Nuotr.: BC Šiauliai
Nuotr. BC Šiauliai

Prireikė trejų metų ir noro sugrįžti į krepšinio šalį, kad Donatas Sabeckis priimtų sprendimą vėl užsivilkti „Šiaulių“ klubo marškinėlius. Po sezonų svetur įžaidėjas parvyko ten, kur jautėsi geriausiai ir atliko rimtą šuolį karjeroje.

Donatas Sabeckis

Donatas  Sabeckis
Pozicija: PG
Amžius: 28
Ūgis: 198 cm
Svoris: 95 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Tinklalapyje BasketNews – pasakojimas apie 28-erių gynėjo patirtį užsienyje ir norą vėl sujungti jėgas su 2003 metų Europos čempionu treneriu Antanu Sireika.

Nuo 2019 metų Donatas kiekvieną tarpsezonį sulaukdavo Sireikos skambučio, kuris pasiteiraudavo, kaip jam sekasi, kokie planai artėjančiam sezonui, tačiau kalbos niekada nevirsdavo į rimtus pasiūlymus.

Šią vasarą treneris su žaidėju susisiekė jau gegužės pabaigoje, o konkretus pasiūlymas ant Donato stalo atsirado liepos mėnesį. Apsvarstęs turimus variantus Lietuvoje bei atmetęs pasiūlymus iš Šveicarijos ir Prancūzijos antrosios lygos, krepšininkas nusprendė sugrįžti į puikiai pažįstamą klubą.

„Klubas pasiūlė geras sąlygas, numatyti rimti tikslai, tad tai ir paskatino grįžti. Norėjau sugrįžti į krepšinio šalį“, – BasketNews sakė 198 cm ūgio Sabeckis.

Kaunietis „Šiauliuose“ iškilo 2017-2018 metais, kai LKL vidutiniškai pelnė po 9,9 taško bei atliko po 6,9 rezultatyvaus perdavimo, o klubas reguliariajame sezone užėmė penktąją vietą.

Nuo išvykimo iki parvykimo į „Šiaulius“ Sabeckis vis keitė komandas. Po puikaus sezono jis sudarė sutartį su Kauno „Žalgiriu“, bet stipriausioje Lietuvos komandoje neįsitvirtino bei buvo paskolintas Liudvigsburgo „MHP Riesen“ ekipai. Po sezono sutartis tarp „Žalgirio“ ir Sabeckio buvo nutraukta.

2019 metais jis prisijungė prie dar vieno legendinio klubo – Zagrebo „Cibona“. Visgi jau po kelių mėnesių abi pusės išsiskyrė ir Sabeckis grįžo į LKL bei papildė Prienų „CBet“ klubą.

Labiausiai šį pasikeitimą lėmė finansai ir visos galimybės, Zagrebo klube įvyko pasikeitimai, prisijungė nauji žaidėjai, tapau nebereikalingas, – sakė Sabeckis. – Tuo metu atsirado Prienų pasiūlymas, tad išvykau ten.

Po sezono Prienuose atakų organizatorius išvyko į kalnuotąją Šveicariją, kur atstovavo Ženevos „Lions“ komandai. Sabeckis vidutiniškai rinko po 8,9 taško, atliko po 5,1 rezultatyvaus perdavimo bei atkovojo po 4,3 kamuolio per rungtynes.

Visgi krepšinio lygis nebuvo pats aukščiausias.

„Jaučiasi, kad tai nėra krepšinio šalis, – teigė Sabeckis. – Čempionate dalyvavo devynios komandos, iš jų trys buvo profesionalios ir intensyviai sportuojančios, likusios šešios labiau mėgėjiško lygio, tad nuo šių komandų buvo nemažas atotrūkis.“

Sezono metu klubas iškovojo du trofėjus, tačiau lemiamame etape netikėtai suklupo prieš komandą, kurią Sabeckis įvardijo mėgėjiško lygio.

Ženevos klubas reguliariajame sezone užėmė pirmąją vietą, bet ketvirtfinalyje 1-2 krito prieš aštuntoje pozicijoje likusią Bazelio „Regio Basel“.

Iškovojome daug pergalių, laimėjome dvi taures, o finišo tiesiojoje tiesiog neįvertinome varžovų, – pasakojo krepšininkas. – Reguliariame sezone juos įveikėme 40 taškų persvara, pirmąsias serijos rungtynes taip pat lengvai laimėjome, tačiau vėliau abu likusius mačus pralaimėjome, treneris suteikė progą pasižaisti visiems komandos žaidėjams ir taip galiausiai prisižaidėme.

Visgi Sabeckiui Šveicarijoje netrūko ir teigiamų dalykų.

„Susipažinau su daug naujų žmonių, pamačiau kiek kitokio stiliaus krepšinį. Kiekviena šalis ir lyga turi savų skirtumų. Kalbant apie asmeninį tobulėjimą, įgavau daugiau patirties, esu ramesnis aikštelėje, atsirado geresnis žaidimo skaitymas, geresni sprendimai“, – pasakojo Sabeckis.

Nuotr. facebook.com/lionsdegeneve

Atletas grįžo į komandą, kuri sezoną pasitinka praradus savo lyderius. Išvyko reguliariojo sezono LKL MVP Elvaras Fridriksonas, taip pat vieni iš lyderių Andy Van Vlietas, Kaspars Berzinš, Mindaugas Lukauskis.

Dėl to treneriui gerai žinomas Sabeckis taps dar svarbesniu organizuojant žaidimą.

„Būsiu pagrindinis organizatorius, kitu atveju net nebūčiau grįžęs“, – apie būsimą vaidmenį komandoje sakė Sabeckis, pirmose draugiškose rungtynėse pelnęs 8 taškus ir pridėjęs 8 rezultatyvius perdavimus.

