Nuotr.: BNS, D.Lukšta/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS, D.Lukšta/BasketNews.lt iliustracija

Arvydui Saboniui ir Lietuvos krepšinio federacijai teko pats blogiausias metas ieškoti naujo nacionalinės komandos trenerio. Dar prieš metus Kazys Maksvytis, Rimas Kurtinaitis ar Kęstutis Kemzūra būtų galėję be problemų atsakyti „Taip“ ir didžiosios Lietuvos krepšinio paieškos būtų baigtos anksti.

Šiemet situacija tokia, kad šie trys vyrai net norėdami negali prisijungti prie rinktinės. Ironiška, kad dėl to galima ir džiaugtis, ir tuo pačiu apgailestauti. 

Dar niekada Lietuvos krepšinio istorijoje Lietuvos treneriai Eurolygoje neturėjo tokios įtakos ir tokių skaičių, kokius turi šiemet. 

Šiuo metu šeštadalį (!) Eurolygos komandų (3 iš 18) treniruoja lietuviai (Šarūnas Jasikevičius, Rimas Kurtinaitis, Kęstutis Kemzūra), o jų štabuose dirba dar 7 tautiečiai (Robertas Kuncaitis, Aurimas Jasilionis ir Giedrius Kurtinaitis „Chimki“, Darius Maskoliūnas, Tomas Masiulis ir Evaldas Beržininkaitis „Žalgiryje“, o Donaldas Kairys – „Olympiakos“).

Tai reiškia, kad 10 trenerių iš Lietuvos darbuojasi Eurolygoje. Fenomenalūs skaičiai, tikras Lietuvos trenerių aukso amžius.

Visgi tai taip pat reiškia, kad trys iš jų yra neliečiami dėl besikertančių Eurolygos ir FIBA tvarkaraščių, o likę septyni taip pat yra daugiau ar mažiau suvaržyti.

Pernai tokiu pat metų laiku Kurtinaitis buvo bedarbis, Kemzūra – asistentas „Olympiakos“ komandoje, o Maksvytis treniravo Klaipėdos „Neptūną“, kurį sunku įsivaizduoti draudžiant treneriui prisijungti prie nacionalinės komandos.

Šiemet šie trys pasirinkimai atkrito, todėl ieškoti reikia ne tik tarp asistentų, tačiau ir žvalgantis toliau.

Europos taurėje iš lietuvių darbuojasi vienintelis Dainius Adomaitis, dėl kurio pasitraukimo ir vyksta šios didžiosios paieškos.

Ką turime toliau? FIBA Čempionų lygoje yra debiutuojantis Tomas Rinkevičius, LKL yra dar šeši treneriai iš Lietuvos, o Maksvytis darbuojasi VTB Vieningoje lygoje, Permės „Parma“ komandoje, kuri naujam treneriui iš Lietuvos nepagailėjo eurų, todėl nedega noru jo išleisti į nacionalinę komandą.

Tarp potencialių kandidatų dar yra buvę Adomaičio asistentai rinktinėje Mindaugas Brazys, Ramūnas Šiškauskas ir Benas Matkevičius.

Dar turime karjerą, panašu, baigusį Joną Kazlauską, kuris nedega noru sugrįžti į karščiausią kėdę Lietuvoje.

Užsieniečių variantas Lietuvos krepšinio federacijoje nesvarstomas, todėl Sabonis, Špokas ir co. galėjo rinktis iš maždaug 13-15 pavardžių. Akivaizdu, kad didžioji dalis jų net nebuvo svarstyta, o atkritus Maksvyčio variantui, liko vos kelios pavardės, iš kurių buvo renkamasi.

Galutinį sprendimą lapkričio 12 dieną priims LKF vykdomasis komitetas, kurį sudaro 14 narių. Tradiciškai, šis keturioliktukas balsavimu nusprendžia, kam atiteks nacionalinės komandos vairas.

Tiesa, praktiškai tas pasirinkimas būna padarytas dar prieš balsavimą. Tradiciškai susirinkimo pradžioje Sabonis nominuoja savo kandidatą (2016 m. tai buvo Adomaitis), Lietuvos krepšinio trenerių asociacija (LKTA) – savąjį (prieš trejus metus tai buvo Kurtinaitis), kažkas kitas gali iškelti dar kitas pavardes.

