Teisingas prancūzų pavyzdys, nuvedęs iki finalo

Tomas Vanagas
BasketNews vyr. redaktorius iš Berlyno (Vokietija)
2022-09-18 09:32
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA

Europos čempionato grupės etape, kuris, atrodo, buvo taip seniai, Prancūzija savo noru galėjo rinktis pagal to meto teoriją kur kas patogesnį kelią link medalių.

Tas patogesnis kelias – ketvirtoji vieta B grupėje. Tada buvo manoma, kad dėl to ketvirtfinalio etape bus išvengta grėsmingo varžovo – Serbijos arba Graikijos, priklausomai nuo to, antra ar trečia vieta bus užimta.

Visgi prancūzams reikėjo pralaimėti dvejas paskutines rungtynes Bosnijai ir Hercegovinai bei Slovėnijai.

Vincentas Collet su kompanija pasirinko žaisti teisingą krepšinį. Ir neprašovė.

Prancūzija įveikė Bosniją ir Hercegoviną, o galop grupėje užėmė trečiąją vietą, nusileidusi Slovėnijai ir Vokietijai.

Potencialiai Prancūzijos varžovai atkrintamosiose galėjo atrodyti taip: Turkija (aštuntfinalis), Serbija (ketvirtfinalis), Slovėnija (pusfinalis) ir Graikija (finalas).

Nepasirinkę ketvirtosios vietos, Prancūzija, palyginus su galimu scenarijumi, nuo meškos užšoko ant vilko. Aštuntfinalis – Turkija, ketvirtfinalis – Italija, pusfinalis – Lenkija, finalas – Ispanija.

Italija išmetė Serbiją, Lenkija – Slovėniją, o taip buvo pasiektos didžiausios turnyro sensacijos. Visgi po to sensacijų autorės atsidūrė Prancūzijos kelyje ir suklupo.

Dabar Prancūzija laukia finalo su Ispanija. Jeigu Collet auklėtiniai būtų užėmę ketvirtą vietą grupėje, šios dvi komandos dėl išlikimo čempionate būtų susikovusios jau aštuntfinalyje.

Prancūzams ne tik teko teoriškai kur kas silpnesni varžovai nei galėjo būti, bet ir ėmė itin plačiai šypsotis sėkmė.

Jau atrodė, kad Prancūzijos pasirodymas baigsis aštuntfinalyje. Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 12 sekundžių Turkija pirmavo 77:75, Cedi Osmanas stojo mesti baudų, o po to kamuolys turėjo priklausyti turkams. Žvelgiant į prancūzų situaciją – misija neįmanoma?

Osmanas baudų metimus prametė, turkai prarado kamuolį, o Rudy Gobertas dėjimu išplėšė pratęsimą, per kurį prancūzai triumfavo 87:86. Neįtikėtina.

Prancūzams ir toliau šypsojosi sėkmė. Atrodė, kad ketvirtfinalyje jų kelią gali užkirsti Serbija, bet galiausiai serbus dar aštuntfinalyje eliminavo 16 tritaškių įmetę italai.

Ketvirtfinalyje tarp Italijos ir Prancūzijos taip pat atrodė, kad prancūzų kelias yra baigtas. 

Likus 16,3 sek. Italija pirmavo 77:75, o Simone Fontecchio stojo mesti dviejų baudų. Ir vėl situacija, kurioje, pataikius abu metimus, Prancūzija gali nebeturėti jokių šansų. Taip pat situacija, kai pataikius bent vieną metimą prancūzų užduotis itin pasunkėtų.

Puikų čempionatą žaidęs Fontecchio prametė abi baudas, Thomasas Heurtelis įmetė iš po krepšio ir išplėšė pratęsimą, o per papildomas 5 minutes Prancūzija triumfavo 93:85.

Dvi išgyventos rungtynių pabaigos taip sutvirtino ekipą, kad pusfinalyje Prancūzija lenkus sutriuškino 95:54. Pergalė pusfinalyje 41 taško pranašumu – didžiausia EČ istorija.

Tokiu stiliumi buvo sutriuškinti tie patys lenkai, kurie ketvirtfinalyje eliminavo Luka Dončičiaus vedamą Slovėniją.

Visa tai padarė komanda, kuri neužsiiminėjo skaičiavimais. Ir šįkart teisingu keliu ėjusius prancūzus aplankė ir sėkmė.

