ir trenerių lūkesčių viršijimą.

Vėlyvo brendimo gynėjas debiutavo RKL pirmenybėse ir iškart tapo vienu „Žalgiris-3“ lyderiu – 10,1 taško, 3,9 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 11 naudingumo balų.

Savo plastiškumu Ramūną Šiškauską primenantis gynėjas praėjusią vasarą 16-mečių čempionate pelnė po 6 taškus, tačiau Eurolygos jaunimo turnyras tarp metais vyresnių oponentų Lelevičiui nesusiklostė – 2,3 taško, 3,3 atkovoto kamuolio ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

197 cm krepšininkas turi gerą kamuolio valdymo techniką ir krepšinio supratimą, patikimai ginasi asmeniškai ir puikiai valdo kūną, o tai jam leidžia žaisti nuo pirmos iki trečios pozicijos.

Ateityje krepšininkas gali tapti aukštos klasės snaiperiu, nes pasižymi nuostabia metimo technika ir tam reikiamais antropometriniais duomenimis. Taip pat nevengia veržtis tiek į kairę, tiek į dešinę pusę, nors krepšininkui dar itin stinga masės.

Būtent fizinės jėgos trūkumas Lelevičiui neleidžia atskleisti visų savo galimybių ir trukdo žaisti kontaktinį krepšinį, todėl treneriai sunkiai gali nuspėti, kur yra gynėjo lubos bei dabar laukia antrosios jaunuolio brendimo stadijos.

Anot apklaustųjų, nors žalgirietis ir sulaukia didelio dėmesio iš krepšinio specialistų ir agentų, turi savo aiškią nuomonę ir profesionalų požiūrį į krepšininko profesiją.

Jei Lelevičius savo plastiškumu primena Šiškauską, tai žaidimo stilius, anot trenerių, yra panašus į Renaldo Seibučio bei Dainiaus Adomaičio.

Nuotr. MKL

1.

Mintautas Mockus

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2003-09-14 Panevėžys  199 Puolėjas „Gargždai“

Vienas naudingiausių ir rezultatyviausių RKL B diviziono krepšininkų užtikrintai apklaustųjų buvo išrinktas kaip perspektyviausias savo kartos krepšininkas, nors dar praėjusią vasarą reitinge finišavo trečioje vietoje.

Antrąjį sezoną RKL žaidžiantis Mockus šį sezoną padarė didelį žaidimo šuolį ir „Gargždų“ ekipai pelnė po 19 taškų, atkovojo po 7,8 kamuolio, atliko po 3,2 rezultatyvaus perdavimo, klydo po 4,3 karto, išprovokavo net po 9,3 pražangos ir rinko po 23,4 naudingumo balo. 

Statistika išties įspūdinga, atsižvelgiant į tai, jog krepšininkui vos 16 metų ir praėjusią vasarą jam buvo atlikta kelio operacija, sutrukdžiusi atstovauti Lietuvos rinktinei Europos čempionate.

Tarp bendraamžių veržlusis gynėjas praėjusį sezoną atvedė Knašiaus KM į nugalėtojų titulą, o šiemet jo komanda nė sykio nepralaimėjo. Mockus MKL U17 čempionato lyderių ekipoje griežė pirmuoju smuiku – 21,6 taško, 10,2 atkovoto kamuolio, 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir 27 naudingumo balai.

Mockus neabejotinai yra pats drąsiausias savo kartos žaidėjas ir labiausiai išsiskiria savo lyderyste, o būtent šios savybės tarp 2003 m. gim. žaidėjų ypač pasigendama.

199 cm ūgio krepšininkas gali žaisti tiek atakuojančio gynėjo, tiek lengvojo krašto puolėjo pozicijose, yra neįtikėtinai veržlus, dėl ko ir išprovokuoja didelį kiekį varžovų pražangų, puikiai žaidžia kontakte, pergudraudamas oponentus.

„Labai geras sportininko charakteris ir, jei tokie būtų visi šios kartos žaidėjai, turėtume ne komandą, o specialiosios paskirties dalinį, su kuriuo nebūtų baisu eiti į karą“, – „BasketNews.lt“ Mockų gyrė vienas iš apklaustųjų.

Mockus yra charizmatiškas krepšininkas, tačiau dėl savo sunkiai valdomų emocijų dažnai pasikarščiuoja ir gali iš rungtynių būti eliminuotas dar pirmajame kėlinyje, todėl norint pasiekti aukščiausią lygį, reikia tai išmokti valdyti.

Taip pat susidūrus su gudresniais gynėjais, gali kilti problemų nusimetant kamuolį komandos draugui, taip pat taisytinas metimas iš toli, kurio pataikymas svyruoja tarp 25-30 proc.

