Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

NBA reguliarusis sezonas pasiekė pusiaukelę, tad pats laikas įvertinti pirmąją sezono dalį. Trečiadienį aptarėme Vakarų konferenciją, pirmoje sezono pusėje nustebinusias ir nuvylusias ekipas bei geriausią šios konferencijos krepšininką. Penktadienį pristatome NBA vidurio sezono Rytų konferencijos apžvalgą.

Giannis Antetokounmpo

Giannis  Antetokounmpo
Komanda: Milwaukee Bucks
Pozicija: SF, SG
Amžius: 22
Ūgis: 211 cm
Svoris: 98 kg
Gimimo vieta: Atėnai, Graikija

NUSTEBINO

Rytų konferencijoje maloniai stebinanti komanda yra Milvokio „Bucks“. Nepaisant to, kad prieš sezoną klubas dėl traumos neteko stabiliausio ir geriausio praėjusio sezono ekipos krepšininko Khriso Middletono, Jasono Kiddo auklėtiniai demonstruoja kovingumą ir solidų žaidimą. Konferencijoje šiuo metu jie žygiuoja 5-oje vietoje.

Labiausiai prie „Bucks“ sėkmės prisideda fenomenalių fizinių duomenų graikas Giannis Antetokounmpo. 22-ejų metų 211 cm ūgio krepšininkas, žaidžiantis įžaidėjo pozicijoje, kasmet stipriai kilsteli žaidimo lygį, o šiemet yra laikomas pagrindiniu favoritu laimėti labiausiai patobulėjusio krepšininko titulą.

Giannio pavardė figūruoja tarp lyderių pagal visus pagrindinius statistinius rodiklius. Krepšininkas yra tik 22-ejų metų amžiaus, tad toks dominavimas yra stebinantis. Net šiuometinėje naujokų biržos laidoje yra vyresnių krepšininkų už Antetokounmpo, kuris lygoje žaidžia jau ketvirtą sezoną. Įprastai krepšininkai karjeros piką pasiekia maždaug 27-erių metų amžiaus. Tai kas ateityje laukia jaunosios Milvokio žvaigždės?

Nuotr. AP - Scanpix

Šį sezoną „Bucks“ lyderis vidutiniškai renka po 23,3 taško (15-as rezultatas lygoje), 8,8 atkovoto kamuolio (17-as), 5,6 rezultatyvaus perdavimo (24-as), 1,9 perimto kamuolio (6-as), 2 blokuotus metimus (5-as) bei 28,2 naudingumo balo (2-as). Plikoje statistikoje neatsispindi Antetokounmpo sugebėjimai gynyboje. Krepšininkas gali gintis prieš visų pozicijų žaidėjus ir tai daryti aukščiausiame lygyje. Lygoje per paskutinius 15 metų, be LeBrono Jameso, dar nebuvo tokio universalaus krepšininko.

Giannis Antetokounmpo

Giannis  Antetokounmpo
Giannis  Antetokounmpo
MIN: 34.65
PTS: 23.31 (60.98%)
REB: 8.83
AS: 5.61
ST: 1.86
BS: 2
TO: 2.92
GM: 36

Sudėtinga surasti atitikmenį tokių fizinių gebėjimų žaidėjui kaip Giannis. Arčiausiai to, ko gero, yra Kevinas Durantas. Abiejų krepšininkų ūgis yra panašus, apie 211 cm, abu turi ypatingai ilgas rankas ir aikštėje geba daryti daugybę dalykų. Aklai remtis statistika nereikia, tačiau palyginkime dabartinį Antetokounmpo su tokio pat amžiaus Durantu.

  Amžius MIN PTS REB AST STL BLK TO TS% EFF
Giannis Antetokounmpo  22 m.  34,6 23,3 8,8 5,6 1,9 2 2,9 61,1% 28,2
Kevinas Durantas  22 m.  38,9 27,7 6,8 2,7 1,1 1 2,8 58,9% 23,6

Žinoma, šiuometinė „Bucks“ nėra tik Giannis Antetokounmpo. Komandoje svarbią rolę vaidina 21-erių metų Jabari Parkeris. Puolėjas, dar praėjusiame sezone gavęs nemažai kritikos dėl nesugebėjimo atakuoti iš toli, vasarą stipriai padirbėjo ties savo silpnybe. Antetokounmpo nėra ir nebus toks geras taškų rinkėjas, koks yra Durantas. „Warriors“ puolėjas turi puikią metimo techniką bei natūralų žudikišką instinktą pelnyti taškus. 

