Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr. D.Lukšta

Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) komandos jau šį ketvirtadienį oficialiai stos prie pirmenybių starto linijos ir pradės 2016-2017 metų sezoną.

Po praėjusio sezono antroje pagal pajėgumą šalies krepšinio lygoje netrūko pasikeitimų. Lygą paliko paskutiniai 2015-2016 metų sezone likę Panevėžio „Lietkabelio-2“ krepšininkai, kuriuos pakeitė RKL A divizioną laimėjusi Kauno KTU komanda.

Pakito ir finalinių NKL kovų formatas – nebeliko finalinio ketverto turnyro. Nuo šių metų NKL trofėjaus likimas paaiškės po finalo serijos iki keturių pergalių. Dėl bronzos medalių komandos kausis iki trijų pergalių.

Tinklalapis „nklyga.lt“ siūlo apžvelgti įdomiausius kito sezono NKL komandų akcentus.

Jauniausia komanda

Mažiausiai patyrusia ekipa šį sezoną tradiciškai bus vadinama Kauno „Žalgiris-2“ ekipa. Tomas Masiulis vadovaus komandai, kurios gretose žais aštuoni pilnametystės dar nesulaukę krepšininkai, tarp kurių yra trys šešiolikmečiai. Vyriausias komandos žaidėjas – dvidešimtmetis Kristupas Žemaitis, kuriam sezonas „Žalgirio“ dublerių komandoje bus jau trečiasis.

Jauniausia komanda turės ir jauniausą lygos žaidėją. Vladimiras Markoveckis šiuo metu dar nėra sulaukęs 16 metų. Jaunasis atletas yra gimęs 2000 metų gruodžio 26-ąją.

Dvidešimties metų amžiaus vidurkio šį sezoną neperkopė Vilniaus „Perlas“ (vid. 19,2 m.) ir viena praėjusio sezono favoričių, „Mažeikių“ ekipa (19,7 m.).

Vyriausia komanda

Vyriausia komanda šį sezoną bus Molėtų „Ežerūno“ klubas. Ežerų krašto komanda savo gretose turės tris žaidėjus, kurie yra vyresni nei 30 metų, o tarp jų bus ir klubo simbolis 34-erių Raimundas Ambrulaitis. Tiesa, jis nebus vyriausias ekipos žaidėjas. Juo tapo pusmečiu už Ambrulaitį vyresnis Marius Pociukonis. Neabejotina, kad jaunieji Kristijonas Kirlys ir Lukas Ganas turės iš ko semtis patirties.

Molėtiškiai savo gretose turės ir vyriausią pirmenybių žaidėją – Marių Pociukonį. 1982 metų balandį gimęs krepšininkas pusmečiu yra vyresnis už kitus du lygoje žaidžiančius savo bendraamžius – Aurimą Kiežą ir Raimundą Ambrulaitį.

Beje, vyriausią komandą į pergales ves jauniausias lygos treneris – šią vasarą prie ekipos vairo stojusiam Pauliui Barkui šiuo metu yra 26-eri metai.

Legionieriai

Šį sezoną legionierių gretos NKL ekipose nebus gausios. Prie pirmenybių starto linijos su amerikiečio pagalba stos „Palangos“ ekipa, kuri pasirašė sutartį su Jonathanu Hudsonu. „Šilutėje“ rungtyniaus centras iš Maltos Samuelis Deguara, o Šakiuose savo vertę įrodyti sieks Brianas Wanamakeris. „Žalgirio“ dublerių gretose rungtyniaus ukrainietis Vladimiras Markoveckis, o „Perlo“ garbę gins Baltarusijos pilietybę turintis Jauhenas Massalskis.

Aukščiausia komanda

Aukščiausia pirmenybių komanda kitą sezoną bus Vilniaus „Perlas“, kurios ūgio vidurkis yra 197,6 cm. Arvydas Gronskis turės didžiausią pasirinkimo laisvę tarp dviejų metrų ir aukštesnių krepšininkų – šioje komandoje tokių bus septyni (daugiausiai tarp visų lygos komandų). Nedaug nuo sostinės klubo pagal centimetrus atsilieka ir Šakių „Vyčio“ (196,2 cm) bei Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ atstovai (196 cm)

Tuo metu aukščiausią krepšininką Samuelį Deguarą (225 cm) NKL istorijoje turėsianti „Šilutė“ pasižymės 195,3 cm ūgio vidurkiu.