Be pelnomų taškų puolėjas dar atlieka daug naudingo juodo darbo tiek puolime, tiek gynyboje ir dėl šių savybių primena tokius krepšininkus kaip Joną Mačiulį ar Edgarą Ulanovą, o dėl savo veržlumo – gerąją ir šiek tiek aukštesnę Dovydo Rediko versiją.

Komentarai:
Žalia balta
Negaliu suprasti, kaip puse rinktinės žaidėjų turėdama Žalgirio KM nei karto nesugebėjo laimėti čempionato? Tai ar tikrai jie tokie geri ir verti būti sukišti į tą dešimtuką ?
2020-04-01
-15
Atsakyti
Jonai,
šiame tavo sąraše yra keli vaikinai, kuriems żalgiris galimai metus kitus mokės stipendiją, kai bus studentai kokiame nors VDU. Panašiai kaip dabar 2000 m. gimusiems studentams. Gal 2003 m. tiesiog perims stipendijas iš 2000 m. gimusių. Bo 2001 ir 2002 m.gimimo žalgirio studentų nebus, tiesiog neužaugino, neištreniravo žalgirio krepšinio mokykla, nei kitos. Tai yra šansų, jog keli iš šių į paskaitas ateis kažką pavalge.
2020-04-01
+24
Atsakyti
Remis
Labai keista, kad Mockus nesudomino nei Žalgirio, nei Ryto jaunimo Eurolygos turnyre. Kiek girdėjau, dalyvavo abiejų komandų pasiruošimo atrankose. Ar nėra taip, kad žaisdamas pas tėvą jis turi visišką laisvę ir susirenka gerą statistiką? Kai atsiduria komandoje, kurioje pilna lygiaverčių, vaizdas pasikeičia. Gali būti, kad jam ne tik su galva reikia tvarkytis, bet ir pažaisti pas kitą trenerį, kur nėra nutiestas asmeninis pakilimo takas.
2020-04-01
+1
Atsakyti
Ką norėčiau šiems 2003 metų gimimo jaunuoliams patarti. Dabar jiems 16 – 17 metų. Realiai jei nori kilti aukštai, tai nuo 18 metų turi praverti LKL komandos duris. Kaip tai padaryti? 1. Pirmiausia – išsigrynyk, kur savo didžiausią stiprybę. Gal tai trajakas, gal tai kamuolio varymas. Susistiprink ją ištobulink, kad niekas iš aplinkui nesuabejotų, jog tai yra tavo stiprioji pusė. 2. Surask savo silpniausią dalyką. Tarkim tu 207 ūgio, bet nemeti trajakų ar prastai mėtai baudas. Pasistenk šį trūkumą sumažinti ar panaikinti. 3. Sustiprėk fiziškai. Bet 3 kartus per savaitę turi dirbti su fizinio rengimo treneriu. Samdykis jį. Pats bėgiok. Kūnas turi būti pasiruošęs atlaikyti 25 – 30 metų vyrams tenkančias apkrovas. Galiausiai būk pozityvus, geros nuotaikos. Niurzgliai nieko nepasiekia. Galiausiai, jei iki 20 metų nežaidi LKL, tai turbūt ir nežaisi. Krepšinis tik žaidimas.
2020-04-01
+7
Atsakyti
2002
Tubelis Marciulionis Rubstavicius Pivorius Preibys Rubinas Repsys Jonauskas Zikas Stenionis manu nesuklydau
2020-04-01
+16
Atsakyti
normalus sarasas
o zalgirije ira ir is alytaus ,ko gero ir dar bus is kitu miestu . zalgiris cia ne prie ko .jaunimas ira is visu lietuvos regijonu .
2020-04-01
-8
Atsakyti
MTK
Tai čia yra Žalgirio talentingiausi 17- mečiai ar Lietuvos? Nes jeigu antras variantas tai labai idomiai gaunasi: MKL pirmenybese pirmauja Klaipedos komanda be pralaimejimu, iš jos dešimtuke yra tik vienas žaidėjas,antroje vietoje Sostinės KM komanda - nei vieno žaidėjo,trečioje Vilniaus KM - nei vieno. Užtat Žalgirio KM-1, kuri yra net ketvirtoje vietoje yra kiek - teisingai, 4 krepšininkai:) Na ir dar keli žaidėjai iš Žalgirio sistemos, vat ir visas dešimtukas - labai objektyvu:( Gerbiami basketnews žurnalistai, darydami trenerių apklausas klauskite ne tik Kauno Žalgirio mokyklos atstovus bet ir likusių Lietuvos miestų jaunimo trenerius. Ir galima butu paskelbti tu apklaustųjų pavardes, jie gi gal nėra slaptieji agentai?
