Nuotr.: Facebook
Nuotr. Facebook

Kai FIBA būstinėje Ženevoje vyko 2016 m. olimpinių žaidynių krepšinio turnyro burtų traukimo ceremonija, Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas Toronto oro uoste rengėsi lipti į lėktuvą, skrendantį į Europą.

Daugiau nei 10 dienų drauge su Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu Arvydu Saboniu ir generaliniu sekretoriumi Mindaugu Špoku rinktinės strategas praleido JAV ir Kanadoje. Kelionės metu Kazlauskas susitiko ir su Gonzagos universitete rungtyniaujančiu Domantu Saboniu ir su abiem NBA lygoje žaidžiančiais lietuviais – Donatu Motiejūnu bei Jonu Valančiūnu.

Sužinojęs Lietuvos rinktinės varžovus Olimpinio turnyro grupėje, treneris buvo lakoniškas: „Burtai yra burtai. Varžovų, kokių nori, neišsirinksi – gavome tikrai stiprią grupę, pirmas uždavinys – išeiti iš grupės tolyn“.

– Treneri, žinomi jau keturi varžovai olimpinėse žaidynėse. Ar yra prasmės svarstyti – ar ne geriau būtų buvę patekti į A grupę, kurioje yra JAV rinktinė – kad su ja nereikėtų žaisti ketvirtfinalyje?
–Turbūt nėra. Pirmiausia reikia galvoti apie save, apie artimiausią varžovą, kuris tavęs laukia, o paskui žiūrėti, kas ir kaip bus. Pirmas uždavinys dabar yra patekti iš grupės tolyn, į kitą etapą.

Pernelyg nesidomėjau, kokiu būdu buvo skirstytos komandos. Tačiau mūsų pogrupis, matau, yra labai pajėgus ir silpnų varžovų tikrai nebus. Neabejoju, kad iš atrankos irgi ateis pakankamai stipri komanda.

– Drauge su LKF vadovais JAV ir Kanadoje praleidote dešimt dienų, turėjote galimybę ne tik stebėti, bet ir pabendrauti su trimis mūsų krepšininkais, žaidžiančiais už Atlanto – Saboniu, Motiejūnu ir Valančiūnu. Kokie jų planai, kaip jiems sekasi?
– Galbūt daugiau norėjome pamatyti jaunąjį Sabonį. Tačiau taip išėjo, kad po jo pirmųjų rungtynių kitą dieną turėjome išskristi į Torontą, nes ten vyko „Raptors” ir „Rockets” mačas – dvikova, kuri mus iš esmės labiausiai ir domino.

Pagrindinis tikslas buvo iš šalies pažvelgti į mūsų žaidėjus, galbūt kažką pamatyti naujo, kaip juos išnaudoja, gal gauti naujų idėjų ateičiai, ir, be abejonės, pabendrauti su jais.

Be to, aišku, norėjosi susitikti su Donatu – pasikalbėti akis į akį, iš jo paties lūpų, ne per tarpininkus, išgirsti, kaip jis gyvena, kaip jaučiasi.

Manau, kad pavyko padaryti viską, ką planavome. Gal net truputį daugiau.

– Pradėkime nuo Domanto – kalbėjotės ne tik su juo, bet ir su Gonzagos universiteto treneriais, vadovais. Apie ką bendravote?
– Jie labai patenkinti Domantu – laiko jį komandos lyderiu. Ir jis tikrai gerai žaidžia, galingai, yra dominuojantis krepšininkas. Ta pergalė finale suteikė jam šansą patekti tiesiai į NCAA atkrintamąsias rungtynes.

Kadangi jau esame su juo dirbę visą vasarą, daugmaž žinome jo pliusus, minusus. Treneris, kiek bendravome, patvirtino daug dalykų, kuriuos mes žinojome. Matėme, kad jis tikrai tvirtėja, tobulėja, gal, net sakyčiau, ūgtelėjo šiek tiek tiesiogine prasme. Tame fronte viskas gerai.

– O kaip NBA fronte? Nes po susitikimo su Domantu persikėlėte į Torontą, kur pasimatėte su abiem lietuviais NBA žaidėjais.
– Mums pasisekė, kad Hjustono komanda neišskrido iškart po rungtynių su „Raptors”, kaip neretai būna, o liko nakvoti Toronte. Tad turėjome visą vakarą pokalbiams su abiem mūsų rinktinės žaidėjais.

