Nuotr.: Fotodiena.lt/Ž.Gedvila
Nuotr. Fotodiena.lt/Ž.Gedvila

Alkoholizmą Lietuvoje pažaboti pasiryžusi Vyriausybė gali į itin nepatogią padėtį įvaryti šalies krepšinį. Jeigu bus priimtas Vyriausybės siūlymas uždrausti bet kokią alkoholio reklamą, tai reikštų didžiulių pajamų netektį daugumai Lietuvos klubų.

Trečiadienį ministrų kabinetas paskelbė savo išvadas dėl alkoholio vartojimo mažinimo priemonių. Jos dar labiau apribotų alkoholio įsigijimo laiką, neleistų alkoholio įsigyti jaunesniems nei 20 metų žmonėms ir draustų bet kokią alkoholio reklamą.

Reklamos draudimas skaudžiai kirstų šalies klubams. Didžioji dalis LKL rungtyniaujančių komandų yra remiamos alaus gamintojų, o kai kurioms iš jų tai – vieni pagrindinių rėmėjų.

Pavyzdžiui, Kauno „Žalgirį“ remiantis „Utenos alus“ yra trečias pagal dydį klubo rėmėjas – po miesto savivaldybės ir lažybų bendrovės „Olybet“. Neoficialiomis „BasketNews.lt“ žiniomis, aludariai Kauno klubui per sezoną skiria apie 300 tūkst. eurų.

„Utenos alus“ yra generalinis Utenos „Juventus“ klubo rėmėjas. Šis iš aludarių gauna apie 130 tūkst. eurų ir tai sudaro net apie ketvirtį viso klubo biudžeto.

Alaus bendrovės yra didžiosios rėmėjos Vilniaus „Lietuvos ryto“, Klaipėdos „Neptūno“, Panevėžio „Lietkabelio“ komandose. Pajamos, gaunamos iš aludarių, šiuose klubuose sudaro iki 30 proc. iš rėmėjų gaunamų lėšų.

Lietuvos krepšinio lyga taip pat yra priklausoma nuo alkoholio gamintojų – ją remia „Volfas Engelman“ ir „Bosca“.

Jeigu alkoholio reklama būtų uždrausta, neabejojama, kad tai stipriai smogtų visoms šioms organizacijoms.

„Manome, kad bendra žala krepšiniui gali siekti iki 2 mln. eurų, – paskaičiavo LKL Komercijos direktorius Žygimantas Surintas. – LKL atveju, aišku, ši suma mažesnė, bet šių rėmėjų netektis lygai būtų labai skausminga. Mes nematome, kuo galėtume juos pakeisti, kadangi naujų segmentų, kur sportas tiktų kaip reklamos kanalas, neatsiranda.“

Anot Kauno „Žalgirio“ direktoriaus Pauliaus Motiejūno, aludariai, lažybininkai ir bankai yra didieji sporto rėmėjai visoje Europoje. Lietuvoje ši trijulė irgi dominavo, kol nebankrutavo „Snoro“ ir „Ūkio“ bankai. 

Dabar, pasak „Žalgirio“ vadovo, siekiama išstumti aludarius, o po kurio laiko eilė gali ateiti ir lažybininkams.

Nuotr. Fotodiena.lt/Ž.Gedvila

„Lietuvoje sportą dabar gali remti aludariai ir lažybininkai. Visur Europoje taip yra. O dabar mums kerta šaką, iš kurios galime gauti paramą.

Taip, mes palaikome kovą su alkoholizmu, bet mums nepasako, ką daryti. Atima meškerę ir tiek“, – sakė Motiejūnas.

Alkoholio reklama yra draudžiama ir kai kuriose kitose Europos šalyse, tačiau jose paliekama galimybė reklamuoti, pavyzdžiui, nealkoholinį alų. Dėl to, pavyzdžiui, ant Ispanijos vyrų krepšinio rinktinės marškinėlių matoma reklama su nealkoholiniu alumi. Tokią reklamą galima išvysti ir per Čempionų lygos kovas.

Aludariai yra ir vieni pagrindinių Eurolygos rėmėjų – ją remia turkų alaus milžinė „Efes Pilsen“.