Visgi, kitose statistinėse grafose dominuoja „Bucks“ lyderis. Nepaisant to, kad krepšininkas aikštėje praleidžia kur kas mažiau laiko, tačiau renka daugiau naudingumo balų ir labiau prisideda prie ekipos žaidimo.

Parkeris, šį sezoną renkantis po beveik 21 tašką per mačą, tapo kur kas visapusiškesniu krepšininku. Praėjusiame sezone pataikęs vidutiniškai 0,1 tritaškio (26 proc. taiklumu), šiemet puolėjas varžovams per mačą įsūdo po 1,4 tolimo metimo (41,4 proc.). Tai yra ženklus pokytis tiek kiekybėje, tiek kokybėje.

Būtent aplink jaunąjį Antetokounmpo ir Parkerio duetą ir yra statoma ateities „Bucks“ komanda.

Kaip ryškų ir galbūt vienintelį Giannio trūkumą reikėtų išskirti jo metimą iš tritaškio zonos. Graikas iš toli atakuoja prastai – vidutiniškai išmeta 2,4 tritaškio per mačą, pataiko 0,7. Tai yra 29,5 proc. pataikymas. Jei krepšininkas sugebėtų pridėti šį ginklą į savo ir taip platų puolimo arsenalą, Antetokounmpo vargiai būtų sulaikomas.

Galima pagirti klubą už prieš sezoną atliktus mainus, kurių metu išsiuntė jiems nereikalingą Michaelą Carterį-Williamsą į Čikagą, gaudami atakuojantį gynėją Tony Snellą. Pastarasis užkišinėja po Middletono traumos atsivėrusias skyles. Krepšininkas solidžiai žaidžia gynyboje bei gali sėkmingai atakuoti iš toli.

Maloniu siurprizu tapo įžaidėjas Malcolmas Brogdonas. 36-asis 2016-ųjų metų naujokų biržos šaukimas jau spėjo atkreipti dėmesį į save. Pirmiausia dėl to, kad viename mače sugebėjo sugrūsti kamuolį į krepšį tiek per LeBroną Jamesą, tiek per Kyrie Irvingą. 

Brogdono dėjimas per LeBroną:

Po 10 dienų jis surinko trigubą dublį pergalingame mače su Čikagos „Bulls“, o dar po 10 dienų Brogdonas tapo vienu pagrindinių pergalės kalviu San Antonijuje.

24-erių metų naujokas tampa vienu geriausiu šios silpnos naujokų laidos krepšininku. Jis vidutiniškai renka po 9,1 taško (3-ias tarp visų naujokų), atlieka po 3,9 rezultatyvaus perdavimo (1-as) ir perima po 0,95 kamuolio (3-ias). Antrajame naujokų biržos rate Milvokio „Bucks“ sugebėjo nugriebti pakankamai solidų įžaidėją.

Antetokounmpo atvirai kalba apie norą ateityje laimėti naudingiausio lygos krepšininko titulą ir ne bet kur, o Milvokyje, kurį jis vadina savo namais. Tokie žodžiai virpina „Bucks“ sirgalių širdis. Dar niekas taip nekalbėjo apie „Bucks“ nuo Ray Alleno laikų. Sirgaliai myli Giannį.

Matydami, kaip progresuoja ir tobulėja Antetokounmpo, tikrai negalime atmesti varianto, kad „Bucks“ vedlys kažkada pasieks savo tikslą ir taps lygos MVP. Šiame sezone jaunosios „Bucks“ ekipos dar laukia ilgas ir sunkus kelias, tačiau mes stebime komandą, kuri kelių metų bėgyje gali pasiekti pretendentų į titulą lygį. Milvokyje bręsta nauja jėga.

Verta paminėjimo ekipa: Šarlotės „Hornets“.