Po diskusijų balsuojama ir daugiausia palaikymo susilaukusiam kandidatui pasiūloma užimti vyriausiojo trenerio vietą.

Šiemet LKTA jau paskelbė, kad nominuos Antaną Sireiką.

Sabonis antradienį buvo paslaptingas, tačiau, tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, jis taip pat jau gali būti išsirinkęs, ką nominuos į rinktinės vyriausiuosius trenerius.

Apžvelgiame realiausius Sabonio pasirinkimus.

1. Darius Maskoliūnas

Nuotr. BNS
Šiai akimirkai tai atrodo kaip realiausias Sabonio pasirinkimas. Maskoliūnas turi ir darbo nacionalinėje rinktinės patirties (2013-2016 m. jis buvo Jono Kazlausko asistentas), ir pats joje žaidė (2000 m. Sidnėjuje laimėjo bronzos medalius) ir pastaruosius ketverius metus yra dešinioji Šaro ranka „Žalgiryje“, sukaupęs didžiausią įmanomą patirtį dirbant stipriausioje Europos lygoje.

Maskoliūnas yra mėgiamas žaidėjų – pirmiausia dėl atviro ir tiesaus požiūrio, aštraus liežuvio ir nesąmonių netoleruojančios asmenybės.

Koją jam gali kišti nebent „Žalgirio“ ir Jasikevičiaus nenoras išleisti trenerį per langus. Kita vertus, šį sezoną dėl vienintelio vasario mėnesio lango Maskoliūnas praleistų tik vieną Eurolygos dvikovą – Vitorijoje su „Baskonia“, vasario 20 dieną.

Jeigu Maskoliūnas gauna žalią šviesą iš „Žalgirio“ ir Šaro, galite būti tikri, kad tai bus pirmasis Sabonio kandidatas perimti nacionalinės komandos vairą.

2. Benas Matkevičius

Nuotr. Matas Baranauskas
Realiausias (ir vienintelis?) iš buvusiojo trenerių štabo, kuris gali perimti vyriausiojo trenerio vaidmenį. Dėl savo skautingo sugebėjimų ir analitinių įžvalgų Matkevičius rinktinėje pastaruosius trejus metus buvo bene svarbiausias žmogus po Adomaičio, o skauto darbas NBA jam neturėtų trukdyti užimti vyriausiojo trenerio pareigas.

Matkevičiaus privalumas yra tas, kad jis puikiai pažįsta visą dabartinę rinktinę ir yra gerbiamas krepšininkų. Jis taip pat nuo seno yra mėgiamas trenerio Kazlausko, kuriam asistavo dar Maskvos CSKA komandoje. Kita vertus, jis nėra dirbęs vyriausiuoju treneriu ir nacionalinė komanda neatrodo kaip vieta, kurioje tiktų apšilinėti kojas.

Visgi jeigu Maskoliūno variantas bus nepasiekiamas, Matkevičius turi daugiau pranašumų už kitus kandidatus.

3-4. Antanas Sireika ir Donaldas Kairys

Nuotr. D.Lukšta
Sireikos kandidatūra oficialiai nuskambės kito antradienio posėdyje, o Kairys gali būti ir nepaminėtas, tačiau abu jie turi daugmaž tiek pat galimybių. Ir tos galimybės labai menkos.

Taip, Sireika yra vienintelis Lietuvos treneris – Europos čempionas, taip, jis jau dirbęs rinktinėje, taip, jo oda stora, kaip sakė Vydas Gedvilas, tačiau reikia pripažinti ir tai, kad Sireika yra praeities treneris. 

Pastarąjį dešimtmetį jis netreniravo jokios rimtesnės komandos ir yra toli nuo pagrindinių krepšinio kovų.

2020-ųjų rinktinėje sunku įsivaizduoti filosofuoti mėgstantį, bet ne visada prieš savo žaidėjus sąžiningą trenerį. Girdint įvairiausių atsiliepimų apie jo darbą „Šiauliuose“, kyla didžiulių abejonių, kaip jis gebėtų tvarkytis su ryškiausias šalies krepšininkais.