Žemiausia komanda

Aukščiausia komanda tapę vilniečiai išnaudoti savo priekinę liniją greičiausiai labiausiai sieks mače su Molėtų „Ežerūnu“, kadangi būtent pastaroji ekipa šį sezoną bus mažiausia lygoje. Pauliaus Barkaus auklėtinių ūgio vidurkis siekia 191,2 cm, o komandoje yra tik trys dviejų metrų ar aukštesni krepšininkai. Eimantas Narušis ir Raimundas Ambrulaitis yra dvimetriniai žaidėjai, o Prano Skurdausko ūgis siekia 208 cm.

Beje, žemiausias lygos žaidėjas rungtyniaus Klaipėdoje, kur „Naftos-Uni-Akvaservis“ garbę gina 179 cm ūgio gynėjas Mindaugas Stašys.

Sugrįžimai

2016-2017 metų sezone NKL pirmenybių sirgaliai turės progą išvysti ne vieną praeityje šioje lygoje rungtyniavusį veidą. Daugiausiai sugrįžusių žaidėjų savo gretose turės Kauno KTU ekipa (5). Visi po pertraukos į NKL sugrįžę krepšininkai:

Domantas Šimaitis („Delikatesas“) Laurynas Kirlys, Marius Pociukonis (abu „Ežerūnas“), Matas Ragauskas, Matas Sapiega, Arturas Pelšas, Paulius Knyza, Mindaugas Jakštas (visi KTU), Andrius Aleksandrovas („Rasai“), Augustas Šuliauskas („Šilutė“) Ignas Razutis, Gintautas Kybartas (abu „Telšiai), Antanas Udras („Sūduva-Mantinga“), Edvinas Jezukevičius, Povilas Butkevičius, Edgaras Stanionis (visi „Vytis“). Į antrąjį pagal pajėgumą šalies divizioną sugrįžo ir veteranas Gediminas Maceina. Tiesa, pastarąjį kartą čia jis rungtyniavo dar 2003 metais, kuomet lyga vadinosi LKAL.

Trenerių pasikeitimai

Sezoną su naujais treneriais pradės keturių komandų treneriai. Į „Ežerūną“ atvyko Paulius Barkus, trenerio kostiumą pirmą kartą matuosis „Palangą“ treniruosiantis buvęs krepšininkas Povilas Šakinis, „Šilutės“ vairą perėmė Robertas Kuncaitis, o „Vytį“ į pergales atvesti mėgins Virginijus Sirvydis.

Numeriai

Joniškio „Delikateso“ krepšininkai šį sezoną netradiciškai išsidalijo numerius – komandoje nėra nė vieno žaidėjo, kuris būtų pasirinkęs numerį tarp 1 ir 19. Mažiausias numeris – 20, kurį dėvės Domantas Senda. Kiti šios komandos žaidėjų numeriai: 21, 22, 23, 24, 30, 31, 32, 33, 35, 44 ir 50.

Tuo metu Molėtų „Ežerūnas“ bus labiausiai tradicinė NKL komanda – joje visi žaidėjai išsirinko numerius nuo 4 iki 14.

Pirmuoju numeriu pažymėtus marškinėlius vilkės du NKL krepšininkai (Paulius Beliavičius iš „Vyčio“ ir Ovidijus Kaminskis iš „Telšių“). Didžiausias numeris tarp NKL žaidėjų – 77, kurį dėvės du atletai (Ignas Labutis iš KTU ir Gytis Radzevičius iš „Perlo“).

Arenos

Kitą sezoną ne viena NKL komanda varžovus galės priimti naujuose ar atnaujintuose namuose. Į naują areną sezono eigoje planuoja išsikelti Jonavos „Petrochema-Dextera“ ir „Šilutė“, „Lietuvos ryto“ arenoje žais ir šios komandos dubleriai „Perlo“ krepšininkai, o salės atnaujinimo darbus tęsiantys „Telšiai“ taip pat netolimoje ateityje jau regi savo sugrįžimą į miestą.

Favoritai

Permainos vasarą neišvengiamai sukrėtė ne vieną NKL favoritę. Čempionės titulą ginsianti Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ savo sudėtyje išsaugojo penkis čempionus. Vicečempionai jaunieji žalgiriečiai nukentėjo dar labiau – kauniečių komandoje po praėjusio sezono liko tik keturi žaidėjai. Pernykštė bronzos medalių laimėtoja „Palanga“ išsaugojo tris žaidėjus. 

Pagal išankstines prognozes, neabejojama, kad bene didžiausią iššūkį čempionams marijampoliečiams ketina mesti „Vyčio“ krepšininkai, kurie, beje, vasarą taip pat išsaugojo tik 3 žaidėjus.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.