2020-03-31
+22
Atsakyti
?
ar tik nebus każko verti? o ko?
2020-03-31
+13
Atsakyti
ulialia
Faktas kad visi kurie kazko verti arba klaipedoj arba Kaune, smirdintis projektas baigineja gyvavima.
2020-03-31
-9
Atsakyti
Ekspertas Jonas Lekšas
apklausiau 6 ar 7 trenerius, nu tiksliai neatsimenu, o paskui viską surašém su draugu.
2020-03-31
+30
Atsakyti
Oki
Baikit kliedeti. Surinko visus i sarasa is Zalgirio3. Zalgiris yra juodoji skyle. Kur tie visi anksciau perspektyvus is Zalgirio dabar? Net pagrindineje komandoje uzsienieciai tempia.
2020-03-31
-10
Atsakyti
viesa paslaptis
kad visi tie 10-ai yra vieno vyr trenerio pasvaiciojimai, nes esmine problema tame, kad: 1. Apie ka galime kalbeti, kuomet remiamasi 2 kriterijais: atstovavimu Zalgirio arba Ryto jaunimo komandai arba U16 Lietuvos rinktinei. Atsakymas: U16 rinktines pasirodymas - TOTALUS PRAVALAS!!! Zalgirio-3, kurios pagrindas zaide U16 cempe, taip pat RKL B divizione... nuo stalu pakile vyrai , be treniruociau ir t.t. apzaide kaip reikiant... Nebuvo jokiu sansu patekti i TOP 4!!! O juk vyrai ateina pabegioti po darbu, o Zalgirio Pliauga skautina, deriniai, x 2 treniruotes i diena... ir kas??? Kur tie talentai??? Neistempe??? 2. nei vienas is paminetu negali zaisti NKL\'e , geriausiu atveju 10-12 zaideju... kitaip tariant suolo tryneju 3. vienas Radvilaviciaus "projektas" su Modestu Kacleriu is 2001m kartos jau gericiausia "numire" ... treneris skiedaliojo o zaidejas tryne suola, arba buvo galiorkinis U16 Ec, U18 EC, apei NKL is viso tyliu!!! Dar tiesa suzaide puikias 1as rungtynes EUROLYGOJE pries danu futbolo komanda :))) Lauksim 2- ojo projekto rezultatu... t.y. LIUTAURO LELEVICIAUS... Viesa paslaptis, kad tai dar vienas projektelis: mires U16 cempionate, galiorkinis RKL B divizione ... ir t.t. TUFTA VISA TAI
2020-03-31
+6
Atsakyti
O tai kur
Ugnius Navickas?
2020-03-31
-45
Atsakyti
Anonimas
Vis tiek juokingai atrodo, kai iš dviejų pirmaujančių MKL komandų tik du žaidėjai paminėti.. Ir vos ne visas dešimtukas iš Kowno..
2020-03-31
+4
Atsakyti
Eilinė armija amžinai perspektyvių talentų kurie jau po metų kraus vagonus ir galbūt vienas susikraus čimodanus į ispaniją. Krepšinis lietuvoje tokioje blogoje situacijoje treneriai nepasitiki jaunais žaidėjais o jei ir suteiks progą tai iki pirmosios klaidos ir tuomet nulinčiuos ir ate ate krepšini
2020-03-31
-5
Atsakyti
Ačiū autoriui už smalsumo patenkinimą. Bet, kaip ir esu rašęs sunku pamatuoti talentą. Ypač kai dar skirtingos žaidėjų pozicijos. Vėl didžiausios vertinimo klaida, kad talentus vertiname, pagal kaip juos matome. O taip pat pagal jų žaidimo statistiką iš MKL ir U16 čempionato. Pastaroji gi labiau klaidina, nei pasako teisybę. Duomenys čia yra nepatikimi, nes lemia jaunų žaidėjų fizika. Ankstyvas jų subrendimas. Reikia žiūrėti į NKL, LKL U18 ir aukščiau statistiką. Realiai nei vienas jaunuolis iš šis kartos nežaidžia NKL. Vadinasi, ne jų trenerių, tėvelių ar jų agentų akimis žiūrint, jie nėra tokie talentingi.
2020-03-31
-13
Atsakyti
Anonimas
Kodel Redikas or ne Gailius? u15: 4a vieta reg.sezone, 21 taskas, 14 balu u16: 3a vieta r.s., 20 tasku, 21 balas u17: 1a vieta r.s.22 taskai, 27 balai
2020-03-31
-12
Atsakyti
Zinovas blet
Emilis Butkus kur jis???
2020-03-31
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.