Praktiškai niekada (išskyrus trumpą atkarpą „Lietuvos ryto“ asistento pareigose) Lietuvoje nedirbęs Kairys yra galbūt geriau žinomas ir gerbiamas užsienyje, nei gimtinėje. 42 metų strategas dabar yra savo karjeros viršūnėje – dirba Eurolygos klubo asistentu ir, jeigu viskas bus gerai, ateityje bus girdimas dar garsiau. Visgi šiai dienai sunku įsivaizduoti, kad jis galėtų būti keturiolikos LKF Vykdomojo komiteto narių favoritu.

Komentarai:
As
kai paziurejau laida penktas kelinys ten 3 dundukai ekspertai kabutese ten reiktu jos pastatyt i trenerius bet tokie ten lopeliai ka ne sireika ka ne eikit jus proto bokstai kalba vejus 3 mamyciukai
2019-11-08
-4
Atsakyti
PAČĖSAS TOMAS
Aš irgi už savo geriausią draugą komjaunuolį DONATAS URBONAS. Dar į štabą prašau išrinkti Virgis Šeškus.
2019-11-07
+2
Atsakyti
problemas reikia spresti... geriau jų neprisidaryti... Adomaičio atveju buvo pramazyta... nesuprantu kaip tuo laiku galima buvo lyginti adomą su Kurčiu... dabar situacija labai idomi... niekad nelaikiau Sireikos aukšto lygio treneriu... tačiau... šioje situacijoje Lietuvos rinktinės treneris nebus pagrindinė figūra... pagrindiniais bus žaidėjai... Sireika pasižymi tuo kad netrukdo žaidėjams žaisti... sutaria su žaidėjais... be to jis laimės kūdikis... todėl paradoksas, visą laiką jį sudirbinėjęs Almo siūlo SIREKĄ... kartoju, tik susiklosčius tokiai situacijai... :)
2019-11-07
+6
Atsakyti
Lietuvis
Valdemaras chomičius. Tik jis!
2019-11-07
-10
Atsakyti
Kazamas
Siaip jei Maskoliunas su Matkevicium yra rimti kandidatai, tai kodel nepabandzius D.Salengos ir Marcus Browno :) sis tandemas kazkada vadovavo Zalgiriui ir Eurolygoj ir LKL laimejo patieties tiek kiek pas tuos du paminetus kandidatus. Manau juos irgi butinai reik itraukti i sarasa.
2019-11-07
+6
Atsakyti
durdomas
Skirti tiems langams Matkevičiu treneriu, tegul mokosi bičas. po langų - įleisti kuris sutiks iš EL, o Matkevičių asistentu. Kas nutiktų???
2019-11-06
+15
Atsakyti
Lietuvos Rytas
Tik DONATAS URBONAS - super sekspertas
2019-11-06
-4
Atsakyti
o ka Vladas Garastas šiuo metu veikia? Va galėtu vėl sugryšt treniruot rinktine juk tiek patirties turi ir Saboni treniravęs buvo, daug labiau patyres nei Sireika.
2019-11-06
+15
Atsakyti
Tik
DONATAS URBONAS
2019-11-06
-9
Atsakyti
Tikrai
Ir žurnaliūgos Urbono nėra sarašuose. Su pačėsu į pora du profesonalai :) Nors nepraustaburniai, bet vis pajuokintų.
2019-11-06
-5
Atsakyti
Anonimas
Kodel Urbono pavardes nera?
2019-11-06
-9
Atsakyti
Che che.....
Jeigu kam nepatinka Sireika, tai ka tuomet apie Popoviciu galetumet pasakyti?🤔
2019-11-06
-1
Atsakyti
Kazamas
Matjevicius Maskoliauskas argi cia treneriai :) vienas su 0 parieries kitas gaudavo patreniruot komandas kai pagrindini treneri atleisdavos klubas.... pajuoka kazkokia... Sireika cia rimciausias kandidatas is bedos Kairys, o tie du tik i asistentus, visa gyvenima ir bus tik asistentai...
2019-11-06
-9
Atsakyti
thomas
