Nuotr.: LKL | BasketNews iliustracija/M.Didė
Nuotr. LKL | BasketNews iliustracija/M.Didė

Didysis vasaros perėjimas, apie kurį patyliukais pradėta kalbėti iškart po „Betsafe-LKL“ finalo, įvyko – BasketNews žurnalistas Donatas Urbonas paskelbė, jog iš amžinų priešų, Vilniaus „Ryto“, teritorijos Arnas Butkevičius keliasi į Kauno „Žalgirį“.

Arnas Butkevičius

Arnas  Butkevičius
Arnas  Butkevičius
MIN: 24.48
PTS: 8.56 (59.57%)
REB: 4.88
AS: 2.34
ST: 1.34
BS: 0.29
TO: 0.9
GM: 41

29-erių puolėjas tapo tik šeštuoju „Ryto“ krepšininku, persikėlusiu tiesiogiai į „Žalgirį“, ir tik antruoju Vilniaus klubo kapitonu, po garsiojo Antano Kavaliausko perėjimo.

Ką šis Butkevičiaus sprendimas reiškia tiek „Rytui“, tiek „Žalgiriui“?

Tinklalapis BasketNews apžvelgia iki šiol skambiausią tarpsezonio perėjimą Lietuvoje iš abiejų klubų perspektyvų.

Nerizikuojantis, bet užtikrintas „Žalgiris“

Nuotr. BNS

Butkevičius kelis pastaruosius tarpsezonius buvo minimas tarp kandidatų papildyti „Žalgirį“, o šiemet atrodo, jog tam susiklostė idealiausia situacija.

Pirmiausia, treneris. Butkevičius ilgus metus dirbo kartu su Kaziu Maksvyčiu, kuris puikiai žinojo, kaip geriausiai išnaudoti jo įgūdžius Klaipėdos „Neptūne“. Žinant Maksvytį ir jo norą dirbti su jau gerai pažįstamais krepšininkais, treneris tokiu pirkiniu turėtų būti itin patenkintas.

Kitas momentas, situacija „Ryte“. Po puspenktų metų sostinėje Butkevičius sezoną užbaigė pagaliau aukštai pakelta galva – „Rytas“ tapo LKL čempionu po 12 sezonų pertraukos, o Arnas tapo finalo MVP, būdamas komandos kapitonu.

Iš Butkevičiaus perspektyvos viskas aišku – superinė galimybė grįžti į Eurolygą ir pabandyti čia įsitvirtinti. O kaip tai atrodo iš „Žalgirio“ pusės?

Jau apie Maksvyčio faktorių kalbėjome, kitas dalykas – „Žalgirio“ lietuvybės klausimas. Kad ir kaip kažkam gali atrodyti kategoriškas Pauliaus Motiejūno noras neturėti daugiau 6 užsieniečių, bet tai yra klubo vertybės, kurios artimiausiu metu nesikeis. Ir tai nėra blogai, jei pataikai su tais 6 legionieriais, o lietuviai atitinka Eurolygos lygį.

Arnas Butkevičius

Arnas  Butkevičius
Komanda: Vilniaus Rytas
Pozicija: SF
Amžius: 29
Ūgis: 196 cm
Svoris: 95 kg
Gimimo vieta: Klaipėda, Lietuva

Paulius Jankūnas baigė karjerą, Artūro Milaknio Kaune nebeliks, neaiški ir Manto Kalniečio situacija. Be Luko Lekavičiaus ir Edgaro Ulanovo tiesiog sunku surasti vietinių krepšininkų, kurie galėtų tiek atitikti „Žalgirio“ kišenę, tiek Eurolygos lygį.

O dėl Butkevičiaus lygio būti atsarginiu lengvuoju kraštu Eurolygoje galima neabejoti. Jis yra vienas geriausiai besiginančių Lietuvos krepšininkų perimetre, pasiekęs karjeros piką ir gebantis prisitaikyti prie bet kokio vaidmens.

Taip pat, jei jau stengiamės pildyti vietas su Lietuvos pasais, tai geriau daryti vietose, kurios nėra svarbiausios šiuolaikiniame krepšinyje. Geriausi Eurolygos klubų puolimai dažniausiai būna tie, kurie turi daugiausiai talentų gynėjų grandyje, o puolėjų vietose pirmiausia yra akcentas ties gynyba.

BasketNews žiniomis, Butkevičiaus kontraktas „Žalgiriui“ yra finansiškai geras ir, kaip ir Lauryno Biručio situacijoje, sufleruojama, jog klubas stengiasi sutaupyti tose vietose, kur tik gali, prieš pasirašant kertinius žaidėjus.

O kur šio sandorio minusai? Jų tikrai mažiau nei pliusų, bet, pirmiausia, „Žalgiris“ čia neprisiima jokios rizikos. Tai iš vienos pusės yra gerai, iš kitos – tokių biudžetų klubai Eurolygoje turi daug rizikuoti siekiant viršyti savo finansinių galimybių ribas ant parketo ir ieškoti žaidėjų, kurių lubas dar sunku nuspėti.