Artėjantis sezonas Donatui bus trečiasis dirbant kartu su treneriu Antanu Sireika. Strategas visada itin teigiamai atsiliepė apie krepšininką, jo tobulėjimą ir turimus įgūdžius. Sireikai pagyrų skyrė ir pats krepšininkas.

Manau, jis yra geras treneris, – sakė Sabeckis. – Pirmos, antros bei penktos pozicijos krepšininkams pas Antaną Sireiką yra labai patogu žaisti. Jis puikiai išnaudoja šias pozicijas. Rungtyniaujant įžaidėju, daug iš trenerio nereikia – jeigu suteikia laisvės, pasitiki tavimi, to dažniausiai ir užtenka. Treneris yra visko matęs, sukaupęs milžinišką patirtį, turi savo treniruočių pobūdį, man asmeniškai viskas tinka.

Sabeckiui imponuoja ir tai, kad Šiauliuose rungtyniaus su derinį du prieš du mėgstančiu žaisti vidurio puolėju Giedriumi Staniuliu.

Turėjau tokius aukšto lygio centrus kaip Laurynas Birutis ir Martynas Echodas, su jais buvo lengva, – teigė Sabeckis. – Vokietijoje taip pat žaidžiau su pajėgiu vidurio puolėju iš Kanados rinktinės, tad su tokiais žaidėjais visada yra patogu žaisti. Šiauliuose šiemet turėsime Giedrių Staniulį, jis taip pat puikiai jaučiasi du prieš du situacijose.

Po pirmojo etapo Šiauliuose krepšininkas sulaukė kvietimo prisijungti prie Lietuvos krepšinio flagmano Kauno Žalgirio.

Su kokiais tikslais Sabeckis grįžo į „Šiaulius“?

Tikslai visada prasideda nuo komandos, – teigė įžaidėjas. – Jeigu komandai seksis gerai, tai ir tu būsi matomas. Manau, pradžioje reikia, kad susižaistume, pažintumėme vieni kitus, kad komandiniai rezultatai būtų geri ir tik tada galima žvalgytis į asmeninius tikslus. Jeigu komanda bus paskutinėje vietoje, tai gali rinkti kiek nori taškų, niekam nebūsi įdomus.

„Šiaulių“ sudėtis:

„Šiauliai“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Donatas Sabeckis (naujiena) 28 198
PG Ernestas Jonkus 21 187
PG/SG Jonas Elmore'as (naujiena) 25 191
SG Eimantas Stankevičius (naujiena) 23 192
SF Martynas Varnas (naujiena) 24 196
SF Danielis Baslykas 20 197
SF/PF Paulius Danusevičius 20 203
PF/C Arminas Urbutis (naujiena) 35 206
PF/C Isaiah Armwoodas (naujiena) 30 206
C Giedrius Staniulis (naujiena) 30 206
C Jonas Paukštė 20 224
Treneris Antanas Sireika (naujiena)
Sutartys
baigėsi:
Denisas Krestininas (negrįš), Šarūnas Valunta (negrįš), Mindaugas Lukauskis (negrįš), Kaspars Berzinš (negrįš), Justas Furmanavičius, Elvaras Fridrikssonas (negrįš), Andy Van Vlietas (negrįš), Ryanas Andersonas (negrįš)
Domina:  
Komentarai:
Rytis
Baisu klausant jo. Isivaizduoja baisu zvery,bet yra barsukas smaikstuolis. kaip ji dar ten tiensiauliai paime.. ai gi jis uz dyka ten losia
2021-08-24
Atsakyti
Dugnas
"pirmu 3 profesionaliu komandu atotrukis didelis nuo likusiu 6" - tada pralaimejom ketvirtfinali pries 8 vieta uzrmusia komanda - ale profai atsirove nuo megeju :) aiksu geriau losti lkl dugno komandoje nei su megejais
2021-08-24
-1
Atsakyti
Haha
"lygis prastas" "megeju lyga" bet kaip pagrindinis PG, meciau 8tsk 5ast. kai realiai visi kiti lygos legionieriai bent 14-17-20+tsk / 6-8ast. arba 7-10reb.
2021-08-24
-2
Atsakyti
kokia cia ta krepsinio salis, kai arenos tuscios del ala pandemijos. Kita sezona tik vakcinuotiems leis ziuret, tai velgi 50% maziau zmoniu nei pries cirkus ir t.t.
2021-08-24
Atsakyti
Liubomirskas iš Pamaskvės
į šiaulių kaimą nusibeldė su sviediniu palakstyti, šveicų alpės atsibodo ir lygio nepasiekė didelio ten
2021-08-24
Atsakyti
Anonimas
mėgejų lyga, bet po 8 taškus teišstenėdavo. gal verta ir į save pažiūrėt, kad pačio lygis nekažką.
2021-08-24
-1
Atsakyti
eee
blemba net po 10 taškų nesurinkdavo pusiau mėgėjų lygoj?
2021-08-24
+2
Atsakyti
Anonimas
Visa gyvenima turi buti dekingas zalgiriui,kad pakviete o po to ir i uzsieni keluas atsivere uzsidirbt ir siandien jeigu ne zalgiris butu Siaukiuose sedejes
2021-08-24
+1
Atsakyti
Pampaliukas
Krepšinio lūzerio svajonė. lošti Šiauliuose, gėda berniukui :D
2021-08-24
Atsakyti
MASEBACHURS
Vou Vou Vou net nebūčiau svarstes Šiaulių, biski arklius stabdom, Donateli. Sakyčiau po tokių klajoniu čia dar nuskilo su Antano safe heaven prieglobsčiu.
2021-08-24
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.