Benas Matkevičius :D skautų ieškotojas bus pagrindinis lietuvos rinktinės treneris, whahaha :D čia tas pats kas man būti Lietuvos prezidentu nors dirbu sandelyje.
2019-11-06
Atsakyti
cirkas
nepradekim su tais "zaideju treneris". Adomas buvo zaideju treneris, matom iki kur nuejo. Siuo metu tik Sireika. Turi tvirta charakteri, reputacija suvaldyti LT superzvaigzdes, o visos ten zaidimo schemos asistentu darbas
2019-11-06
+15
Atsakyti
Serbentautas
po \'tarp potencialių kandidatų Šiškauskas\' nustojau skaityt. Visi portalai dabar rašo nesąmoningus straipsnius apie rpotencialų rinktinės trenerį.
2019-11-06
Atsakyti
Kesukazzz
Debilas šio straipsnio autorius jeigu jis mano, kad Sireika yra praeities treneris. Kvailį tu pasiklausinėk žaidėjų, dirbančių su juo kolegų ką jie tau pasakys. Sireika propoguoja šiuolaikišką krepšinį, kaskart ieško naujovių, Jam net kartais kolegos sako: treneri, duodate tokių dalykų, kurių niekas nematė. Tai ką čia nusišneki rašydamas. O gal Sabonio ir Špoko užsakymu šį straipsnį parašei? Su Maskoliūnu ar Matkevičiumi vyr.trenerio pareigose, garantuoju, kad Lietuvos rinktinė, net į Olimpiadą nepateks.
2019-11-06
+1
Atsakyti
Vatnikas Artiomas
galbūt laikas A. Saboniui susipakuoti žaislus, pasiimti savo mauzoliejų ir keliauti kur nors toli, čia tik pasiūlymas Saboni, nieko gero nedavei krepšiniui po karjeros, laikas suprasti kad žaidėjas buvai geras, nepavizdingas elgesys tavo buvo, bet talento marias darei, galėtum girtas su vienu achilu nunešti žalgirį į top4 eurolygoje ir ten dar šį bei tą nuveikti. bet kaip LKF vadovas talento neturi, čia kaip tavo už aikštės ribų istorija atrodo, kokį pvz rodei užbaikštės ribų, tokį pavyzdį rodai ir dabar, norisi uždengt vaikas nuo šios pornografijos ir uždėti n-20 (ne n-18, nes net blaivas 18 suprastu kad tai baisiau nei "shinning"). Prašau tavęs, paskirk laikiną trenerį langams, o rimtą trenerį čempionatams, variantas optimaliausias, atranka ir aš treniruodamas su ryto 2a komanda išeičiau į EČ. O čia olimpinių atranka, siūlau paskirtį Jaską, jam gerai gerai sulįst ir tikėtis kad sutiks, giliau reikės sulįst jam nei ryto vadovams b tribunai prieš nuiimant to žmogaus portretą. Nebus tau pirmas kartas, fibai jau parodei koks esi, tai manau ir dabar gali tik saviem, argi sunku, juk dėl LTU, ar mauzuoliejus svarbiau ir nerandi laiko?
2019-11-06
-3
Atsakyti
Tautietis
o kodel visi pamirso Sesku, klubo netreniruoja, visi nori pas ji zaisti, charizmatiskas, noriai bendrauja, anglu kalba nebutina, kodel gi ne?😀😀😀
2019-11-06
-14
Atsakyti
djgaffer
Tikrai keista situacija.Kaip ir džiugu,kad tiek trenerių dirba EL,bet taip pat gaila,kad padėt rinktinei negali.Dėl tų FIBA langų ir gaunasi tokia nemaloniai unikali situacija.Iš kandidatų aš už Kairį,bet ką išrinks,tą priimt ir turėsim.Tik nesuprantu,ką Matkevičius čia veikia.Su visa pagarba jam,puikus skautas,bet trenerio patirties nulis.Tai nežinau,kaip jis vadovautų žaidėjams neturėdamas elementariausios trenerio patirties.
2019-11-06
+15
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.