– Tačiau abiejų NBA lietuvių situacija skirtinga – J.Valančiūnas praėjusią vasarą pasirašė ilgalaikį kontraktą su „Raptors“, o Motiejūnui pastarieji metai buvo kupini didžiulių išbandymų.
– Tikrai taip. Jei Jono padėtis gana aiški, tai Donatui, kaip matome, teko nemažai išgyventi – sunki trauma, operacija, po to ta sumaištis dėl neįvykusių mainų su Detroito klubu.

Tačiau svarbiausias dalykas, kurį išgirdome – ir tai buvo labai malonu – kad Donatas nori ir stengsis maksimaliai pasirengti, kad galėtų atstovauti Lietuvai per olimpines žaidynes. Tai buvo svarbiausia. Aišku, daug kas priklausys ir ne nuo paties Donato, tačiau tai jau kitos aplinkybės. Man svarbiausia buvo iš jo paties išgirsti, jog jis nori šią vasarą būti Rio de Žaneire.

– Ar su Donatu kalbėjote ne tik apie jo sveikatą, bet ir apie galimą situaciją, kai jam teks spręsti būsimo kontrakto klausimą?
– Na, ne tik Donatui, bet ir visiems kitiems krepšininkams norisi palinkėti visų pirma sveikatos, kad nei karjerai, nei kontraktams neturėtų įtakos jokios traumos ir ligos. Labai džiugu matyti, kad Donatas gauna vis daugiau laiko aikštėje.

Galbūt šiai dienai Donatas dėl to sumaišties dėl neįvykusių mainų tarp Hjustono ir Detroito klubų dar nėra toks psichologiškai užtikrintas. Juolab, kad po tokios ilgos pertraukos jam dar reikia laiko atgauti ritmą, optimalią sportinę formą. Tačiau jis kovoja, treniruojasi, stengiasi ir tikisi, kad viskas bus gerai.

Situacija dėl jo ateities tikrai nėra aiški. Dėl to ir sakiau, kad Donato padėtis nėra vienareikšmiška šiai dienai. Mes puikiai suprantame visas rizikas ir galimas problemas. Nematau prasmės dabar spėlioti, kaip viskas gali susiklostyti.

Man, kaip treneriui, buvo svarbiausia išgirsti iš jo paties lūpų tvirtą Donato nuostatą stengtis padaryti viską, kad galėtų padėti Lietuvos rinktinei jau šią vasarą. O visa kita bus matyti. Kiekvieną problemą galima spręsti įvairiais būdais. Jis pasakė, kad nori dalyvauti rinktinėje. Dabar svarbiausia – jo sveikata.

– Po to Toronte praleidote dar keletą dienų. Turėjote galimybę pažvelgti į klubo veiklą iš arčiau?
– Taip, turėjome labai atvirą ir šiltą pokalbį su „Raptors“ vadovu Masai Ujiri. Jei anksčiau bendraujant būdavo, sakyčiau, tokio nežinojimo, gal nepasitikėjimo, tai po praėjusios vasaros bendradarbiavimo to tikrai neliko.

Pernai per rinktinės pasirengimą Kaune ir čempionato grupės varžybas Rygoje jie buvo atsiuntę pas mus vieną iš „Raptors“ fizinio rengimo trenerių ir vieną trenerio asistentą, kurie stebėjo, kaip mes dirbame su Jonu Valančiūnu, kaip vyksta mūsų treniruotės. Ir jie tikrai liko patenkinti, kaip mes dirbame, kaip Jonas treniruojasi būdamas rinktinėje. Todėl šis pokalbis buvo tikrai labai nuoširdus, atviras, ir tikrai jie neturi jokių problemų ir abejonių.

Taip pat stebėjome klubo treniruotę, o po jos mums padarė ekskursiją po naujus, pasakiškus „Raptors“ klubo treniruočių rūmus.

– Iš epiteto „pasakiški“ suprantu, kad jie padarė įspūdį?
– Geriau apie juos nekalbėti. Reikėtų geriau nufilmuoti ir rodyti, kaip turėtų atrodyti ideali treniruočių bazė.

– Treneri, gal planuojate keliones ir pas kitus kandidatus į rinktinę, kurie žaidžia Europoje?
– Be abejonės, kiti žaidėjai nebus pamiršti. O ar vyksime pas juos, ar tiesiog bendrausime telefonu, kaip iki šiol – priklausys nuo konkrečios situacijos. Svarbiausia, kad jiems visiems sveikiems pavyktų sėkmingai baigti sezoną.

