Nuotr.: fiba.com
Nuotr. fiba.com

Lietuvos krepšinio ateitis – šviesi. Tuo puikiai galima įsitikinti prisiminus 2016-uosius metus, kurie buvo kaip niekada „derlingi“ ir padovanojo skambių pergalių Lietuvos jaunimo krepšinio rinktinėms. Visos vaikinų jaunimo rinktinės laimėjo medalius Europos ir Pasaulio čempionatuose, o merginų komandos sugrįžo į A divizionus.

Savo įspūdžiais ir viltimis su svetaine musukrepsinis.lt dalinosi Lietuvos jaunimo rinktinių vyriausiasis treneris Rolandas Radvila ir LKF moterų krepšinio projektų vadovė Lina Brazdeikytė, kurie sutartinai teigė, kad 2016-ieji buvo sėkmingi.

– Kokie buvo šie metai Lietuvos krepšiniui?

Lina Brazdeikytė: Metai geri ir turiningi, galime pasidžiaugti, kad U16, U18 ir U20 merginų rinktinės žais Europos čempionatų A divizionuose. Nors esama padėtis mergaičių krepšinyje nėra labai optimistiška, turime nemažai energijos ir puikių minčių nestokojančių žmonių. Jie tinkamai identifikuoja problemas ir atiduoda visas jėgas bei širdį joms spręsti. Tokia situacija tikrai neleidžia verkšlenti bei skųstis. Darbas vyksta kryptingai ir ryžtingai.

Rolandas Radvila: Manau, kad tikrai turėtume pasidžiaugti, jog metai Lietuvos jaunimo krepšiniui buvo puikūs. Turime savo projektus, kurie įsibėgėja ir tampa ne tik kokybiškesni, bet jau ir žinomi Europoje. Merginų krepšinis taip pat stipriai pasistūmėjo pirmyn, o vaikinų rezultatai negali nedžiuginti net ir tų, kurie nieko bendro neturi su krepšiniu.

Džiugu, kad po truputį pavyksta sudominti ir motyvuoti mergaites iš įvairiausių regionų siekti aukštesnių tikslų. Taip pat labai kokybišką vaidmenį atlieka Moksleivių krepšinio lyga, kuri yra pagrindinė jaunųjų krepšininkų kalvė. Tikrai turime gerą jaunimo tobulėjimo sistemą iki 18 metų. Smagu, kad prasčiausia vaikinų užimta vieta tarptautinėje arenoje – bronza pasaulio jaunių čempionate.

– Kokie svarbiausi 2016-ųjų pasiekimai?

L.B.: Kaip ir minėjau, džiugu, kad visos merginos grįžo į A divizionus, o LKF vykdomi jaunimo projektai duoda planuotus rezultatus. Tai itin pastebima mergaičių krepšinyje. „Talentų U15 kartos“ atrankoje šiemet jau dalyvavo daugiau nei 20 labai panašaus pajėgumo jaunųjų krepšininkių. Greta šio, jau tradicija tapusio projekto, greitu metu startuos visiškai naujas, tik mergaitėms skirtas projektas „Aukime kartu“. Norime dar labiau sudominti mergaites krepšiniu.

R.R.: Pagaliau turime visas merginų komandas A divizione, o buvusi 2000 metų gimimo mergaičių „Talentų U15 karta“ projekto komanda iškovojo labai aukštą 6 vietą, aplenkdamos tokias komandas kaip Rusija, Baltarusija, Vengrija, Čekija. U20 merginos sugrįžo į A divizioną, laimėdamos sidabrą B divizione.

Vaikinų visos komandos žaidė finaluose ir visos sutartinai laimėjo sidabro medalius. O 1999 metų gimimo komanda Pasaulio čempionate laimėjo bronzą. Lietuvos krepšinio istorijoje dar to nebuvo, kad visos vaikinų rinktinės visuose čempionatuose laimėtų medalius. Jaunimo krepšiniui metai buvo tikrai derlingi.

– Ko galima tikėtis iš 2017-ųjų?

L.B.: Mano didžiausi profesiniai norai – kad visos jaunimo rinktinės išliktų A divizione, kad Lietuvos moterų krepšinio lyga taptų stipriu moterų krepšinio čempionatu ir kad į krepšinio treniruotes sugužėtų gausus būrys smalsių mergaičiukių. Mano palinkėjimai visiems krepšinio pasaulyje besisukantiems ar prie jo prisiliečiantiems žmonėms būtų toks, kad visi turime pamiršti nuoskaudas, numoti ranka į savo ego ir be verkšlenimų kibti į darbus. Ir ne dėl garbės, ne dėl pinigų, tiesiog dėl to, kad taip liepia širdis.

R.R.: Tikėtis galime visko, bet būtų maloniau, kad ateinantys metai nebūtų prastesni už šiuos. Tai reikštų, kad mūsų krepšinis linguoja reikiama vaga. Todėl palinkėjimas būtų toks, kad Lietuvos krepšinis kitais metais nekluptelėtų, o statytų dar tvirtesnius žingsnius pasaulinėse arenose.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.