NUVYLĖ

Rytų konferencijoje panašiai nuviliančių komandų yra bent keletas. Ilgai šioje kovoje pirmavo Indianos „Pacers“ klubas, kuriam prireikė nemažai laiko sustyguoti žaidimą. Visgi, atrodo, kad Nate'o McMillano auklėtiniai po truputį suranda raktą į pergales. Prieš vakarykštį pralaimėjimą Denverio „Nuggets“ ekipai, „Pacers“ turėjo penkių iš eilės pergalių seriją. Tarp nuviliančių ekipų dar yra Detroito „Pistons“ ir Vašingtono „Wizards“, kurios demonstruoja banguotą žaidimą.

Orlando „Magic“ komanda nuvilia. Jei ne nepriklausomus NBA aistruolius, tai ekipos vadovus – tikrai. Klubo atlikti darbai vasarą buvo aiškus ženklas, kad ekipa ateities sąskaita siekia greitų rezultatų čia ir dabar.

„Magic“ išsiuntė su naujoko kontraktu žaidžiantį Victorą Oladipo, ką tik pašauktą Domantą Sabonį ir Ersaną Ilyasovą Serge'ą Ibaką, kuris žaidžia paskutinius sutarties metus. Nors iš Kongo kilęs krašto puolėjas žaidžia solidų sezoną, tačiau garantijų, kad po sezono jis liks komandoje, nėra jokių. „Magic“ gali likti be nieko.

„Magic“ ekipos komplektacija kelia abejonių
„Magic“ ekipos komplektacija kelia abejonių
Nuotr. USA Today Sports - Scanpix

Be Ibakos, klubą dar papildė gynybinio plano vidurio puolėjas Bismackas Biyombo ir gynybinio stiliaus strategas Frankas Vogelis. Tačiau klubo vadovų planas nepasiteisino. „Magic“ vizija buvo aukšta, lėta, gerai besiginanti komanda. Jie išliko aukšti ir lėti, tačiau laukto gynybinio pagerėjimo ir dominavimo po krepšiais – nėra. Netgi atsirado šioks toks regresas, lyginant su praėjusiu sezonu.

„Magic“ šį sezoną per 100 atakų leidžia varžovams įmesti 108,2 taško ir pagal šį rodiklį užima 17-ąją vietą lygoje. Tuo metu praėjusį sezoną Orlando krepšininkai į savo krepšį praleisdavo 106,8 taško per 100 atakų. Orlando klubas eina ne į tą pusę, į kurią buvo tikėtasi.

Stipriai padidinęs sudėtį, Frankas Vogelis nustūmė Aaroną Gordoną į lengvojo krašto poziciją, o Nikolą Vučevičių – ant suolo. Visgi tokia aukšta sudėtis negarantuoja dominavimo po krepšiais. „Magic“ atkovoja po 42,9 kamuolio per mačą ir tai yra 15-as rezultatas lygoje. Nedidelis nuosmukis nuo praėjusio sezono, kuomet ekipa atkovodavo po 43,3 kamuolio.

Nors Gordonas statistiškai žaidžia geriausią karjeros sezoną, tačiau jam esant aikštėje priekinė linija tampa pergrūsta, žaidime mažiau laisvumo ir grėsmę iš toli keliančių žaidėjų.

Būtent pastarasis dalykas yra didžiausia ekipos problema. Orlandas tiesiog negali pataikyti. Didžiąją dalį atsakomybės dėl šios problemos turėtų prisiimti įžaidėjas Elfridas Paytonas, kuris turėdamas prastą metimą ir nekeldamas pavojaus iš toli, stipriai palengvina varžovų galimybes apsiginti.

Komandiniai „Magic“ pataikymo procentai – šiurpina. 43,7 proc. iš žaidimo (26 vieta lygoje), 33,4 proc. iš toli (28 vieta lygoje) bei 71,3 proc. nuo baudų metimo linijos (29 vieta lygoje). Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl Franko Vogelio auklėtiniai buksuoja. Natūralu, kad tragiškai iš visų zonų atakuodami krepšį, jie pagal pelnytus taškus užima tik 22-ąją vietą lygoje.