Šįvakar Prancūzija turi galimybę iškovoti antrąjį aukso medalį Europos čempionate šalies istorijoje. Pirmasis buvo iškovotas 2013 metais, kai ekipą jau treniravo Vincentas Collet.

Eilė įspūdingas sudėtis surinkusių varžovų jau yra eliminuoti iš kovos dėl aukso, o Ispanija – tikrai įveikiamas varžovas prancūzams, tad pralaimėjus teks kaltinti tik save. 

Pabaigai – kitoks pavyzdys.

Ko gero vienintelė matematika užsiėmusi komanda šiame čempionate buvo Kroatija. Bojanas Bogdanovičius paskutinėse grupės rungtynėse su Ukraina specialiai prametė vieną baudą ir taip nubraukė savo šansus grupėje likti antroje vietoje.

Kroatija pasirinko aštuntfinalio varžovą Suomiją, o ketvirtfinalyje tikėjosi sutikti Ispaniją arba Lietuvą.

Galiausiai kroatai neperžengė net ir aštuntfinalio – Lauri Markkanenas surinko 43 taškus ir suomiai išmetė varžovus išsirinkusią Kroatiją.

Matematika tegul lieka matematikams.

Komentarai:
Anonimas
Sekesi nerealiai ir per Marytes kusio plauka du kartus isejo,teisingas krepsinis..
2022-09-18
-7
Atsakyti
Bet sekmingiausia rinktine ispanai, kurie 2004 pasimoke ir pradejo strateguot su varzovais. hm...
2022-09-18
+4
Atsakyti
Gravitacija
baikit viena karta subtais pasisekimais,jai ziurint i tai cia kekvai rinktinei galetum taikyti zodi pasiseke todel yra taip ir taip.tas pats musu Kalniecio blokas isudytas jus sakysit pasiseke o as sakau suzaide gerai.olar dabar visada kas neimes kokia baida vadinsim pasiseke kad neimete ar pasiseke kad vis negavo bloko ir panasiai.Prancuzai suzaide geriau o jai turkai patis neimeta baudu tai kas kaltas patie kalti
2022-09-18
-4
Atsakyti
sigis
Gober'as - Nr. 1. Darbstus, kuklus , naudingas savo komandai, tikras dominatorius po krepsiais,nebegiojantis su ispusta krutine(palyginkit su musu superstaru). Niekda neziuri i varzovus is virsaus.
2022-09-18
+15
Atsakyti
Geras straipsnis. Norėta pasakyta kad deliojimas su kuo geriau žaisti 1/8 1/4 yra nieko verti ir atsisuka prieš pati dėliotoją
2022-09-18
-8
Atsakyti
Valdas
Prancuzija nezaide purvino zaidimo su Bosnija,tad ir fortuna ju puseje..Laimes jie siandien..Cia be kalbu...
2022-09-18
+1
Atsakyti
Arturas
ryt galesi paverkt pasiziurejes i savo prognoze gal ir varles pakepint
2022-09-18
+1
Atsakyti
Darius
straipsnis apie nieka
2022-09-18
-17
Atsakyti
Tiesiog likimas jiems atsilygina už tą teisingą pasirinktą kelią.Nes jau senai neteko matyti,kad šitaip komandai sektųsi.Tik gaila,kad mes jų ta dovanėle nepasinaudojom,reikėjo tiesiog ją išpakuoti ir keliauti toliau.Tai kaip mums nepasisekė,taip pasisekė prancūzams,kuriems ir palinkėsiu imti auksą.
2022-09-18
+11
Atsakyti
Antanas
ispanu konkistadorai pervaziuos tuos varliaedzius
2022-09-18
-10
Atsakyti
Prancūzija
Prancuzai laimes Finala 🇨🇵 👍👏🔥
2022-09-18
+15
Atsakyti
patis susigalvojo kad dabar pralaimes prancuzai, o dabar pagarba pelekokia, nors net negalvojo jie pralaimet
2022-09-18
+33
Atsakyti
Kl
pagarba prancūzams, kad net negalvojo pralaimėti
2022-09-18
+3
Atsakyti
as uz francus,nes jie iskovojo pirma pergale lietuvoj sitam ciampionate!
2022-09-18
+4
Atsakyti
Anonimas
Pasiseke jiems su turkais tiesiog. Kad taip siaubingai turkai paleistu pergale cia net tarpklasinese taip retai buna.
2022-09-18
+21
Atsakyti
Anonimas
Telydi sėkmė prancūzus ir šįvakar... Allez les Bleus !
2022-09-18
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.