Vieni seniausių Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) rėmėjų taip pat yra aludariai – skaičiuojama, kad „Švyturys“ federaciją remia nuo 1996 metų.

Ir nors aludariai nėra svarbiausi LKF rėmėjai (jų parama sudaro maždaug 80 tūkst. eurų iš 3 mln. eurų biudžeto), tačiau federacijos vadovai sako suprantantys, į kokią sunkią situaciją būtų įstumti klubai.

„Sportas yra viena iš priemonių kovoti su nusikaltimais, alkoholiu, tabaku ir tai yra pasaulinė, išsivysčiusių valstybių praktika. Nacionalinės rinktinės ir sporto klubai yra tie flagmanai, kurie skatina vaikų motyvaciją ir užimtumą. Tiek fiziškai aktyvūs vaikai, tiek tėvai pamiršta negerumus, kurie jų lauktų kitur.

Savo pavyzdžiu galiu pasakyti, kad man alkoholio reklama nepadarė jokios įtakos ir kiek žinau nedaro mano aplinkos žmonėms. Dabar net tampa mada nevartoti alkoholio“, – aiškino LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Anot Špoko, valstybė turėtų rūpintis vaikų užimtumo skatinimu, nes tai padėtų spręsti alkoholio vartojimo kultūrą.

„Vaikas net nesusimąstytų apie alkoholį, jeigu būtų užimtas. Alkoholis ir rūkymas su fiziniu aktyvumu labai stipriai kertasi: niekada nesu matęs sveiko ir aktyvaus žmogaus vartojančio alkoholį. Esu trijų vaikų tėvas ir puikiai žinau, kad jei vaikas yra užimtas, tai apie žalingus įpročius jis neturi laiko pagalvoti. Užimtumas skatina atsakingumą, savikontrolę“, – įsitikinęs Špokas.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Tai, kad alkoholio reklamos draudimas turėtų labai nemalonias pasekmes krepšinio klubams, prieš kelis mėnesius pripažino ir valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis. Kalbėdamas tinklalapiui „24sek.lt“, jis sakė, kad bus neskubama su alkoholio reklamos draudimu.

„Jeigu dabar priimtumėme sprendimą (uždrausti alkoholio reklamą sporte), smūgis būtų nemažas. Nežinau, kaip išsilaikytų kai kurios komandos, – praėjusių metų lapkričio pradžioje kalbėjo Karbauskis. – Tą puikiai suprantu. Nėra taip, kad negirdime ir nesuprantame. Mes tikrai suprantame, kad tai yra aktualu ir svarbu. Mes negalime iš sporto ir žiniasklaidos grubiu būdu atimti tų lėšų ir galimybės išlaikyti komandas. Galiu ramiai pasakyti, kad neskubėsime. Jeigu nerasime alternatyvos, jų paieškoms bus pereinamasis laikotarpis. Jokiu būdu nėra tikslo pakenkti sportui. Bet labai sveika atlaisvinti sportą nuo priklausomybės alkoholiui. Kad jie nepriklausytų nuo vienos ar kitos alkoholio gamyklos. Tai būtų revoliucinis dalykas.“

Nepraėjus nė pusmečiui, panašu, kad šis revoliucinis dalykas netrukus taps realus.

Tinklalapiui „BasketNews.lt“ nepavyko susisiekti su valdančiųjų atstovais ir išsiaiškinti, ar sporto rėmėjams yra numatomos kažkokios išimtys. Ministro pirmininko patarėjas savivaldos, regioninės bei socialinės politikos ir sporto klausimais Elvinas Jankevičius buvo nepasiekiamas tiek telefonu, tiek elektroniniu paštu, o Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas nebuvo susipažinęs su Vyriausybės nutarimu ir negalėjo komentuoti, kokią tai įtaką gali turėti šalies sportui.

Vyriausybės pateiktą pasiūlymą dabar svarstys ir priims arba atmes Seimas. Seimo narys, opozicijai priklausantis konservatorius Sergejus Jovaiša mano, kad Seimas šiems pasiūlymams pritars.