– Treneri, kada planuojate pristatyti vasaros pasirengimo planus, būsimus kontrolinių rungtynių varžovus?
– Kai tiktai turėsime tikslią ir galutinę informaciją. Teko skaityti žiniasklaidoje, kad jau su kažkuo tikrai žaisime, kad „treneris Kazlauskas slepia kažkokius planus, varžovus“ ir panašiai. Tai netiesa – tiesiog nėra prasmės skelbti apie vieną ar kitą varžovą, kol neturime pasirašytų visų sutarčių su užsienio šalių federacijomis ir nėra tikslaus galutinio plano.

Kalbėjome su LKF vadovais, kad dabar šis procesas jau yra finišo tiesiojoje, tad kitą savaitę veikiausiai viską ir paskelbsime.

Komentarai:
Pukis
Si karta sutinku su flamboat, motiejunai, buk geras paskirk vasara poilsiui ir savo kuno paruosimui. Tau svarbus metai laukia, nuo ju visa ateitis. Rinktei kam reik? Kad pradziugint del 8 rungtyniu budulius kurie kiaurus metus su zemem maisys? Kurie lojo loja ir los? Kurie siulo i europa keliaut? Kurie pastoviai lygina su jv nors esate dvieju skirtingu poziciju zaidejai? Ziurek saves sveik tobulininkis, o kai busi pasirenges tada ir suzaist galesi

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
-13
Atsakyti
Kur kokiu vaizdu rasti is tos treneruociu bazes?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
-11
Atsakyti
Juozas
Ne Motiejūnas o dragicius ant kėdės pasilipes

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
-2
Atsakyti
Žalia-balta!Tai gulet jam, ane? Kaip tik geriau zaidziant gydytis, kas kur kaip aiskiau, nei pas daktarus lakstant tyrimams.--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Amerikoj sededamas tures neprastesnes salygas forma ygaut, o ir daktarai geresni bus visada salia.
2016-03-12
-7
Atsakyti
Yabasta
Teisingai raso Flamb.

Kazlauskas atsimenu dar visai neseniai visiems bure, kad Motiejunas ir Valanciunas nepasiruose jauni snargliai, nesiekiantys rinktines lygio. Kai realiai tereikejo Kleiziniui su Bordiuru vietos mediniam lauzyk-bek-mesk Kazlausko krepsiniui.

Aisku Olimpiada yra Olimpiada, bet be sitos Motiejunui dar 3 lieka - skirciau ir as vasara remontui. Nebent butent daugiau krepsinio Donatui ir reikia.
2016-03-12
-2
Atsakyti
o ta vatnika flambiyant
Gal butu laikas uzbaninti. Cia grynas vayifke is delfio.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
-8
Atsakyti
Donatai nebūk durnas ir dirbk individualiai vasarą. Olimpinėms nei tavęs tokio reikia nei tų pats nori už dyką lošti su didžiausia paskata sugriauti karjerą kuri galbūt būtent dabar ims kvėpuoti didesniais ir gilesniais gurkšniais tyro krepšinio.

Visi čia rašantys ir per radijas kalbantys apie tai, kad Donatas turi lošti už rinktinė yra niekas kitas kaip savimeile patenkinti meginantys buduliai. Jums, prie baro šlapiasis klynais, ar namie riebalinuotais cipsiniais pirštais kvailiams, svarbu patenkinti savo norus....parekauti ir pasikeisti lenkiškai bei rusiškai matant Donata lošiantis gerai. Bet kas detusi jeigu " vdrug " jam nesusektų ar atsinaujinti trauma? Kaip keiksites tada kai viskas ko jam iš tikrųjų reikia tai individualus sportas ir poilsis. Atsakysiu už jus : jums nusisikti ant jo. Nei jūs mokesit jo mokesčius, nei jūs gulsites ant operacinio stalo....a nei jūs verksit kai dėl šitos vasaros pasibaigtų jo karjera NBA. Jūs esate šūdu gabalai kuriems svarbiausia kad jis žaistų nusispjaunant į galimus padarinius. Juk jūs eiliniai emigravę lochai su lonsdale ar everlast treningais, juk jūs Norvegijos karaliai, juk jūs darbo Lietuvoje negaunantys vadybininkai kuriuos apgavo valdžia ir TT.... Nei jūs losiat NBA, nei jūs gulejot ant operacinio stalo, nei jūsų svajonės didesnės už gyvenimą.