Komandai, turinčiai tokią galingą priekinę liniją, reikalingas įžaidėjas galintis išplėsti žaidimą bei bausti varžovus tolimais metimais. Prie tokio stiliaus ekipos Paytonas visai netinka.

Orlando „Magic“ ekipa praėjusį tarpsezonį stipriai rizikavo, tikėdamiesi greitų rezultatų. Greitiems rezultatams neatėjus, manau, kad klubo vadovų akyse, pirmoji sezono pusė yra tikras nusivylimas.

Verta paminėjimo ekipa: Detroito „Pistons“.

MVP

Nors Rytų konferencijoje puikiai žaidžia tokie krepšininkai kaip Giannis Antetokounmpo, Isaiah Thomasas ar Jimmy Butleris, tačiau išliksiu neoriginalus ir pirmosios sezono pusės konferencijos MVP įteiksiu LeBronui Jamesui

„Cavaliers“ nesugeba laimėti be LeBrono
„Cavaliers“ nesugeba laimėti be LeBrono
Nuotr. USA Today – Scanpix

Klivlando „Cavaliers“ priklausomybė nuo Jameso yra puikiai žinoma. Šį sezoną puolėjas praleido tris susitikimus, o Tyronno Lue auklėtiniai visus šiuos mačus pralaimėjo. Žinoma, „Cavaliers“ ekipa su Kyrie Irvingu ir Kevinu Love'u priešakyje nėra tokia prasta, kad pralaimėtų visus žaistus maču be LeBrono. Tačiau statistika – bauginanti. 

Jamesas į Klivlandą grįžo 2014-ųjų vasarą, per šį laikotarpį puolėjas praleido 22 susitikimus, iš kurių „Cavaliers“ sugebėjo laimėti tik 4 kartus ir tai yra vos 18,2 pergalių procentas. Žaisdami be Jameso, „Cavaliers“ turi blogesnį pergalių procentą nei blogiausia šio sezono lygos ekipa – Bruklino „Nets“. Kenny Atkinsono auklėtiniai yra laimėję 8 dvikovas ir patyrę 30 nesėkmių (21,1 proc.).

Galime numanyti, kad žaisdama be Jameso visą laiką, Klivlando ekipa prisitaikytų, subalansuotų žaidimą ir kovotų dėl vietos atkrintamosiose varžybose. Visgi, praėjusių finalų naudingiausio krepšininko įtaka „Cavaliers“ ekipai yra milžiniška, o jo renkami 26 taškai, 8 atkovoti kamuoliai ir 8 rezultatyvūs perdavimai, garantuoja LeBronui geriausio Rytų konferencijos žaidėjo titulą.

Vertas paminėjimo: Giannis Antetokounmpo.

Komentarai:
jaunos komandos visuomet idomu
2017-01-13
-2
Atsakyti
arta
žalgirį rodo tiesiogiai sportas.lt/naujiena/220549/eurolyga-galatasaray-zalgiris-8-6-i-kel-tiesiogine-transliacija
2017-01-13
Atsakyti
Treisis
Nu bet siais laikasi ir SF/SG pozicijos 211cm ugio... :D
2017-01-13
+2
Atsakyti
☆☆☆Zone☆☆☆
Kad Gianis realiai sedejo pirmus du metus

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-13
+3
Atsakyti
☆☆☆Zone☆☆☆
Bucks niekas nepastebedavo istikruju , visi kalbedavo apie T-Wolves ,76ers , Magic , bet Bucks issoveve su kaupu ,

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-13
Atsakyti
X
Man asmeniskai nieko gero ta bucks, kiek esu mates ju rungtyniu tas tipo ,,graikas'' reik nereikia meto tuos metimus ir labai jau dirbtinai daromas zvaigzde, man idomiausias krepsininkas bucks klubas jabari parker

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-13
+3
Atsakyti
Vilkai gera sudety turi, bet zaidimas nesiklijuoja. Reiktu jiem Wigginsa y ka nors iskeist ir lipdyt komanda apie Townsa.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-01-13
-15
Atsakyti
Lince
Nu tikrai bucksai dabar super jaunoji komanda nors vilkai dar geresne sudeti turi: http://bit.ly/2iru20e
2017-01-13
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.