„Tai įeina į valdančiųjų programą ir jiems bus nesunku buldozerio principu jį priimti. Nemanau kad kas nors iš kitų frakcijų tam priešinsis, – prognozavo Jovaiša. – Reikia protingai prieiti prie kiekvieno įstatymo niuanso. Visgi ryžtas iš vyriausybės pusės matyti, noras drastiškai riboti alkoholio prieinamumą yra pareikštas ir nemanau, kad Seimo nariai tam masiškai priešinsis.“

Krepšinio pasaulio atstovus labiausiai piktina tai, kad Vyriausybė planuoja kompensuoti negautas reklamos pajamas žiniasklaidai, o į sporto netektis nėra atsižvelgiama.

„Kreipsimės tiek į vyriausybę, tiek visur kitur, nes manome, kad su sportu elgiamasi neteisingai, – sakė LKL Komercijos direktorius Surintas. – Sportas yra viena iš reklamos priemonių, kaip ir žiniasklaida. Žiniasklaidos grupėms numatyti kompensavimo mechanizmai, o sportas į tai nėra įtrauktas.“ 

Jeigu Seimas patvirtins Vyriausybės nutarimą, jis įsigalios nuo artėjančių metų sausio 1-osios.

Komentarai:
Tomas
koks durnas tas Špokas
2017-04-15
Atsakyti
KLP
dabar pasimate ka per avigalvius isrinkom
2017-04-14
-5
Atsakyti
Liuks
Sportas ir alkoholis nesiderina! Maziau myzkit ir mokykites marketingo ir rasit tu remeju

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-04-14
+3
Atsakyti
n_28Tas prarurintas Veryga , akivaizdu, kad turi kazkokia fobija alkoholiui. Sveikatos ministro prioritetas - ne pigesni vaistai, ne trumpesnes eiles prie gydytoju kabinetu, o kova su aludariais ir alu megstanciais zmonem. Grybas koncinas--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Viena diagnoze, budamas vaikas nukentejo nuo girto kaimyno
2017-04-14
+12
Atsakyti
ATISenai laikas uzdraust alkoholio reklama. O klubai nebankrutuos, ir taip dauguma zaideju gauna nesveikai dideles algas, ir net tokiuose klubuose kaip Juventus. Zinoma kristu musu lygos pajegumas bendra prasme, nes maziau pinigu > silpnesne lyga. Bet geriau turet silpna krepsinio lyga nei didelias islaidas skiriant pingus kepenu cerozes gydymui ir panasiai.