Būk protingas Donatai, nelosk šią vasarą .....tik ne dėl šitų buduliu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
+21
Atsakyti
...
tai kiekvieno krepsininko svajone nba ir olimpines zaidynes. kitos progos 4 metus laukt teks. pasaulio ciampionatas ar tuo labiau zemynu ciampionatai tiek reiksmes neturi. tas pats kobe norejo dar olimpinese pabuti, bet subyrejo kunas galutinai, gazolis su suluzusia koja daro viska kad tik galetu iki olimpiniu lost ir panasiai is kitu. o dmo ir siaip eina i agentus, o per likusi sezona kainos savo tikrai nepakels. numus greiciau, ypac kai beasley tie nusipirko ir tas dar panasu vel ant adatos nesoko. olimpines jam turetu buti tas luzio taskas. arba pasikeli kaina savo losimu, arba viskas. iki 5 mln. alga ir suolo galas.
2016-03-12
+7
Atsakyti
zalgiris
pociu paimkit gerai kapoja
2016-03-12
+5
Atsakyti
TNT
Klausimas dar yra, ar tikrai mums reikia Motiejūno šią vasarą? Nes kol kas jis žaidžia tragiškai, bet kas kas žiūrėjo Houston'o varžybas turėtų pritarti. Ir taip, taip, puikiai suprantu, kad po traumos jis, bet jeigu neatgaus geros formos, tikrai nėra prasmės jo imti į rinktinę, už tai jog turėjo gerą praeitą sezoną. Vis dėl to, jam pačiam vertėtų bent pabandyti pasitreniruoti su rinktine, limituojant jo laiką nebūtų taip rizikuojama jo sveikata, o jeigu ir gerai sektųsi ką gali žinot, gal ir savo vertę pasikeltų, geriau apmokamą kontraktą gautų.
2016-03-12
Atsakyti
žalgiris
tik tegu neema Gecevičiaus, pocius 100k geresnis, net lipkė už jį geresnis
2016-03-12
Atsakyti
trhrt
jeigu reiketu statyt, statyciau motiejuno olimpinese nebus... sia vasara jam nauja sutarti reikia apsirasyt dar zinant nugaros problemas, joks nba kluba sjo neisleis ir sutarti pasirasynes paskutiniomis dienomis
2016-03-12
-4
Atsakyti
prienevezio
Jeigu Rio nepavyks sudalyvaut,tai po keturiu metu sportbaciai jau gali kabet ant vinies.
2016-03-12
+4
Atsakyti
W
Kam tas gecevicius? Jis gi sudo vertas, o Motiejunas gali pailset vasara. Cia manau butu protingiausia, skirt vasara sau.
2016-03-12
+6
Atsakyti
To fuhg
Jis dar zaidzia?
2016-03-12
+2
Atsakyti
Fuhg
Kazlauskai bled paimk i rinktine geceviciu viena syki

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
-10
Atsakyti
mantas
Taigi į rinktine kviečia visus. Bet kas gali arba dėl traumų tai ir nevaro.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
+13
Atsakyti
Anonimas
Cia jum ne eurochampas arteja, o olimpines, visi ten nori zaist. O kad nuvyko aplankyt, paziuret kaip sekas, tai dar nereiskia, kad kviecia, juk pats DMO nori i rinktine, parasyta aiskiai gi...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
+1
Atsakyti
sirgalius
Labai reikia Donces rinktinėje.Butu labai stipri priekinė linija JV,Donce,Jankunas,Saboniukas ir dar kažka treneris prikabintu..Reikia būtinai išmėgint Grigoni su Ulanovu,net geriau imt Ulanova i rinktine kaip atsargini nes jis ateities žaidejas o Gailius jau pasiekė savo pika..Bet aišku treneriui sprest ko jam tuo momentu reikia.Neaišku ka Kleiza masto...Bet ar jis betempia rinktinės lygį neaišku..Silpniausia grandis vel i žaidėju..Kalnietis neberodo tokio žaidimo kokio visi iš jo tikisi o kiti išvis netempia rinktinės lygio

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
-8
Atsakyti
best
Tai sakot gyditis? Tai, būtu vietoje jo paėmę kanors kitą ir būtumėt sakę, geriau Donce paėmę būtu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-03-12
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.