Kita, Butkevičius taip pat nėra metikas, kaip ir Ulanovas. Jis gali pataikyti iš statinių padėčių ir pastaruosius du sezonus jo procentas iš toli viršijo 38 proc., bet situacijų perimetre jam kurti negali.

Visgi sakyti, kad Butkevičius ir Ulanovas yra pernelyg vienodi, liežuvis neapsiverčia. Ulanovas yra pozicinių atakų žaidėjas, Butkevičius – atvirkščiai, geriausiai jaučiasi atviroje aikštėje. Taip, jie panašumų turi, bet jų galima surasti su visais tokių pačių pozicijų žaidėjais. Čia svarbiausia, jog Ulanovas su Butkevičiumi atkarpomis net galės žaisti kartu ir atlikti skirtingas užduotis.

Viskas labai priklausys nuo to, kaip toliau „Žalgiris“ komplektuosis perimetro grandį, bet faktas, jog trečioje pozicijoje turėdami Ulanovą ir Butkevičių, apačioje kauniečiai privalės turėti solidžių metikų iš distancijos, kurie patys sau galės susikurti progas.

Atsirišusios „Ryto“ rankos

Nuotr. LKL, BNS | BasketNews iliustracija/M.Didė

„Rytas“ praranda savo finalo MVP ir kapitoną, kuris išvyksta pas mirtinus varžovus. Bet kodėl tai nėra taip blogai, kaip viskas skamba?

Dar 2020-ųjų vasarą Butkevičiui pratęsus sutartį su vilniečiais, BasketNews žiniomis, ne visi dabartiniai „Ryto“ vidaus žmonės buvo patenkinti tokiu sprendimu. Priežastis – puolėjo kaina, kuri siekė beveik 250 tūkst. eurų per sezoną, ir duodama grąža aikštėje.

Taip, galiausiai Butkevičius tapo „Ryto“ veidu ir buvo kertinis žmogus ne tik aikštėje, bet ir rūbinėje, todėl savo pinigus tikrai atidirbo. Bet per šiuos dvejus metus už Arno nugaros augo kitas puolėjas, Gytis Radzevičius, kuris paskutiniame sezone atkarpomis atrodė net solidžiau už patį Butkevičių.

„Rytas“, net ir laimėjęs LKL, išlieka biudžetinė komanda net ir Čempionų lygos lygmeniu, todėl turėti du tokio lygio lengvuosius kraštus komandoje atrodytų yra per didelė prabanga.

„Krepsinis.net“ žurnalistas Edgaras Pulkovskis skelbė, jog „Rytas“ pateikė Butkevičiui naują trejų metų 500 tūkst. eurų vertės pasiūlymą. Realiai, toks pasiūlymas reiškia, jog pats „Rytas“ suprato – leisti sau toliau turėti Butkevičių šalia dar tobulėjančio Radzevičiaus klubas negali. Juolab, kad už nugaros dar laukia LKL finale lygį pademonstravęs Lukas Uleckas.

Butkevičiaus kontrakto nusimetimas atlaisvina didelę dalį pinigų „Ryto“ biudžete, o dar atimkime praktiškai LKL finale nežaidusio Ivano Buvos sutartį ir gauname laisvas Vilniaus klubo rankas sustiprinti kritiškai svarbias pozicijas.

Žinoma, viskas čia nėra tik pozityvu. Kaip jau minėjome, Butkevičius išvyksta į mirtinų varžovų stovyklą ir toks kapitono perėjimas į Kauną automatiškai kerta per galvą ištikimiesiems klubo fanams. Tiesa, tikriausiai dar skaudžiau būtų, jei kapitonas būtų išvykęs į kitą projektą, bręstantį Vilniuje, kas būtų sunkiai paaiškinama iš Butkevičiaus pozicijos „Ryto“ fanams.

Taip pat „Rytui“ bus sunku surasti žmogų, kuris atstovės Butkevičiaus jėgą rūbinėje, kuri, anot trenerio Giedriaus Žibėno, viso auksinio sezono metu buvo šalia kertinių komandos pergalių.

„Rytas“ nemažai praranda, bet gali išlošti net ir daugiau. Trečia pozicija krepšinyje nėra esminė, o čia „Rytas“ turi potencialo, kam patikėti Butkevičiaus užduotis žaidime. Dabar reikės tik tinkamai išnaudoti laisvus pinigus esminėse pozicijose, o tai padarius – „Rytas“ turi potencialo būti stipresnis nei buvo praėjusį sezoną.