Ir tu apie ta vaika 12 meti su kepenu ciroze girdejei, baisu
2017-04-14
+5
Atsakyti
MIKIS21
Tai beveik visam sporte kur galima matyti Lietuvoje yra alchogolio reklamos. NBA, F-1, UEFA, LKL EUROLEAGUE ir T.t.
2017-04-14
+1
Atsakyti
Trojus
NUOMONĖ: ei, krepšinio fanai, mėgėjai, žaidėjai ir rėmėjai, - už ką jūs rinkimuose balsavote? Vienaip ar kitaip prie valdžios l..... atėjo primityvūs, kompleksuoti, dvasiškai skurdūs žmogeliai. Tokie kaip Veryha ir Karbauskis. Kiekviena Tauta yra verta tokios valdžios, kurią išsirenka. Ir nėra ko verkti- ką išrinkote- tą turime, o kentėti dar reiks 3,5 metų.....
2017-04-14
-1
Atsakyti
Perdaug nesjaudinciau del to draudimo. Ras buda kaip apeit ji, taip pat kaip apejo draudima reklamuot alkoholi iki 22val per tv, pradedami ne-alkohilini reklamuot. Tai ir dabar taspats bus. Atsiras kokia Utenos kepta duona arba Svyturio traskuciai :D nu bet zodziu tikrai ras buda. Per daug pinigu sukasi alkoholi ir cigaretese kad taip lengvai isnyktu.
2017-04-14
-5
Atsakyti
Tik psichiskai nesveikas zmogus gali manyti, kad uzdraudus reklama alkoholiui, zmones jo nebegers. kaip gere, taip ir gers. Nes 99 proc. degradavusiu alkoholiku nei tu reklamu ziuri, nei to reklamuojamo alkoholio geria. Jiems visiskai iki lempos kas ant aprangos reklamuojama, nes jie niekada jokiu sportiniu rungtyniu neziuri nei per telika, nes jo paprasciausiai neturi, nei i arenas eina, nes pinigus investuoja kitur. pas mus visas gyvenimas taip sustatytas, kad dirbama del ivaizdzio, vaizdo, o ne del rezultato. Valdanciajai daugumai visiskai nusisvilpt, gers liaudis ar ne, daugiau gers, ar maziau. Jiems svarbiausia reklama ir ivaizdis. Priimt koki tai istatyma, kazka uzdraust, visi tai matys, pasikels reitus. Viskas. Ir niekam neidomu ir niekada nieks nesiaiskins priezasties, kodel tie zmones geria, kas prie to priveda. Juk saknys visai kitur, ne kazkokiose reklamose. P.s. beto kazko uzdraudimas visada buna kazkam naudingas. Nelegalus alkoholio biznis nesa nezmoniska pelna. Kuo labiau bus apribotas ir uzspaustas legalus alkoholis, tuo labiau kazkas uzdirbs is nelegalaus biznio., Reik tik isivaizduot kiek kazkas sumoka uz tokiu sprendimu priemima.
2017-04-14
-2
Atsakyti
Maryte
Jeigu uzdraus reklama reiskias negalesim ir matyt daugelio tarptautiniu sporto renginiu nes kitos uzsienio komandos tures ant marskineliu ar arenoje alkoholio reklama. Sudie eurolygai ir cempionu lygai
2017-04-14
+18
Atsakyti
Tas prarurintas Veryga , akivaizdu, kad turi kazkokia fobija alkoholiui. Sveikatos ministro prioritetas - ne pigesni vaistai, ne trumpesnes eiles prie gydytoju kabinetu, o kova su aludariais ir alu megstanciais zmonem. Grybas koncinas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-04-14
+1
Atsakyti
ATI
EgisNa tai dabar tada reikia padaryti,kaip Ispanijoj,kad visi bankai remtu kasio klubus.--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


teisingai, bet banku nieks nelies nes bijo.
2017-04-14
-5
Atsakyti
komandu savininkai
pasikarkit alhoholio nebebus
2017-04-14
+2
Atsakyti
Egis
Na tai dabar tada reikia padaryti,kaip Ispanijoj,kad visi bankai remtu kasio klubus.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-04-14
-11
Atsakyti
ATI
SpectreJei Lietuva yra psichologiskai silpnu zmoniu krastas, kodel krepsinis del to turi kentet. Visam pasauly alkoholio reklama gyvuoja ir gyvuos. O tie kurie raso "ot gerai", tj cia lo.pai kurie kamuolio ir moters niekada nera liete.


del to ir degraduoja "visas pasaulis", nes prasigerusia liaudi lengva valdyt.
2017-04-14
-3
Atsakyti
ATI
Senai laikas uzdraust alkoholio reklama. O klubai nebankrutuos, ir taip dauguma zaideju gauna nesveikai dideles algas, ir net tokiuose klubuose kaip Juventus. Zinoma kristu musu lygos pajegumas bendra prasme, nes maziau pinigu > silpnesne lyga. Bet geriau turet silpna krepsinio lyga nei didelias islaidas skiriant pingus kepenu cerozes gydymui ir panasiai.
2017-04-14
+11
Atsakyti
Spectre
Jei Lietuva yra psichologiskai silpnu zmoniu krastas, kodel krepsinis del to turi kentet. Visam pasauly alkoholio reklama gyvuoja ir gyvuos. O tie kurie raso "ot gerai", tj cia lo.pai kurie kamuolio ir moters niekada nera liete.
2017-04-14
+6
Atsakyti
geda
laukiu kada visa alhoholi uzdraus nes sportas ir alhoholis nesiderin visiskai
2017-04-14
Atsakyti
K
Tiems kas pries - tai legalizuokim narkotikus ir ju reklama. Krepsinis dar daugiau pajamu gaus. :D Alkoholis yra narkotikas ir jis turi buti draudziamas lygiai kaip visi kiti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-04-14
-1
Atsakyti
...
Bus ar ne bus ta reklama kaip gere taip gers, cia ne reklamoj esme, jei galva tupa tai nereik nei reklamos ir geria visokie...
2017-04-14
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.