„Ryto“ sudėtis:

Vilniaus „Rytas“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
SG/PG Margiris Normantas 25 194
SG/PG Mindaugas Girdžiūnas 33 188
SF Gytis Radzevičius 26 197
PF/C Jarvisas Williamsas (pliusas) 29 202
Treneris Giedrius Žibėnas (pliusas)
Sutartys
baigėsi:
Vaidas Kariniauskas, Speedy Smithas, Lukas Uleckas, Arnas Butkevičius (negrįš), Tanneris Leissneris, Evaldas Kairys, Ivanas Buva (naujiena)
Domina: Lukas Uleckas, Vaidas Kariniauskas, Speedy Smithas, Evaldas Kairys

„Žalgirio“ sudėtis:

Kauno „Žalgiris“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Mantas Kalnietis 35 196
PG Lukas Lekavičius (naujiena) 28 181
SG Karolis Lukošiūnas 24 195
SG Tomas Dimša (pliusas) 28 196
SF Edgaras Ulanovas (naujiena) 30 199
PF Tyleris Cavanaugh 28 206
C Joshas Nebo (pliusas) 24 206
C Marekas Blaževičius (pliusas) 20 207
C Laurynas Birutis (naujiena) 24 213
C Joffrey Lauvergne'as (pliusas) 30 211
Treneris Kazys Maksvytis
Sutartys baigėsi: Tai Websteris (naujiena), Janis Strelnieks (naujiena), Artūras Milaknis, Paulius Jankūnas (baigė karjerą), Regimantas Miniotas, Nielsas Giffey (naujiena)
Domina:  Marius Grigonis, Calebas Homesley, Chrisas Jonesas, Dariusas Thompsonas, Arnas Butkevičius (naujiena), Kevarriusas Hayesas (naujiena)
Komentarai:
Margo ir Radcevicius nuo siol bus Ryto veidai. Echoda irgi gerai butu susigrazinti
2022-06-23
Atsakyti
dar nezaidzia ir spelioja kas gerai kas blogai
2022-06-23
+4
Atsakyti
Butkevičius perėjo į silpnesnę komandą Žalgirį ir bus rolinis nuo suolo žaidėjas, dėl Butkevičiaus žaidimo tai jis nepajėgus būti komandos lyderiu puolime nei Ryte nebuvo nei tuo labiau Žalgiryje, jis neturi puolimo skilsų. Rytas be abejonės laimėjo iš to visų pirma atlaisvino pinigų geresniam scoreriui, įžaidėjui, pf kraštui, centrui. Žibėnas podcaste minėjo kad Ryte nori 5 aukštų sudėtyje kad iškritus vienam dėl traumos atveju būtu kam žaisti ir Žibėnas galėtu lengviau rotuoti sudėties gyliu ir taikyti įvairias taktikas, plius dėl žaidėjų nuovargio sezone per 10 mėn. nepasijustu vėliau playofuose finale. Žibėnas minėjo kad Rytas dar ieškos scorerio rezultatyvaus nes nei Speedy nei Normantas nėra taškų rinkėjai tik pagalbiniai.
2022-06-23
-14
Atsakyti
pagrindinis jo privalumas lietuviskas pasas. zalgiriui pastaruosius eile metu vykdziusiam pensininku karsinimo ir svogerizmo politika dabar verkiant reikia lietuviu branduolio. nors toks radzevicius butu buves net geresnis variantas - sveikas, su geresniu pataikymu ir dar nepasiekes piko.
2022-06-23
-2
Atsakyti
kai komanda komplektuoja tas neadekvatas motiejunas, o vadovauja burokas be jokio skautinimo, tai fantazijos pirkiniuose tiketis sunku :)
2022-06-23
Atsakyti
Tiesiog Žalgiriui ne visi žaidėjai kišenėje, kaip rotacinis žaidėjas už tokia kaina Butkevičius yra variantas.. Buvo Giffey dabar tie patys Bayern nori jį pasiimti, vien dėl vietinių žaidėjų skaičiaus. Jūs imkite ir pagaliau mąstyt pradėkite, juk ne bus tam Žalgiryje 8 legionieriai.
2022-06-23
+17
Atsakyti
atejo laikai tokie prasti zalgiriui,kad perkamas zaidejas kaip butkevicius,kuris net cempionu lygos lygio netempia....7 taskai su 37 procentu pataikymu.....GEDINGI PIRKINIAI
2022-06-23
-15
Atsakyti
tu ne i procentus ziurek, o i pati zaidima. tikriausiai nelabai rungtyniu matei. jei tik i procentus ziuretum, turbut ir Mike James neimtum uz tokia kaina
2022-06-23
+1
Atsakyti
Ignas ka veiks Zalgiry? jam reik i NBA>
2022-06-23
+10
Atsakyti
Nematau as cia jokiu pliusu Rytui, laimejo LKL, bet vis tiek tures rebuildint; Zalgiris paeme bronza, toliau megaujasi privilegijom, sezono eigoj vel bus galima sneket kaip Zalgirio organizacija visa galva aukstesnio lygio nei kitu
2022-06-23
+8
Atsakyti
Pakapstykite dėl Brazeikio Žalgiryje. Kokia jo situacija NBA, nusimato ten kažkoks kontraktas ar kaip? Nes kol kas panašu, kad Žalgiris būtų tinkamas variantas abiems pusėms.
2022-06-23
+2
Atsakyti
*Brazdeikio
2022-06-23
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną metami tritaškiai

38%
9,7
Pataiko: 9,7
Taiklumas: 37,7%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 16
Blogiausias pasiekimas: 2
Daugiausia pataiko: Kenneth Smith